توافق ۳۵ میلیارد دلاری ایران با خارجی ها
رئیس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران گفت: بیش از ۳۵ میلیارد دلار توافق با بانکهای بزرگ جهان پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) انجام شده است و حتی دستیابی به ارقامی بیش از نیاز کشور دور از دسترس نیست اما زمانبر است.
محمد خزاعی افزود: حال که فشارهای اقتصادی برداشته شده است، خارجیها ابتدا برای ارزیابی و بررسی همه جوانب کار به کشورمان سفر میکنند و بالطبع، حصول نتیجه زمانبر خواهد بود.
وی گفت: در چند ماه اخیر ژاپنیها موافقت کردند تا ۱۰ میلیارد دلار خط اعتباری در اختیار ایران بگذارند و علاوه بر آن، آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن (جایکا) قول مساعد داده تا دو میلیارد دلار وام ارزان قیمت در اختیار طرحها و پروژههای ایران قرار دهد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: توافق ۸ میلیارد دلاری با اگزیم بانک (صادرات - واردات) کره جنوبی و توافق ۵ میلیارد دلاری با شرکت بیمه تجاری کره جنوبی (کی شور)، همچنین برقراری خط اعتباری با نروژ از دیگر دستاوردهای اعتباری در پسابرجام است.
وی خاطرنشان کرد: هم اینک اسناد اولیه این خطوط اعتباری به امضا رسیده و در ادامه مذاکرات، مبالغ وامها با تعیین نرخ بهره، مدت تنفس وام، بانکهای عامل، پروژههای تحت پوشش و... مشخص میشود.
رئیس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران از شکلگیری کمیته راهبری تامین منابع مالی برای تخصیص این وامها به پروژهها خبر داد و گفت: طرحها و پروژههایی میتوانند از این وامها بهره مند شوند که به تعهدات استقراضی دولت نیفزایند، اشتغالزایی به دنبال داشته باشند و در حوزههای اولویتدار نظیر بخش کشاورزی به کار گرفته شوند و وظیفه ساماندهی این مسائل بر عهده کمیته راهبری است.
وی افزود: برخی پروژهها برای استفاده از تسهیلات خارجی باید حداقل ۱۵ درصد مبلغ پروژه را تامین کنند، اما با وجود تصویب بودجه سال ۹۵ که به تازگی اتفاق افتاده، برای همه این مهم میسر نبود. خزاعی تصریح کرد: سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران به همراه بانک مرکزی موفق به جلب این منابع عظیم خارجی شده، اما جذب آنها بر عهده دستگاههای اجرایی است.
بدهی موسسات بیمه
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه به بدهیها و معوقات به موسسات بیمه اعتبار صادراتی (ECAها) از جمله شرکت ساچه ایتالیا، کوفاس فرانسه، هرمس آلمان و اوکابه اتریش اشاره کرد که اعتبارات بانکی را تضمین کرده و پوشش میدهند.خزاعی گفت: با وجود بوروکراسی تنبل کشور و اینکه در سالهای گذشته با وجود تحریمها اتفاقات زیادی در بازارهای پولی و مالی جهان افتاده و از آنها عقب بودهایم، در همین ماههای گذشته از برجام اتفاقات خوبی افتاده که از جمله آنها ساماندهی معوقات به موسسات بیمه اعتباری جهانی و توافق مبالغ قابل توجهی وام و اعتبار است.
وی با اشاره به اینکه مجموع بدهیها و معوقات ایران به این موسسات نزدیک به دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار است، گفت: بدحسابی ما برای ارتباطهای بعدی کشور تاثیر منفی خواهد داشت و زمانی قادر خواهیم بود از وام و اعتبار خارجی استفاده کنیم که از پوششهای بیمهای استفاده کنیم.خزاعی اضافه کرد: زمانی پوششهای بیمهای انجام میشود که معوقات تسویه شده باشد و علاوه بر اصل پول، بهره و جریمه دیرکرد آن نیز پرداخت شده باشد و باید یادآور شد تسویه همین معوقات که نیاز به اقدامهای حقوقی داشت، خود چند ماه به طول انجامید.
این مقام مسوول با بیان اینکه در همین مدت کوتاه بسیاری از این معوقات تسویه شده است، تاکید کرد: بانک مرکزی تاکنون به هیچ وجه زیر بار پرداخت جریمههای دیرکرد ناشی از تحریمها نرفت، زیرا ایران مقصر این موضوع نبود و با این روش مساله معوقات حل و فصل شد.وی یادآور شد: البته تاکنون مشکل بیمه هرمس حل نشده و همین بیمه برای ارتقای سطح مراودههای خود با ایران به سطح پیش از تحریمها قول مساعد داده است و در این صورت، بانکهای اروپایی قادر خواهند بود وام و اعتبار بیشتری در اختیار ایران بگذارند.
تصویب ۵/ ۳ میلیارد دلار پروژه با خارجیها
وی با اشاره به گفتههای ماه گذشته رئیسجمهوری در جمع مردم کرمان یادآور شد: پس از اجرای برجام، نزدیک به سه میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار پروژه با خارجیها به تصویب رسیده بود و سخنان رئیسجمهوری به همین مساله اشاره داشت. رئیس کل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران تصریح کرد: این مبلغ مربوط به آن دسته از پروژههایی بود که ضمانتنامه و مجوزهای آن پس از اجرایی شدن برجام صادر شده بود که جذب بخشی از این اعتبارات آغاز شده، برخی از این پروژهها تازه کلنگزنی شده و برخی دیگر کماکان در گیرودار مراحل اداری خود هستند.وی گفت: حجم منابع و اعتبارات جلب شده و توافق شده با خارجیها رقم بسیار خوبی است و در صورت تامین شرایط لازم، بهتر از این نیز خواهد شد.
ارسال نظر