اثر کاهش سود بانکی بر بازار اجاره
کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد و تمایل مالکان برای افزایش بعضا ۴۰ درصدی اجاره بها سرانجام باعث شد تا رییس اتحادیه مشاوران املاک کشور از موضع قبلی خود مبنی بر عدم افزایش اجاره کوتاه بیاید.
کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد که طی هفته های اخیر انجام شد، علی رغم اینکه اقدامی خوب برای بخشهای مولد اقتصاد بود، با فصل نقل و انتقالات مستاجران همراه شد که اثرات منفی در بخش اجاره بر جای گذاشت؛ تا جایی که برخی موجران کرایه ها را تا ۴۰ درصد هم بالا بردند. این مساله را رییس اتحادیه مشاوران املاک هم در یک برنامه تلویزیونی تایید کرد و در عین حال گفت اجاره بها نباید بیش از ۱۰ درصد بالا برود. عقبایی البته ۱۱ اردیبهشت به خبرنگار ایسنا گفته بود که "امسال اجاره بالا نمی رود" اما شاید او پیشبینی نمیکرد که چند روز بعد، برخی مالکان برای جبران خسارت کاهش سود بانکی به جیب مستاجران طمع کنند.
عقبایی بعدازظهر پنجشنبه ۱۷ تیرماه در شبکه خبر اظهار کرد: ما باید حقوق مستاجرین و مالکین را با هم لحاظ کنیم تا حق کسی ضایع نشود اما اصلی ترین شاخص اجاره بها قیمت مسکن است. قیمت مسکن در سال ۱۳۹۵ حتی نسبت به سال ۱۳۹۲ افزایش نداشته، لذا نباید اجاره بها افزایش پیدا کند ولی بعضی موجران رویکرد افزایشی در پیش می گیرند و حتی فایلهای خود را بعضا تا ۴۰ درصد بالا می برند.
او در عین حال گفت: وقتی میزان افزایش اجاره را رصد می کنیم حداکثر رشد حدود ۱۰ درصد است. حالا ممکن است کسی بگوید مالک من کرایه را ۴۰ درصد بالا برده که شاید آن مستاجر از سال ۱۳۹۲ در آنجا ساکن بوده و حالا بعد از سه سال مجددا قرارداد امضا کرده است.
اما از ۵۰ سال قبل تا کنون اغلب مالکان تمایل دارند تا به جای پول پیش، اجاره بگیرند که این مساله را عقبایی هم تایید کرد. در این زمینه ابوالفضل مشکینی ـ یک کارشناس مسکن ـ نیز گفت: موجر و مستاجر وقتی وارد یک رابطه اقتصادی می شوند سعی می کنند سود و منفعت خود را در نظر گیرند. از یک طرف مستاجران ترجیح می دهند بیشتر وارد رهن شوند و موجران ترجیح می دهند اجاره بگیرند. امسال هم موجرین بیشتر تمایل دارند اجاره دریافت کنند تا اینکه رهن بگیرند.
یکی دیگر از مباحثی که این روزها مجددا در فصل نقل و انتقالات مطرح شده، دامن زدن برخی دفاتر مشاور املاک به افزایش اجاره بها است که رییس اتحادیه این مساله را قبول ندارد. حسام عقبایی در پاسخ به این سوال که آیا مشاوران املاک به خاطر حق کمیسیون، عامل افزایش اجاره بها هستند یا خیر؟ اظهار کرد: خیر، اینگونه نیست. اولا اینکه مستاجران دارای بینش و شعور هستند و نرخها را تطبیق می دهند. دوم اینکه مشاوران املاک باید اطلاعات دقیق قیمت روز را به متعاملین بگویند. همچنین اگر در این حوزه گزارشی به ما داده شود که مشاوران املاک به گرانی دامن می زنند مطمئنا در اتحادیه احضارشان می کنیم و تا جایی که قانون گذار به ما اجازه داده با آنها برخورد خواهیم کرد.
تعداد مشاوران املاک بدون مجوز، سوال دیگری بود که عقبایی در مورد آن گفت: مشاوران املاک بدون مجوز یک پدیده خطرناک است که با هماهنگی با پلیس امنیت در تهران حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ واحد غیرمجاز شناسایی شدهاند. البته تعدادشان بالای ۱۷۰۰ بود که از سال ۱۳۹۱ با آنها برخورد شد.
