نظرسنجیها حکایت از پیروزی هیلاری دارد
با برگزاری کنوانسیون دو حزب دموکرات و جمهوریخواه و انتخاب معاون از سوی هر دو کاندیدا، کمپین انتخاباتی هر دو حزب برای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا کامل شده است و در هفتههای اخیر آنها با شور و شوق بیشتر در حال تبلیغ و تبیین مواضع خود برای رأیدهندگان هستند.
رقابت کلینتون و ترامپ نزدیک است و با هر جنجالی که درباره آنها و کمپینشان منتشر میشود، محبوبیتشان در نظرسنجیها بالا و پایین میرود. پس از کنوانسیون ملی جمهوریخواهان و عدم حمایت از تعدادی از نخبگان جمهوریخواه و جریان اصلی این حزب از ترامپ، موقعیت وی در نظرسنجیها متزلزل شد. ازسویدیگر، دموکراتها با برگزاری خوب کنوانسیون ملیشان و انتخاب معاونی منطقی و قدرتمند از سوی کلینتون، اوضاعشان در نظرسنجیها بهبود بخشیدند.
این وضعیت که در ماه آگوست برقرار بود، فاصله کلینتون بهشدت با ترامپ افزایش یافت و به ۹ درصد هم رسید اما هماکنون در ماه سپتامبر با جنجال جدیدی که بر سر ایمیلها و بنیاد کلینتون به وجود آمده، محبوبیت کلینتون کاهش یافته و فاصله او با ترامپ به چهار تا پنج درصد کاهش یافته است.
نظرسنجیها
براساس میانگین کل نظرسنجیهای صورتگرفته، هماکنون کلینتون با ۴۳ درصد از ترامپ با ۳۹ درصد جلوتر است. در نظرسنجی فاکسنیوز که پس از برگزاری کنوانسیون دو حزب انجام شده بود، کلینتون اختلافی ۹ درصدی با ترامپ داشت اما در نظرسنجی جدید این شبکه که روز چهارشنبه انجام شد، این فاصله به دو درصد کاهش یافته است.
در نظرسنجی جدید فاکسنیوز کلینتون ۴۱ درصد آرا، ترامپ ۳۹ درصد، گری جانسون، کاندیدای لیبرتارین ۹ درصد و جیل استاین، کاندیدای حزب سبز چهار درصد آرا را در اختیار دارند. در یک رقابت دونفره کلینتون ۴۸ درصد آرا و ترامپ ۴۲ درصد آرای رأیدهندگان ثبتنامشده را دارد.
براساس نظرسنجی جدید دانشگاه سافک و روزنامه یواسایتودی که روز پنجشنبه منتشر شد، هیلاری کلینتون فاصلهای هفت درصدی با رقیبش دونالد ترامپ دارد. در رقابت چهارنفره هم فاصله کلینتون با ترامپ به همین اندازه است. براساس این نظرسنجی، کاندیدای دموکرات حمایت 48 درصد از رأیدهندگان احتمالی را کسب کرده است. این درحالی است که ترامپ 41 درصد آرا را در اختیار دارد.
ترامپ که معمولا در میان مردان برتری دارد، این بار با فاصله یک درصدی از کلینتون پیش است. 44 درصد مردان به ترامپ و 43 درصد به کلینتون رأی میدهند اما در میان زنان، کلینتون از پیشتازی 16 درصدی و 54 به 38 درصدی برخوردار است.
در میان رأیدهندگان سفیدپوست، ترامپ با 49 درصد در مقابل 41 درصد از کلینتون پیشی گرفته است، این درحالی است که کلینتون در میان رأیدهندگان هیسپانیک از فاصلهای 43 درصدی برخوردار است (65 درصد به 24 درصد) و در میان سیاهپوستان هم کلینتون از فاصلهای 87 درصدی برخوردار است (91 درصد به 4 درصد.)
اکثریت کسانی که از ترامپ (80 درصد) یا کلینتون (62 درصد) حمایت میکنند، میگویند در صورتی کاندیدای مقابل در انتخابات ماه نوامبر پیروز شود، احساس ترس میکنند اما تعداد کمتری از حامیان کاندیداهای اصلی میگویند در صورتی که کاندیدایشان پیروز شود، هیجانزده میشوند. 27 درصد هواداران کلینتون و 29 درصد از هواداران ترامپ میگویند چنین حسی دارند.
اکثریت هواداران هر دو کاندیدا از پیروزی نامزدشان راضی خواهند شد. 52 درصد از هواداران ترامپ این احساس را دارند و 62 درصد از طرفداران کلینتون هم از پیروزی وی راضی خواهند بود.
در رقابت چهارنفره، کلینتون 42 درصد آرا، ترامپ 35 درصد، گری جانسون، کاندیدای لیبرتارین، 9 درصد و جیل استاین، کاندیدای حزب سبز، سه درصد آرا را در اختیار دارند. 10 درصد رأیدهندگان هم هنوز کاندیدای مورد نظرشان را انتخاب نکردهاند.
در تمامی نظرسنجیهایی که این هفته انجام شده بهجز نظرسنجی جدید راسموسن که ترامپ با یک درصد پیش است، کلینتون پیشتاز است. در نظرسنجی یوپیآی، پیشتازی کلینتون سه درصد است. در نظرسنجی اکونومیست این فاصله پنج درصد و در نظرسنجی رویترز یک درصد است.
شانس پیروزی
براساس پیشبینی نیویورک تایمز، شانس پیروزی کلینتون در انتخابات 88 درصد و شانس ترامپ 12 درصد است. اوج شانس کلینتون در هفته گذشته به 91 درصد رسیده بود. این برتری قبل از برگزاری کنوانسیون برای کلینتون 70 درصد بود.
براساس بررسی نیت سیلور هم کلینتون از شانسی 71 درصدی برای پیروزی برخوردار است و شانس ترامپ 29 درصد است.
وضعیت ایالتی
رقابت انتخاباتی ریاستجمهوری آمریکا براساس ایالتهاست و پیروز انتخابات از سوی ایالتهای مختلف تعیین میشود. در این میان، ایالتهای متغیر یا سرنوشتساز بیشترین اهمیت را دارند و کاندیداها بیشترین سرمایهگذاری و انرژیشان را در این ایالتها صرف میکنند.
برتری کلینتون در ایالتهای مهم ویرجینیا، پنسیلوانیا، نیوهمشایر، میشیگان و ویسکانسین بیش از پنج درصد است. در ایالتهای فوقالعاده رقابتی فلوریدا، اوهایو، کارولاینای شمالی و آیووا بیشتر از دو درصد است. در این ایالتها شانس پیروزی کلینتون بیش از 70 درصد است اما در کارولینای شمالی و آیووا شانس وی 62 درصد و 59 درصد است.
البته براساس بررسی نیت سیلور، اوضاع کلینتون در ایالتها در میانگین نظرسنجیها در 14 آگوست به مراتب بهتر از میانگین نظرسنجیها در 31 آگوست بود. برتری وی در کلرادو از 10 درصد به 6 درصد کاهش یافته است و در فلوریدا از 6 درصد به سه درصد، در میشیگان از 11 درصد به 6 درصد، در مینهسوتا از 12 درصد به هفت درصد، در کارولینای شمالی از پنج درصد به یک درصد، در اوهایو از 6 درصد به دو درصد کاهش یافته است.
آرای الکترال
از لحاظ آرای الکترال هم کلینتون پیشتاز است. براساس بررسی نیت سیلور، کلینتون 321 الکترال کالج و ترامپ 217 رأی الکترال دارد. کاندیداها برای پیروزی در انتخابات نیازمند رسیدن به حد نصاب 270 الکترال کالج هستند.
از این میان 191 رأی الکترال کلینتون مربوط به ایالتهای دموکرات است، یعنی ایالتهایی که باراک اوباما در انتخابات 2012 با اختلاف 10 درصدی در آنها پیروز شد. ترامپ هم 154 رأی الکترال قطعی دارد که مربوط به ایالتهای جمهوریخواهی است که میت رامنی در انتخابات 2012 با فاصله 10 درصدی در آنها پیروز شده بود.
با توجه به آمار و ارقام نظرسنجیهای فعلی شانس کلینتون برای پیروزی زیاد است اما در فضای سیاسی آمریکا نمیتوان قاطعانه حرف زد چون هر لحظه امکان بروز یک رسوایی و جنجال وجود دارد که میتواند بازی را عوض کند.
ارسال نظر