۳۴۳۹۱۳
۱ نظر
۵۰۱۵
۱ نظر
۵۰۱۵
پ

توسعه گردشگری را از کجا شروع کنیم؟

آنچه از برایند اکثر تحقیقات و پژوهش‌های اقتصادی در زمینه توسعه گردشگری و نقش آن در اقتصاد کشورها بر می‌آید، اتفاق نظر اغلب محققان این حوزه درباره درآمدزایی و ایجاد رفاه این صنعت در کوتاه‌مدت و رفع محدودیت‌های اشتغال در جامعه و به تبع آن کاهش چالش‌های سیاسی و اجتماعی است.

مونسان در شرق نوشت: آنچه از برایند اکثر تحقیقات و پژوهش‌های اقتصادی در زمینه توسعه گردشگری و نقش آن در اقتصاد کشورها بر می‌آید، اتفاق نظر اغلب محققان این حوزه درباره درآمدزایی و ایجاد رفاه این صنعت در کوتاه‌مدت و رفع محدودیت‌های اشتغال در جامعه و به تبع آن کاهش چالش‌های سیاسی و اجتماعی است.

از دورانی که گردشگری کالایی لوکس و مختص قشر مرفه جامعه محسوب می‌شد، ده‌ها سال می‌گذرد و امروز به مدد کاهش هزینه‌های خطوط پر‌تراکم هوایی، دریایی، ریلی و جاده‌ای سالانه بیش از یک میلیارد نفر در سطح جهان در حال جابه‌جایی بین مرزها با قصد سفرهای تفریحی هستند.

این صنعت هر‌چند از دیگر حوزه‌های اقتصادی جوان‌تر است؛ اما به دلیل ایجاد رونق اقتصادی و تأثیر مثبت آن بر شادابی جامعه از سوی اغلب کشورهای جهان از آن استقبال شده و رقابت تنگاتنگی را برای جذب گردشگران و توسعه بازارهای هدف بین آنها ایجاد کرده است.

نگاهی اجمالی به تاریخچه اقتصادی برخی کشورهای دنیا که در گذشته‌‌ای نه‌چندان‌دور، اقتصادی ضعیف داشته و از نظر متوسط درآمد سرانه در جایگاه مناسبی قرار نداشتند، نشان می‌دهد این کشورها بدون بهره‌مندی از ساختار اقتصادی مناسب در زمینه تولید و صادرات صنعتی، کشاورزی و منابع زیرزمینی تنها با ایجاد تسهیلات برای ورود گردشگران خارجی منبع بزرگی از درآمدهای ارزی را ایجاد کرده‌اند. اگر تا ٣٠ سال قبل بازارهای هدفِ اقتصادهای گردشگرپذیر را کشورهای پیشرفته و ثروتمند آن زمان تشکیل می‌دادند، امروزه به‌دلیل پدیدآمدن اقتصادهای نوظهور در جهان و بازشدن در نظام‌های سیاسی مسدود، هم بر تعداد گردشگران افزوده و هم مقاصد سفر متنوع‌تر شده است.

سلیقه‌های مختلف ناشی از فرهنگ‌های متفاوت مردمان کشورها سبب شده است شاخه‌های متعددی در حوزه گردشگری به وجود آید و بسیاری از پدیده‌های جغرافیایی، فرهنگی و حتی سیاسی و اجتماعی جوامع به جذابیت‌های گردشگری تبدیل شود و گردشگران دلارهای در جیب را روانه مقاصد متنوع گردشگری کنند. بسیاری از کشورهای مقصد به‌دلیل پایین‌بودن هزینه‌های اقامت، پذیرایی و خدمات تفریحی، توانستند انگیزه سفر خارجی را برای بسیاری از افراد با درآمد‌های متوسط به وجود آورند که منجر به افزایش چشمگیر گردشگران بین‌المللی شد.

با‌وجود تهدیدهایی که گسترش تروریسم در وضعیت امروز سیاسی جهان ایجاد کرده است و تحلیلگران خطر کاهش سفرهای گردشگری را به‌این‌دلیل گوشزد می‌کردند؛ اما با کمال تعجب نه‌تنها این سفرها کاهش نیافت؛ بلکه به نظر می‌رسد سیر صعودی آمار گردشگران خارجی در حال افزایش است و انفجارهای انتحاری و شلیک گلوله‌های تروریست‌ها نیز نتوانست چراغ این صنعت را کم‌سو کند.

خاورمیانه بزرگ‌ترین گنجینه فرهنگی جهان بوده و از نظر جغرافیایی و تنوع اقلیمی جایگاه بسیار مطلوبی برای گردشگری دارد؛ هر‌چند بیشترین رنج را از شرایط نامطلوب تنش‌های سیاسی و حضور تروریست‌ها می‌برد؛ اما توانسته است جایگاه خود را به وسیله چند کشور پیشرو در این منطقه در صنعت گردشگری ارتقا داده و گردشگران را متوجه خود كند. در‌این‌بین کشور ما نیز چند سالی است توجه خود را به مزیت‌های گردشگری معطوف کرده و تلاش‌های دست‌اندرکاران این صنعت هم برای افزایش سهم کشور در بازار گردشگری کاملا مشهود است؛ اما نمی‌توان هنوز جایگاه ‌درخورتوجهی را برای صنعت گردشگری کشور قائل شد.

گذشته از مشکلات ساختاری و زیربنایی در حوزه توسعه گردشگری کشور مانند ضعف در حمل‌ونقل، هتلداری بانک و بیمه، خدمات پذیرایی و خدمات رفاهی بین‌جاده‌ای، هنوز نتوانسته‌ایم برابر ظرفیت‌های موجود نیز گردشگر خارجی جذب کنیم و بسیاری از معدود هتل‌های مناسب ما از وجود این گردشگران منتفع نمی‌شوند. شاید یکی از مهم‌ترین مشکلات گردشگری کشور ما خدمات تورگردانی باشد.

در‌این‌باره ضعف‌های زیادی در زمینه تبلیغات بین‌المللی، جذب تورگردان‌های بازارهای هدف و توسعه مناسب خدمات هوایی و آژانس‌های بین‌المللی حرفه‌ای مشهود است. هرچند نمی‌توان نقش نهادهای دولتی را در‌این‌باره نادیده گرفت؛ ولی آنچه مسلم است این است که هنوز بخش خصوصی کشور نتوانسته شاخصه‌های لازم را برای هم‌ترازی با استانداردهای بین‌المللی کسب کند و اغلب فعالیت‌های این بخش معطوف به اعزام مسافران ایرانی به خارج از کشور است. آنچه مسلم است این است که با برداشته‌شدن تحریم‌ها انگیزه سفرهای خارجی به ایران نیز بیشتر می‌شود و بسیاری از گردشگران خارجی که مشتاق تجربه جدیدی برای سفر به ایران هستند، هنوز نمی‌توانند با اغلب تورهای برنامه‌ریزی‌شده به ایران سفر کنند.

جزیره کیش به عنوان نخستین منطقه آزاد کشور به لحاظ ساختاری مهیاترین مقصد گردشگری کشور محسوب می‌شود. علاوه بر تکمیل‌‌بودن ساختارهای زیربنایی ٥٠ هتل در این جزیره ٩٠ کیلومتر‌مربعی مهیا شده و به همین تعداد هتل چهار و پنج ستاره نیز مراحل اجرائی یا پایانی خود را می‌گذرانند. این جزیره سومین فرودگاه کشور از حیث ورود و خروج مسافر را دارد و ترمینال زیبا و با استانداردهای بین‌المللی آن مراحل پایانی را می‌گذراند. کیش همچنین می‌تواند مقصد سفرهای دریایی گردشگران به‌دلیل وجود بندرگاه تجهیز‌شده و ترمینال ویژه گردشگران آن باشد.

آرامش و امنیت این جزیره، امکانات تفریحی و پذیرایی مناسب و همچنین طبیعت فریبنده و جذاب آن مزیت‌های انکارناپذیری را برای گردشگرانی که به دنبال سفری سالم و خانوادگی هستند، ایجاد کرده‌ است. مناطق آزاد نقش بسیار مهمی در دوران پساتحریم می‌توانند ایفا کنند و برای اقتصاد کشور به عنوان پیشران ورود به تجارت آزاد محسوب می‌شوند و جزیره کیش با بهره‌مندی از ویژگی‌های یاد‌شده برای نقش‌آفرینی در توسعه گردشگری کشور مهیا شده است.

کیش امروز برای تحقق اراده کشور در توسعه گردشگری خارجی آماده است؛ صنعتی که می‌تواند در شرایط امروز پس از برجام و تمایل بهبود در برقراری روابط بسیاری از کشورهای خارجی با ایران، در کوتاه‌مدت زمینه رونق اقتصادی و اشتغال جوانان را برای کشور فراهم کند. توسعه گردشگری تنها گزینه رهایی اقتصاد ایران از وابستگی به نفت نیست؛ اما زودبازده‌ترین است و جزیره کیش به عنوان نماد گردشگری کشور مي‌تواند آماده‌ترین منطقه برای شروع یک اتفاق مهم در‌این‌باره باشد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    وقتی از نظر بهداشت صفر هستیم جواب گوی توریست داخلی نیستید از نظر بهداشت چطور دنبال توریست خارجی هستید

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج