گروه جیبسی کینگ یا «گروه موسیقی محلی»!
بیش از یک سال پیش و با آمدن گروهی نوازنده که خود را به عنوان گروه جیبسی کینگ قصد داشتند در تهران کنسرت هایی را برگزار کنند که دست آخر با مشخص شدن اینکه گروه مزبور با آن چه که دوسنداران موسیقی کشورمان از گروه جیبسی کینگ شناخت دارند تفاوت های زیادی دارد و اصلا آن گروهی که به ایران آمده بودند چیبسی کینگ فامیلی بودند، اعتماد میان مردم و کارگزاران کنسرت های آن گروه از میان رفت.
در چند روز اخیر و با ایجاد فضای رسانه ای مبنی بر اجرای کنسرت موسیقی و دوباره آمدن گروه جیبسی کینگ به ایران، این پرسش بار دیگر مطرح شد که آیا هویت این گروه صحیح است و همان گروه معروف چیبسی کینگ هستند یا بازهم حاشیه ها و دشواری هایی تازه ای قرار است گریبانگیر تماشاگران از همه جا بی خبر را بگیرد؟!
امروز سه شنبه مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حاشیههای اجرای گروه موسیقی اسپانیایی در ایران توضیحاتی داد و گفت که گروهی که به ایران آمده و در مجوزی که گرفته اند هیچ نامی از گروه چیبسی کینگ نیامده است!!
فرزاد طالبی در گفت و گو با مهر و در پاسخ به اینکه مجوز وزارت ارشاد برای گروهی که با عنوان «جیپسی کینگز» به ایران آمده و به اجرای موسیقی پرداختهاند با چه عنوانی صادر شده است، گفت: مجوزی که برای اجرای گروه موسیقی اسپانیایی در تالار وحدت طی روزهای گذشته از سوی دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شده، به نام «گروه موسیقی محلی اسپانیا» بوده و از همان ابتدا هم عنوانی با نام «جیپسیکینگز» در این مجوز وجود نداشت کما اینکه در تبلیغات محیطی کنسرت نیز عنوان «گروه موسیقی محلی اسپانیا» برای این کنسرت نوشته شده است.
وی افزود: قبل از صدور مجوز برگزاری این کنسرت در تالار وحدت، استعلام از مراجع ذی صلاح از طرف دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده و مطمئن باشید اگر استعلامات انجام گرفته از مراجع ذیصلاح منفی بود، قطعاً این کنسرت نیز برگزار نمی شد.
نکته عجیب اینکه مشخص نیست چه اصراری وجود دارد که هر گروه موسیقی که از اسپانیا به ایران می آید نام خود را Gipsy Kings می گذارد! پیدا کردن گروه اصلی جیبسی کینگ کار چندان دشواری نیست. امروزه حتی آماتورترین علاقمند موسیقی هم می تواند با یک جست و جوی ساده در اینترنت، به صحت و سقم ادعاها پی ببرد!
پس از انتشار حرف های مدیرکل دفتر موسیقی ارشاد در مورد گروه اسپانیایی که مجوز برای شان صادر شده، یکی از اعضای این گروه اسپانیایی گفته که او موسس اصلی گروه چیبسی کینگ است!
پاول ریه س یکی از اعضای گروه اسپانیایی که با عنوان خواننده گروه جیپسی کینگز برای برگزاری چند کنسرت در تالار وحدت حضور پیدا کرده، پیرامون برخی از حاشیه های این حضور توضیحاتی را ارائه داد. این نوازنده و خواننده اسپانیایی در گفت و گو با مهر و درباره حضورش در ایران و همکاری با گروه جیپسی کینگز اینگونه توضیح داد: قصه ظهور و بروز گروه موسیقی «جیپسی کینگز» از آنجایی شروع می شود که پیش از تاسیس این گروه تعدادی از خانواده ما از جمله پدرم، من، کانتره خوزه ریهس، پادچای ریهس، آندره ریهس و کارنوت ریهس که نسبت های فامیلی داشتیم، گروهی به نام «لوس ریه س» را راه اندازی کردیم. در آن زمان نیکلاس ریه س ( برادر کوچک تر پاول و از اعضای اصلی گروه جیپسی کینگز) کودک بود که حضورش در یک گروه این چنینی کمی سخت به نظر می رسید، از این جهت وی هنوز به عنوان عضو رسمی گروه که به نوعی پایه گذاری اصلی گروه جیپسی کینگز شد در جریان فعالیت های ما قرار نداشت.
وی ادامه داد: بعد از گذشت مدتی از فعالیت های گروه «لوس ریه س»، گروه جیپسی کینگز تشکیل شد که می توان گفت خواننده فردی در این فضا حضور نداشت و همه به نوعی علاوه بر نوازندگی، خوانندگی هم می کردند.این در حالی است که رهبری فنی گروه بر عهده چیکو بوچیکی بود که در آن زمان با گروه ما همراهی داشت، اما در دهه ۸۰ میلادی چیکو و آنده ریه س از گروه جدا شدند و با همراهی نیکلاس بعدها گروه دیگری را با همین نام جیپسی کینگز تشکیل دادند که اتفاقا تونی ونجلس مدیر برنامه های فعلی گروهی که هم اکنون در ایران حضور داریم به عنوان مدیر برنامه آنها هم حضور داشت و می تواند شاهد خوبی برای این صحبت های من باشد.
این نوازنده اظهار کرد: بنده باید بار دیگر به این نکته اشاره کنم که من پایه گذار و مؤسس جیپسی کینگز هستم و اولین بار این نام را من برای گروه استفاده کردم و همان طور که توضیح دادم قبل از این نام گروه را پدرم تحت عنوان لوس ریه س انتخاب کرده بود، البته بعد از مرگ پدرم، به عنوان پسر بزرگ وارث کل ماحصل مادی و معنوی او بودم و گروه را با بقیه اعضای خانواده کامل کردم برای همین هم لقب اسطوره و خواننده افسانه ای را به من دادند، سوم اینکه من اهل انتقال تجربه به هنرمندان جوان بوده و هستم به همین جهت همه گروه حتی پسر خودم و برادرم نیکلاس و پسران او برایم مثل هم بوده و هستند.
پاول ریه س افزود: این برای من خیلی جالب است که تعدادی از منتقدان با استناد به برخی از سایت ها به من می گویند از اسم گروه جیپسی کینگز سو استفاده کرده ام و حتی به عنوان خواننده نیز در این مجموعه حضور نداشتم در حالیکه خیلی از دوستان و همراهان همیشگی گروه کولی ها خوب می دانند که این من بودم که به دست نیکلاس گیتار دادم و به او نوازندگی را یاد دادم.از یک مقطعی هم نیکلاس تشخیص داد که از گروه اصلی ما جدا شود. به هر حال این خیلی نامناسب است تا برای کسی که من به او خوانندگی را یاد دادم جملات مناسبی را به کار نبرند. اینکه حالا عده ای از گروه از جمله نیکلاس و سایر همکارانش در جای دیگری به صورت جداگانه مشغول به فعالیت هستند دلیلی برای دروغگو بودن نیست.
خواننده گروه اسپانیایی تاکید کرد: گروه «جیپسی کینگز» ترانه های ماندگار زیادی دارد که یکی از آنها «بامبولیا» نام دارد که من آن را در دهه هفتاد برای گروه ساخته و خواندم. به هر ترتیب این گروه مثل هر گروه دیگری اعضای بسیاری دارد ضمن اینکه سبک موسیقی کولی ها خواندن با م و نواختن با هم است. بنده هم کماکان به عنوان موسس جیپسی کینگز و خواننده گروه این سبک را نگه داشته ام و برایم جالب است که برخی در ایران برادر کوچکم را به عنوان خواننده اصلی می شناسند. اگر تمام دنیا مرا پادشاه افسانه کولی ها خطاب کرده اند به واسطه این است که من مؤسس و اولین خواننده گروه جیپسی ها بوده ام حتی وقتی که برادر نوجوانم نیکلاس بعدها همسر نادیا کسی که او را بسیار دوست می داشت، شد من ترانه «امور میو» را ساختم و از او خواستم که او بخواند و اینگونه اورا به گروه اضافه کردیم.
این خواننده در بخش دیگری از صحبت های خود تصریح کرد: متاسفانه برخی از حسادت ها باعث شده که در برخی مواقع فضا به سمتی هدایت شود که برخی ها فکر کنند من خواننده گروه جیپسی کینگز نیستم و این طی روزهای گذشته برای من بسیار ناراحت کننده بود که دوست داشتم در رابطه با آن توضیح بدهم. اغلب شما ایرانی ها شاید فقط یک یا دو آهنگ معروف گروه جیپسی کینگز را بشناسید اما باور کنید خیلی از آهنگ های معروف هم هست که پیش از این توسط من و سایر اعضای گروه نوشته شده که شاید شما با آن آشنایی کمتری داشته باشید.
وی در پایان گفت: به هر ترتیب کنسرت تهران یکی از بهترین برنامه های ما بود که انرژی فوق العاده ای از تماشاگران ایرانی گرفتیم.
