صف كشی اروپايی ها برای مناقصات نفتی ايران
پنجاهمين سالگرد تأسیس شرکت ملی گاز ایران بستري را فراهم کرد تا مسئولان به اهميت اين صنعت، بيشازپيش، بپردازند. به گفته دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز، در عصر طلایی گاز قرار داریم و این سوخت، خورشیدی در حال طلوع است؛ حتي به گفته برخي كارشناسان، آينده انرژي ايران نيز در گرو صادرات گاز است.
در همين زمینه، وزير نفت با حضور در اين همايش، از تكميل فازهاي پارس جنوبي در دولت یازدهم و برنامهريزي براي افزايش توليد گاز با هدف صادرات آن خبر داد. وزیر نفت گفت: با تکمیل فازهای پارس جنوبی در دولت یازدهم، در مجموع ٣٠٠ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده میشود. زنگنه با بیان اینکه گازرسانی به روستاهای کشور از اولویتهای دولت یازدهم است، گفت: امسال ٨٠ هزار میلیارد ریال برای گازرسانی روستایی هزینه میشود.
به گفته وی، حدود ٩٠ درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار دارد که شامل ٩٩ درصد جمعیت شهری و بیش از ٦٠ درصد جمعیت روستایی است. وزیر نفت میگوید اواخر امسال یا اوایل سال آینده به شهر زاهدان، مرکز استان سیستانوبلوچستان، گازرسانی خواهد شد. زنگنه به توسعه صنعت گاز پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: در سال ١٣٥٧ حدود ٢,٥ میلیارد متر مکعب گاز در کشور مصرف میشد که در سال ١٣٩٢ به ١٤٥ میلیارد متر مکعب افزایش یافت و در سال ١٣٩٦ به ٢٨٤ میلیارد متر مکعب افزایش مییابد.
وزیر نفت با بیان اینکه میزان تولید گاز در فاصله سالهای ١٣٩٢ تا ١٣٩٦ حدود دو برابر میشود، افزود: تا سال ١٣٩٦ حدود ٩٥ درصد جمعیت کشور تحت پوشش گازرسانی قرار میگیرد. زنگنه ضمن اشاره به اینکه در سال ١٣٥٧ کمتر از یک درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار داشت، گفت: جمعیت تحت پوشش شبکه گازرسانی کشور در سال ١٣٩٢ به ٨٧ درصد و سال ١٣٩٤ به ٩٠ درصد رسید.
* بهرهبرداری از ۵ فاز جدید پارس جنوبی
وزیر نفت به افزایش تولید گاز از میدان گازی پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: تولید گاز پارس جنوبی در سال ١٣٨٤ حدود ٤١ میلیارد متر مکعب بود که در سال ١٣٩٢ به ٩٥ میلیارد متر مکعب و در سال ١٣٩٤ به ١٣٠ میلیارد متر مکعب افزایش یافت.
زنگنه ادامه داد: تولید گاز پارس جنوبی در سال ١٣٩٦ به ٢٣٦ میلیارد متر مکعب افزایش خواهد یافت. وی با بیان اینکه مشکلات مالی در توسعه میدان گازی پارس جنوبی رفع شده است، گفت: تاکنون فازهای ١٢، ١٥، ١٦ و ١٧ به بهرهبرداری رسیده که موجب افزایش ١٦٠میلیونمترمکعبی ظرفیت تولید گاز شده است. زنگنه با اشاره به اینکه امسال نیز پنج فاز جدید پارس جنوبی در مدار فعالیت قرار خواهد گرفت، گفت: تولید روزانه گاز از میدان پارس جنوبی از ٢٤١ میلیون به ٣٥٦ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.
٢ سناريو براي صادرات گاز
زنگنه با اشاره به برنامههای صادرات گاز گفت: صادرات گاز روزانه به میزان ٢٠٠ میلیون متر مکعب با خط لوله به کشورهای همسایه و پروژه ایران الانجی (گاز طبیعی مایعشده) مورد توجه قرار دارد.
تصویب قراردادهای جدید نفتی در دولت
وزیر نفت از احتمال تصویب مدل جدید قراردادهای نفتی در جلسه روز چهارشنبه هیأت دولت خبر داد. بیژن زنگنه در حاشیه اين همایش در جمع خبرنگاران افزود: پس از تصویب این مدل قراردادی در هیأت دولت، سایر مراحل اجرائی این قراردادها نیز نهایی میشود.
زنگنه با اشاره به افزایش حجم صادرات نفت و میعانات گازی ایران به ۲.۵ میلیون بشکه در روز، گفت: قراردادهای جدید توسعهای صنعت نفت، هفته جاری در دولت تصویب میشود.
مناقصات بینالمللی پروژههای نفتی
وی ادامه داد: در دور اول مناقصههای بینالمللی پروژههای نفتی یکباره چندین طرح معرفی نخواهد شد و این امر بهتدریج انجام میشود. وزیر نفت به مذاکره با شرکتهای خارجی اشاره کرد و گفت: شرکتهای متعددی مذاکره کرده و تفاهمنامه امضا کردهاند. در واقع برخی شرکتها، مطالعات و ارزیابیها را آغاز کردهاند. بیشتر این شرکتها از اروپا هستند؛ اما تعدادی از شرکتهای آسیایی نیز مراجعه کردهاند. وی با بیان اینکه فضای بیاعتمادی به کشور لطمه میزند، گفت: برخی از اینکه ما موفق نشویم خوشحال میشوند؛ اما باید توجه داشت مدل جدید قراردادهای نفتی و توسعهای که باید صنعت نفت به آن دست پیدا کند، فقط برای دولت نیست؛ بلکه برای کشور است و موفقنشدن ما به معنای موفقنشدن کشور در توسعه صنعت نفت است.
درخواست اوکراین برای انتقال نفت و گاز ایران به شرق اروپا
وزیر نفت همچنين بعدازظهر ديروز پس از دیدار با ایگور تاسالیک، وزیر انرژی و استخراج زغالسنگ اوکراین، از علاقهمندی اوکراین برای ترانزیت نفت و گاز ایران به کشورهای شرق اروپا خبر داد؛ اتفاقی که میتواند تحولی در عرضه نفت و گاز ایران به اروپا محسوب شود.
۲۶ درصد تولید گاز کشور در صنعت استفاده میشود
وزیر صنعت، معدن و تجارت نيز در اين همايش با بیان اینکه هماکنون ٣٨ درصد گاز جهان در بخش صنعت مصرف میشود، گفت: در ایران، ٢٦ درصد گاز در بخش صنعت مصرف میشود و اعتقاد داریم باید استفاده از این انرژی خدادادی در صنعت افزایش یابد.
محمدرضا نعمتزاده افزود: هماکنون با تلاشهای وزارت نفت در بخشهای مختلف مانند اکتشاف، حفاری، ساخت سکو و همچنین لولهگذاری در خشکی و دریا، موفقیتهای بزرگی کسب کردهایم که حتی میتوانیم با کشورهای دیگر منطقه در این عرصهها رقابت کنیم.
تقاضای انرژی در ایران ٣ برابر میشود
محمدحسین عادلی، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز، هم در اين همايش گفت: تقاضای انرژی در ایران تا ٢٥ سال آینده سه برابر میشود. او با بیان اینکه در ٢٥ سال آینده، تقاضای انرژی در کشور سه برابر میشود، تأکید کرد: باید استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر افزایش یابد. هماکنون ٩٨ درصد انرژی کشور از طریق نفت و گاز تأمین میشود و لازم است میزان استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در کشور گسترش یابد. او با بیان اینکه هماکنون به ترتیب مصارف خانگی و نیروگاهها بیشترین حجم مصرف را به خود اختصاص دادهاند، تصریح کرد: این رویه در آینده تغییر خواهد کرد و در آینده سهم بخش نیروگاهی از خانگی بیشتر میشود. اگر بهرهوری افزایش یابد، مصرف گاز کشور ٢٠ درصد کمتر میشود و میتوانیم این گاز را به صادرات اختصاص دهیم.
