صعود بورس در روز نیمه تعطیل
نماگر بازار سهام روز گذشته با ثبت رشد ۷۹۳ واحدی معادل ۰۳/ ۱ درصد در سطح ۷۷ هزار و ۸۸۳ واحدی قرار گرفت تا تعداد روزهای مثبت کاری برای بورس تهران به ۱۵ روز متوالی برسد.
با قرار گرفتن نماگر این بازار در نزدیکی کانال ۷۸ هزار واحدی،زیان این بازار از ابتدای سال تاکنون به کمتر از ۳درصد محدود شد. از چهارشنبه هفته گذشته همزمان با تغییر مدیریت سازمان بورس موج مثبتی در جریان معاملات بورس کشور به وجود آمد.
این موج مثبت را معاملهگران حقوقی با حمایت خود از بازار آغاز کردند.در همین راستا نیز از روز چهارشنبه تا پایان معاملات روز دوشنبه حدود ۴۵ میلیارد تومان از پرتفوی حقیقیها به سبد سهام این معاملهگران انتقال یافت. در ادامه اما حمایت سهامداران حقوقی منجر به افزایش فعالیت حقیقیها در بازار شد. بهطوری که در دو روز پایانی هفته جاری بازار با تغییر مالکیت بیش از ۲۱ میلیارد تومان به نفع سهامداران حقیقی مواجه شد.
بررسیها نشان میدهد که عمده این تغییر مالکیت در نتیجه فعالیت حقیقیها در معاملات دو نماد «شبریز» و «کگل» رخ داده است(در این دو نماد با تغییر مالکیت حدود ۱۵ میلیارد تومان به نفع حقیقیها مواجه بودیم).دنباله روی معاملهگران حقیقی از حقوقیها موضوعی است که بارها در طول تاریخ فعالیت بورس تهران مشاهده شده است.
به این ترتیب که در مقاطع مختلفی پس از حمایت معاملهگران حقوقی از سهام و افزایش فعالیت و مشارکت این معاملهگران در بازار، هجوم سرمایهگذاران حقیقی برای خرید سهام را شاهد بودیم. همزمان با هجوم سرمایهگذاران خرد، سرمایهگذاران حقوقی با غنیمت شمردن فرصت با عرضه سهم راه خروج از سهام را پیش گرفته و زیانهای چشمگیری به حقیقیها تحمیل میشود. بر این اساس خطر این تقلیدهای کورکورانه باید مورد توجه سهامداران خرد قرار بگیرد.
این سهامداران باید بدانند صرف پیروی از رفتار معاملهگران عمده همانطور که در بازههای زمانی مختلف در سال گذشته زیانهای چشمگیری را برای آنها رقم زده، میتواند یک بار دیگر کام آنها را تلخ کند.کارشناسان میگویند: دنبالهروی از جو بازار منجر به کسب بازدهی برای سرمایهگذاران خرد نمیشود. فعالان حقیقی بورس باید بار دیگر به خود یادآوری کنند كه كنترل نوسانات بازار از عهده آنها خارج است. اما تعیین زمان ورود و خروج به لحاظ قیمتی و پایبند بودن به آن (فارغ از جو روزانه معاملات و پیروی از حرکات دستهجمعی) موضوعی است که کاملا در اختیار این معاملهگران است. امری که میتواند در نهایت بازدهی معقول و رضایت بخشی نصیب سهامداران کند.
قطع شدن هسته معاملات
در جریان معاملات دیروز در شرایطی که اکثر نمادها و نماگرهای بازار با رشد همراه بودند، هسته معاملات قطع شد تا برای حدود یک ساعت فعالان تالار شیشهای موقتا بیکار شوند. در نهایت بازار راس ساعت ۱۲:۳۰ پایان یافت. مطابق اخبار علت این موضوع نقص سیستم فنی بوده است اما تا لحظه تنظیم این گزارش هنوز سازمان بورس در این رابطه اطلاعیهای منتشر نکرده است.
فلزی - معدنیها پیشتاز جدید معاملات
در بازار دیروز عمده صنایع فعال در بازار با رشد شاخص مواجه شدند. در همین راستا شاخص ۲۹ صنعت با رشد و شاخص ۶ صنعت با افت مواجه شدند. گروه استخراج نفت و گاز با تک نماد «حفاری» در صدر پربازدهترین گروههای بورسی قرار گرفت. گروه کانههای فلزی نیز توانست در رتبه دوم جدول بازدهی صنایع قرار گیرد. در مقابل دو گروه محصولات چوبی و محصولات کاغذی نیز بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند. بیشترین حجم و ارزش معاملات نیز در کارنامه گروه خودرو رقم خورد. پس از خودرو گروه کانه فلزی بیشترین حجم و گروه فرآورده نفتی بیشترین ارزش معاملات را در اختیار داشتند.
