۳۷۰۲۹۶
۴ نظر
۵۰۰۲
۴ نظر
۵۰۰۲
پ

تابوی آموزش مسائل جنسی به نوجوانان

هیچ آمار منسجمی وجود ندارد. هر چه هست، پژوهش‌هایی انگشت‌شمار با جامعه آماری محدودی است که جسته‌و‌گریخته منتشر شده یا شاید محرمانه در کشوی میز مدیران باشد، اما کافی است که با چند نوجوان دبیرستانی صحبت کنید و پای درد‌دل ناظم و مدیر مدرسه‌ای بنشینید تا به مواردی اشاره کنند که کارشناسان از آن با عنوان آسیب‌های اجتماعی و رفتارهای پرخطر یاد می‌کنند.

روزنامه فرهیختگان: هیچ آمار منسجمی وجود ندارد. هر چه هست، پژوهش‌هایی انگشت‌شمار با جامعه آماری محدودی است که جسته‌و‌گریخته منتشر شده یا شاید محرمانه در کشوی میز مدیران باشد، اما کافی است که با چند نوجوان دبیرستانی صحبت کنید و پای درد‌دل ناظم و مدیر مدرسه‌ای بنشینید تا به مواردی اشاره کنند که کارشناسان از آن با عنوان آسیب‌های اجتماعی و رفتارهای پرخطر یاد می‌کنند.

با این حال تاکنون نه آموزشی در این باره داده شده نه حتی مشاوران امور تربیتی مدارس از آن بی‌پرده سخن گفته‌اند، اما امسال به نظر می‌رسد اوضاع کمی تغییر خواهد کرد و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و مسائل مربوط به بلوغ، در قالب کتاب درسی به دانش‌آموزان دوره متوسطه تدریس خواهد شد.

دیروز محی‌الدین بهرام محمدیان، رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی گفت: «برای سال تحصیلی ۹۶- ۹۵ چهار کتاب جدید ارائه می‌شود. یکی از آنها کتاب «انسان و سلامت» خواهد بود که در آن به نیازهای بلوغ و جوانی پاسخ داده می‌شود.» به گفته محمد قاسمی، کارشناس آموزش این کتاب درسی در مقطع دوم دبیرستان آموزش داده می‌شود و گرچه به اعتقاد او این زمان برای تعلیم مواردی از این دست برای نوجوانان امروزی دیر‌هنگام است، اما راهی است تا تابوی گفت‌و‌گو در مورد مسائل جنسی نوجوانان شکسته شود.

رفتار پرخطر، مهم‌ترین آسیب از دید آموزش و پرورش

گرچه پیش از این حتی صحبت درباره مسائل مربوط به بلوغ و روابط پرخطر در آموزش و پرورش با موانعی روبه‌رو بود، اما حالا مدیرکل دفتر مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش گفته مهم‌ترین آسیب اجتماعی دانش‌آموزان را رفتارهای پرخطر می‌دانیم. نادر منصور کیایی گفته است: «در آموزش و پرورش در گروه سنی کودک و نوجوان، مهم‌ترین آسیب اجتماعی را رفتارهای پر‌خطر می‌دانیم؛ زیرا این گروه سنی یعنی کودک و به‌ویژه نوجوان ویژگی‌هایی همچون دوره بلوغ و هیجانات دارند که مربوط به سن آنها می‌شود.»

مهدی ۱۷ سال دارد. سال سوم دبیرستان است. خودش مدعی است، همه جور چیزی را تجربه کرده است. او می‌گوید: «در کلاس ما خیلی‌ها مدعی هستند که رابطه جنسی را تجربه کرده‌اند، حتی اگر هم تجربه نکرده باشند، کسر ‌شأن است کسی بگوید، این کار را نکرده است.»

صحبت‌های مهدی را اگر به حساب غلو بگذاریم، معلم زبان انگلیسی دبیرستانی در غرب تهران نیز معتقد است: «نمی‌توانیم آمار بدهیم اما تعداد بچه‌های این مدرسه که رفتارهای پرخطر دارند کم نیست.» منظور او از رفتار پرخطر، تجربه مصرف مواد مخدر و روابط جنسی بوده است. این آمار غیر‌تایید شده اما در حالی است که به گفته مدیر همان دبیرستان، سیستم آموزش و پرورش منطقه اجازه نمی‌دهد آموزش‌های متناسب با سن دانش‌آموزان به آنها ارائه شود.

فقدان شدید آموزش

کمتر خانواده‌ای است که این روزها نوجوانی در خانه داشته باشد و نگران فعالیت‌های اجتماعی او؛ حتی در ساعتی که او را راهی مدرسه می‌کند، نباشد. گرایش به دخانیات، مواد مخدر، خودکشی، خشونت و رابطه جنسی و... . شیوا دولت‌آبادی، روانشناس کودک و نوجوان در این باره به «فرهیختگان» می‌گوید: «همه اینها مواردی است که می‌تواند برای نوجوانان آسیب‌زا باشد یا حیات آنها را به نابودی بکشاند.»

او با اشاره به ناآگاهی نوجوانان و جوانان از رفتارهای پر‌خطر جنسی می‌گوید: «بیماری‌های عفونی مثل ایدز یا حتی مشکلات عاطفی ناشی از روابط و اعمال نا‌آگاهانه به‌شدت دوره نوجوانی را تهدید می‌کند و اثرات آن بر خانواده و آینده آنها موثر نمود خواهد داشت.»

بلوغ و مدیریت جنسی

علی ناظری، متخصص سکسولوژی در این باره به «فرهیختگان» می‌گوید: «دوره نوجوانی اوج دوره تمایلات جنسی است و سخت‌ترین دوره برای مدیریت جنسی انسان محسوب می‌شود. این در حالی است که به دلیل کم‌تجربگی و خصوصیات روحی این دوره که شامل خودرایی و تنوع‌طلبی است، می‌تواند منجر به رفتارهای پرخطری شود.»

به گفته او، این دغدغه در فرهنگ‌های مختلف وجود دارد و از دو راه مذهب و روانشناسی در‌صدد مهار آن بر‌می‌آیند. او ادامه می‌دهد: «در حال حاضر با تغییر سبک زندگی و افزایش جمعیت نیاز است که روش‌های مهار و کنترل رفتارها در دوره‌های نوجوانی به روز شود.»
او به جای خالی مشاوره و آموزش رفتارهای جنسی در مدارس اشاره می‌کند و می‌گوید: «نباید فراموش کنیم که رفتارهای پرخطر نوجوانان آسیب‌های جدید به آنها وارد می‌کند.»

ورود پیشگیری به کتاب‌های درسی

البته در این میان فعالیت‌های پراکنده‌ای برای رشد آگاهی نوجوانان انجام شده است. مثلا چندی پیش معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری با امضای تفاهمنامه‌ای با آموزش و پرورش قصد دارد مهارت‌های اجتماعی و بهداشتی را به 73 هزار دانش‌آموز آموزش دهد. اما مهم‌ترین گام را به نظر بالاخره خود آموزش و پرورش برداشته است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتی ۹/۸ ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت برترین ها هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نظر کاربران

    • user

      بهترین کار مثل کبک سرزیر برف بردن ومنکر مشکلات شد

    • بدون نام

      نه حالا زوده بزارید چند سال دیگه بچه ها خودشون براتون کلاس آموزشی میزارن والا

    • ravi

      چون اگاهی نیست تجاوز جنسی در این مملکت بیداد میکنه
      سکس هیچ جایگاهی برای اموزش در ایران ندارد
      چون منکر بودیم
      الانم خیلی دیر اما میشه شروع کرد اموزش را

    • علي اوغلو

      |

      نظر علي علي اوغلو
      | درباره شهاب مرادی: جوانان ما عشق ورزی بلد نیستند


      |
      ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۳

      استاد محبوب جناب اقاي شهاب مرادي با سلام ميبخشيد اگرنتوانستم مصاحبه شمارا مندرج درمجله محترم ووزين برترينها را ازسرتا پا بخوانم اما انرا دانلودكردم درفرصت مناسب با دقت بخوانم ازاينكه اعتقاد داريد چوانان ما عشق ورزي بلد نيستند مشخص نفرموده ايد منضورتان تنها پسرها هستند يادخترها يا هردو به بخشيد جسارت است و بي ادبي ا ازچه كسي يادبگيرند كوري عصاكش كور دگركه نميشود درتلويزيون درهيچ نمائي مادر 70 ساله نميتواند دست محبت به سروروي پسر ده ساله اش را به كشد زن وشوهر درخانه خود ودرحضور پسر ودختر نابالغ خود با روسري وچادر وچاقچور بصورت كتابي وادبي باهم حرف ميزنند درفاميل ودرو همسايه هم همينطور بگذريم دعواهاي خانوادگي ونسبتهاي شنيعي كه ردوبدل ميشود معني ومفهوم برخي واژه هاي ممنوعه درمغزوفهم كودكان نقش ميبندد تنهاراه اموزش وارضاء حس كنجكاوي انها تماشاي برنامه ها وفيلمهاي ماهواره ها ست كه دران .... ديگر چه انتظاري ازاين جوانان خواهيد داشت وقتي برخي ازصاحبان قدرت وتريبون براي تربيت جوانان از ركيكترين وسخيفترين كلمات حتي در ... جوانان رامخاطب قرار ميدهند شما وانگشت شمار مانند شما هرچه نيرو دربدن داريد اب درهاون بكوبيد ببينيم بكجا ميرسيد هنوز دراين مملكت حرف اول واخررا نيمه اجر وفحش ناموسي ميزند انهم درسايه سكوت وناشنوائي ديگربزرگان كه بقول شاعر ما بارگه داديم اين رفت ستم برما - تاخودچه رسد خزلان بركاخ ستمكاران انوقت شما ازعشق ورزي ومهر ورزي سخن ميگوئيد .
      جاي نقطه ها مربوط به ويرايش سردبير سايت ميباشد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج