۳۳۸۶۹۷
۱۱ نظر
۵۰۱۵
۱۱ نظر
۵۰۱۵
پ

اعتراض افغانستان به توافق ایران و ترکیه

افغانستان به توافق ایران و ترکیه مبنی بر ثبت مثنوی مولانا به عنوان میراث مشترک فرهنگی این دو کشور در یونسکو اعتراض کرد.

عصرایران: به گزارش بی بی سی، افغانستان به توافق ایران و ترکیه مبنی بر ثبت مثنوی مولانا به عنوان میراث مشترک فرهنگی این دو کشور در یونسکو اعتراض کرد.

نصیر احمد اندیشه، سرپرست و معاون اداری و مالی وزارت امور خارجه افغانستان در دیدار با خانم پتریشیا مک فلپس، نماینده یونسکو در افغانستان، با ابراز نگرانی از این تصمیم دولت‌های ایران و ترکیه گفته است:"هرگاه قرار باشد این اثر شناخته شده ادبی و شاهکار عرفانی مولوی ثبت میراث جهانی یونسکو گردد، واقعیت تاریخی زادگاه خداوندگار بلخ نباید نادیده گرفته شود و پیوند مولانای بزرگ با افغانستان نباید فراموش گردد."

براساس خبرنامه وزارت امور خارجه افغانستان نماینده یونسکو در افغانستان اطمینان داده که نگرانی دولت این کشور در مورد با مثنوی مولانا را به مرکز آن سازمان گزارش خواهد داد.

سه‌شنبه گذشته ۱۸ خرداد خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از رئیس سازمان مرکز اسناد ملی این کشور نوشت:" با ترکیه توافق کرده‌ایم که مثنوی مولوی را به صورت مشترک ثبت کنیم، مولانا یکی از نقاط مشترک فرهنگی ایران و ترکیه است".

سیدرضا صالحی امیری، مشاور رئیس جمهوری و رئیس سازمان اسناد ایران درباره ثبت جهانی مثنوی مولانا گفته بود:"در حال حاضر در مرحله ثبت هستیم، ما به دلیل اشتراکات فرهنگی این کار را انجام دادیم. ایران و ترکیه اشتراکات فرهنگی زیادی دارند. باتوجه به اینکه مولوی در قونیه دفن شده، اما به زبان فارسی شعر گفته، هم ما و هم تُرک‌ها شرایط ثبت داشتیم اما ما این حوزه مناقشه را به حوزه وحدت تبدیل کردیم."

جلال الدین محمد بلخی، ملقب به مولوی و مولانا، در سال ١٢٠٧ میلادی (٦٠٤ هجری قمری) در بلخ متولد شد و خانقاه بهاالدین ولد، پدر او، در ولایت بلخ در شمال افغانستان قرار دارد.

اطلاع دقیقی درباره تاریخ ساخت این خانه گلی، در دست نیست ولی اسناد تاریخی نشان می‌دهد که در سال ۱۲۰۷ تولد جلال الدین محمد، این خانقاه از رونق و شکوه زیادی بر خوردار بود.

بهاء الدین ولد، که به واعظ نامدار بلخ شهرت داشت، هنگامی که پسرش جلال الدین کودکی خردسال بود از بلخ خارج شد. عبدالحسین زرین کوب، پژوهشگر تاریخ ادبیات، در این باره می‌نویسد: "او [بهاء الدین ولد] از خوارزمشاه رنجشی یافت که سبب آن درست معلوم نیست. شاید وجود امام فخر رازی - یک واعظ دیگر- که با صوفیه میانه‌ای نداشت و شاه بدو دل بسته بود وی را از او آزرده خاطر داشته بود."

او می افزاید: "چندی در وخش و سمر قند می‌بود، آنگاه عزیمت حج کرد. از راه نیشابور و بغداد به حجاز رفت و در بازگشت از مکه یکچند قدم به شام شد. هنگامی که خوارزم و ماوراء النهر به دست مغول افتاده بود و خوارزمشاه سرگشته و دربدر بود [سلطان ولد] به قونیه رفت و در آنجا سر بر بالین خاک نهاد."
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    مگه مولانا مثل دریاچهٔ خزره که بین ۵کشورتقصیم بشه ،تودیگه بی خیال افغانستان

  • حسن

    با عرض سلام حالاکه یه قسمتیش به ترکیه تقدیم کردیدافغانهاراراضی کنیدسه نفری باهم شریک باشیم

  • بدون نام

    افغانستان هم که قدیم جزواملاک ایران بوده دیگه اعتراض چرا؟؟واقعأحال آدم بدمیشه ازاین ادعای واهی

  • بدون نام

    بفرما افغانستان هم صاحب مولانا شد!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • بدون نام

    ترکیه یا‌ داعشیه؟ ایران عزیز باید با ترکیه رابطه نداشنه باشه یک کشور داعش پروره ترکیه

  • ghasemi

    افغانستان از خیر سری همسایه خوبش چون خیلی حال عوض خوب داره اصلن بهش نمیاد آدمهای مثل مولانا داشته باشه

  • بدون نام

    واقعیتش هم اینه آقای بلخی متولد بلخ افغانستانه

  • بهروز

    زرشک

  • کیوان خدایی

    چرا همتون بی مطالعه و یک طرفه نظر می دید اگر از روی واقعیت نظر بدیم مطمئنا مولانا زاده و بزرگ شده افغانستان است

    پاسخ ها

    • مهدی

      دوست عزیز وقتی مطالعه ندارند در نتیجه آگاهی هم ندارند . اینکه در گذشته منطقه مال ایران بوده دلیل بر این نمیشه که تاریخ و داشته های خودشون رو انکار کنند . مشترکا باید ثبت شود . هیچ اشکالی هم ندارد مطمئن باشید مولانا به اندازه این نژاد پرست ها درگیر قوم گرایی و ملیت گرایی نبود . مولانا یک شخصیت جهانی است . کاش یاد بگیریم وقتز از چیزی سر در نمیاریم دهانمون رو باز نکنیم .

  • مملی

    بابا شماها که نصف جمعیتتون تو ایران داره زندگی میکنه چرا؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج