«تراكم» اصولگرايان عليه رئیس جمهور
پس از آنکه رئیسجمهوری در اجلاس جهانی شوراها و شهرداریها انتقادی درباره فروش تراکم در شهرها کرد و شهردار هم در پاسخدادن به رئیسجمهوری کم نگذاشت، رسانههای اصولگرا پاسخهای قالیباف را کافی ندانستند.
حسن روحانی در بخشی از سخنرانی خود درباره پایتخت تأکید کرده بود، همانقدر که اتکای کشور برای ادارهاش به درآمدهای نفتی مضر است، از آن مضرتر درآمد شهرداری به تراکم است. رئیسجمهوری گفته بود: «همانطور که نگاه ما به آسمان است که خدا روزی برساند، شهرداریها نیز نگاهشان به بلندمرتبههاست که بالاتر بروند تا بتوانند پول تراکم بگیرند. نمیخواهم به شهرداری یا شورای شهر نقد کنم، مشکل وجود دارد، باید دستبهدست هم دهیم و مشکل را حل کنیم و برای اینکه مردم از زحمات شوراها و شهرداران احساس لذت بیشتری داشته باشند، باید از تجربههای کشورهای دیگر نیز استفاده کرده و بهرهبرداری کنیم».
روحانی با تأکید بر اینکه امروز با وجود آنکه در شهرها بهویژه تهران کارهای بزرگی انجام شده و پلها، تونلها، بزرگراهها، قطار شهری و بوستانهای مختلفی احداث شده است، افزود: «هنوز هم مردم احساسی را که در برابر این همه کار باید داشته باشند، ندارند؛ چون وقتی میخواهیم یک پل یا تونل درست کنیم، گاهی از تراکم استفاده میکنیم و گاهی از تغییر کاربری اراضی. ما مشکلاتی برای شهر به وجود میآوریم تا بزرگراهی را ایجاد کنیم؛ درحالیکه پول احداث بزرگراه از چند برج بلند میرسد و سپس همان جمعیت برج به بزرگراهها میآیند و رفتوآمد کند میشود. در موردی دیگر برای ایجاد یک بوستان و کاشت نهال در این بوستان یک باغ با درختان چندینساله را از بین میبریم؛ یعنی از یک طرف نعمتی درست شده و از طرفی نغمت. رئیسجمهوری در بخشهای دیگر صحبتهایشان به مسائل زیستمحیطی و آلودگی هوا و... هم اشاره کردند».
اما شهردار تهران فارع از اینکه مخاطب او رئیسجمهوری است و همه آنها در یک اجلاس با میهمانان خارجی هستند، بلافاصله وقتی پشت تریبون قرار گرفت، جواب رئیسجمهوری را داد. او با این جمله صریح که در این سالها و در همه دولتها چیزی جز تضعیف شوراها و شهرداریها ندیدهایم، گفت: «بهتر است این عادت را که به عنوان یک مسئول در نقش اپوزیسیون حرف بزنیم، کنار بگذاریم و در نقش یک خدمتگزار پاسخگو باشیم».
بلافاصله بعد از این اجلاس خبرگزاری فارس با روتیتر «واکنش اعضای شورای شهر تهران به سخنان رئیسجمهوری» که در صفحه اصلی خود هم قرار داده بود، با چهار عضو اصولگرای همیشه در صحنه دفاع از شهرداری گفتوگو کرده و آنها هم خیلی شفاف و صریح این اتفاق و برخوردها را به رقابتهای سیاسی ربط دادند. پرویز سروری، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر، گفته است که رئیسجمهوری عادت کرده همیشه نکات منفی را به دولت قبلی ربط دهد و افزوده است: «ظاهرا رئیسجمهوری خیلی زود وارد رقابتهای انتخاباتی شده و ماشین نقد شهرداری را به حرکت درآورده و چنین تلقی میکند که شهردار تهران رقیب اوست».
ابوالفضل قناعتی، عضو هیأترئیسه شورا هم اقدام رئیسجمهوری در حضور میهمانان خارجی را نوعی خودزنی خواند و درباره اجرای تعهدات دولت سؤال کرده است.
محسن پیرهادی، عضو دیگر هیأترئیسه شورا هم از صحبتهای رئیسجمهوری بوی رقابت سیاسی با شهردار شنیده است. او گفته: «اگر شهرداری تراکم فروخته و مترو کشیده، نمیگوییم کار درستی بوده؛ اما اگر دولت آن را نمیپذیرد، راهحل باید ارائه دهد و کمک کرده و راه جایگزین معرفی کند. دولتی که بدهی خود را پس از سه سال نمیپردازد، حق انتقاد ندارد». این عضو شورای شهر در ادامه، به فارس گفت: «رفتار زشت و زنندهای از سوی برخی دولتمردان شاهد هستیم و به نظر میرسد کسانی که نقد میکنند، به تکلیف قانونی خود باید عمل کنند و به جای پرداخت بدهی حواسشان به این است که رقیبهای خود را کنار بزنند؛ درحالیکه در کنار گوش و دستشان میلیاردها تومان از پول مردم به یغما میرود، دزدیده میشود و صدایشان هم درنمیآید».
معصومه آباد، یکی دیگر از اعضای اصولگرای شورا، ندیدن پیشرفتها و انتقاد با چشمان بسته از سوی دولت را بیانصافی خوانده و در دفاع از شهرداری گفته است: وضعیت مسکن و ساختوساز در حال رکود بوده و شهرداری با منابع پایداری غیر از فروش تراکم و صدور جواز، تأمین منابع کرده است. معصومه آباد، در کل موضوع فروش تراکم را منتفی دانسته و گفته است: «شهرداری از طریق منابع پایداری غیر از فروش تراکم و صدور جواز، تأمین منابع کرده است».
این عضو شورای شهر تهران هم مانند همه ٣٠ عضو دیگر شورای پایتخت با همه دلسوزیشان در اجلاس فوق، غایب بودهاند و گویا صحبتهای رئیسجمهوری در تأیید اقدامات شهرداری برای ساخت پل و تونل و... را نشنیده و نخوانده است.
تسنیم نیز با یادداشتی از عشرت شایق، نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی صحبتهای رئیسجمهوری در اجلاس شوراها و شهرداران را مناقشه سیاسی خوانده که به جای پاسخگویی انجام میدهد. او در بخشی از این یادداشت میگوید: «مخاطبان چنین اجلاس مهمی، در انتظار ادبیاتی فاخر، کارآمد، راهگشا، سازنده و کاربردی برای دستیابی زودهنگام و چشمگیر به پیشرفت مدیریت شهری بودند؛ ولی سخنان ناشی از مناقشات سیاسی مدیران ارشد دولتی که اغلب بهصورت غیرفنی و غیرمرتبط با اهداف اجلاس بیان شد، مایه تعجب و تأسف مخاطبان بود».
همچنین خانم شایق آورده است: «سخنرانان عالیرتبه دولتی که گاهی منتقدان خود را به بیسوادی و درکنکردن موقعیت متهم میکنند! خود در یک چرخش ١٨٠درجهای نهتنها اهداف اجلاس را نادیده گرفتند؛ بلکه پا را از این هم فراتر گذاشته و در نقش «اپوزیسیون» شهرداری تهران ظاهر شدند».این اشاره خانم شایق به نقش اپوزیسیون با اشاره به جملات شهردار تهران در همان اجلاس بود.
البته این نماینده اسبق مجلس به دفاع مستقیم از شهرداری پرداخته و گفته است: «بجا بود اگر رئیسجمهور محترم گزارشی از پرداختهای دولت به شهرداری تهران مطابق قانون «حمایت از سامانههای حملونقل ریلی شهری» و قانون توسعه حملونقل عمومی ارائه میکرد. او در پایان یادداشت خود با آوردن نام کامل شهردار تهران با قید «دکتر» در کنار آن تأکید کرده که پاسخ شهردار تهران در ادبیات هجومی «دولتمردان» بسیار متین بوده است. او در ادامه هم به زمان باقیمانده تا انتخابات دوره بعد ریاستجمهوری اشاره و اظهار امیدواری کرد که دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
درباره این گزارش با تعدادی از اعضای اصولگرا و اصلاحطلب تماس گرفته شد، اما خوشبختانه ترکیب شورای شهر تهران تنها شامل اصولگرایان نیست و هنوز چند عضو اصلاحطلب که خطشان با خط شهرداری تهران موازی نشده، حضور دارند که بتوانیم سراغشان برویم. محسن سرخو، عضو کمیسیون حملونقل و ترافیک شورای شهر تهران، یکی از این اعضا بود که درباره واکنشهای تند به اعتراض رئیسجمهور درباره وضعیت نگرانکننده تراکمفروشی در تهران، به «شرق» گفت: کسانی که اینگونه خطاب به یک مقام دولتی در جلسهای رسمی صحبت میکنند، الفبای مسائل سیاسی را نمیدانند و رفتارشان بهدور از تدبیر سیاسی است.
وی با اذعان به تعهدات دولت درباره حملونقل عمومی تهران و سایر شهرها، گفت: وجود این مطالبات و پیگیری آنها یک طرف و مورد هجمه قراردادن دولت با این همه گرفتاری و کمبود منابع در یک همایش جهانی، طرف دیگر است. موضوع مطالبات در حال پیگیری است و مکاتبات ما با دولت برای حسابرسی رسمی این موضوعات و بدهی دولت به شهرداری ادامه دارد و دولت و رئیسجمهور قبلا و در این سخنرانی این مطالبات را رد نکردهاند.
وی با بیان اینکه شهرداری بهتر است به جای شمردن مطالبات دولت، درباره توقف و کندشدن برنامههای پنجساله شهر تهران حساس باشد، گفت: شهرداری تهران قول داده بود سالانه ٣٠ کیلومتر خط مترو تحویل دهد اما در هیچ سالی این موفقیت را نداشت. درباره اتوبوسرانی هم با وضعیتی مواجه هستیم که با وجود بودجههای موردنظر، تعداد اتوبوسهای فرسوده بیش از اتوبوسهای فعال است. سرخو طرح این موضوعات در این برهه از زمان را سیاسی و بهدور از بحثهای کارشناسی خواند و گفت: درست نبود که در اجلاسی بینالمللی موضوعات یک شهر مطرح شود و با رفتارهای شخصی موضوع جلسه را از دستور خارج کنند.
غلامرضا انصاری، عضو دیگر شورای شهر تهران که بیان این نوع از صحبتها با ادبیات تند را نشانه بیتوجهی به مشکلات کشور قلمداد کرد، گفت: اینکه یک مدیر در سطحی بسیار پایینتر از رئیسجمهور به خود جسارت دهد با این ادبیات به او جواب دهد، پذیرفتنی نیست. صحبتهای رئیسجمهور درباره تراکمفروشی در تهران از جمله در ١٠ سال گذشته حق است و کسی نمیتواند آن را همانند سایر کارهای نمایشی در تهران رد کند.
متأسفانه اکثریت شورا به دلایلی ازجمله همخطبودن با شهردار تهران چشمشان را روی واقعیت بستهاند و فاجعهای را که در تهران در حال وقوع است نمیبینند. انصاری به نبود شفافیت در موضوع پولهایی که در تهران هزینه میشود، اشاره کرد و گفت: سقف تونل توحید که پس از هفت سال هنوز هزینه تمامشده آن را ندادهاند، با خرابی یک آبنما پر از آب میشود و سؤال اینجاست که اگر بارش زیاد یا سیل باشد، چه اتفاقی میافتد؟ این عضو اصلاحطلب شورا تصریح کرد: وقتی یک مسئول به مقام مقابل خود به چشم یک رقیب نگاه کند، باید شاهد چنین رفتارهایی هم باشیم.
