سخنرانی ترامپ متأثر از ریچارد نیکسون بود
نه ردپایی از رونالد ریگان در سخنرانی دونالد ترامپ در زمان پذیرش نامزدی جمهوریخواهان بود و نه نشانی از بوش پدر یا حتی محافظهکاری دلسوزانه جورج دبليو بوش. درعوض، سخنرانی ترامپ انعکاسی از سخنان حدود ٥٠ سال پیش ریچارد نیکسون بود.
سخنرانی دونالد ترامپ در نطق پذیرش نامزدی حزب جمهوریخواه در گردهمایی ملی این حزب در شهر کلیولند اوهایو، یک بار دیگر نشان داد او همچنان پیرو آییننامه انتخاباتی سنتی این حزب است؛ همانی که به دنبال زبانی نرمتر و گیرایی بیشتر است. ترامپ در تلاش برای جذب خیل عظیم رأیدهندگان ناراضی که تعدادشان برای تغییر وضع سیاسی موجود کافی است، چهرهای تیرهوتار از آمریکای امروز ارائه داد.
با توجه به زیرسؤالرفتن رفتارهای ترامپ و آمادگی او برای ریاستجمهوری، او برای پیروزشدن بر هیلاری کلینتون، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری آتی، فقط یک راه داشت و آن تجلی و چگونگی ظاهرشدنش در گردهمایی پنجشنبهشب بود. در زمان نیکسون از «اکثریت خاموش» درخواست شده بود به پا خیزند و کشور را تغییر دهند. ترامپ هم با «زنان و مردان فراموششده» سخن گفت؛ کسانی که به گفته او، دیگر صدایی در نظام سیاسی فریبکاری ندارند که با «سانسور» و «کلبیمسلکی» اداره میشود.
به گزارش واشنگتنپست، مخاطبان مورد هدف ترامپ همچنان سفیدپوستان هستند و اکثرا از طبقه کارگر؛ همان دستهای که نگران تغییرات اقتصادی و فرهنگی هستند. بااینحال، ائتلافهایی که نیکسون و ریگان را انتخاب کردند با تغییرات جمعیتی دگرگون و کم شدهاند. قمار ترامپ این است که آیا او میتواند مجددا این گروه را پیدا و سازماندهی کند تا به منتقدانش ثابت کند اشتباه میکردهاند.
سخنرانی ترامپ بیتأثیر از هرجومرج و اختلافات درونی حزب جمهوریخواه نبود که با وجود تلاشهای مکرر برای وحدت بار دیگر علنی شد. او کمتر به عنوان رهبر حزب سیاسی صحبت کرد و بیشتر به عنوان کسی سخنرانی کرد که میخواهد رهبری جنبش رأیدهندگان آزرده را به دست گیرد. او در بخشی از سخنانش گفت: «من هر روز صبح مصمم از خواب بیدار میشوم تا از مردمی که در سراسر این کشور دیدهام و مورد غفلت قرار گرفته، نادیده گرفته و رها شدهاند، جانبداری کنم».
او خود را به عنوان تنها رهبر منحصربهفردی ارائه کرد که میتواند آمریکا را به سمت خروج از آشفتگی هدایت کند. چهرهای که او از خود ارائه داد یک رهبر قوی و حتی مستبد بود که صرفا با نیروی شخصیتش میتواند یک چرخش ملی دراماتیک ارائه دهد: «هیچکس بهتر از من این نظام را نمیشناسد و ازهمینروست که فقط من میتوانم آن را درست کنم».
او پیام خود را با هشدارهای کسانی درهم آمیخت که ١٣ ماه پیش و وقتی او خود را به عنوان نامزد معرفی کرد، او را جدی نگرفتند: «یادتان باشد، همه کسانی که به شما میگویند نمیتوانید کشوری را که میخواهید داشته باشید، همانهایی هستند که گفتند ترامپ شانسی برای اینکه امشب اینجا باشد، ندارد... ما عاشق این هستیم که آنها را شکست دهیم، اینطور نیست؟».