وی افزود: ما معتقدیم صدور پروانه کسب باید بر اساس ضوابط و جمعیت باشد و اعتقادی به تکثر مشاوران املاک نداریم. این مساله را چندین بار با مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت مکتوب و شفاهی مطرح کردهایم ولی دولت حدود صنفی و مشاغل را در کلیه مناطق برداشته است. با این وجود ما معتقدیم در بعضی خیابانهای تهران تعداد مشاوران املاک متناسب با جمعیت نیست و شاید درآمد پایداری که باید داشته باشند ندارند. از طرفی هم باید مالیات بدهند، لذا امیدواریم دولت به این امر توجه کند و تا نیمه دوم ۱۳۹۵ بحث سقف تعداد مشاوران املاک را در نظر بگیرند.
عقبایی درخصوص راهکار خود برای کنترل بازار اجاره هم گفت: یکی از اصلی ترین مواردی که دولت باید به آن توجه کند و خوشبختانه دولت یازدهم به آن اعتقاد دارد بحث تولید مسکن استیجاری است که استدعا داریم مجلس و دولت گام اساسی در این خصوص بردارند.
به گفته وی، زیرساخت های مسکن استیجاری بخصوص در شهرهای بزرگ وجود دارد که در صورت تحقق باعث فضای رقابتی در اجاره نشینی می شود و عامل کاهنده اجاره بها خواهد بود.
نظر کاربران
یعنی شما میفرمائی مالک باید قزبة الی الله ملکش رو در اختیار مستاجر بذاره .
به جیب مستاجرا طمع کردن یعنی،چی
خب مالک سرمایه گذاری کرده که سود ببره
سود بردن جرمه؟
پاسخ ها
با این حرف شما ، مغازه دارهه هم مالک اجناسی هستن که خریداری میکنن. پس به عنوان مالک اون جنس به ایشان حق می دهید کالایشان را به هر قیمتی بفروش برسانند؟؟؟
عزیزم هر چیزی یه حساب و کتابی داره.
حالا که این کاهش سود از اختیار مستاجرین خارجه و علیرقم میل باطنی انها ، دولت بزور سود سپرده گذاری را به عنوان شمایی از کاهش تورم و اینبار توسط بانکهای خصوصی انجام داده که اصل این قضیه زیر سئواله.
اولا کاهش سود بعد از 3 ماه؟ چه تحولی در این 3 ماه یا یک سال گذشته رخ داده که ما تو زندگی روزمره نمیبینیم.
پس حالا که دولت زورکی ومیخواد به مردم بگه تورم را کم کردم ( قیمت میوه و برنج و گوشت و کوفت و زهره مار و ... که همه 20 درصد زیاد شده) بهتره موجرین هم کمی با مستاجرین راه بیان.
توبخش تولیدهیچ گشایی نخواهیم دیدفقط اینکاربه نفع سرمایه داران بودیعنی هدف ازاجرای طرح کاهش سودبانکی این بودکه جیب سرمایه داران بعدیه دوره رکوردسه ساله دربخش مسکن وطلا وووووپرکنندهمین وگرنه کسی به فکراقشارکم درآمدنیست
تازه ایشان فهمیدن اجارها تا 40درصد بالا رفته، معلومه وقتی سود بانکی اینقدر پایین بیاد مالکان خانه ها ازمستاجر اون ضرر روجبران میکنن،متاسفانه مشاوراملاکها هم به این قضیه دامن زدن و باعث بدتر شدن این موضوع هستن،مسئولین عزیز نشدیه بارهم یه کاری به نفع مردم بکنن اونم برای قشر متوسط وپایین که ۷۰درصد جمعیت روتشکیل دادن،اجارها، تورم، بی کاری، اختلاس ها وحقوق های نجومی کمر مردم رو شکسته......... خبری بچاپ نظرای منو همش واقعیت هستش
پاسخ ها
همیشه مشاورین املاک که خودشون یک پای بساز و بندازی هستن بخاطر اینکه حق مشاوره شان بصورت درصدی از قیمت معامله است به موضوع بالارفتن قیمتها دامن میزنن . چون منفعتشان در این کاره
میخواهید جامعه و اقتصاد را اصلاح کنید ولی باز بیشتر خرابش میکنید.
سلام هنوز بنگاهها 1 میلیون را 30 هزار تومان حساب میکنند که مالکین خواهان دریافت 30 هزار تومان به جای یک میلیون هستند .
همین یک ماه قیمت زمین نیز در بعضی از شهر ها ١٠ درصد افزایش قیمت داشته ولی آپارتمان هنوز چیزی افزایش نبوده البته معاملات بیشتر شده .
بلی درسته ، هنوز بنگاهها 1 میلیون را 30 هزار تومان حساب میکنند