گاف تصویری در کتاب ششم ابتدایی
داستان «دریاقلی سورانی» در حالی پس از سالها تاخیر از سال جدید تحصیلی وارد کتابهای درسی پایه ششم ابتدایی شد که در تصویر این درس آبادان را شهری کوهستانی معرفی کرده که با واقعیت جغرافیایی این شهر همخوانی ندارد.
داستان «دریاقلی سورانی» پس از سالها تاخیر از سال جدید تحصیلی وارد کتابهای درسی پایه ششم ابتدایی شد. داستانی که پایه ششمیها در درس چهارده خود آن را خواهند خواند. شخصیتی که اگر چه در دهه ۶۰ و بحبوحه جنگ افراد کمی از فداکاری وی اطلاع پیدا کردند اما با گذر زمان داستان فداکاری او زبان به زبان چرخید و به یکی از اسطورههای دفاع مقدس تبدیل شد.
وی جایگزین شخصیتهای خیالی چون پطروس هلندی شد که سالها در کتابها وجود داشت اما برخلاف عادت آمد و به گفته حبیب احمدزاده یکی از نویسندگان دفاع مقدس: «هنوز در کشور هلند هم کسی پطروس را نمیشناسد، ولی همه ما او را میشناسیم؛ راستی چرا هیچوقت از خودمان نپرسیدیم چرا پطروس فداکار جای انگشتش یک چوب در سوراخ سد نگذاشت؟»
دریاقلی جوانی از اهالی آبادان و شغل او اوراق فروشی بود و در گوشهای از «کوی ذوالفقاری» آبادان و در گورستانی از اتومبیلهای فرسوده زندگی میکرد.
در ماههای آغاز جنگ، آبادان در محاصره نیروهای دشمن بود. انگار تقدیر این بود که درست در آن زمان که لشگری از تانکها و سربازان عراقی غافلگیرانه از رودخانه بهمنشیر گذشته و وارد آبادان شده بود، تنها دریاقلی متوجه حضور آنان شود و در آن شب پاییزی آبان ماه ۱۳۵۹ روی زین دوچرخه قراضهاش بنشیند و تا نفس دارد رکاب بزند؛ از میان چشمی دوربینهای دیدهبانان عراقی و قناسه به دستهای ارتش عراق که تیرشان به خطا نمیرفت بگذرد و باز رکاب بزند تا این خبر را به مدافعان شهر برساند.
رسیدن دریاقلی همان و بنا شدن سد محکم نیروهای ایرانی برابر لشگر عراق همان؛ سدی از مقاومت که باعث شد دشمن به آن سوی بهمنشیر رانده شود.
آنهایی که روزهای آغازین جنگ ایران را تحلیل میکنند همه اعتراف میکنند که اگر دریاقلی جانش را پای رکاب زدن مداوم از بهمنشیر تا آبادان نگذاشته بود، آن لشگر عراقی شاید تا شیراز هم میرسید. میدانند که اگر او نبود آبادان با تلفاتی سنگین سقوط میکرد و باز پس گرفتنش نیازمند نبردهایی خونینتر و پرهزینهتر از فتح خرمشهر بود.
حالا باید بگوییم دریاقلی جان، ببخش که کمی دیر شد و ۳۲ سال بعد از آن که جانت را گذاشتی پای رکاب، یادمان افتاد تو را اسطوره فداکاری کنیم، اما خب، میشود بیایی برای ما جای پطروس فداکار را پر کنی!
تا به حال داستانهای زیادی در مورد این رویداد مهم تاریخی نوشته شده و چندین مستند و یک فیلم سینمایی هم از آن ساخته شده است. اما هنوز به رغم این تلاشها این داستان وارد کتابهای درسی نشده بود.
به هرحال جدا از این کار زیبا و ارزشمند وزارت آموزش و پرورش، متأسفانه گاف بزرگی در طراحی این داستان در متن کتاب درسی رخ داده که در نوع خود جالب توجه است!
طراح محترم گویا فراموش کرده و یا کاملاً بیاطلاع بوده که آبادان فاقد هر نوع کوه و ارتفاعات قابل ذکری است و دریاقلی را در میان کوهها به تصویر کشیده که در حال رکاب زدن است و تانکهای دشمن در ذوالفقاری را نیز در میان کوههای بلند نشان داده در حالی که ذوالفقاری "کوی" است به معنای محله و برزن و نه "کوه" ! و پوشش کنار رودخانه بهمنشیر نیز نخلستان است...
البته اینگونه گافها بی سابقه نیست و سال گذشته نیز وزارت آموزش و پرورش کتاب درسی «جغرافیای استانها» را چاپ کرده که در آن زندگینامه «ایرج افشار سیستانی» پژوهشگر که هنوز در قید حیات است آمده، اما در این کتاب اعلام شده که وی در سال ۱۳۸۹، فوت کرده است!
امیدواریم وزارت آموزش و پرورش در انتشار مطالب خود که به نوعی دارای تأثیرات ذهنی زیادی بر نسل جدید کشور دارد دقت بیشتری بکند و همچنین زمینه اصلاح اشتباهات شاید سهواً را نیز در کمترین زمان ممکن فراهم کند.
نظر کاربران
درود بر شما
اما شما هم گاف دادید...
آبادان جزیره نیست عزیزان !!!
پاسخ ها
احسان عزیز اتفاقاً آبادان جزیره ای است مابین دو رودخانه بهمنشیر و اروندرود
بابک جان ابادان شبه جزیره است چون از یه طرف به خشکی وصله
اقا داداش
آبادان جزیره نیست جزیره آبادان اروندکناراست که اروندکنار45کیلومتری ابادان است که اروند کنار بخشی ازآبادان است چون اطراف اروندکنارآب گرفته بهش جزیره آبادان میگن.
زیزی جان نمی دونم آبادان از کدام طرف به خشکی وصله چون از سمت خرمشهر که در نظر بگیریم می رسیم به رود کارون، برای رفتن به اهواز و ماهشهر هم باید از بهمنشیر عبور کنی و قسمت جنوبی آبادان و مرز عراق هم اروند رود قرار دارد.
آبادانی گرامی ممنون از راهنمایت
پطروس فداكار فقط يه داستان هلندي بئده همين
اتفاقا من هميشه با اين پترس مشكل داشتم با اون فداكاري مسخره اش يه تيكه گل درست ميكرد ميذاشت تو سوراخ سد ...
پاسخ ها
شايد نداشته!!!
گل اگه آب بخوره وا می ره ای کیو جان
شیردل
چقدر فامیلیش به مریم سراوانی نزدیکه ... احتمالا فامیل دورن
حیف این مردم واین استعدادها
حیف نسل ما
نسل جدید
و نسل آینده، که حتما عاقبتی خوشتر از ما ندارند.
تو اکثر کتاب های درسی اشتباه وجود داره
دیگه این چیزا عادی شده
همچین گفتیبن کوه که فک کردم هیمالیا رو به تصویر کشیده و این یه تل یا تپه است که احتمال وحودش خیلی زیاده . گیر ندین باباااااااااااااا
پاسخ ها
شیرین عزیز، باید خدمتتان عرض کنم اطراف آبادان بهیچ عنوان حتی یک تپه هم وجود ندارد سطح زمین کاملاً صاف و یکدست است
آبادان و خرمشهر الان با روزهای جنگ فرق زیادی نکردن . چرا اون تل وخاک ها رو هنوز هست.
دوست خوزستانی عزیز، من خوزستانی نیستم ولی بخاطر شغلم الان در آبادان زندگی می کنم حرف شما را کاملاً قبول دارم آبادان دیگر اون آبادانی گذشته و خرمشهر هم اون خرمی دیروز را ندارد و هنوز هم آثار جنگ و ویرانی را می توانی به وضوح ببینی البته نظرم درخصوص نبودن تپه و یکدستی سطح زمین وضعیت جغرافیایی منطقه است نه تل و خاکی که از جنگ باقی مانده و قطعاً در اوایل جنگ وجود نداشته است.
اگه هیمالیا رو میکشید باید دریا قلی رو هم اندازه ی یه مورچه می کشید بعد یه گاف جدید می داد دستتون
ما به این بنده خدا دریا قلی کاری نداریم کارش درست آخه به پطروس چیکار داشتید کلی خاطره داشتیم ازش .
پاسخ ها
اشتباه شما هم همينه در اطراف آبادان و در نخلستان ها ميشه تپه پيدا كرد اطراف درختان خرما مثل خاك ريز درست ميكنن كه آب باران در نخلستان جمع بشه براي آبياري
به نظر من عكس مشكلي نداره ميشه چنين تصويري پيدا كرد
درد دلم را تازه نکنید.امشال انیمشین دفاع مقدس که پخش میکرد ونیروهای عراقی که عربی صحبت میکردند چقدر مسخره بود.هرکسی که یه ذره عربی میدونست متوجه میشد که تا چه اندازه صدا وسیما بد عمل کرده.اگه الان دوران ابتدائی ام بود حتما از معلم می پرسیدم چرا پطرس به جای انگشتش چیز دیگه ای تو سوراخ سد نکرد.؟؟؟؟؟؟!!!!! چه میدونم چوبی یل تکه پارچه ای.مگه این سد چقد با شهر فاصله داشت و.......
به نظر من باید گاف رو حذف کنن چون خوب نیست اما اگر حذف نکنن بهتره چوبه
پاسخ ها
این یکی فوتوشاپ نداره
؟
اصلا خودت متوجه شدی چی نوشتی؟
اگه صفحه اعترافها رو بخونید متوجه میشید یه شخص دیگه به جای مریم سراوانی کامنت میذاره احتمالا این همونه که اینقدر غلط املایی داره وگرنه مریم اصلی از این گاف ها نمی داد. جاش یه نسبت فامیلی با دریا قلی داشت
بجای انتقاد تحمل تا اصلاح و یا یکسال تجربه زود بهانه دست هیچکس ندهید ایرانی باش ایرانی
پاسخ ها
چرا باید صبر کنیم؟ اونا که وقت داشتن روی این پروژه کار کنن بعد اجرا کنن. اونا باید تو شروع صبر می کردند تا بهونه دست کسی ندن. با اینجور فکر کردن عادت کردیم کاری رو شروع کنیم بعد پناه بر خدا اشکالاتش در میاد. بسه دیگه.
به نظر من داستان پترس هم به نوعی جالب بود نباید حذفش میکردن
پاسخ ها
نه بابا!! خیلی چرت بود ! همون سال داستان دو کاج رو هم توکتابمون داشتیم . مضمون اینا با هم اصلا قابل قیاس نیست ! پترس خیلی سطح پایین دوکاج الان هم با خوندنش درس میگیریم!!! خداییش اگه هلندی ها هم میخوندنش خندشون میگرفت ....
آخ آخ ببخشید "پطرس"
پطرس هرچیش بد بود. واسه خنده بازار تلویزیون که خوب شده. اونجا که معلمه به بچه ها دیکته می گه.
پطططططططططططرررررررررررررررررس تصصصصصصصصمیم گررررررررررررررررررررررررررررررررفت.
عراق مگه شهريور 59 حمله نكرد پس آبان 59 چيه؟
پاسخ ها
عزیزم این یعنی یه کم از شروع جنگ گذشته بعد از اشغال بعضی جاها ، دارن تو خاک ایران پیشروی میکنن . در ضمن تا اواخر جنگ ما هنوز همه مرزهامونو پس نگرفته بودیم.
مجید جان دلبندم اون کوه نیست تپه است نگاه کن قشنگ
کوه یکی از گاف ها هست شما اگه بیشتر توجه کنید میبینید دوچرخش هم خیلی امروزیه .
اونموقع دوچرخه 28 بود و بس
پاسخ ها
بنده خدا اگه می دونست اینقدر ازش انتقاد می کنید با پای پیاده می رفت
کوه یکی از گاف ها هست شما اگه بیشتر توجه کنید میبینید دوچرخش هم خیلی امروزیه .
اونموقع دوچرخه 28 بود و بس
بابا منظورش رودخانه بوده اشتباهی کوه کشیده!
به دلیل حجم بالای نظرات کاربران سایت، نظر شما حداکثر تا 24 ساعت آینده سانسور می شود
پاسخ ها
بامزه گفتي ها ! :)
+++++
عجججججججججججججججججب!!!!
ديروز به دختر عموم كه سال دوم راهنماييه واسه درساش كمكش ميكردم...
اونم چي؟ جمله سازي! از بس كه كلماته جمله سازي كتابش مسخره و بي محتوا بودن هيچكي بلد نبود يه جمله بسازه!
مثلا قل قل سماور ...!!!!!!
آخه يه بچه مدرسه اي اونم ساااااااال دوووووم راهنمايييييييي از جمله ساختن با قل قل سماور چي ميفهمه؟؟؟؟ بار علمي ش كجاست؟!!!!!!!!!!!
خدا بداد آينده سازان كشور ما برسه!
اون زمانها آبادان کوه داشت حالا نداره ! آموزشت و پرورشت از آبادانیا بهتر می دونه