در معاملات دیروز بورس تهران همچنان نمادهای فلزی، پالایشی و معدنی بیشترین اثرگذاری مثبت بر شاخص کل بورس را داشتند. در همین راستا در جریان معاملات دیروز، «فملی»، «شبندر» و «کگل» در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل قرار داشتند. رشد قیمت در بازارهای جهانی در خلال چند هفته اخیر در بورس تهران حالا توجهها را یک بار دیگر به لیدرهای سابق بورس تهران برگردانده است. در این زمینه کارشناسان معتقدند: هنوز نمیتوان پیشبینی دقیقی از ادامه روند قیمتها در بازارهای جهانی داشت و از این رو نیز نمیتوان به ادامه رشد قیمت سهام وابسته به این بازارها نیز اظهار نظری داشت.
در بازار چه گذشت؟
همانطور که اشاره شد فلزی - معدنیها و همچنین گروه پالایشی در شرایطی که مدتها از چشم بازار دور بودند، بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل در طول روزهای اخیر داشتند. در این میان نماد «خودرو» نیز در جریان معاملات دیروز تحت تاثیر تاکید دوباره بر فروش بلوک ۷۷/ ۳ درصدی بانک پارسیان از سوی ایرانخودرو با تکاپوی دوباره سهامداران خود مواجه شد. در همین راستا نیز نماد «خودرو» چهارمین نماد اثرگذار بر رشد نماگر بازار سهام بود. عمده نمادهای زیر مجموعه این گروه نیز سبزپوش به کار خود پایان دادند.
ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران به بیش از ۲۱۹ میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از ۹۲۴ میلیون سهم و طی ۶۲هزار و ۶۲۱ دفعه معاملاتی بود. بیشترین ارزش معاملات در دادوستدهای روز گذشته مربوط به نماد شرکتهای ایرانخودرو، پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس و معدنی و صنعتی گلگهر بود. نماد معاملاتی سایپا نیز بیشترین حجم معاملات را تجربه کرد.
بیشترین رشد قیمت را توسعه معادن روی، سرمایهگذاری اعتبار ایران،جام دارو و تکنوتار تجربه کردند (افزایش ۵ درصدی).در مقابل تمحرکه نیز بیشترین افت قیمتی را به نام خود ثبت کرد. در پایان معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکت سرمایهگذاری گروه صنعتی رنا، بابت برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده به منظور تصمیمگیری درباره افزایش سرمایه، حق تقدم شرکت البرز دارو به علت پایان مهلت پذیرهنویسی و همچنین نماد معاملاتی شرکت مواد اولیه الیاف مصنوعی با توجه به پیشبینی درآمد هر سهم متوقف شدند.
تداوم رشد آیفکس
در این روز همچنین شاخص فرابورس رشد حدود ۶ واحدی معادل ۷/ ۰ درصد را تجربه کرد تا به این ترتیب آیفکس در رقم ۹/ ۸۱۳ واحد توقف کند. بیشترین حجم و ارزش معاملات روز چهارشنبه در فرابورس مربوط به دادوستد ۳۸ میلیون سهم پالایش نفت تهران به ارزش ۱۰۸ میلیارد و ۱۹۰ میلیون ریال بود. همچنین شرکت تازهوارد آتیه دادهپرداز در کنار معادن مس تکنار و پالایش نفت تهران بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند. بیشترین افت قیمت نیز نصیب نیرو سرمایه، شمال شرق شاهرود و توکا رنگ فولاد سپاهان شد. همچنین، شرکت تازهوارد آتیه دادهپرداز در کنار معادن مس تکنار و پالایش نفت تهران بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند. بیشترین افت قیمت نیز نصیب نیرو سرمایه، شمال شرق شاهرود و توکا رنگ فولاد سپاهان شد.
در بازار اول ۲۰ میلیون و ۷۳۰ هزار ورقه بهادار به ارزش ۳۹ میلیارد و ۴۶۰ میلیون ریال دادوستد شد و بیشترین حجم و ارزش معاملات در نماد تابان هور اتفاق افتاد. همین طور، ۱۱۳ میلیون اوراق بهادار در بازار دوم به ارزش ۳۴۷ میلیارد ریال خرید و فروش شد. در عین حال صندوق سرمایهگذاری آرمان آتی کوثر، بیشترین حجم معاملات اوراق بهادار را در میان ETFها به نام خود ثبت کرد. این صندوق دیروز شاهد معامله یک میلیون و ۳۰۰ هزار اوراق بهادار بود.
در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات متعلق به اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا۳» به ارزش ۴۵ میلیارد ریال بود و در مجموع حدود ۹۰ میلیارد ریال اسناد خزانه اسلامی در نمادهای «اخزا» مبادله شد. دیروز نماد معاملاتی اوراق اجاره قطارهای مسافری و باری جوپار پس از پرداخت اجاره بهای سه ماهه اوراق بازگشایی شدند. همچنین با توجه به اتمام مدت اعتبار اوراق گواهی حقتقدم استفاده از تسهیلات مسکن ۱۵مرداد ۱۳۹۳ در نماد معاملاتی تسه۹۳۰۵، این نماد معاملاتی در پایان معاملات دیروز متوقف شد.
ارسال نظر