عامل حمله در مونیخ که بود؟
علی سنبلی غروب جمعه با رساندن تمام روزنامه ها به مشتریان کار خود را تمام کرد، با استفاده از صفحه کاربری هک شده فیس بوک یک زن جوان دعوتنامه ای را برای مشتریان محلی مک دونالد ارسال کرد و برای کشتن هر کسی که آن قدر بدشانس بوده که این دعوتنامه را جدی بگیرد، راهی شد.
علی سنبلی که همسایگان و همکلاسی هایش او را یک "انزواطلب چاقالو" می شناختند از سوی همکلاسی ها طرد شده و در مقابل از افراد محله خود کناره گیری کرده بود. سنبلی جز در مواقع تحویل دادن روزنامه ها، به ندرت در محله دیده می شد.
پلیس پس از اینکه سنبلی با خونسردی به ۹ نفر شلیک و در نهایت خودکشی کرد، گفت که به دلیل افسردگی و مشکلات روانی تحت درمان بوده است. اما برای کسانی که از نزدیک بزرگ شدن این نوجوان ناآرام را دیده اند، هنوز هم پذیرش این که علی سنبلی به چنین قاتل خشنی تبدیل شده باشد، دشوار است.
همکلاسی ها، اعضای خانواده، دوستان و همسایگان می گویند که این مرد جوان منزوی و قدبلند بیشتر از این که خشن به نظر برسد، خجالتی بوده است. پلیس تایید کرده که علی سنبلی هیچ سابقه کیفری نداشته و هرگز در رادارهای سرویس های اطلاعاتی آلمان ظاهر نشده بود. استفان بائومانس، صاحب ۴۷ ساله یک کافی شاپ در نزدیکی محل زندگی علی سنبلی می گوید: «او کمی عجیب و غریب بود اما خشن نبود. هم همیشه کمی عصبی به نظر می رسید.»
علی صدیق، همسایه ۲۹ ساله ای که پسرش گاهی به برادر کوچکتر علی سنبلی فوتبال بازی می کند، می گوید: «همه اعضای خانواده علی سنبلی با من رفتار خوبی داشتند. حتی خودش هم اگرچه زیادی خجالتی بود و شخصیت عجیبی داشت اما حداقل خرج خود را با رساندن روزنامه ها در می آورد. من هرگز فکر نمی کردم که بتواند دست به چنین حمله ای بزند.»
با این حال، ظاهر ترسوی علی سنبلی فریبنده بوده است. پلیس می گوید، چند طبقه بالاتر از کافی شاپ بائومانس نوجوان مطرود درباره قاتلان کشتار جمعی مطالعه و خود را برای قتل عامی تمام عیار آماده می کرده است.
او از طریق بازار سیاه صدها گلوله تهیه کرده و در رایانه شخصی خود تمرین تیراندازی می کرده است. علی سنبلی همچنین درباره تیراندازی ها در مدارس ایالات متحده مطلب می خوانده است. او حتی یک کتاب دانشگاهی با عنوان "چرا قتل کودکان" را نیز خوانده است.
علاقه علی سنبلی به قاتلان مدارس آمریکایی به نوعی شبیه علاقه نوجوان آلمانی دیگری است که در سال ۲۰۰۹ در جنوب غرب آلمان ۱۵ تن از دانش آموزان مدرسه سابق خود را به گلوله بست.
یکی از همکلاسی های سابق علی سنبلی می گوید که او بچه خجالتی و منزوی زوجی ایرانی بوده که در دهه ۱۹۹۰ به آلمان مهاجرت کرده اند. به گفته وی، علی همیشه از بودن در میان دانش آموزان دیگر ناراضی بوده است. این هم کلاسی سابق می گوید: «علی اغلب در مدرسه توسط بچه های دیگر آزار و اذیت می شد و خیلی نامحبوب بود. او اغلب تنها یا گاهی با یکی و دو نفر دیگر بود. اما به نظر می رسد که هیچ دوستی ندارد. من آخرین کسی بودم که علی را پیش از حمله دیدم. وقت ناهار به خانه آمدم و علی را در ورودی مجتمع دیدم. او حتی تا روز حمله هم روزنامه ها را به دست مشتریان رساند. فکر می کنم عجیب است. او همیشه حداقل یک سلام به من می داد. اما آن روز هیچ چیز به من نگفت. به نظرم عجیب می رسید و بیشتر از همیشه در خودش بود.»
تنها چند ساعت بعد او ۹ نفر را به گلوله بست، کسانی که بیشترشان نوجوان بودند. سپس اسلحه را بر روی خود کشید. پلیس می گوید که هنوز به دنبال نیت اصلی او از این حمله هستند.
سنبلی در پنجمین سالگرد حمله آندرس برویک، تروریست راستگرای افراطی در نروژ، دست به حمله زد و سپس خود را در دهکده المپیک مونیخ که شاهد حمله تروریستی "سپتامبر سیاه" در سال ۱۹۷۲ بود، هدف قرار داد.
تنها چند ساعت پس از این حمله، پلیس هرگونه ارتباطی میان علی سنبلی و گروه تروریستی داعش را رد کرد و در عوض اعلام کرد که ارتباط آشکاری میان سالگرد حمله تروریستی برویک و این حمله وجود دارد.
علی سنبلی همچون برویک به نظر می رسد که انگیزه اصلی اش هدف قرار دادن نوجوانان بوده است. هفت تن از ۹ قربانی که به قتل رسیده اند نوجوان و یکی دیگر از قربانیان ۲۰ سال داشته است. تنها یکی از قربانیان یک زن ۴۵ ساله بوده است.
این فرضیه بسیار قوی است که علی سنبلی برخی از قربانیان را می شناخته است. چرا که رستوران مک دونالد را برای جنایت خود انتخاب کرده است که اغلب خود و همکلاسی هایش به آن جا می رفتند. علی سنبلی با هک کردن صفحه کاربری یک زن جوان، قربانیان خود را برای ساعت ۴ به رستوران دعوت کرده است. پیام این بوده است: «امروز ساعت ۴ بعدظهر به مگی در OEZ بیایید. همه شما مهمان من هستید، فقط به شرطی که خیلی گران نباشد!»
ارسال نظر