روزهای داغ تالار شیشه ای
دیروز شاخص کل بورس با رشد ۷۲۴ واحدی، وارد کانال ۷۶ هزارو ۲۲۵ شد شاپور محمدی، رئیس جدید سازمان بورس : طرح راهبردی بازار سرمایه تحویل رئیس جمهوری شده تا با اجرای آن نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی ایران بیش از پیش شود رئیس سابق سازمان بورس که روزنخست کار خود را با شاخص ۶۹هزار و ۶۰۸ واحدی آغاز کرده بود، این شاخص را با ۷۵ هزار و ۵۰۱ واحد تحویل داد.
در واپسین ساعات روز سهشنبه خبر تغییر مدیر سازمان بورس اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر بازارسرمایه منتشر شد. براین اساس محمد فطانت فرد که ۱۹ ماه از حضورش در سازمان بورس میگذشت با تقدیم استعفا و پذیرش آن در شورای عالی بورس جای خود را به شاپور محمدی که پیش ازاین معاونت اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی را داشت داد تا بدین ترتیب محمدی به عنوان سومین رئیس سازمان بورس در دولت یازدهم و ششمین رئیس در عمر سازمان فعالیت خود را در بازار سرمایه آغاز کند. رئیس سابق سازمان بورس که روزنخست کار خود را با شاخص ۶۹هزار و ۶۰۸ واحدی آغاز کرده بود، این شاخص را با ۷۵ هزار و ۵۰۱ واحد تحویل داد.
برهمین اساس از نخستین دقایق و ساعات آغاز به کار تالار شیشهای در روزگذشته شاخص کل بورس بر خلاف روزهای قبل در حرکتی کم سابقه با رشد ۷۲۴ واحدی به استقبال رئیس جدید سازمان بورس رفت. اتفاقی که اکثر کارشناسان بورس بخش عمدهای از این رشد را به دلیل حضور محمدی در رأس نهاد ناظر بازار سرمایه میدانند. البته شاپور محمدی نام آشنایی برای اهالی بازار است. پیش ازاین وی در بخشهای مختلف بازار سرمایه و درآخرین مسئولیت خود مدیر عاملی بورس انرژی را برعهده داشت و اکنون سهامداران امیدوارند که با معرفی برنامههای رئیس جدید شاهد حرکتی مثبتتر از گذشته در بازار سرمایه باشند. حرکتی که روزگذشته شاپور محمدی در نشست تودیع و معارفه غیررسمی خود با فطانت از آن خبر داد و گفت که طرح راهبردی بازار سرمایه تحویل رئیس جمهوری شده است تا با اجرای آن نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی ایران بیش از پیش شود.
شاخص بورس از ۷۶ هزار واحد گذشت
همانگونه که اشاره شد شاخص بورس در جریان معاملات روزگذشته بازار سرمایه با ۷۲۴ واحد افزایش به کار خود پایان داد. در پی اعلام خبر تغییر رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، بازار سهام به این رخداد واکنش مثبت نشان داد به طوری که با معامله تعداد ۹۱۴میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲۳۲میلیارد ریال در ۶۵ هزار نوبت، شاخص بورس ۷۲۴ واحد رشد کرد و تا ارتفاع ۷۶ هزار و ۲۲۵ صعود کرد.
شاخصهای اصلی بازار سرمایه هم روز مثبتی را پشت سر گذاشتند به طوری که شاخص قیمت (وزنی - ارزشی) ۲۵۸واحد، کل (هموزن) ۸۵واحد، قیمت (هموزن) ۶۸واحد، آزاد شناور ۶۶۰واحد و شاخص بازار اول ۶۲۴ و بازار دوم ۸۹۹ واحد رشد کردند. بر اساس این گزارش؛ در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله ۲۳۹میلیون ورقه به ارزش ۱۱۸میلیارد تومان در ۲۳هزار نوبت، آیفکس ۲/۳ واحد افزایش یافت و در ارتفاع ۷۹۹واحد قرار گرفت.
عوامل مؤثر در بازار سرمایه
محمد جمالی کارشناس بازار سرمایه دراین باره به خبرنگار «ایران» گفت: هرکسی که ریاست سازمان بورس را بر عهده میگیرد با دو دسته از عوامل تأثیرگذار بر بازار روبهرو میشود که دسته اول عواملی است که تحت کنترل سازمان است و دسته دیگر به عواملی مربوط میشود که دراختیار سازمان نیست.
وی با اشاره به اینکه عوامل دسته دوم تأثیر بسیار زیادی بر بازار و میزان استقبال مردم از بورس دارد افزود: تمام سیاستهای کلان اقتصادی که از سوی دولت، مجلس و سایر نهادها اتخاذ میشود بر شاخصهای بازار سرمایه تأثیر میگذارد درحالی که سازمان بورس کوچکترین دخالتی در آنها ندارد.
