هر ایرانی سالانه چقدر بابت تحریمها هزینه داد؟
هر ایرانی در چهار سال گذشته حداقل هزینه ای چهار میلیون تومانی بابت تشدید تحریم ها پرداخت کرده است. اين رقم از مجموع سودي كه كاسبان تحريم به دست آوردهاند در قياس با جمعيت ايران استخراج شده است.
برجام چه کسانی را از ثروت های افسانه ای محروم کرد؟
این سوالی است که این روزها نه فقط در محافل اقتصادی که در محافل سیاسی بارها و بارها مطرح می شود تا پاسخی درخور را از آن خود کند .
آنها که نشانی چندان دقیقی ندارند و با صفت کاسبان تحریم مورد خطاب قرار می گیرند، در چهارسالی که گذشت بنا بر گفته رییس کل بانک مرکزی ایران ثروتی افسانه ای اندوخته اند و با اجرايي شدن برجام قرار نیست شمار پولهایشان دیگر بیش از این ارقام شود.
او میگوید ۱۵ درصد تجارت بینالمللی ایران در این سالهایی که سالهای سخت تشدید تحریم نام داشت، به جیب کاسبان تحریم رفته است . معنا و مفعوم این جمله آن است که ایران به ازای هر ۱۰۰ دلار مراوده بینالمللی ۱۱۵ دلار هزینه کرده است . به این ترتیب هم هزینه واردات کالا به کشور افزایشی ۱۵ درصدی داشته است و هم هزینه صادرات کالا از ایران . هر دو قابلیتهای اقتصاد ایران را نشانه میرود و سبب میشود قدرت رقابتپذیری اقتصاد ایران به شدت دستخوش کاهش شود .
نگاهی به اعداد و ارقام نشان میدهد آنچه تحت عنوان کاسبی از تحریم نصیب عدهای معدود و انگشت شمار شده است، چنان ارقام بزرگی را دارد که نمیتوان به سادگی آن را نادیده گرفت. چیزی نزدیک به ۹۰ میلیارد دلار یا به عبارت دقیق تر ۸۹ میلیارد و ۴۰۰ ميليون دلار در چهار سال .
سالهایی سخت که ورود غذا و دارو و اقلام اساسی به ایران نیز با مشکلاتی متعدد روبرو بود . به نظر می رسد تشدید تحریم ها در سال ۱۳۹۱ اگر اقتصاد ایران را چنان در مضیقه قرار داد که رشد منفی اقتصادی و کوچک شدن سهم اقتصاد ایران را از سفره اقتصاد جهان رقم زد اما در حقیقت سبب شد برخی با استفاده از فضای رانتی پیش آمده قدرت گرفته و ثروت هایی عجیب بیاندوزند .
یک بررسی ساده نشان می دهد حجم تجارت خارجی ایران در حوزه واردات و صادرات کالاهای غیر نفتی و نفت ، در حدود ۵۹۶ میلیارد دلار بوده است که به این ترتیب ۹۰ میلیارد دلار بابت این مراودات در اختیار عده ای خاص قرار گرفته است .
۲۶۸ هزار میلیارد تومان یا همان ۹۰ میلیارد تومان به چه معناست ؟ شاید اگر معیار بررسی میزان درآمدهای نفتی باشد، بزرگی این رقم معلوم شود . ایران در سال گذشته شمسی درآمدی نفتی معادل با ۳۳ میلیارد دلار کسب کرد .
این رقم در حقیقت نزدیک به سه برابر درآمدهای نفتی ایران در سال گذشته است . این نسبت به توجه به قیمت های نفت در بازارهای جهانی حفظ خواهد شد چرا که پیش بینی می شود درآمدهای نفتی ایران در همین حد و اندازه باقی بماند . بدهی های دولتی دولت ایران میراث دار بدهی عظیمی است که اتفاقا در سال هایی طلایی درآمد نفت شکل گرفت .
محاسبات نشان می دهد دولت ایران در بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارد و تدابیری برای بازپرداخت بدهی های اندیشیده شده است که فروش اوراق بدهی از آن جمله است .
آنچه در دوره تحریم نصیب بخشی از کسانی شد که کاسب تحریم نام دارند می توانست نیمی از بدهی های دولت ايران به تمامی بخش های اقتصاد را تسویه کند . بررسی ها نشان می دهد بخش عمده ای از بحران رکود اقتصادی ایران ناشی از بدهی های عظیمی است که بر عهده دولت است و منابع مالی کافی برای بازپرداخت آن موجود نیست .
پروژه های عمرانی نیمه تمام پروژه های نیمه تمام عمرانی ایران ۴۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارند . این پول قدرت کافی را دارد تا ۶۷ درصد از کل اعتبارات مورد نیاز ایران برای تکمیل پروژه های عمرانی را تامین کند . به عبارت دیگر ترزیق چنین پولی می تواند زمینه ساز ساخت و ساز و حرکت عظیمی در اقتصاد شود .
بررسی ها نشان می دهد تزریق هر ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به پروژه های عمرانی می تواند تا هشتصد هزار شغل را ایجاد کند به این ترتیب هزینه ایجاد یک میلیون و ششصد هزار شغل در جیب بخش کوچکی از جامعه جای گرفته است . پارس جنوبی قطری ها سال هاست عنوان پردرآمد ترین و ثروتمندترین کشور جهان را از آن خود کردهاند و محل کسب ثروتشان نیز جایی نیست جز پارس جنوبی، همان میدان عظیم گازی مشترک با ایران .
در این شرایط است ایران از یک سو به دلیل تحریم و از سوی دیگر به دلیل نبود اعتبارات کافی هنوز نتوانسته است توسعه میدان گازی پارس جنوبی را به پایان ببرد .
اگر هزینه توسعه هر فاز از پارس جنوبی معادل ۴ میلیارد دلار، در بالاترین حد ممکن برآورد شود، به این ترتیب آنچه از ثروت کشور در اختیار عده ای خاص قرار گرفته است برابر با ۲۲ فار پارس جنوبی است .
این اعتبار چندین برابر اعتبار مورد نیاز برای توسعه کامل میدان گازی پارس جنوبی خواهد بود . فرودگاه بزرگترین فرودگاه بین المللی ایران، فرودگاه امام خمینی هنوز با تمام ظرفیت به بهره برداری نرسیده است .
در سال ۱۳۶۲ کارشناسان ژاپنی پیش بینی کرده بودند این فرودگاه با اعتباری معادل ۲۴۰ میلیون دلار به بهره برداری می رسد . برخی برآوردها نیز نیاز بودجه ای آن را برابر با یک میلیارد دلار اعلام کردند .
در این صورت هزینه ساخت ۸۹ فرودگاه در جیب کسانی رفته است که تحریم را به عرصه ای برای تجارت پنهانی بدل کردند . اگر هزینه ساخت فرودگاه هایی به مراتب معمولی تر از فرودگاه امام خمینی مد نظر قرار گیرد، در این صورت تعداد فرودگاه ها افزایشی چشمگیر خواهد داشت .
سرانه سود کثیف جمعیت ایران اندکی بیش از ۷۸ میلیون نفر است . آنچه تنها بخش کوچکی از جامعه برده اند، سر به ۹۰ میلیارد دلار می زند . تقسیم ۹۰ میلیارد دلار به جمعیت ایران، سهم هر فرد ایرانی را از این رقم ۱۱۵۳ دلار می کند . با احتساب قیمت ۳۵۰۰ تومان برای هر دلار، سهم هر ایرانی از این پول در حدود ۴ میلیون تومان خواهد شد . به عبارت دیگر سالی یک میلیون تومان برای هر فرد ایرانی. رقمی که با توجه به موقعیت اقتصادی خانوارهای ایرانی اهمیت فراوانی را داراست .
در حال حاضر هر ایرانی ماهانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان تحت عنوان یارانه دریافت میکند که پرداخت همین پول مشکلات فراوانی را متوجه اقتصاد ایران کرده است . به این ترتیب با آنچه از دست رفته است بيش از یارانه چهار سال تمام مردم ايران است .
