مافیای سیگار با سود نجومی
بیش از سههزار میلیارد تومان گردش مالی سالانه سیگار در کشور است که چیزی حدود ۴۰ درصد آن یعنی رقمی بیش از هزار میلیارد تومانش نصیب قاچاقچیان میشود.
ارادهای برای برخورد با مافیای سیگار وجود ندارد
حال اینکه این مافیا چه کسانی هستند هیچ نهادی اطلاعات درستی در رابطه با آن ارائه نمیکند. از طرفی گویا هیچ کس ارادهای برای پیگیری این ماجرا ندارد، بهطوری که قاسم میرزایینیکو، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» میگوید: «در حال حاضر هیچ ارادهای در کشور برای مبارزه با قاچاق و مافیای سیگار وجود ندارد.» به اعتقاد او، وجود تبصرهها و استثنائات در قوانین موجود کشور باعث سوءاستفاده بسیاری از افراد میشود و همین امر راههای ورود کالای غیرقانونی و قاچاق را به کشور باز میکند.
او میگوید قانون مبارزه با قاچاق باید اصلاح شود تا تمامی روزنههای ورود غیرقانونی کالا به کشور مسدود شود. میرزایی نبود تعرفه مشخص برای کالاها را نیز یکی از دلایل میزان بالای قاچاق در کشور میداند. براساس آمار موجود در حال حاضر ۶۰ هزار نفر بهطور مستقیم و ۷۵ هزار نفر به صورت غیرمستقیم از طریق گردش مالی دخانیات کشور زندگی میکنند. در سالهای اخیر مجلس و دولت طرحهایی برای کاهش میزان قاچاق ارائه کردهاند که از آن جمله تصویب قانون مالیات بر خردهفروشی سیگار با پیشنهاد وزارت بهداشت بود. از سوی دیگر دولت تصمیم به گران کردن سیگار گرفت. با اینکه بسیاری از نمایندگان مجلس افزایش قیمت و وجود مالیات بر خردهفروشی را باعث تشدید میزان قاچاق اعلام میکردند اما به اعتقاد برخی دیگر وضع این مالیات علاوهبر ایجاد درآمد برای دولت میتواند جلوی قاچاق سیگار را بگیرد.
از طرفی قرار شد قانون محدودیت فروش سیگار در مراکز صنفی مشخص نیز اجرایی شود، بهطوری که در جلسه ستاد ساماندهی عرضه دخانیات مقرر شد، براساس ضوابط و قوانین، تنها سه صنف خواربارفروشان، سوپرمارکتها و سقطفروشان خردهفروشی سیگار را برعهده بگیرند و افرادی که در این صنوف مشغول کارند باید برای دریافت مجوزهای لازم تقاضای خود را به صورت آنلاین در سامانه ایرانیان ثبت کنند. بنا بر آمار تاکنون ۲۱۰ هزار واحد صنفی در این سامانه ثبتنام کردهاند.
ستاد مبارزه با قاچاق تشریفاتی عمل میکند
میرزایی با بیان اینکه از اجرای قانون مالیات بر خرده فروشی اطلاع دقیقی ندارد، میگوید: «به نظر من فعالیت ستاد مبارزه با قاچاق کالا باید در راس باشد. در حال حاضر این ستاد تشریفاتی است، در حالی که با توجه به افرادی که از دستگاههای مختلف مربوطه در آن حضور دارند، میتوان بیش از این به آن اختیار داد تا حالت اجرایی به خود بگیرد.
جلوی سوءاستفاده گمرکی گرفته شود
اما شهباز حسنپور، دیگر نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در حال حاضر آمار دقیقی از حجم قاچاق سیگار وجود ندارد به «فرهیختگان» میگوید: «مسئولان باید تمام تلاش خود را برای واردات قانونی انجام دهند که این کار از طریق کاهش سوءاستفادههای گمرکی و ترانزیتی میسر است.» به اعتقاد او، مبادی مرزی کشور نیز باید کنترل شود. حسنپور میگوید: «احتمال وجود مافیا در کشور؛ آن هم در میان مراکز قدرت پذیرفته نیست.مسئولان باید واردات صحیح و تولید باکیفیت داخلی را در دستور کار قرار دهند تا هم از خروج ارز و هم قاچاق جلوگیری شود.»
ارسال نظر