۴ عنصر در جدول تناوبی عناصر سرانجام نام و جای ثابت خودشان را پیدا کردند تا دوره هفتم این جدول که به نام مندلیف مشهور است هم پر شود. این عناصر جدید اما چه نامهایی پیدا کردهاند؟
خبر آنلاین: ۴ عنصر در جدول تناوبی عناصر سرانجام نام و جای ثابت خودشان را پیدا کردند تا دوره هفتم این جدول که به نام مندلیف مشهور است هم پر شود. این عناصر جدید اما چه نامهایی پیدا کردهاند؟
به صورت رسمي 4 عنصر توانستند نام نهایی خود را در دوره 7 جدول تناوبي به دست آورند. تمام عنصرهای با عدد اتمی ۹۹ تا ۱۱۲ (که مابین اینشتینیم و کوپرنیسیم قرار دارند) و نیز دو عنصر فلروویوم و لیورموریوم، در طبیعت پدید نیامدهاند، بلکه در آزمایشگاه ساخته شدهاند. سپس آیوپاک آنها را به طور رسمی پذیرفتهاست. اما عناصر خانههاي ۱۱۳، ۱۱۵، ۱۱۷ و ۱۱۸ هر چند در آزمايشگاه ساخته شده بودند اما چندی پيش مورد تائيد اتحادیه بینالمللی شیمی محض و کاربردی قرار گرفتند. حالا آيوپاك اعلام كرده كه نام این عناصر نهایی شده است.
"نیهونیوم" عنصر شماره 113، "موسکوویوم" عنصر شماره 115 و دارای 115 پروتون، "تنسین" عنصر شماره 117 و "اوگانسون" در جایگاه شماره 118 جدول تناوبی هستند.
یک تیم مشترک آمریکایی (آزمایشگاه ملی لاورنس لیوِر مور واقع در کالیفرنیا) و روسی (انستیتوی مشترک تحقیقات هسته ای واقع در دوبنا) عناصر ۱۱۵، ۱۱۷ و ۱۱۸ را ساختهاند و به تائيد آیوپاک رساندهاند. همچنين عنصر ۱۱۳ هم توسط دانشمندان ژاپنی (موسسه تجامع تحقیقاتی ریکِن) ساخته شده و مورد تائيد آيوپاك قرار گرفته است.زمانیکه نامی برای یک عنصر خاص استفاده شده اما در نهایت یک نام دیگر برای آن انتخاب میشود، دیگر نمیتوان نام اول را برای عنصر دیگر بکار برد. نام تمام عناصر بطور کلی از یک پایان برخوردار است که انعکاسدهنده و حافظ قوام تاریخی و شیمیایی آنهاست.
نیهونیوم باعلامت Nh نخستین عنصری است که توسط محققان آسیای شرقی نامگذاری شده و برای اولین بار، اسم آن از روی اقوام حاضر در یک منطقه انتخاب شده است. نیهون یکی از نامهای ژاپنی است. البته ابتدا نام ژاپنیوم قرار بود برای این عنصر که در سال 2004 کشف شده، انتخاب شود.
عنصر شماره ۱۱۵ یعنی موسکوویوم با نماد Mc به افتخار منطقه مسکو که موسسه مشترک تحقیقات فیزیکی در آن قرار داد، نامگذاری شد.
تنسین با نماد Ts که از 117 پروتون برخوردار است، نام خود را به افتخار ایالت تنسی دریافت کرده که مراکز مهم تحقیقاتی فیزیک دارد. تنسی میزبان مراکز تحقیقاتی عناصر سنگین از جمله آزمایشگاه ملی اوک ریج، دانشگاه تنسی و دانشگاه واندربیلت است.
اوگانسون هم با نماد Og نام خود را از یوری اوگانسیان، محقق ۸۳ ساله موسسه مشترک تحقیقات اتمی روسیه گرفته که در کشف چندین عنصر سنگین کمک کرده است. این دومین باری است که یک عنصر از روی اسم یک دانشمند زنده نامگذاری میشود.
تازهواردهایی با نیمه عمر کوتاه
۹۸ عنصر از مجموع ۱۱۸ عنصر در طبیعت یافت میشوند و از آن میان، ۸۴ مورد، عناصر پایدار یا دارای نیمعمر بیش از سن زمین هستند. در حالی که ۱۴ عنصر باقیمانده نیمعمر کوتاهی دارند یا به عبارت دیگر پرتوزا هستند. در حال حاضر، این عناصر تنها بر اثر انجام واکنش هستهای در عناصر دیگر به وجود میآیند و فراوانی ناچیزی دارند.
جدول تناوبی در سال 1869 توسط ديميتری ايوانوويچ مندليف شيميدان و مخترع روس معرفی شد. در جدول تناوبی يا مندليف عناصر شيميايی بر اساس عدد اتمی خود در رديفها و ستونهای جدول قرار میگيرند. عدد اتمی عبارت است از تعداد پروتونهاي موجود در هسته اتم. اولين عنصر جدول تناوبی هيدروژن با عدد اتمی 1 است که در هسته اتم آن يک پروتون وجود دارد. هنوز روشن نیست که آیا عنصرهای تازهتر که در آینده شناسایی میشوند در ردیف هشتم (دورهٔ هشتم) جای میگیرند یا به کلی نظم جدول را به هم میریزند. گلن سیبورگ بر این باور بود که دورهٔ هشتم جدول به گونهای است که دو عنصر ۱۱۹ و ۱۲۰ از بلوک اس، ۱۸ عنصر از بلوک جدید جی و ۳۰ عنصر از بلوکهای اف، دی و پی را دربر میگیرد. برخی فیزیکدانان معاصر مانند پکا پیکو به صورت نظری به این نتیجه رسیدهاند که این عنصرهای تازهتر، از اصل آفبا که توضیحدهندهٔ چگونگی پُر شدن لایههای الکترونی است، پیروی نخواهند کرد. به این ترتیب با شناسایی عنصرهای تازهتر، ظاهر جدول تناوبی دچار دگرگونی خواهد شد.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر