ابتکار: آب جازموریان در جیب من نیست!
رئیس سازمان محیط زیست گفت: در کنار تالاب جازموریان هندوانه کشت میکنند بعد میگویند چرا تالاب خشک شد، آب تالاب که در جیب من نیست!
خبرگزاری فارس: رئیس سازمان محیط زیست گفت: در کنار تالاب جازموریان هندوانه کشت میکنند بعد میگویند چرا تالاب خشک شد، آب تالاب که در جیب من نیست!
معصومه ابتکار در نشستی که به مناسبت هفته محیط زیست در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد به اقدامات انجام شده توسط این سازمان اشاره کرد و گفت: پس از آغاز به کار از سال ۹۲ بحرانهایی را پیشرو داشتیم یکی از این بحرانها محیطبانانی بودند که در آستانه اعدام قرار داشتند که در اواخر سال ۹۴ و در آستانه سال ۹۵ دو نفر از این محیطبانان آزاد شدند و در مجموع ۷ نفر از آنها از طریق قضایی با تغییر رأی و یا گذشت خانوادهها آزاد شدند.
وی ادامه داد: برنامه آموزش محیطبانان که اولین برنامه در زمینه ارتقای دانش و مهارت محیطبانان در سال ۹۵ است امروز آغاز شد و ۱۶۰ نفر از محیطبانان در این دورههای آموزشی شرکت میکنند و تحت آموزشهای پیشرفته، حفاظت از اکوسیستمها، آشنایی با مسائل جوامع محلی و آموزشهای دفاعی قرار میگیرند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: احیای تالابها موضوع دیگری بود که از ابتدای آغاز به کار خود در سال ۹۲ در دستور کار قرار دادیم و توجه به تالابها و مخصوصاً دریاچه ارومیه در صدر این موضوعات بود. واقعیت این است که بارندگی در منطقه ارومیه چندان تغییری نداشتند اما با این وجود وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به گذشته بهتر شده است که این تغییر وضعیت نتیجه کارهای دولت و محیط زیست است و میتوان گفت هم اکنون فلامینگوها به دریاچه ارومیه بازگشتند و تمام شواهد و نشانهها نیز حاکی از این موضوع است.
وی با بیان اینکه بخشی از بهبود شرایط دریاچه ارومیه ممکن است مربوط به بارندگیها و شرایط جوی باشد، افزود: تمام این تغییرات و احیای تالابهای مختلف کشور نتیجه بارندگیها و شرایط جوی نیست چرا که اگر دایکها برداشته نمیشد هم اکنون شاهد آبگیری ۴۰ درصدی حورالعظیم نبودیم. همچنین بخشهایی از تالاب گاوخونی نیز آبگیری شدهاند و اگر این آبگیری رخ نمیداد تالاب گاوخونی به یکی از کانونهای گردوغبار تبدیل میشد. بنابراین برخلاف گذشته که تالابها مورد بیتوجهی مطلق قرار گرفته بودند هم اکنون با تلاشهای صورت گرفته تالابهای کشور در حال احیا شدن هستند و برای هر کدام از تالابهای انزلی، بختگان و پریشان برنامههای خاصی در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مشکل آلودگی هوا در تهران و سایر کلانشهرها گفت: از کارهای مهمی که در دستور کار جدی سازمان محیط زیست قرار دارد مسئله کاهش آلودگی هواست و در پایان سال ۹۴ و اوایل سال جاری تلاشهایی در این زمینه صورت گرفته است. ارتقای سوخت، حذف بنزین پتروشیمی، ارتقای کیفیت گازوئیلها به یورو ۴ و یورو ۵، تغییر سوخت نیروگاهها از جمله اقداماتی بوده است که برای مقابله با آلودگی هوا انجام شده است.
ابتکار ادامه داد: از ابتدای سال نیروگاه شهید رجایی قزوین گازسوز شدهاند و روند گازسوز شدن نیروگاهها بسیار مهم بود که ممکن است عدهای آن را نادیده بگیرند ولی نیروگاه رامین اهواز نیز از جمله نیروگاههایی است که تغییر سوخت داده است.
وی با اشاره به اینکه تعداد روزهای پاک در اصفهان سه برابر شده است، گفت: تمام این اتفاقات به باد و باران ارتباط ندارد چرا که اصفهان از نظر شرایط جوی به گونهای است که میزان بسیار کمی از بارندگی دارد اما تعداد روزهای پاک آن سه برابر شده است بنابراین میتوان اصفهان را به عنوان یک معیار سنجش افزایش کیفیت هوا در نظر گرفت. اما به هر حال موضوع آلودگی هوا از مسائل مهمی است که هنوز در این زمینه کارهای زیادی باید صورت بگیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به کمپین سهشنبههای بدون خودرو نیز اشاره کرد و افزود: این کمپین میتواند گام مهمی برای فرهنگسازی باشد، طرح جایگزینی خودروهای فرسوده با موفقیت در حال انجام هستند که این طرح را برای اتوبوسها و مینیبوسها نیز در حال تدوین داریم که این طرحها رونق اقتصادی، اشتغال و صنعت را نیز به دنبال دارد.
ابتکار خاطرنشان کرد: صندوق ملی محیط زیست که در دوران اصلات تأسیس شده بود در دورهای تعطیل شد و ما موفق شدیم در دولت یازدهم آن را احیاء و تقویت کنیم و هم اکنون نیز شاهد هستیم که این صندوق با قوت به کار خود ادامه میدهد.
وی با اشاره به اقدامات مشترکی که با کشورهای ایتالیا و چین در حال انجام است، گفت: معادل ۲۰ میلیون یوآن از سوی چین برای تجهیزات کاهنده گازهای گلخانهای به صندوق ملی محیط زیست کمک شده است و ایتالیا نیز ۳ میلیون دلار طی یک تفاهمنامه به صندوق ملی محیط زیست برای کاهش گازهای گلخانهای و تجهیزات کاهنده آن قرار است اعطا کند بنابراین میتوان گفت هیچ کدام از تفاهمنامههای ما بر روی کاغذ نماندهاند و ۱۲ تفاهمنامهای که داشتیم اجرایی شده است. یکی دیگر از این اقدامات مشترک بینالمللی آموزش محیطبانان بود که امسال ۱۲ محیطبان در اتریش دوره خوب آموزشی را پشتسر گذاشتند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اجلاس محیط زیست، دین و فرهنگ از جمله اجلاسهای مهمی بود که در تهران برگزار شد و در سفری که بنده به کنیا داشتم گزارش کار تهران از سوی شرکتکنندگان ارائه شد و بسیاری از شرکتکنندهها اذعان داشتند که این اجلاس یکی از بهترین اجلاسهای یونپ و یونسکو بوده است که در تهران برگزار شد. در همین راستا توافق کردیم تا بتوانیم یک دبیرخانه مجازی برای این اجلاس راهاندازی کنیم تا بتوانیم به صورت مستمر آن را برگزار کنیم.
ابتکار به موضوع گردوغبار نیز اشاره کرد و گفت: در زمینه اقدامات ملی در فرصتهایی که وجود دارد توضیحاتی خواهم داد اما در زمینه اقدامات بینالمللی کارهای متعددی انجام شده است چرا که یکی از منشأهای گردوغبار کشورمان خارجی است و از کشورهای عراق و عربستان وارد کشور ما میشود. در سالهای گذشته نیز در سطح منطقهای اقداماتی صورت گرفته بود اما کشورهای منطقه برخوردهای سیاسی کرده بودند، سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه خوبی به تصویب رسید که بر اساس آن دبیر کل سازمان ملل موظف شد یک گزارش جهانی تدوین کند که تصویر روشنی را از وضعیت گردوغبار در کشورهای مختلف به جهانیان خواهد داد. علاوه بر تمامی این اقدامات در اجلاس اسکاپ که دو هفته گذشته برگزار شد توانستیم قطعنامهای را داشته باشیم که قطعنامه پیشنهادی ایران با رأی قاطع و اجماع کشورها و با حضور تمام وزرا به تصویب رسید که در این قطعنامه بر همکاریهای فنی تأکید شده است همچنین از ما خواسته شد دو اجلاس منطقهای و بینالمللی در تهران برگزار شود و تجارب کشورها در زمینه مقابله با گردوغبار در میان گذاشته شود. همچنین نشست فنی تکنیکال بسیار خوبی نیز در نایروبی داشتیم. همچنین در این اجلاس دیداری را با مقام عالی وزیر محیط زیست عراق داشتیم که در ارتباط با گردوغبار نیز صحبتهایی صورت گرفت که با توجه به رهاسازی بخشهایی از عراق از دست داعش امیدواریم بتوانیم اقدامات خوبی را داشته باشیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به سفرهای استانی خود در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: بازدید از مناطق و استانهای دماوند، سمنان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان از جمله برنامههایی بود که در این سفرهای استانی صورت گرفته است.
ابتکار گفت: در سفری که به کره جنوبی داشتیم تفاهمنامه دوجانبه بسیار مهمی منعقد شد که ابعاد اجرایی مهمی خواهد داشت و یک دوره آموزشی و فنی بر اساس این تفاهمنامه اجرا خواهد شد. اهدای دکترای افتخاری علوم سیاسی در کره، ملاقات دوجانبه و بازدید از سایت محیط زیست کره جنوبی از جمله اقداماتی بود که در این سفر انجام شد.
* رسانه ملی حق ندارد فعالیتهای یک دستگاه را حذف کند
وی با انتقاد از رسانه ملی و عدم پوشش خبری این برنامهها، گفت: رسانه ملی حق ندارد بخشهایی از فعالیت یک دستگاه را حذف کند چرا که اقداماتی که در محیط زیست انجام میشود کارهای متعلق به من نیست بلکه متعلق به کشور است و مردم حق دارند در جریان این اقدامات قرار گیرند امیدواریم با تغییر در مدیریت صدا و سیما، پوشش خبری منطقی از اقدامات انجام شده صورت گیرد ما انتظار تمجید نداریم اما این سؤال است که آیا ملاقات بنده با رئیس جمهور کره ارزش خبری نداشت؟ و چرا باید از اخبار رسانه ملی حذف شود. بعد از ۳۰ ماه استمرار این جریان این سؤالی است که باید پاسخ داده شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص جشنواره فیلم سبز گفت: جشنواره فیلم سبز را توانستیم بعد از ۱۰ سال خاموشی دوباره پرچم آن را افراشته کنیم و این کار حاصل تلاش گروهی از فیلمسازان و کارشناسان محیط زیست بود. در این جشنواره یک هزار و ۲۰۰ فیلم ارائه شد و ۴۱ کشور در این جشنواره شرکت داشتند و صد کارگاه آموزشی در کل کشور برگزار شد و تلاش میکنیم این جشنواره ادامه داشته باشد و سال آینده نیز برگزار شود.
ابتکار در ادامه در پاسخ به سؤالی در خصوص تونل سبزهکوه، گفت: این طرح هم اکنون متوقف است و هر فعالیتی که هم اکنون صورت گیرد غیرقانونی است نظر ما در این زمینه هیچ تغییری نکرده است و معتقد هستیم که این طرح انتقال آب خلاف است و تمام عوارض آن بر عهده پیمانکار است. گزارشی که تاکنون به بنده رسیده این است که اقدامات این طرح متوقف شده است که اگر هم اکنون در حال فعالیت باشند بازرسی سازمان محیط زیست ورود پیدا میکند.
*سازمان محیط زیست مجوزی برای کشت محصولات تراریخته نداده است
وی در مورد ورود محصولات تراریخته به کشور گفت: بنده ترجیح میدهم به جای استفاده از کلمه تراریخته از کلمه دستکاری شده ژنتیکی استفاده کنم و موضع ما در این زمینه موضع قانون ملی است که هر گونه دستکاری در ژنهای طبیعت باید مشمول قوانین ارزیابی زیست محیطی باشد. ظرف دو، سه روز آینده شیوهنامه آزمونهای ایمنی زیستی را ارائه خواهیم کرد و این موضوع به شدت پیگیری میشود و در جاهایی که گزارشهایی داشتیم مانند واردات محصولات دانههای تراریخته در حال پیگیری این موضوعات هستیم اما مهمترین بحث این است که مردم بدانند کالایی که میخرند دستکاری شدهاند و در بحث تولید نیز در سطح تحقیقاتی و آزمایشگاهی مشمول مقررات خاص خودش است و در سطح فیلد قوانین خود را دارد اما ما اعلام میکنیم که تاکنون برای تولید و کشت این محصولات در ایران مجوزی از سوی سازمان محیط زیست داده نشده است. یکی، دو مورد به تازگی استعلام شده بود که به دلیل نقص پرونده بازگشت داده شد و باید تمام این پروندهها برای کشت، تولید و رهاسازی در طبیعت از محیط زیست مجوز دریافت کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت خلیج گرگان، گفت: این موضوع مطرح شده است و جلساتی را از سال گذشته برای لایروبی خلیج گرگان تدوین کردهایم که اگر اعتبارات آن تأمین شود حتماً اقداماتی را انجام خواهیم داد اما پیشنهاد ما همکاری مشترک با سازمان بنادر و شیلات است تا بتوانیم نسبت به لایروبی خلیج گرگان اقدام کنیم.
* مخالف بهره برداری تجاری از جنگلها هستیم
ابتکار با ابراز تأسف از شهادت یکی از جنگلبانان کشورمان گفت: از جمله رویکردهای جدی سازمان محیط زیست تلاش برای حفاظت از جنگلهای طبیعی ایران به عنوان یک اکوسیستم حساس و رو به زوال است چرا که جنگلهای هیرکانی، بلوط و حرا از زیستبومهای حساس کشور هستند و ما در کنار سایر دستگاههای مسئول مانند سازمان جنگلها هیچ گاه وظیفه خودمان را نادیده نگرفتهایم و از ابتدای دولت یازدهم بر روی موضوع توقف استفاده تجاری از جنگلهای طبیعی تأکید کردیم چرا که بر اساس قانون تنها درختان بیمار میتوانند مورد بهرهبرداری قرار گیرند که باید دولت نیز خود را در این زمینه مکلف کند و جلوی قاچاق چوب گرفته شود تا زمانی که دولت خودش مجوز میدهد نمیتوان با بهرهبرداری تجاری از جنگلها مقابله کرد.
وی ادامه داد: متأسفانه مجوزهای متنوعی برای صنایع چوب و کاغذ داده شده است که که به جز تعداد محدودی از آنها بیشتر این صنایع از ذخایر طبیعت استفاده میکنند.
* علت مخالفت با واردت چوب چیست؟
ابتکار افزود: از سال گذشته جلسات واردات چوب را برگزار کردیم تا ببینیم علت مخالفت با واردات چوب در این شرایط چیست اما لابی فعالی در این زمینه وجود دارد که با این اقدامات مقابله میکند بنده در همین جا اعلام میکنم که سازمان حفاظت محیط زیست مخالف بهرهبرداری تجاری از جنگلهای هیرکانی است و باید برای جلوگیری از تخریب جنگلها و تغییر کاربری آنها اقدام کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص برنامههای سازمان حفاظت محیط زیست برای کنترل آلودگی هوا در تهران، گفت: از ابتدای سال جاری هوای ناسالم نداشتیم اما تهدیدات همچنان ادامه دارد، ۵۰ میلیون خودرو در تهران وجود دارد و حدود ۲ میلیون موتورسیکلت در خیابانهای تهران تردد میکنند که بخشی از آنها کاربراتوری هستند که آلودگی آنها چندین برابر سایر موتورسیکلتهاست همچنین بخشی از منابع ساکن آلودگی هوا را نباید نادیده بگیریم منابع آلایندهای مانند واحدهای صنعتی، معدنی و معادن شن و ماسه، تهران به یک مجتمع عظیم واحدهای شن و ماسه تبدیل شدهاند و متأسفانه مجوزهایی در دولت قبل داده شد که تاریخ ندارد. بنده نمیدانم چه اتفاقاتی در دولت قبل افتاده است که هم اکنون ما را با معضلات حقوقی زیادی مواجه کرده است. برخی از این معادن شن و ماسه در اطراف تهران گودهای عمیق ۵۰ تا ۶۰ متری ایجاد کردهاند و گویا تا به مذابهای زمین نرسند دست از کار نخواهند کشید، سال گذشته ۳۰ مورد از این فعالیتها متوقف شد و ما از وزارت صنعت میخواهیم به این موضوع رسیدگی کند، چرا که با کوچکترین بادی که میآید، تمام آلودگی و گرد و غبار این معادن شن و ماسه وارد تهران میشود و باید گفت معادن شن و ماسه اطراف تهران از مهمترین منابع آلودگی هوای تهران هستند. چرا باید برای اشتغال و منافع تعداد محدودی ۱۱ میلیون نفر زجر بکشند و تنها منافع عدهای خاص در نظر گرفته شود.
* مجوزهای بدون مدت برای برخی معادن شن و ماسه در دولت قبل داده شده است
وی افزود: معادن غرب تهران و برداشت شن و ماسه به ضرر مردم تهران است و وزارت صنعت، مقامات محلی باید بر آن نظارت کنند. با تأکید خاص رئیسجمهور، برنامه برش یکساله برای آلودگی هوای تهران و سایر کلانشهرها در نظر گرفته شده است تا بتوانیم امسال در شرایط پایداری هوا، اقداماتی را انجام دهیم که شرایط ناسالم هوا استمرار پیدا نکند،این کار بسیار سخت است و ممکن است با تمام تلاشهای صورتگرفته، با یک طوفان از سمت عراق و یا ورود گرد و غبارهای معادن شن و ماسه به تهران باز هم شرایط آلوده و ناسالم شود.
ابتکار افزود: در این برنامه یک ساله تأکید بر از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی مورد تأکید دولت است.
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص طرح کارآفرینی سبز گفت: جلسات خوبی را با خانه صنعت و اتاق بازرگانی و بانکها داشتیم، یکی از این همکاریها که با بیمه ما صورت گرفت، بیمه شدن پلنگ بود که از این پس، در هر جای ایران که پلنگ آسیبی را بزند، ارائه مستندات پلنگ بیمه شده و خسارات وارد شده نیز از سوی بیمه جبران میشود.
ابتکار همچنین با همکاری با پلیس فتا نیز اشاره کرد و گفت: با همکاری پلیس فتا، با خاطیان و مجرمانی که در فضای مجازی تخلفات خود را نشر میدهند، برخورد میکنیم، به طور مثال؛ هفته گذشته در شبستر و گلستان موردهایی دیده شد که به صورت جدی با آنها برخورد شد، متأسفانه میزان تخلفات بالاست، اما اقدامات ما نیز بسیار خوب است. خط تلفن ۱۵۴۰ نیز در اختیار مردم قرار دارد تا گزارشهای خود را ارائه دهند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شما ۱۰ سال در سازمان محیط زیست مسئولیت دارید، در این مدت در زمینه تعداد کم محیطبانان در کشور چه اقداماتی را انجام دادهاید، گفت: درست است که بنده ۱۰ سال در این سازمان مدیریت دارم، اما ۸ سال فعالیت بنده در سازمان محیط زیست، در یک دورهآی به زیر صفر تبدیل شد. در زمینه تعداد کم محیطبانان به سازمان مدیریت و برنامهریزی و دولت اعلام کردیم که تعداد محیطبانان کم است. در سال ۹۳، ۴۵۰ محیطبان را تبدیل وضعیت کردیم و برای توانافزایی محیطبانان نیز فعالیتهایی را انجام دادیم. امسال ۶۰۰ محیطبان دورههای آموزشی تخصصی میبینند و برای هوشمندسازی پایشها نیز اقداماتی صورت گرفته است اما در این زمینه محیط زیست کمبود اعتبارات دارد.
* طرحهای انتقال آب در کشور باید ارزیابی زیست محیطی دریافت کنند
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص طرحهای انتقال آب در کشور، گفت: در کشور ما در گذشته برخی از طرحهای انتقال آب اجرا شده است چرا که موضوع آب یک موضوع مهم است و بر اساس قانون فعلی وظیفه تأمین آب بر عهده وزارت نیروست اما تمام این طرحها مشمول ارزیابیهای زیست محیطی باید باشند. امروز هر بانکی که بخواهد به این گونه طرحها تسهیلات بدهد باید ارزیابی زیست محیطی آن طرح وجود داشته باشد بنابراین آنچه که قانون میگوید این است که تمام این کارها منوط به انجام ارزیابی زیست محیطی است چرا که تبعات این طرحها نیز متوجه محیط زیست کشور است. بنابراین همواره حقابه طبیعت باید مدنظر گرفته شود.
وی با اشاره به کشتهای نامناسب در مناطق خشک و کمآب کشور، گفت: شاهد هستیم در کنار تالاب جازموریان همچنان کشت هندوانه صورت میگیرد و بعد میگویند چرا آب نیست، چرا گردوخاک زیاد است و چرا جازموریان خشک شده است، آب جازموریان در جیب من نیست و باید تمام راهها را برویم و اگر راهی نبود به طرحهای انتقال آب میرسیم. هر موردی اگر بدون در نظر گرفتن ارزیابی زیست محیطی انجام شود خلاف قانون است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اعتبارات پژوهشی این سازمان، گفت: تمام تلاش خود را برای تخصیص اعتبارات به پژوهشها انجام میدهیم و شورای پژوهش سازمانی نیز فعال است با بسیاری از دانشگاهها نیز فعالیتهای خوبی را انجام دادیم. ابزار ما برای تصمیمگیریها پژوهش است و بزرگترین برنامههای پژوهشی ما در حوزه مناطق، حیاتوحش و حفاظت از گونههای حیات وحش است.
ابتکار در خصوص از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، گفت: ضوابطی در این زمینه وجود دارد که بر اساس جدول، نوع خودرو و موتور باید خودروها از رده خارج شوند پیگیر این موضوع هستیم و اقدام خوبی که انجام شد از رده خارج کردن ۹۰ هزار تاکسی بود که دولت با همکاری سیستم بانکی پیشبینیهای لازم برای این موضوع انجام داد که به زودی نتایج آن اعلام خواهد شد تا بتوانیم مشکل مابهالتفاوت قیمتی را نیز حل کنیم تا این طرح بتواند در سطح کشور انجام شود. اما بخش دیگری نیز مربوط به اصلاح لایحه معاینه فنی است که دو سال است در مجلس باقی مانده است و باید آن را دوباره شروع کنیم. موضوع دیگر به نظام یکپارچهسازی معاینه فنی خودرو باز میگردد چرا که این موضوع کلید ارتقای معاینه فنی و کاهش ۲۰ درصدی آلودگی هواست اما به دلایلی این موضوع به نتایج نهایی خود نرسیده است. در سیستم معاینه فنی فعلی امکان خطا و سواستفاده بالاست و کیفیت لازم وجود ندارد اما تا این لحظه راهاندازی سیستم یکپارچه معاینه فنی به نتیجهای نرسیده است و امیدواریم حداکثر تا هفته محیط زیست این مطالبه عمومی به نتیجه برسد.
* مجلس نهم به دنبال انحلال سازمان محیط زیست بود
وی در مورد فعالیتهای صورت گرفته در مجلس نهم، گفت: مجلس نهم فعالیتهای خوب هم داشت اما متأسفانه انرژی و وقت زیادی از ما گرفت و کارهای تعجببرانگیزی انجام دادند مانند پیشنهاد انحلال سازمان محیط زیست یا مقابله عجیبی که با سازمان محیط زیست برای حذف بنزین پتروشیمی انجام دادند و چندین بار موضوع تحقیق تفحص مطرح شد ما چندین بار توضیح دادیم که حذف بنزین پتروشیمی جزو بدیهیات است که باید برای بهبود هوای تهران انجام شود اما روند در مجلس برعکس شده بود و میگفتند چرا به دنبال حذف بنزین پتروشیمی بودید و تا مدتها این موضوع را انکار میکردند و میگفتند شما به دنبال وارد کردن بنزین هستید و در آخرین اقدام نیز ارزیابی زیست محیطی را حذف کردند اما امیدواریم مجلس دهم رویکرد خوبی در حمایت از دولت داشته باشد.
ابتکار ادامه داد: ما ۴ لایحه داریم که امیدواریم بتوانیم آنها را در مجلس به تصویب برسانیم همکاری در حمایت از حیات وحش و جنگلهای طبیعی در حمایت از تالابها در موضوع گردوغبار مجلس میتواند بسیار کمک کند و امیدواریم در موضوع گردوغبار بودجههای سازمان را کم نکنند البته ما نشست اولیهای را نیز با تعدادی از نمایندگان منتخب داشتیم و امیدواریم تعامل خوبی را با آنها داشته باشیم.
* برنامههای محیط زیست برای مهار آتش سوزی جنگلها موفق بوده است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص آتشسوزی جنگلها و نزدیک شدن به فصل تابستان، گفت: سال گذشته برنامه جامع مقابله با آتشسوزی جنگلها را شروع کردیم و ۱۴ مانور نیز انجام دادیم همچنین توافقنامهای میان ستاد کل نیروهای مسلح برای استفاده از ظرفیت هوایی انجام شد، سال گذشته ۴۵ درصد افزایش تعداد آتشسوزیها را داشتیم اما حدود ۵۰ درصد مساحت آتشسوزی را کاهش داشت.
بنابراین میتوان گفت برنامههای ما در مهار آتشسوزی موفق بوده است.
وی ادامه داد: بخشی از پیشگیری از آتشسوزی جنگلها بحث فرهنگی است و باید همگان بدانند هر جرقهای میتواند یک جنگل، بیشه و مرتع را به آتش بکشد امسال نیز برنامهریزی کردیم و با دستگاهها دستورالعمل مشترکی را تدوین کردیم. مانورها در این زمینه در 17 استان انجام خواهد شد که فقط نمایش نیست و تمام دستگاهها را در کنار هم میآورد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص تعریض جاده در پارک ملی گلستان، گفت: فشارها همیشه بوده است در حالی که دخل و تصرف در پارکهای ملی ممنوع است. در جاهایی که راهها از مناطق حساس عبور میکنند باید تدابیر لازم را داشته باشیم که جادهها یا روگذر یا زیرگذر باشند و به محیط زیست آسیب نزنند باید این اقدامات را ارزیابی زیست محیطی انجام شود و در همه حال تلاش میکنیم از عرصه پارکهای ملی حفاظت کنیم.
ابتکار ادامه داد: کارنامه زیست محیطی دولت اواخر سال گذشته منتشر شد. محیط زیست در سازمان حفاظت از محیط زیست خلاصه نمیشود و عملکرد دستگاههای مختلف اجرایی در این زمینه بسیار مهم است. این کارنامه سال آینده نیز منتشر میشود، کارنامه مدیریت سبز دستگاهها نیز داده شده است و هفته آینده دستگاه برتر در زمینه اجرای برنامههای مدیریت سبز معرفی خواهد شد.
وی با بیان اینکه فقر یکی از عوامل آسیبزا به محیط زیست کشور است، گفت: اهداف توسعه پایدار یکی از بهترین راههای رفع فقر است و در روزهای آینده شورای راهبردی توسعه پایدار در جهت تحقق اهداف توسعه برگزار میشود.
معصومه ابتکار در نشستی که به مناسبت هفته محیط زیست در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد به اقدامات انجام شده توسط این سازمان اشاره کرد و گفت: پس از آغاز به کار از سال ۹۲ بحرانهایی را پیشرو داشتیم یکی از این بحرانها محیطبانانی بودند که در آستانه اعدام قرار داشتند که در اواخر سال ۹۴ و در آستانه سال ۹۵ دو نفر از این محیطبانان آزاد شدند و در مجموع ۷ نفر از آنها از طریق قضایی با تغییر رأی و یا گذشت خانوادهها آزاد شدند.
وی ادامه داد: برنامه آموزش محیطبانان که اولین برنامه در زمینه ارتقای دانش و مهارت محیطبانان در سال ۹۵ است امروز آغاز شد و ۱۶۰ نفر از محیطبانان در این دورههای آموزشی شرکت میکنند و تحت آموزشهای پیشرفته، حفاظت از اکوسیستمها، آشنایی با مسائل جوامع محلی و آموزشهای دفاعی قرار میگیرند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: احیای تالابها موضوع دیگری بود که از ابتدای آغاز به کار خود در سال ۹۲ در دستور کار قرار دادیم و توجه به تالابها و مخصوصاً دریاچه ارومیه در صدر این موضوعات بود. واقعیت این است که بارندگی در منطقه ارومیه چندان تغییری نداشتند اما با این وجود وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به گذشته بهتر شده است که این تغییر وضعیت نتیجه کارهای دولت و محیط زیست است و میتوان گفت هم اکنون فلامینگوها به دریاچه ارومیه بازگشتند و تمام شواهد و نشانهها نیز حاکی از این موضوع است.
وی با بیان اینکه بخشی از بهبود شرایط دریاچه ارومیه ممکن است مربوط به بارندگیها و شرایط جوی باشد، افزود: تمام این تغییرات و احیای تالابهای مختلف کشور نتیجه بارندگیها و شرایط جوی نیست چرا که اگر دایکها برداشته نمیشد هم اکنون شاهد آبگیری ۴۰ درصدی حورالعظیم نبودیم. همچنین بخشهایی از تالاب گاوخونی نیز آبگیری شدهاند و اگر این آبگیری رخ نمیداد تالاب گاوخونی به یکی از کانونهای گردوغبار تبدیل میشد. بنابراین برخلاف گذشته که تالابها مورد بیتوجهی مطلق قرار گرفته بودند هم اکنون با تلاشهای صورت گرفته تالابهای کشور در حال احیا شدن هستند و برای هر کدام از تالابهای انزلی، بختگان و پریشان برنامههای خاصی در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مشکل آلودگی هوا در تهران و سایر کلانشهرها گفت: از کارهای مهمی که در دستور کار جدی سازمان محیط زیست قرار دارد مسئله کاهش آلودگی هواست و در پایان سال ۹۴ و اوایل سال جاری تلاشهایی در این زمینه صورت گرفته است. ارتقای سوخت، حذف بنزین پتروشیمی، ارتقای کیفیت گازوئیلها به یورو ۴ و یورو ۵، تغییر سوخت نیروگاهها از جمله اقداماتی بوده است که برای مقابله با آلودگی هوا انجام شده است.
ابتکار ادامه داد: از ابتدای سال نیروگاه شهید رجایی قزوین گازسوز شدهاند و روند گازسوز شدن نیروگاهها بسیار مهم بود که ممکن است عدهای آن را نادیده بگیرند ولی نیروگاه رامین اهواز نیز از جمله نیروگاههایی است که تغییر سوخت داده است.
وی با اشاره به اینکه تعداد روزهای پاک در اصفهان سه برابر شده است، گفت: تمام این اتفاقات به باد و باران ارتباط ندارد چرا که اصفهان از نظر شرایط جوی به گونهای است که میزان بسیار کمی از بارندگی دارد اما تعداد روزهای پاک آن سه برابر شده است بنابراین میتوان اصفهان را به عنوان یک معیار سنجش افزایش کیفیت هوا در نظر گرفت. اما به هر حال موضوع آلودگی هوا از مسائل مهمی است که هنوز در این زمینه کارهای زیادی باید صورت بگیرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به کمپین سهشنبههای بدون خودرو نیز اشاره کرد و افزود: این کمپین میتواند گام مهمی برای فرهنگسازی باشد، طرح جایگزینی خودروهای فرسوده با موفقیت در حال انجام هستند که این طرح را برای اتوبوسها و مینیبوسها نیز در حال تدوین داریم که این طرحها رونق اقتصادی، اشتغال و صنعت را نیز به دنبال دارد.
ابتکار خاطرنشان کرد: صندوق ملی محیط زیست که در دوران اصلات تأسیس شده بود در دورهای تعطیل شد و ما موفق شدیم در دولت یازدهم آن را احیاء و تقویت کنیم و هم اکنون نیز شاهد هستیم که این صندوق با قوت به کار خود ادامه میدهد.
وی با اشاره به اقدامات مشترکی که با کشورهای ایتالیا و چین در حال انجام است، گفت: معادل ۲۰ میلیون یوآن از سوی چین برای تجهیزات کاهنده گازهای گلخانهای به صندوق ملی محیط زیست کمک شده است و ایتالیا نیز ۳ میلیون دلار طی یک تفاهمنامه به صندوق ملی محیط زیست برای کاهش گازهای گلخانهای و تجهیزات کاهنده آن قرار است اعطا کند بنابراین میتوان گفت هیچ کدام از تفاهمنامههای ما بر روی کاغذ نماندهاند و ۱۲ تفاهمنامهای که داشتیم اجرایی شده است. یکی دیگر از این اقدامات مشترک بینالمللی آموزش محیطبانان بود که امسال ۱۲ محیطبان در اتریش دوره خوب آموزشی را پشتسر گذاشتند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اجلاس محیط زیست، دین و فرهنگ از جمله اجلاسهای مهمی بود که در تهران برگزار شد و در سفری که بنده به کنیا داشتم گزارش کار تهران از سوی شرکتکنندگان ارائه شد و بسیاری از شرکتکنندهها اذعان داشتند که این اجلاس یکی از بهترین اجلاسهای یونپ و یونسکو بوده است که در تهران برگزار شد. در همین راستا توافق کردیم تا بتوانیم یک دبیرخانه مجازی برای این اجلاس راهاندازی کنیم تا بتوانیم به صورت مستمر آن را برگزار کنیم.
