ایجاد تعادل در بازارها
جواد شالچیان؛دانشجوی دکترای مدیریت توسعه، دانشگاه تهران: وجود نظام دو نرخی در بازار ارز نشانه عارضه عدم تعادل در بازارهای حقیقی یا بازارهای پول و سرمایه است.
تجربه دولت سازندگی در سالهای آغازین دهه 70 نمونه بارز این تلاش ناکام بودکه با استفاده از تکلیف قانون بودجه به اجرای این طرح همت گماشت، ولی وجود نقدینگی بالا در جامعه و کمبود منابع ارزی، مانع تداوم اجرای سیاست تکنرخی کردن ارز شد و علاوه بر التهاب در بازار ارز و افزایش چشمگیر نرخ آن، تورم سنگینی را به جامعه تحمیل کرد.
در دهه 80 نیز دولت، به توفیقاتی درخصوص یکسانسازی نرخ ارز دست یافت که پس از دوره کوتاهی به سبب تحریمها و همچنین کمبود منابع ارزی، دو نرخی شدن ارز تنها راهکار مدیریت نظام ارزی شناخته شد. اینک با گذشت دو دهه از تجربه دولت سازندگی و تجربه عبور از تورم 49 درصدی در سال 1374 و تورم با نرخ متغیر با میانگین بالا در دهه گذشته، شرایط تورمی بالنسبه بهتر و طبق اعلام دولتمردان تک رقمی شده است. فارغ از آنکه تورم تک رقمی در کنار رکود شدید در اقتصاد میتواند بستر مناسبی باشد یا نه؛ این نرخ تورم، بانک مرکزی و دولت را بر آن داشت تا بار دیگر برای زورآزمایی وارد بازار ارز شوند.
دراینجا این سوال مطرح میشود که در شرایط کنونی دیگر عوامل و شرایط به سود این سیاست رفتار مناسبی از خود نشان خواهند داد؟
به گفته ژان باتیست سی، اقتصاددان مشهور فرانسه، «شرط ضروری و غیر قابل اجتناب برای تعادل در اقتصاد ملی، وجود تعادل در حداقل دو یا سه بازار اصلی است تا بقیه بازارها را به دنبال خود بکشانند.» در حال حاضر با کاهش نرخ سپرده و نرخ تسهیلات بانکی، شکاف عرضه و تقاضا در بازار پول گستردهتر و نامتعادلتر شده است. بازار سرمایه نیز به سبب رکود واحدهای تولیدی و صنعتی، تعادل لازم را ندارد. بازار کار نیز به جهت اشکالات وارده به قوانین، منتظر جراحی بزرگ توسط قانونگذاران است؛ حال بانک مرکزی و دولت با کدام تجهیزات و ساز وکارها به مصاف بازار ارز و تعادل بخشی در این بازار خواهند رفت؟
اگرچه اقدام برای اجرایی کردن این سیاست با تردیدهای فراوان روبهرو است، ولی اگر عزم دولت راسخ باشد و اقوال متعدد در دوسال اخیر را درخصوص موعد شروع سیاست مبنای قضاوت قرار ندهیم، الزامات و پیششرطهای زیر برای اجرای اثربخشتر این سیاست باید مورد توجه قرار گیرد:
• بهینهسازی دقیق فرآیند تبادلات ارزی بین بانکی
• تنظیم و بازنگری قوانین نظام ارزی
• سیستم نظارت دقیق بر تحولات بازار و کنترل آن در اثر اجرای این سیاست با توجه به حتمی بودن افزایش قیمت ها
• اطمینان از منابع تامین ارز و برآوردهای منطقی از کفایت این ذخایر
ارسال نظر