ایران بازیگر بالقوه بازار گاز است
عادلی با بیان اینکه ایران بازیگر بالقوه بازار گاز است، خاطرنشان کرد: برخی کارشناسان معتقدند در عصر طلایی گاز قرار داریم و این سوخت، خورشیدی در حال طلوع است. دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز در ادامه به بازار جهانی گاز اشاره کرد و یادآور شد: آمریکا که از سال ٢٠٠٥ واردکننده گاز بود، از ابتدای امسال به صادرکننده گاز تبدیل شده است و استرالیا نیز به عنوان یک تولیدکننده متوسط تا چند سال آینده قطر را پشتِسر میگذارد. چین و هند هم با پشتِسرگذاشتن ژاپن به بازیگران جدیدی در بخش واردات گاز تبدیل میشوند. در سالهای آینده، تقاضا برای مصرف گاز افزایش مییابد که دراینزمینه، چین، آمریکا، هند و ایران بیش از نیمی از تقاضای جدید را به خود اختصاص میدهند.
پیشبینی معاون وزیر نفت از نرخ طلای سیاه تا سال ٢٠١٧
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت نيز در اين همايش در گفتوگو با ايرنا از ادامه هدررفت روزانه ٢٠٠ میلیون متر مکعب گاز به دلیل فناوریهای قدیمی و عادتهای نادرستِ مصرف خبر داد و قیمت نفت در اواخر سال ٢٠١٧ را ٥٥ تا ٦٠ دلار در هر بشکه پیشبینی کرد.
ایران تا ٣ سال دیگر وارد بازار جهانی گاز طبیعی میشود
امیرحسین زمانینیا از بازار روبهرونق گاز طبیعی مایع (الانجی) در جهان و علاقهمندی شرکتهای بینالمللی برای اجرای پروژههای سرمایهگذاری مشترک با ایران در این بخش خبر داد و گفت: ایران با شرکتهای اروپایی و آسیایی زیادی وارد مذاکره شده و حتی کنسرسیومهایی متشکل از شرکتهای مختلف نیز پیشنهادهایی به ایران دادهاند.
ذخیرهسازی گاز ایران در مخازن جمهوری آذربایجان
ديگر معاون وزیر نفت هم با اشاره به در دستاجرابودن پروژههای گازرسانی به پنج هزار روستا گفت: شرکت ملی گاز ایران تا پایان امسال به دوهزارو ۸۰۰ روستا گازرسانی میکند. حمیدرضا عراقی در اين همایش از تصویب گازرسانی به نیروگاه چابهار که ازجمله برنامههای شرکت ملی گاز ایران به شمار میرود، در شورای اقتصاد خبر داد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه یک شرکت خصوصی ایرانی برای صادرات و ذخیرهسازی گاز ایران در مخازن کشور آذربایجان با شرکت ملی گاز ایران وارد مذاکره شده است، ادامه داد: این مذاکرات بین دولتها نیست.
ایران در زمینه تجارت گاز که ازجمله استراتژیهای کلان آن است، با کشورهای منطقه همکاری میکند. علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم در گفتوگو با تسنيم گفت: صادرات فعلی نفت خام ایران دومیلیونو ۵۰ هزار بشکه در روز است که با احتساب ۴۵۰ هزار بشکه صادرات میعانات گازی به دومیلیونو ۵۰۰ هزار بشکه میرسد. علیرضا کاملی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران نيز در اين همايش گفت: ایران و عمان بهزودی مناقصه مشترکی برای انتخاب پیمانکار ساخت خط لوله انتقال گاز در دریای عمان برگزار میکنند.
ارسال نظر