ابتکار به موضوع گردوغبار نیز اشاره کرد و گفت: در زمینه اقدامات ملی در فرصتهایی که وجود دارد توضیحاتی خواهم داد اما در زمینه اقدامات بینالمللی کارهای متعددی انجام شده است چرا که یکی از منشأهای گردوغبار کشورمان خارجی است و از کشورهای عراق و عربستان وارد کشور ما میشود. در سالهای گذشته نیز در سطح منطقهای اقداماتی صورت گرفته بود اما کشورهای منطقه برخوردهای سیاسی کرده بودند، سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه خوبی به تصویب رسید که بر اساس آن دبیر کل سازمان ملل موظف شد یک گزارش جهانی تدوین کند که تصویر روشنی را از وضعیت گردوغبار در کشورهای مختلف به جهانیان خواهد داد. علاوه بر تمامی این اقدامات در اجلاس اسکاپ که دو هفته گذشته برگزار شد توانستیم قطعنامهای را داشته باشیم که قطعنامه پیشنهادی ایران با رأی قاطع و اجماع کشورها و با حضور تمام وزرا به تصویب رسید که در این قطعنامه بر همکاریهای فنی تأکید شده است همچنین از ما خواسته شد دو اجلاس منطقهای و بینالمللی در تهران برگزار شود و تجارب کشورها در زمینه مقابله با گردوغبار در میان گذاشته شود. همچنین نشست فنی تکنیکال بسیار خوبی نیز در نایروبی داشتیم. همچنین در این اجلاس دیداری را با مقام عالی وزیر محیط زیست عراق داشتیم که در ارتباط با گردوغبار نیز صحبتهایی صورت گرفت که با توجه به رهاسازی بخشهایی از عراق از دست داعش امیدواریم بتوانیم اقدامات خوبی را داشته باشیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به سفرهای استانی خود در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: بازدید از مناطق و استانهای دماوند، سمنان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان از جمله برنامههایی بود که در این سفرهای استانی صورت گرفته است.
ابتکار گفت: در سفری که به کره جنوبی داشتیم تفاهمنامه دوجانبه بسیار مهمی منعقد شد که ابعاد اجرایی مهمی خواهد داشت و یک دوره آموزشی و فنی بر اساس این تفاهمنامه اجرا خواهد شد. اهدای دکترای افتخاری علوم سیاسی در کره، ملاقات دوجانبه و بازدید از سایت محیط زیست کره جنوبی از جمله اقداماتی بود که در این سفر انجام شد.
* رسانه ملی حق ندارد فعالیتهای یک دستگاه را حذف کند
وی با انتقاد از رسانه ملی و عدم پوشش خبری این برنامهها، گفت: رسانه ملی حق ندارد بخشهایی از فعالیت یک دستگاه را حذف کند چرا که اقداماتی که در محیط زیست انجام میشود کارهای متعلق به من نیست بلکه متعلق به کشور است و مردم حق دارند در جریان این اقدامات قرار گیرند امیدواریم با تغییر در مدیریت صدا و سیما، پوشش خبری منطقی از اقدامات انجام شده صورت گیرد ما انتظار تمجید نداریم اما این سؤال است که آیا ملاقات بنده با رئیس جمهور کره ارزش خبری نداشت؟ و چرا باید از اخبار رسانه ملی حذف شود. بعد از ۳۰ ماه استمرار این جریان این سؤالی است که باید پاسخ داده شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص جشنواره فیلم سبز گفت: جشنواره فیلم سبز را توانستیم بعد از ۱۰ سال خاموشی دوباره پرچم آن را افراشته کنیم و این کار حاصل تلاش گروهی از فیلمسازان و کارشناسان محیط زیست بود. در این جشنواره یک هزار و ۲۰۰ فیلم ارائه شد و ۴۱ کشور در این جشنواره شرکت داشتند و صد کارگاه آموزشی در کل کشور برگزار شد و تلاش میکنیم این جشنواره ادامه داشته باشد و سال آینده نیز برگزار شود.
ابتکار در ادامه در پاسخ به سؤالی در خصوص تونل سبزهکوه، گفت: این طرح هم اکنون متوقف است و هر فعالیتی که هم اکنون صورت گیرد غیرقانونی است نظر ما در این زمینه هیچ تغییری نکرده است و معتقد هستیم که این طرح انتقال آب خلاف است و تمام عوارض آن بر عهده پیمانکار است. گزارشی که تاکنون به بنده رسیده این است که اقدامات این طرح متوقف شده است که اگر هم اکنون در حال فعالیت باشند بازرسی سازمان محیط زیست ورود پیدا میکند.
*سازمان محیط زیست مجوزی برای کشت محصولات تراریخته نداده است
وی در مورد ورود محصولات تراریخته به کشور گفت: بنده ترجیح میدهم به جای استفاده از کلمه تراریخته از کلمه دستکاری شده ژنتیکی استفاده کنم و موضع ما در این زمینه موضع قانون ملی است که هر گونه دستکاری در ژنهای طبیعت باید مشمول قوانین ارزیابی زیست محیطی باشد. ظرف دو، سه روز آینده شیوهنامه آزمونهای ایمنی زیستی را ارائه خواهیم کرد و این موضوع به شدت پیگیری میشود و در جاهایی که گزارشهایی داشتیم مانند واردات محصولات دانههای تراریخته در حال پیگیری این موضوعات هستیم اما مهمترین بحث این است که مردم بدانند کالایی که میخرند دستکاری شدهاند و در بحث تولید نیز در سطح تحقیقاتی و آزمایشگاهی مشمول مقررات خاص خودش است و در سطح فیلد قوانین خود را دارد اما ما اعلام میکنیم که تاکنون برای تولید و کشت این محصولات در ایران مجوزی از سوی سازمان محیط زیست داده نشده است. یکی، دو مورد به تازگی استعلام شده بود که به دلیل نقص پرونده بازگشت داده شد و باید تمام این پروندهها برای کشت، تولید و رهاسازی در طبیعت از محیط زیست مجوز دریافت کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت خلیج گرگان، گفت: این موضوع مطرح شده است و جلساتی را از سال گذشته برای لایروبی خلیج گرگان تدوین کردهایم که اگر اعتبارات آن تأمین شود حتماً اقداماتی را انجام خواهیم داد اما پیشنهاد ما همکاری مشترک با سازمان بنادر و شیلات است تا بتوانیم نسبت به لایروبی خلیج گرگان اقدام کنیم.
* مخالف بهره برداری تجاری از جنگلها هستیم
ابتکار با ابراز تأسف از شهادت یکی از جنگلبانان کشورمان گفت: از جمله رویکردهای جدی سازمان محیط زیست تلاش برای حفاظت از جنگلهای طبیعی ایران به عنوان یک اکوسیستم حساس و رو به زوال است چرا که جنگلهای هیرکانی، بلوط و حرا از زیستبومهای حساس کشور هستند و ما در کنار سایر دستگاههای مسئول مانند سازمان جنگلها هیچ گاه وظیفه خودمان را نادیده نگرفتهایم و از ابتدای دولت یازدهم بر روی موضوع توقف استفاده تجاری از جنگلهای طبیعی تأکید کردیم چرا که بر اساس قانون تنها درختان بیمار میتوانند مورد بهرهبرداری قرار گیرند که باید دولت نیز خود را در این زمینه مکلف کند و جلوی قاچاق چوب گرفته شود تا زمانی که دولت خودش مجوز میدهد نمیتوان با بهرهبرداری تجاری از جنگلها مقابله کرد.
وی ادامه داد: متأسفانه مجوزهای متنوعی برای صنایع چوب و کاغذ داده شده است که که به جز تعداد محدودی از آنها بیشتر این صنایع از ذخایر طبیعت استفاده میکنند.
* علت مخالفت با واردت چوب چیست؟
ابتکار افزود: از سال گذشته جلسات واردات چوب را برگزار کردیم تا ببینیم علت مخالفت با واردات چوب در این شرایط چیست اما لابی فعالی در این زمینه وجود دارد که با این اقدامات مقابله میکند بنده در همین جا اعلام میکنم که سازمان حفاظت محیط زیست مخالف بهرهبرداری تجاری از جنگلهای هیرکانی است و باید برای جلوگیری از تخریب جنگلها و تغییر کاربری آنها اقدام کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص برنامههای سازمان حفاظت محیط زیست برای کنترل آلودگی هوا در تهران، گفت: از ابتدای سال جاری هوای ناسالم نداشتیم اما تهدیدات همچنان ادامه دارد، ۵۰ میلیون خودرو در تهران وجود دارد و حدود ۲ میلیون موتورسیکلت در خیابانهای تهران تردد میکنند که بخشی از آنها کاربراتوری هستند که آلودگی آنها چندین برابر سایر موتورسیکلتهاست همچنین بخشی از منابع ساکن آلودگی هوا را نباید نادیده بگیریم منابع آلایندهای مانند واحدهای صنعتی، معدنی و معادن شن و ماسه، تهران به یک مجتمع عظیم واحدهای شن و ماسه تبدیل شدهاند و متأسفانه مجوزهایی در دولت قبل داده شد که تاریخ ندارد. بنده نمیدانم چه اتفاقاتی در دولت قبل افتاده است که هم اکنون ما را با معضلات حقوقی زیادی مواجه کرده است. برخی از این معادن شن و ماسه در اطراف تهران گودهای عمیق ۵۰ تا ۶۰ متری ایجاد کردهاند و گویا تا به مذابهای زمین نرسند دست از کار نخواهند کشید، سال گذشته ۳۰ مورد از این فعالیتها متوقف شد و ما از وزارت صنعت میخواهیم به این موضوع رسیدگی کند، چرا که با کوچکترین بادی که میآید، تمام آلودگی و گرد و غبار این معادن شن و ماسه وارد تهران میشود و باید گفت معادن شن و ماسه اطراف تهران از مهمترین منابع آلودگی هوای تهران هستند. چرا باید برای اشتغال و منافع تعداد محدودی ۱۱ میلیون نفر زجر بکشند و تنها منافع عدهای خاص در نظر گرفته شود.
* مجوزهای بدون مدت برای برخی معادن شن و ماسه در دولت قبل داده شده است
وی افزود: معادن غرب تهران و برداشت شن و ماسه به ضرر مردم تهران است و وزارت صنعت، مقامات محلی باید بر آن نظارت کنند. با تأکید خاص رئیسجمهور، برنامه برش یکساله برای آلودگی هوای تهران و سایر کلانشهرها در نظر گرفته شده است تا بتوانیم امسال در شرایط پایداری هوا، اقداماتی را انجام دهیم که شرایط ناسالم هوا استمرار پیدا نکند،این کار بسیار سخت است و ممکن است با تمام تلاشهای صورتگرفته، با یک طوفان از سمت عراق و یا ورود گرد و غبارهای معادن شن و ماسه به تهران باز هم شرایط آلوده و ناسالم شود.
ابتکار افزود: در این برنامه یک ساله تأکید بر از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی مورد تأکید دولت است.
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص طرح کارآفرینی سبز گفت: جلسات خوبی را با خانه صنعت و اتاق بازرگانی و بانکها داشتیم، یکی از این همکاریها که با بیمه ما صورت گرفت، بیمه شدن پلنگ بود که از این پس، در هر جای ایران که پلنگ آسیبی را بزند، ارائه مستندات پلنگ بیمه شده و خسارات وارد شده نیز از سوی بیمه جبران میشود.
ابتکار همچنین با همکاری با پلیس فتا نیز اشاره کرد و گفت: با همکاری پلیس فتا، با خاطیان و مجرمانی که در فضای مجازی تخلفات خود را نشر میدهند، برخورد میکنیم، به طور مثال؛ هفته گذشته در شبستر و گلستان موردهایی دیده شد که به صورت جدی با آنها برخورد شد، متأسفانه میزان تخلفات بالاست، اما اقدامات ما نیز بسیار خوب است. خط تلفن ۱۵۴۰ نیز در اختیار مردم قرار دارد تا گزارشهای خود را ارائه دهند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شما ۱۰ سال در سازمان محیط زیست مسئولیت دارید، در این مدت در زمینه تعداد کم محیطبانان در کشور چه اقداماتی را انجام دادهاید، گفت: درست است که بنده ۱۰ سال در این سازمان مدیریت دارم، اما ۸ سال فعالیت بنده در سازمان محیط زیست، در یک دورهآی به زیر صفر تبدیل شد. در زمینه تعداد کم محیطبانان به سازمان مدیریت و برنامهریزی و دولت اعلام کردیم که تعداد محیطبانان کم است. در سال ۹۳، ۴۵۰ محیطبان را تبدیل وضعیت کردیم و برای توانافزایی محیطبانان نیز فعالیتهایی را انجام دادیم. امسال ۶۰۰ محیطبان دورههای آموزشی تخصصی میبینند و برای هوشمندسازی پایشها نیز اقداماتی صورت گرفته است اما در این زمینه محیط زیست کمبود اعتبارات دارد.
* طرحهای انتقال آب در کشور باید ارزیابی زیست محیطی دریافت کنند
رئیس سازمان محیط زیست در خصوص طرحهای انتقال آب در کشور، گفت: در کشور ما در گذشته برخی از طرحهای انتقال آب اجرا شده است چرا که موضوع آب یک موضوع مهم است و بر اساس قانون فعلی وظیفه تأمین آب بر عهده وزارت نیروست اما تمام این طرحها مشمول ارزیابیهای زیست محیطی باید باشند. امروز هر بانکی که بخواهد به این گونه طرحها تسهیلات بدهد باید ارزیابی زیست محیطی آن طرح وجود داشته باشد بنابراین آنچه که قانون میگوید این است که تمام این کارها منوط به انجام ارزیابی زیست محیطی است چرا که تبعات این طرحها نیز متوجه محیط زیست کشور است. بنابراین همواره حقابه طبیعت باید مدنظر گرفته شود.
وی با اشاره به کشتهای نامناسب در مناطق خشک و کمآب کشور، گفت: شاهد هستیم در کنار تالاب جازموریان همچنان کشت هندوانه صورت میگیرد و بعد میگویند چرا آب نیست، چرا گردوخاک زیاد است و چرا جازموریان خشک شده است، آب جازموریان در جیب من نیست و باید تمام راهها را برویم و اگر راهی نبود به طرحهای انتقال آب میرسیم. هر موردی اگر بدون در نظر گرفتن ارزیابی زیست محیطی انجام شود خلاف قانون است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اعتبارات پژوهشی این سازمان، گفت: تمام تلاش خود را برای تخصیص اعتبارات به پژوهشها انجام میدهیم و شورای پژوهش سازمانی نیز فعال است با بسیاری از دانشگاهها نیز فعالیتهای خوبی را انجام دادیم. ابزار ما برای تصمیمگیریها پژوهش است و بزرگترین برنامههای پژوهشی ما در حوزه مناطق، حیاتوحش و حفاظت از گونههای حیات وحش است.
ابتکار در خصوص از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، گفت: ضوابطی در این زمینه وجود دارد که بر اساس جدول، نوع خودرو و موتور باید خودروها از رده خارج شوند پیگیر این موضوع هستیم و اقدام خوبی که انجام شد از رده خارج کردن ۹۰ هزار تاکسی بود که دولت با همکاری سیستم بانکی پیشبینیهای لازم برای این موضوع انجام داد که به زودی نتایج آن اعلام خواهد شد تا بتوانیم مشکل مابهالتفاوت قیمتی را نیز حل کنیم تا این طرح بتواند در سطح کشور انجام شود. اما بخش دیگری نیز مربوط به اصلاح لایحه معاینه فنی است که دو سال است در مجلس باقی مانده است و باید آن را دوباره شروع کنیم. موضوع دیگر به نظام یکپارچهسازی معاینه فنی خودرو باز میگردد چرا که این موضوع کلید ارتقای معاینه فنی و کاهش ۲۰ درصدی آلودگی هواست اما به دلایلی این موضوع به نتایج نهایی خود نرسیده است. در سیستم معاینه فنی فعلی امکان خطا و سواستفاده بالاست و کیفیت لازم وجود ندارد اما تا این لحظه راهاندازی سیستم یکپارچه معاینه فنی به نتیجهای نرسیده است و امیدواریم حداکثر تا هفته محیط زیست این مطالبه عمومی به نتیجه برسد.
* مجلس نهم به دنبال انحلال سازمان محیط زیست بود
وی در مورد فعالیتهای صورت گرفته در مجلس نهم، گفت: مجلس نهم فعالیتهای خوب هم داشت اما متأسفانه انرژی و وقت زیادی از ما گرفت و کارهای تعجببرانگیزی انجام دادند مانند پیشنهاد انحلال سازمان محیط زیست یا مقابله عجیبی که با سازمان محیط زیست برای حذف بنزین پتروشیمی انجام دادند و چندین بار موضوع تحقیق تفحص مطرح شد ما چندین بار توضیح دادیم که حذف بنزین پتروشیمی جزو بدیهیات است که باید برای بهبود هوای تهران انجام شود اما روند در مجلس برعکس شده بود و میگفتند چرا به دنبال حذف بنزین پتروشیمی بودید و تا مدتها این موضوع را انکار میکردند و میگفتند شما به دنبال وارد کردن بنزین هستید و در آخرین اقدام نیز ارزیابی زیست محیطی را حذف کردند اما امیدواریم مجلس دهم رویکرد خوبی در حمایت از دولت داشته باشد.
ابتکار ادامه داد: ما ۴ لایحه داریم که امیدواریم بتوانیم آنها را در مجلس به تصویب برسانیم همکاری در حمایت از حیات وحش و جنگلهای طبیعی در حمایت از تالابها در موضوع گردوغبار مجلس میتواند بسیار کمک کند و امیدواریم در موضوع گردوغبار بودجههای سازمان را کم نکنند البته ما نشست اولیهای را نیز با تعدادی از نمایندگان منتخب داشتیم و امیدواریم تعامل خوبی را با آنها داشته باشیم.
* برنامههای محیط زیست برای مهار آتش سوزی جنگلها موفق بوده است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص آتشسوزی جنگلها و نزدیک شدن به فصل تابستان، گفت: سال گذشته برنامه جامع مقابله با آتشسوزی جنگلها را شروع کردیم و ۱۴ مانور نیز انجام دادیم همچنین توافقنامهای میان ستاد کل نیروهای مسلح برای استفاده از ظرفیت هوایی انجام شد، سال گذشته ۴۵ درصد افزایش تعداد آتشسوزیها را داشتیم اما حدود ۵۰ درصد مساحت آتشسوزی را کاهش داشت.
بنابراین میتوان گفت برنامههای ما در مهار آتشسوزی موفق بوده است.
وی ادامه داد: بخشی از پیشگیری از آتشسوزی جنگلها بحث فرهنگی است و باید همگان بدانند هر جرقهای میتواند یک جنگل، بیشه و مرتع را به آتش بکشد امسال نیز برنامهریزی کردیم و با دستگاهها دستورالعمل مشترکی را تدوین کردیم. مانورها در این زمینه در 17 استان انجام خواهد شد که فقط نمایش نیست و تمام دستگاهها را در کنار هم میآورد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص تعریض جاده در پارک ملی گلستان، گفت: فشارها همیشه بوده است در حالی که دخل و تصرف در پارکهای ملی ممنوع است. در جاهایی که راهها از مناطق حساس عبور میکنند باید تدابیر لازم را داشته باشیم که جادهها یا روگذر یا زیرگذر باشند و به محیط زیست آسیب نزنند باید این اقدامات را ارزیابی زیست محیطی انجام شود و در همه حال تلاش میکنیم از عرصه پارکهای ملی حفاظت کنیم.
ابتکار ادامه داد: کارنامه زیست محیطی دولت اواخر سال گذشته منتشر شد. محیط زیست در سازمان حفاظت از محیط زیست خلاصه نمیشود و عملکرد دستگاههای مختلف اجرایی در این زمینه بسیار مهم است. این کارنامه سال آینده نیز منتشر میشود، کارنامه مدیریت سبز دستگاهها نیز داده شده است و هفته آینده دستگاه برتر در زمینه اجرای برنامههای مدیریت سبز معرفی خواهد شد.
وی با بیان اینکه فقر یکی از عوامل آسیبزا به محیط زیست کشور است، گفت: اهداف توسعه پایدار یکی از بهترین راههای رفع فقر است و در روزهای آینده شورای راهبردی توسعه پایدار در جهت تحقق اهداف توسعه برگزار میشود.
پ
نظر کاربران
سلام خبرمن ر ا به گوش مصعولین برسانیدنزدیک به یک ساله بنده با یک خانواده چهار نفره از گرفتن یا را نه محرومن
چه خبر کوتاهی !!!
یک جمله : مسئول بی کفایت
شما نباید بزاری هندونه کشت کنن .کار شما پس چیه .می خوای که من برم بگم ؟؟؟چقدر هم رو دارن
من در منطقه جاز موریان زندگی میکنم متاسفانه مسولین وقت جنایت کردندبا احداث سد جیرفتدربالا دست میلیو نهاهکتار از جنگلهای هلیل رود نا بودکردند زمانی باحفر نه متر به اب زیررمینی میرسیدیم اما حالا در همان نقطه به سی متر رسیده غیر از نابودی جنگل ها تازه اب سد تا الان در منطقه کهنوج شصت کیلومتر زیر دست سد به مانرسیده کانال کشی کردند ده سال قبل ولی ابی وجودندارد
خانم ابتکار شما که این پست را قبول می کتی و حقوق های انچنانی می گیری فکر این روزها رو هم باید بکنی ... نمی تونی برو کنار یکی بیاد که لیاقت و کفایت داشته باشه