نظر کاربران
کاش تحریم بودیم آمریکا و دول غربی ما رو تحریم کنن خیلی بهتره تا این دولت ترتیب و امید ما رو تحریم کنن
واقعا که!!!@
خدا لعنت کنه باعثان تحریم ( دسمنان خارجی و غرب )... .........
ولله باید جواب 70 میلیون نفر و اون دنیا بدین
ولله که از این ظلم نمیگذریم
برجام برامون چکار کرد.چه گلی به سر مملکت زد.... ........ ..دولت همه چی را گران کرده برا پرداخت یارانه مونده...شما گزارش میدید هر ایرانی 4 میلیون..دروغ به ملت نگید
اقایان ناراحت جیب خودشان هستند نه برجام
.... مردم مگر چند بار بدنیا می آیند که اینطور برای گذران زندگی باید مشکلات تحریم را به جان بخرند؟
برجام واقعا گره گشای همه چیز بود، عده ای از روی بی اطلاعی و عوام گرایی به ان خرده میگیرند که چرا مثلا فلان چیز مثل ماست با تثویب برجام ارزان نشد؟؟ پس حتما برجام بی فایده بوده!! اما عده ای هم اگاه برجام را میکوبند، چرا که دسترسی شان به پول های مفت محدود شده اینان همان کاسبان تحریمند، مشتی دلواپس جیبهایشان. اما من به عنوان یک فرد عادی از درون جامعه و با نگاه بی طرفانه تاثیرات این سند همکاری رو به چشم میبینم و احساس میکنم. دیگر شب که میخوابم و صبح بعد بیدار میشم دلار سه هزار تومان افزایش قیمت نداشته! دیگر خبری از یاوه گویی هایی از قبیل ما با تحریم پیشرفت میکنیم، خبری نیست! و در کل همه چیز ارامش و ثبات نسبی خود رو پیدا کرده البته به جز اعصاب عده ای به قولی دلواپس که هر روز بیشتر نگران جیبهایشان میشوند که بدون تحریم روز به روز بیشتر تحلیل میرود.....
حال که تایید میکنیدهرفردایرانی اینهمه ازتحریمهاضررکرده علت تحریمهاکه انرژی اتمی وبرق ارزان بوداماضررمردم ادامه داردوزارت نیروباافزایش قیمت أب وبرق تلفن وگازوهزینه های جانبی که درفیشهاقیدمیکندمجموع هزنه های تحمیلی به مردم کمرشکن ساخته وبرای انکه ازشکل ظاهری أن بکاهددوره صدورفیشهارایکماه کرده تابامقایسه بافیشهای قبلی ششماهه گاز دو ماهه برق،،، معادل بنظربرسدملت میفهمد.........
شمایی که به این قشنگی حساب وکتاب کردیدوازکسبه برجام صحبت کردیدایکاش کمی هم جسارت به خرج میدادیدواسم تعدادی راکه مطمئنازیادهم نیستندرابرملامیکردیدتاملت بدانندطرف حسابشان کیست مطمئنااین افرادنه ازآمریکای جهانخوارندونه ازاسرائیل غاصب این خائنین به اقتصادوسفره مردم افرادشناخته شده ای هستندکه بردن نامشان جزوخط قرمزهاشده..بدبخت بابک زنجانی وافرادمشابه بابک که فقط یک اسمند..
باور کنید بیشتره..باور کنید باورکنید
تحریم؟؟شما برید از مردم بپرسید میگن اصلا تحریم چی هست؟؟!!
این روش های قرون وسطایی برچسب زنی دیگه منسوخ شده ... رسایی و بذرپاش بارها در خواست دادند اموال اونها و اموال موافقان برجام مقایسه و به مردم اعلام بشه ، پس چی شد؟!شریعتمداری گفت کل فیش حقوقی من باشه برا شما ها ... پس چرا دوستان اثلاح طلب (!) می ترسند؟!
شک دارم منتشر کنی