شهردار تهران در دوره هشتساله دولتهای نهم و دهم هم با همین رفتار رقابتی فرصتهای زیادی را از شهر تهران گرفت و هنوز هم این رفتارها به ضرر مردم تهران ادامه دارد. به نظر میرسد آقای شهردار ،شهرداری را با شهربانی اشتباه گرفته است. پس از اختلافهای پرحاشیه دولتهای نهم و دهم با شهرداری تهران و شروع دولت یازدهم، این امید قوت گرفت که شهرداری تهران و شورای همراهش در تعاملی نزدیک با دولت قرار گیرد.
در همان ابتدای کار دولت هم جلسات و قولهایی ردوبدل شد و قرار بود کمبودها و نیازهای کلانشهرها از جمله تهران با رویکردی اصلاحی ارزیابی و پیگیری و در نهایت حل شوند تا پس از چندین سال مردم شهرهای بزرگ متوجه تغییری در ترافیک و حملونقل و هوایی که نفس میکشند باشند اما گویا دامنه اختلافها بیش از آنچه تصور میشد به مسائل سیاسی بند شده است. واقعیت این است که سالهاست دولتها در پرداخت سهم خود برای حملونقل عمومی از محلهای مختلفی که در این سالها قانون برایشان در نظر گرفته، کوتاهی خواسته و ناخواسته داشتهاند و چه با نفت ١٤٠دلاری و چه با نفت کمتر از ٤٠دلاری نگاهشان به توسعه در شهرها آنطور که انتظار میرفت، نبوده است.
از این منظر شاید صدای اعتراض شهردارها از جمله شهردار تهران بتواند بلند باشد و از این منظر دولت فارغ از اینکه این شرایط میراث تصمیمهای خودش است یا دیگران، باید پاسخگو باشد. اما چند سؤال هم مطرح است و آن اینکه اگر روزی هیچ کمکی از سوی دولت نشد، شهرداران از جمله شهردار تهران حق دارند برای اداره شهر، در و دیوار و بالا و پایین شهر را با روشها و عنوانها و راههای متنوع دورزدن قانون، بفروشند؟ شهردار تهران در این سالها بهخصوص در دولت قبل بارها اعلام کرده بود که در موضوعات اصلی شهر تهران از جمله مترو منتظر بودجههای دولتی نمیشود و کار را پیش خواهد برد؛ چه شده که در دو سال اخیر روند پروژههای مترو به نصف رسیده و خطهای مهم ٣، ٦ و ٧ با تأخیر حدود دوساله مواجه هستند؟
اگر پول نبود، در سالهای قبل چطور سرعت کار بیشتر بود و در سالهای پایانی کار که دیگر شاید قرار بر ماندن در این مسئولیت نباشد، روند کند شده است؟ قبول که تعهدات اصلی و شاید کمکاری دولتها در حوزه حملونقل عمومی بوده است، اما درباره اشکال و نگرانی اصلی شهرها یعنی تراکمفروشی و معماری افسارگسیخته آنها که باعث نگرانی مقام معظم رهبری هم شده است دولت تقصیر دارد؟ آیا دولت دلیل تغییر کاربری باغات تهران و ظهور برجهایی با نماهای انگلیسی و اروپای قرن ١٦ و آبرفتن زمینهای ذخیره و تهاتر اموال شهر در ازای بدهی به پیمانکاران است؟
و در نهایت اینکه آیا نمونه و شبیه صحبتهای رئیسجمهور و وزیر مسکن در اجلاس جهانی شوراها و شهرداران را مقام معظم رهبری دی ماه سال ٩٢ در دیدار با مسئولان مدیریت شهری مطرح نکردند؟ به نظر میرسد نوع واکنش رسانهها و چهرههای اصولگرا به این صحبتهای رئیسجمهور بیش از آنکه واکنشهایی ناشی از بحثهای تخصصی شهری و وضعیت موجود شهر تهران باشد، ناشی از اقدامی هماهنگ برای حمله به دولت و شخص رئیسجمهور به هر بهانه ممکن است.
نظر کاربران
سلام علیکم فقط حرف خودشان را میزنند به فکر مردم باشید ای دولتمردان