اما شنیدن دو باره داستان گروه تقلبی که با عنوان چیبسی کینگ به ایران امده بودند در نوع خود جالب است:
سایت فرارو این گزارش را روز ۲۳ اردیبهشت سال گذشته منتشر کرده است. بخوانید:
«چیپسی کینگز» تقلبی به ایران میآید؟
فرارو- در هفتههای اخیر اخباری درباره حضور گروه محبوب «جیپسی کینگز» در ایران منتشر شد. دفتر موسیقی اعلام کرد که قرار است این گروه در آخرین روزهای اردیبهشت ماه در ایران کنسرت برگزار کنند. پس از این زمزمهها اما خود گروه این خبر را تکذیب کرده و گفتند که فعلا برنامهای برای حضور در ایران ندارند. اما چندی بعد خبر تکذیب شده توسط دفتر موسیقی تایید شد. پیروز ارجمند [مدیرکل سابق دفتر موسیقی ارشاد] گفت حضور این گروه در ایران قطعی است اما نه «جیپسی کینگز» بلکه «جیپسی کینگز فامیلی».
اواسط اردیبهشت بود که شایعه حضور «جیپسی کینگز» در ایران شنیده شد. با آنکه یک سال نیست که از حضور «کیتارو» در ایران میگذرد اما باور این خبر برای دوستداران این گروه اندکی دور از واقعیت بود. تا آنکه اظهارات پیروز ارجمند مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد درباره حضور این گروه در ایران به این شایعهها رنگ واقعیت بخشید و جنب و جوشی را در میان دوستداران موسیقی به وجود آورد. او این خبر را تأیید کرد و از رایزنیهای نهایی برای برگزاری کنسرت این گروه در تهران خبر داد؛ خبری که طبق آن قرار بود تالار بزرگ وزارت کشور میزبان گروه «سلطانهای کولی» باشد.
با انتشار این خبر در کنار شایعههای حضور «یانی» در ایران، بسیاری از دوستداران و فعالان موسیقی نسبت به عملکرد دولت بازدهم در این زمینه ابراز امیدواری کردند و گفتند دیپلماسی فرهنگی دولت بیازدهم آن هم در زمینه موسیقی پیشروتر از سایر حوزهها بوده است.
پیروز ارجمند خبر داد که دریافت مجوز این کنسرت از حدود پنج ماه پیش شروع شده و تنها مجوز اداره اماکن باقی مانده تا مجوز نهایی صادر شود. به گفته او سیاستهای کلی دفتر موسیقی وزارت ارشاد در حوزه تعاملات بین المللی، اعزام گروههای ایرانی با ماهیت ملی و همچنین حضور گروههای خارجی با اشتراکات فرهنگی کشورمان بوده است. از این جهت، این تمایل وجود دارد که این گروههای بین المللی غیر از فعالیتهای اختصاصی که برای اجرا در کشور دارند، با گروههای ایرانی نیز کنسرتهایی را برگزار کنند.
ارجمند گفت که گروه موسیقی «جیپسی کینگز» تمایل خود را برای برگزاری کنسرت در ایران اعلام کرده و ما هم موافقتهای اولیه را انجام دادیم که اگر بتوانیم بقیه استعلامها را انجام دهیم و موافقتهای نهایی از سوی مراجع ذیربط را دریافت کنیم، بهزودی مجوز نهایی کنسرت صادر میشود و اگر اتفاقی نیفتد، کنسرت این گروه اواخر اردیبهشت ماه در وزارت کشور برگزار میشود.»
امید دوستداران موسیقی از آغاز تغییر روز به روز بیشتر میشد. زیرا پس از انقلاب این اولین بار بود که که یک گروه موسیقی خارجی که موسیقی باکلام اجرا میکند میخواست بر روی صحنه برود اما این امید دیری نپایید و چندی بعد بر خلاف اخبار منتشر شده گروه «جیپسی کیمگز» در گفتگویی با روزنامه شرق خبر آمدن به ایران را تکذیب کردند.
با آنکه دست اندرکاران ایرانی گفته بودند که تالار وزارت کشور برای ۲۰ تا ۲۶ اردیبهشت برای حضور این گروه رزرو شده اما آنان اعلام کردند که قرار است ۶ خرداد در شهر آناهایم کالیفرنیا کنسرت داشته باشند و پس از آن تور کنسرتشان در دیگر شهرهای آمریکا ادامه دارد.