به گفته وی درحالی که صنعت پتروشیمی، پالایشگاه و هلدینگهایی که سهامدار این شرکتها هستند، بین ۳۵ تا ۴۰ درصد بازار را تشکیل میدهند طی سالهای گذشته تصمیم گیریهای خارج از بورس و مشخصاً در وزارت نفت تأثیر زیادی براین شرکتها و کاهش سودآوری آنها داشته است.
جمالی ادامه داد: بنابراین بخش عمدهای از عوامل تأثیرگذار بورس در اختیار و کنترل رئیس جدید سازمان بورس نیست. البته با توجه به اینکه رئیس جدید پیش ازاین معاونت اقتصادی وزیر اقتصاد را برعهده داشته است میتواند از طریق ارتباطاتی که دارد در زمینه حمایت از بازارسرمایه مؤثر باشد. وی اظهارکرد: ولی به هرحال سازمان بورس میتواند با ابزارهایی که دراختیار دارد روی جریان حرکتی بازار تأثیربگذارد که دراین زمینه باید منتظر برنامههای رئیس جدید بود.
وی درپاسخ به این سؤال که دلیل رشد ۷۲۴ واحدی شاخص کل بورس در روزگذشته چه بود گفت: بخش عمدهای از این رشد به دلیل تغییر مدیریتی در سازمان بورس بود و درواقع اهالی بازارسرمایه با این رشد از ورود محمدی به بازار استقبال کردند. به گفته وی در تمام دنیا تغییرات اینچنینی بسرعت در شاخصهای بازار سهام تأثیر میگذارد و درایران نیز همین اتفاق افتاد.
رشد بورس پایدارتر میشود
حمید میرمعینی کارشناس دیگر بورس نیز مهمترین عامل رشد ۷۲۴ واحدی شاخص کل بورس را تغییر مدیریتی در نهاد ناظر بازارسرمایه یعنی سازمان بورس میداند.
به گفته وی درپس خوشبینی و جو مثبت و استقبالی که از حضور شاپور محمدی در رأس سازمان بورس درمیان فعالان بازار صورت گرفت روز گذشته شاخص کل بورس با رشد قابل قبولی مواجه شد.
وی ادامه داد: این رشد در روزها و ماههای آینده نیز ادامه خواهد یافت و به صورت پایدار باقی خواهد ماند. میرمعینی اضافه کرد: اعلام برنامههای رئیس جدید سازمان بورس میتواند تأثیر مثبت بیشتری بر شاخصهای بورس و ایجاد امید در بازار داشته باشد.
همچنین شاپور محمدی در مراسم تودیع و معارفه غیر رسمی رئیسان جدید و قدیم سازمان بورس و اوراق بهادار به اقدامات انجام شده در دوره مدیریت گذشته سازمان بورس اشاره کرد و افزود: هماکنون یک طرح راهبردی بازار سرمایه به رئیس جمهوری داده شده که محوری شدن نقش بازار سرمایه در تأمین مالی از جمله موارد مطرح شده این سند راهبردی خواهد بود.
دلایل بهبود شاخص در هفتههای اخیر
درحالی شاخص بورس طی ماههای گذشته روی خوشی به سهامداران نشان نداده است که از اواسط تیر ماه سالجاری روند بهبود در شاخصهای مختلف آن مشاهده شد. به گونهای که طی ۲۰ روز کاری تیرماه ۹۵، ارزش معاملات در مقایسه با خرداد ماه سالجاری ۸ درصد افزایش یافت و از ۴۱۶۷۷ میلیارد ریال به ۴۵۱۸۸ میلیارد ریال رسید. همچنین حجم سهام معامله شده از ۱۹۳۵۷ میلیون سهم به ۱۹۴۵۵ میلیون سهم معادل یک درصد افزایش یافت.شاخص بورس در پایان تیر ۹۵ نسبت به خرداد ۹۵، به میزان ۱۸۹۹ واحد برابر با ۳ درصد افزایش یافت و از ۷۲۶۱۵ واحد به ۷۴۵۱۴ واحد رسید.
درباره دلایل رشد نسبی شاخص بورس از اواسط تیرماه بخصوص اوایل مرداد ماه محمد جمالی کارشناس بورس اعتقاد دارد که یکی از مهمترین دلایل پایان فصل مجامع بوده است. به دلیل رکود اقتصادی بسیاری از سهامداران ترجیح دادند که با سهم خود به مجامع نروند و به همین دلیل با فروش سهم پیش از آغاز مجامع شرکتها از بازار خارج شدند، ولی پس از پایان مجامع شرکتها و انتشار گزارشهای مثبت از عملکرد برخی از شرکتها، دوباره فعالان بازار وارد بازار شدند.
وی درخصوص پیشبینی بازار در ماههای آینده گفت: براساس برآوردها بازار سهام تا دو ماه آینده وضعیت باثبات و رو به رشدی دارد که این رشد از ناحیه تغییر مدیریتی و بهبود وضعیت شرکتها میسر خواهد شد. اما در ادامه سال و با قرارگرفتن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امریکا و تأثیراتی که بر اقتصاد ایران دارد بسته به رئیس جمهوری که انتخاب میشود شرایط تغییر خواهد کرد.
ارسال نظر