تشبیه ظریف به «تریلی» در مذاکرات هسته ای!
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام میگوید: آقای ظریف از اوایلی که ما کار سیاسی خارجی را فعال کردیم، بوده و امکانات انسانی خوبی هم داشت. من فکر میکنم مثل یک تریلی بود که اینها را به دنبال خودش میکشید و مسیرش را عوض کرد. در هر جایی گیر میکرد، بنبست را میشکست، میخواست به جایی برسد.
عصر ایران: آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه ای با دبیر سایت شخصی خود (hashemirafsanjani.ir) به سوالات مهمی دلایل به ثمر رسیدن مذاکرات هسته ای در دولت روحانی و نقش کلیدی برجام در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ پاسخ داد.
بخشی از گفتگو با آیت الله هاشمی را در ادامه می خوانید:
* در این شش کشوری که با ما طرف بودند، دولتی که میتوانست این وضع را اداره کند، قدرت اوباما بالاتر بود. اوباما عملاً حاکم بر غرب است و همه میدانند. همین الان که هیچ چیزی هم نمیگوید، بانکهای بزرگ دنیا، چون آمریکا هنوز مشکلی دارد، از ترس و هیبت آمریکا، نمیآیند با ما کار کنند. اینگونه محاسبه میکنند. او هم خوب فهمید که باید با ایران مذاکره کند.
* قبل از اینکه دولت آقای روحانی بیاید، با اصرار آنها و واسطهگری عمان، رهبری اجازه داده بودند، قبلش با من هم مشورت کردند، مذاکره را شروع کردیم. در آنجا دو دوره مذاکره کردیم که در سطح کارشناسی بود و به تصمیم نرسیده بود.
* آن موقع فکر میکردند که مذاکره با ایران ساده است و همین مقدار که بگویند ما میخواهیم با شما مسئله را حل کنیم، ما امید زیادی پیدا میکنیم و کار میکنیم. وقتی که دیدند ایرانیها کسانی نیستند که بتوانند زود سرشان کلاه بگذارند، دو جلسه برگزار شد، دیدیم که اینها جلو نمیآیند و مسئله اصلی را حل نمیکنند. در آن دو جلسه آنها حاضر نشدند که به ما امتیازی بدهند. جلسه بینتیجه بود و ختم شد.
* قبل از اینکه آقای روحانی بیایند، میدانستم رهبری میخواهند مسئله حل شود. بالاخره ارادهی رهبری پشت قضیه بود. علیرغم این همه شیطنتی که میشد و رهبری هم گاهی به مذاکرات انتقاد میکردند، ولی تا آخر از اینها حمایت کردند و گاهی هم به حالت تقدیس رسید و به این صورت درآمد.
* ما هم پیشقدم بودیم و میخواستیم حل شود و خود آقای روحانی در مذاکرات قبلی در زمان آقای خاتمی بوده و تجربهای هم داشت و همهی زمینهها مساعد شد.
* آقای ظریف از اوایلی که ما کار سیاسی خارجی را فعال کردیم، بوده و امکانات انسانی خوبی هم داشت. من فکر میکنم مثل یک تریلی بود که اینها را به دنبال خودش میکشید و مسیرش را عوض کرد. در هر جایی گیر میکرد، بنبست را میشکست، میخواست به جایی برسد.
* در پاسخ به این سوال: آیا به نظر جنابعالی انتخابات ۹۶ میتواند یک انتخابات برجام محور باشد، با این دو قطبی که همینطور در آمریکا موافقین و مخالفین برجام شکل دادند، همان انتخابات تکرار میشود؟
وعدههای همان موقع هم آن قدر مؤثر نبود. مردم رأی خودشان را درست دادند و میدانیم اتفاقاتی افتاد که الان دیگر نمیشود و یا لااقل وزارت کشور دست دولت است. اولاً مردم فهمیدند که کارهای نمایشی زندگیشان را حل نمیکند و به صدقه گیر تبدیل میکند. این را فهمیدند. راه درست این است که ما بیاییم اشتغال درست کنیم، رونق ایجاد کنیم و با دنیا تجارتمان را راحت کنیم. تولید و تجارت کنیم که میتوانیم. اگر مزاحمت نکنند، میتوانیم تجارت وسیعی داشته باشیم و مردم سود زیادی ببرند.
* ببینید اینکه آقای روحانی چه کار میتواند بکند، مهم است. من میدانم آقای روحانی صلاحیت دارد و میفهمد و میتواند با همین کابینهای که توانسته تشکیل بدهد، کشور را بسازد. این کابینهای که در مجلس مشکل داشت تا بتواند وزرایش را انتخاب کند. آقای روحانی با همین کابینه میتواند به اهداف برسد، مگر اینکه این مزاحمتها نگذارد که دارد نمیگذارد.
* من احتمال میدهم که انشاءالله ایشان به دور بعدی میآیند و دور بعدی شجاعتر کارهایش را انجام میدهد و ما گام بلندی را در ۴ سال بعدی میبینیم.
نظر کاربران
کیهان به کی حمله نمیکند
کدام تجارت وسیع؟؟ کدام توسعه؟؟ طی این سه سال کدام تحول مثبت در زندگی مردم رخ داده؟؟
عدم همکاری بانکهای اروپایی نه از ترس امریکا بلکه نابسامانی و بی ثباتی اقتصاد خودمان است که انها مایل به ریسک نسیتند.