آنان در این گفت و گو اعلام کردند که «هیچ برنامهای برای آمدن به ایران نداریم، البته گهگاه دعوتنامههایی دریافت میکنیم و میدانیم گروههای تقلبی زیادی وجود دارند که از نام و برند «جیپسیکینگز» استفاده میکنند تا کنسرتهای خود را برپا کنند، اما هواداران واقعی ما توجهی به آنها ندارند و تفاوتها را تشخیص میدهند.»
هرچند که در ادامه هم گفتند که آماده هرگونه همکاری با موسیقی دانان ایرانی هستند.
منظورتان کدام «جیپسی کینگز» است؟
خبر تکذیب حضور این گروه در ایران به همان سرعتی که حضورشان را نوید داده بود در رسانهها پخش شد. اما پرونده آمدن «جیپسی کینگز» در همین نقطه بسته نشد. ارجمند پاسخ داد که دو گروه موسیقی وجود دارد که نام یکی از آنها «جیپسیکینگز» و نام دیگری «جیپسیکینگز فامیلی» است.
او اعلام کرد که بعد از فوت تعدادی از اعضای گروه «جیپسیکینگز» این گروه تجزیه شد و یک گروه دیگر هم به نام «جیپسیکینگز فامیلی» ایجاد شد که در واقع فرزندان آنها همراه سه نفر از اعضای قدیمی گروه، آن را اداره میکنند.
او توضیخ داد که رسانهای که خبر تکذیب این کنسرت را منتشر کرده، با گروه «جیپسیکینگز» گفتوگو کرده بوده در صورتی که قرار است گروه «جیپسیکینگز فامیلی» به ایران بیاید که قطعاتشان برای مردم ایران آشنا و مورد علاقهٔ آنها است.
اینکه چرا تا به امروز مشخص نشده بود که جیپسی کینگزی که قرار است به ایران بیایند کدام هستند خود جای سوال دارد. زیرا این اولین بار است که صحبتی درباره آن زده شده ان هم بعد از اینکه حضور آن گروه افسانهای در ایران تکذیب شد.
ارجمند با اعالم آنکه اجرای کنسرت به قطعیت رسیده گفت: «این کنسرت با عودنوازی سعید نایب محمدی همراه است و حتی سخنرانی هم در این مراسم داریم که به ریشههای موسیقی فلامنکو اشاره میکند. در بخشهایی، گروه «جیپسیکینگز فامیلی» و عودنوازی بهصورت جداگانه اجرا میکنند و در بخشی این هنرمندان در کنار یکدیگر مینشینند و ساز میزنند.»
با این حال به گفته دفتر موسیقی هماهنگیهای لازم انجام شده، ویزای اعضای گروه آماده شده و مبلغ مورد نظر نیز به حساب آنها واریز شده است. فقط مجوز اداره اماکن باقی مانده که با حساب آن پیش بینی میشود که اعضای گروه ۲۶ تا ۳۰ اردیبهشت در تهران اجرا خواهند داشت.
گروه «جیپسی کینگز» افسانهای شامل برادران Reyes و Baliardo بود که با یکدیگر نسبت فامیلی داشتند. گروه موسیقیای ملقب به «سلطانهای کولی» که به خاطر سبک منحصربهفردشان در جهان شناخته شدند و آثار آنها در تمام سالهای فعالیتشان جزو پرفروشترین آلبومهای موسیقی جهان شد.
حال هرچند که به گفته ارجمند سه نفر از اعضای قدیمی این گروه در «جیپسی کینگز فامیلی» حضور دارند اما مشخص نیست که برای اجرای برنامه در تهران چه قطعههایی در نظر شده و یا اجرای آنان چقدر به همان گروه قدیمی نزدیک است؟
خود گروه «جیپسی کینگز» در گفتگویشان گفته بودند که گروههای تقلبی زیادی از نام و برند آنان استفاده میکنند تا کنسرتهای خود را برپا کنند، اما هواداران واقعی تفاوتها را تشخیص میدهند. «جیپسی کینگز فامیلی» یکی از این گروههاست؟
گروه «جیپسی کینگز فامیلی» هم همچون تمام نوازندگان گیتار کولی، خود آموخته هستند. بنا به نظر منتقدان اما این گروه که نوادگان همان گروه معروف «جیپسی کینگز» هستند توانایی نواختن گیتار را از پدرانشان به ارث برده و با برگزاری کنسرتهای مختلف آن را تقویت کردهاند. به این نوازندگان جوان سه نفر از عموزادههایشان که از بنیانگذاران گروه اصلی هم بودند اضافه شده است. آنان نویسنده مشترک برخی از آهنگهای معروف گروه همچون «Bamboleo» ،«Quiero» ،«Djobi Djoba» و بسیاری دیگر هستند.
نظر کاربران
داستان داریما خخخخخخخخ