نمایندگان تابستان خود را چگونه میگذرانند؟
براساس ماده «۸۴» آییننامه داخلی مجلس که مصوب قبل از انقلاب است، مجلس شورای اسلامی در سال، ۳۰ روز تعطیلی تابستانی دارد که زمان آن با تشخیص مجلس تعیین میشود.
طبق این قانون، هیئترئیسه میتواند در تنظیم برنامه جلسات علنی و کمیسیونها به گونهای عمل کند که نمایندگان در هر ماه، یک هفته کاری هم برای رسیدگی به وظایف نمایندگی فرصت داشته باشند؛ یعنی نمایندگان بعد از سه هفته کاری، یک هفته فرصت دارند تا به حوزه انتخابیه خود سر بزنند و مشکلات مناطق خود را سروسامان دهند. مجلس دهم شورای اسلامی هم مثل سایر مجالس گذشته از این قاعده مستثنا نیست و از هفته جاری به تعطیلات تابستانه میروند و طبق اعلام مسعود پزشکیان، نایبرئیس مجلس، تاریخ بعدی تشکیل جلسه علنی مجلس، یکشنبه ۴ مهر خواهد بود؛ بنابراین وکلای ملت از هفته جاری برای سه هفته، نشست علنی نخواهند داشت و در این مدت یک هفته برای سرکشی به حوزههای انتخابیه میروند و دو هفته بعدی دور دوم تعطیلات تابستانی خود را پشت سر میگذرانند.
گفتنی است که پیش از این، نمایندگان پس از گذشت ۵۴ روز از آغاز به کار مجلس دهم در تیر، دور اول تعطیلات دو هفتهای تابستانی خود را گذرانده بودند؛ البته نکتهای که مورد انتقاد رسانهها، مردم و برخی نمایندگان مجلس قرار گرفته، طولانی بودن زمان تعطیلات است. پیش از این، موضوع تعطیلات تابستانی در مجالس هفتم، هشتم و اوایل مجلس نهم با انتقاد نمایندگان مواجه شده بود و برخی از آنها خواستار اصلاح آییننامه داخلی مجلس بودند ولی با مخالفت برخی نمایندگان روبهرو شد و طرحی که به صورت یکفوریت در مجلس نهم مطرح شده بود و میتوانست بازخوردهای مثبتی در جامعه داشته باشد، به جامعه اثبات کنند که نمایندگان وکلای واقعی آنها هستند و شائبه رفاهزدگی آنها را در ذهن مردم برطرف کند، نتوانست از صحن علنی مجلس رأی کافی را بهدستآورد؛ بنابراین پیشنهاد مذکور طبق روال دورههای گذشته به فراموشی سپرده شد و با آغاز به کار مجلس دهم باز هم مثل ادوار گذشته مورد توجه و انتقاد برخی نمایندگان قرار گرفت. هرچند برخی نمایندگان از جمله عبدالکریم حسینزاده، نماینده نقده و اشنویه در مجلس، معتقد است: لفظ تعطیلی تابستانه مجلس باید اصلاح شود، چون این تعطیلی به معنی بیکاربودن و اختصاص زمان تفریح برای نمایندگان نیست، بلکه زمان حضور آنها در حوزههای انتخابیه است و نمایندگان شهرستانها بیش از هر وقت دیگری در این زمان، که به گمان جامعه در تعطیلات هستند، کار میکنند.
ولی این موضوع درباره نمایندگان تهران صدق نمیکنند و برخی از آنها منتقد تعطیلات زیاد مجلس هستند. دراینباره مصطفی کواکبیان گفت: نمایندگان تهران تمایلی به تعطیلی تابستانه ندارند ولی نظر نمایندگان شهرستانها متفاوت است. این عضو فراکسیون امید افزود: روال کار مجلس این است که سه هفته در ماه کار میکنیم و یک هفته نمایندگان شهرستانها به حوزههای انتخابیه خود سرکشی میکنند.
ضمن اینکه طبق آییننامه داخلی، یک ماه در سال هم تعطیلات تابستانی داریم که برای نمایندگان تهران این تعطیلی هیچ جذابیتی ندارد. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، خاطرنشان کرد: نمایندگان شهرستانها تأکید بر تعطیلات دارند چرا که باید در استانداری، فرمانداری و شهرداری حوزه انتخابیه خود حضور داشته باشند و مشکلات مردم را از نزدیک ببینند و برای رفع مشکلات راهکارهای مورد نیاز را پیدا کنند. او افزود: میشد نمایندگان کار سرکشی را در همین دو هفته تعطیلی انجام دهند و به جای ۲۵ روز تعطیلی، ۱۴روز به تعطیلات بروند اما شهرستانیها اصرار داشتند که تعطیلات را یکسره کنند و یک هفته تعطیلی بعد از سه هفته کاری را به دو هفته تعطیلی تابستانه وصل کنند به همین دلیل زمان تعطیلی زیاد شده است. کواکبیان با تأکید بر اینکه البته یک ماه تعطیلی تابستانه که طبق نظر هیئترئیسه زمان آن مشخص میشود، زیاد است، گفت: باید توجه داشته باشیم که پارلمانهای دنیا هر روز جلسه ندارند؛ بنابراین بهجای جلسات علنی سه روز در هفته، بهتر است کمیسیونها و اتاقهای فکر طراحی کنیم که طرحهای پخته از آن بیرون بیاید و در روزهای کاری با حجم زیاد مصوبات غیرکارشناسی و نپخته مواجه نشویم؛ بنابراین باید راهکاری پیدا کنیم که تعداد جلسات بیشتر و روزهای تعطیلی مجلس و سرکشی به حوزههای انتخابیه بین روزهای سال تقسیم شود.
ولی عبدالکریم حسینزاده، نماینده نقده و اشنویه گفت: باید به جامعه بگوییم تعطیلی تابستانه برای نمایندگان شهرستانها به منزله روزهای کاری است، باید این لفظ اصلاح شود و بدانند نمایندگان مجلس سه هفته کار میکنند و یک هفته تعطیلی را هم کار میکنند. مثلا خودم هر وقت که به حوزه انتخابیه سر میزنم از ۸ صبح که وارد دفتر ملاقات مردمی میشوم تا ۸ الی ۹ شب، یکسره مشغول پاسخگویی به مردم و دیدار با آنها هستم. عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: اعضای این کمیسیون از روز چهارشنبه هفته گذشته تا شنبه هفته جاری برای بازدید پروژههای اردبیل برنامهریزی کردند و مشغول بازدید از پروژهها بودیم.
همچنین نمایندگان شهرستانها برای سه هفته تعطیلی مجلس که در حوزههای انتخابیه خود حضور دارند، برنامهریزی میکنند که در این مدت مشخص، چه وزرا و شخصیتهایی را برای بازدید از پروژههای حوزههای انتخابیه خود ببرند و چه طرحهایی را دنبال کنند. حسینزاده با بیان اینکه برای کاهش بار منفی لفظ «تعطیلی تابستانه مجلس» باید آییننامه را اصلاح کرد، گفت: میتوان چهارهفته تعطیلی مجلس را در سال تقسیم کرد که پشت سرهم نباشد و تلقی به تعطیلی یکماهه مجلس نشود.
باید با اعضای کمیسیون آییننامه داخلی مطرح میکنیم و نظر آنها را نیز دراینباره جویا شویم. البته علیرضا رحیمی، نماینده تهران، نیز به تعطیلات زیاد مجلس انتقاد دارد و با بیان اینکه از ابتدای تابستان تاکنون، مجلس شورای اسلامی حدود ۶۰ روز تعطیلات داشته است، میگوید: بسیاری از نمایندگان مجلس دهم، نمایندگانی هستند که برای اولینبار به مجلس آمدهاند و انگیزه بسیاری بین آنها برای قانونگذاری و نظارت وجود دارد ولی این حجم از تعطیلات برای آنها باورنکردنی است. این عضو فراکسیون امید تأکید کرد: تعطیلات مجلس اگر باعث شود مجموعه کارهای قانونگذاری و نظارت عقب بماند به هیچ عنوان قابلقبول نیست و از طرف افکار عمومی هم مورد پذیرش نخواهد بود.
ما با این میزان تعطیلات در نهاد قانونگذاری مخالف هستیم و کمیسیون آییننامه باید فکری برای آییننامه داخلی بکند. همچنین هادی شوشتری، نماینده فاروج و قوچان در خانه ملت، در گفتوگو با «وقایعاتفاقیه» اظهار کرد: واقعا برای نمایندگان شهرستانی، تعطیلی تابستانهای وجود ندارد و این روزها که مجلس صحن ندارد، ما در حوزههای خود مشغول سرکشی به روستاها هستیم و تعطیلی مجلس بهمنزله تعطیلبودن نمایندگان نیست. این نماینده اصلاحطلب مجلس افزود: بهعنوان نمونه در یکی از روزهای سرکشی به حوزه انتخابیه که تا ۱۲ شب طول میکشد، حدود ۱۵۰ روستا را سرکشی کردم درحالیکه مردم تصور میکنند، ما در تعطیلات هستیم و این نگاه باید اصلاح شود.
نظر کاربران
انگار مابقی سال رو آپولو هوا میکنن
همش خوابن