زبان ترامپ در این سخنرانی مانند اکثر سخنرانیهای اخیر او تیرهوتار بود و آنچه او وعده حلوفصلش را داد، هرجومرجی بود که ترامپ مستقیما هیلاری کلینتون و بیل کلینتون، همسر او و همچنین باراک اوباما را به خاطرش مقصر خواند. ترامپ با بهمیانکشیدن سلسلهمشکلات بیش از هفت سال اخیر خاورمیانه، خطاب به رقیب خود گفت: «میراث هیلاری کلینتون مرگ، ویرانی، تروریسم و نبود ثبات است».
سخنرانی پنجشنبهشب ترامپ بیشک مهمترین سخنرانی او در این چند ماه بود. بسیاری از سخنرانیهای او مستقیما از شبکههای تلویزیونی پخش شده است، اما هیچکدام از آنها به اندازه سخنرانی پنجشنبهشب نتوانسته بود مخاطب داشته باشد. این امر فرصتی برای ترامپ بود که درک روشنی از جهان پیچیده و خطرناک خود به مخاطبان دهد.
ترامپ پس از صحبتکردن درباره مشکلات آمریکا، گفت پاسخ به این مشکلات این است که آمریکا را در اولویت قرار دهیم: «آمریکانیسم، نه جهانیشدن عقیده ما خواهد بود». دولت برای نخبگان اداره نمیشود، بلکه برای کسانی است که دیگر صدایی ندارند». او خطاب به ایندسته از شهروندان آمریکا گفت: «من صدای شما هستم». ترامپ در رقابتهای مقدماتی ریاستجمهوری ثابت کرد نقد خشن او از وضع موجود و وعده قدرت و ثبات و استحکام، مخاطبان قابلتوجهی دارد؛ امری که برای بهدستآوردن نامزدی جمهوریخواهان کافی بود. دیگر راه برگشتی وجود ندارد. او پای خود را سفت کرده است و در این مسیر گام برمیدارد؛ اما همانقدر بحثبرانگیز که انتظار میرفت.
دونالد ترامپ در نطق جنجالي خود چه گفت
حفظ منافع آمريكا
دونالد ترامپ، میلیاردر آمریکایی که مالک مسکن و مستغلات بسیاری است و تاکنون هیچ مقام سیاسیاي را برعهده نداشته است، در سخنرانیاش در مجمع عمومی حزب جمهوریخواه گفت در صورت انتخابشدن به طور قاطع منافع آمریکا را ورای همه اولویتهای دیگر، قرار خواهد داد: «شعار ما آمریکا و منافع آن است نه جهانیکردن اقتصاد، زیرا در غیراینصورت ملتهای دیگر متناسب با شأن آمریکا به آن احترام نخواهند گذاشت». او البته پیشنهاد مشخصی در این رابطه ارائه نکرد.
بازگشت به صحنه بينالمللي
ترامپ خطاب به «مورد تبعیض واقعشدهها، به حاشیهراندهشدهها و ناامیدها» گفت: «من صدای شما هستم». او رقیب خود، هیلاری کلینتون را متهم کرد عروسک رسانهها و محافل اقتصادی و حامیان مالی خود است و «در پسپرده آنها هستند که کلینتون را هدایت میکنند». او دوران کلینتون در وزارت امور خارجه آمریکا را سالهای ناکارآمدی توصیف کرد و این دوران را برای آمریکا دوران «مرگ، تخریب و ضعف» دانست: «سال ۲۰۰۹ که کلینتون وزیر خارجه آمریکا شد از داعش و «دولت اسلامی» خبری نبود، لیبی با ما همکاری میکرد، مصر در آرامش بود و خشونت در عراق رو به کاهش میرفت، ایران زیر فشار تحریمها بود و سوریه نیز در کنترل بود و این همه را کلینتون نابود کرد. کلینتون مسئول قدرتگیری داعش است. لیبی امروز به ویرانهای بدل شده، مصر به اجبار در کنترل یک حکومت نظامی است، عراق گرفتار آشوب و هرجومرج است و قرارداد هستهاي با ایران باید برچیده شود». او افزود: «وقت آن رسیده که به جهان نشان دهیم آمریکا دوباره به صحنه بینالمللی بازگشته است، بهتر و قویتر از هر زمان دیگری».
تنها ناجي
ترامپ با حمله به الیت سیاسی و رسانههای آمریکا گفت مردم نباید هیچگاه به نخبگان و سیاستمداران و رسانههایی اعتماد کنند که به دنبال حفظ نظام فرتوت کنونی هستند. او مدعی شد پا به میدان سیاست گذاشته تا «قدرتمندان دیگر نتوانند به انسانهایی که قدرت دفاع از خویش را ندارند همچنان تهاجم کنند». او با اشاره به موفقیتهای شخصیاش در عرصه اقتصادی افزود: «هیچکس بهتر از من این نظام را نمیشناسد و من تنها کسی هستم که میتوانم آن را مرمت کنم».
نامزد جمهوریخواهان، کلینتون را متهم کرد از حامیان قراردادهای بد اقتصادی برای آمریکا بوده؛ قراردادهایی که «موجب ازبینرفتن صدها هزار فرصت شغلی در آمریکا و تخریب شهرها شده است». ترامپ گفت: «من میلیاردها دلار درآمد داشتهام و حالا میخواهم کشور شما را ثروتمند کنم. من قراردادهای تجاری بد میان آمریکا و سایر کشورها را به قرارداد خوب بدل خواهم کرد. ما هیچگاه قراردادهای بد را امضا نخواهیم کرد. منافع آمریکا بالاتر از هر چیز دیگری است».
سخنان ضدايراني ميلياردر نيويوركي
او در سخنرانی طولانی خود که بیش از یک ساعت طول کشید، چندین مرتبه به ایران اشاره کرد و گفت: «همه یادمان هست هنگامیکه تفنگداران دریایی ما مجبور شدند به زور اسلحه جلوی ايرانيها زانو بزنند. این درست قبل از امضای توافقی با ایران بود که ١٥٠ میلیارد دلار به ایران رساند اما هیچ چیزی نصیب ما نشد. این یکی از بدترین توافقها بود که تاکنون انجام شده است». ترامپ سیاست خارجی آمریکا را «شکستخورده» توصیف کرد و افزود: «باید این سیاست را عوض کنیم. لازم است با متحدانمان علیه داعش سریعا اقدام کنیم».
اين سخنان ضدايراني در حالي مطرح ميشود كه در سندي که در روز نخست گردهمایی بزرگ جمهوریخواهان به تصویب رسید، درباره توافق هستهای ایران آمده است: ما توافق کابینه اوباما با ایران برای لغو تحریمهای بینالمللی و عرضه صدها میلیارد دلار به این کشور را، یک توافق شخصی بین رئیسجمهور و شریکان مذاکرهکنندهاش و غیرالزامآور برای رئیسجمهور بعدی قلمداد نمیکنیم. این سند تصریح میکند: یک رئیسجمهور جمهوریخواه به این توافق هستهای محدود نخواهد شد. ما باید در مواجهه با وضعیتی که بهشدت امنیت، منافع و بقای دوستانمان را تهدید میکند، همه گزینهها را حفظ کنیم.
ستايش اردوغان
دونالد ترامپ جمهوریخواه همچنین در مصاحبهاش با نيويوركتايمز، با اشاره به ترکیه، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری این کشور را ستود و گفت: اعتبار زیادی برای او قائل هستم. برخی میگویند کودتای ترکیه برنامهریزیشده بود اما من اینطور فکر نمیکنم. ترامپ در پاسخ به این سؤال که «آیا اردوغان از کودتا برای پاکسازی دشمنان سیاسی خود سوءاستفاده میکند یا خیر»؟
از رهبر ترکیه نخواست که قوانین را رعایت کرده یا به استانداردهای غربی درباره عدالت پایبند باشد و گفت: زمانی که جهان میبیند «آمریکا چقدر بد است» و ما داریم همچنان درباره آزادیهای مدنی صحبت میکنیم، گمان نمیکنم که پیامرسان خوبی باشیم. او همچنین در جریان مصاحبهاش، تعهد به دفاع اتوماتیک از متحدان ناتو، در صورت وقوع حمله را زیر سؤال برد و گفت اول به مشارکت آن کشورها در ائتلاف ناتو نگاهی خواهد انداخت.
ارسال نظر