اصولگرایان از یک سوراخ دو بار گزیده نخواهند شد
خواب احمدی نژاد برای اصولگرایان
«اصولگرایان را چاره ای جز روی آوردن به احمدی نژاد برای کنار زدن اصلاح طلبان از قدرت نیست»، «پایگاه اجتماعی احمدی نژاد قابل توجه است»
ماهنامه همشهری ماه - مهدی میربد * : «احمدی نژاد باز می گردد»، «او تنها آلترناتیو موجود برای شکست روحانی است»، «اصولگرایان را چاره ای جز روی آوردن به احمدی نژاد برای کنار زدن اصلاح طلبان از قدرت نیست»، «پایگاه اجتماعی احمدی نژاد قابل توجه است»، «احمدی نژاد هر چه بود عملکردش به روحانی و اصلاح طلبان ارجحیت داشت».
این گزاره ها و اظهاراتی شبیه به آنها این روز ها در فضای سیاسی کشور و از سوی برخی از نیروهای سیاسی زمزمه می شود. زمزمه می شود از آن رو که شاید هنوز کمتر نیروی سیاسی به خود اجازه داده یا شهامتش را داشته که سینه سپر کند و با جرات از بازگشت احمدی نژاد بگوید و اینکه اصولگرایان برای زیرکشیدن حسن روحانی چاره ای غیر از اقبال به او ندارند. با این وجود آنها که با فضای سیاسی کشور آشنا و از راهکارهای نیروهای سیاسی و به ویژه احمدی نژاد و حامیانش مطلع هستند، به خوبی زمینه سازی های این عده را درک می کنند و نسبت به تکرار اشتباهات سال های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ نگران اند. آیا اصولگرایان از یک سوراخ دو بار گزیده خواهندشد؟
انفعال اصولگرایان؛ انسجام رقیب؛ قدرت گیری احمدی نژاد
شوک انتخابات مجلس شورای اسلامی دهم گویا هنوز اصولگرایان را رها نکرده است. در شرایطی که رقیب اصلاح طلب و نیروهای حامی دولت با برنامه ریزی و انسجام مهیای حضور در دور دوم رقابت های مجلس دهم هستند و گام به گام در حال پیش آمدن به سمت سنگرهای سیاسی جدیدند، اصولگرایان تنها نظاره گر پیش آمدن رقیب هستند. اصلاح طلبان از هم اکنون برای ریاست مجلس برنامه دارند و پس از توفیق در سنگر یاد شده برنامه ریزی های خود را متوجه دو ایستگاه بعدی خواهندکرد: یکی تداوم حضور در پاستور و دیگری فتح شورای شهر تهران و آرزوی به دست گرفتن ساختمان خیابان بهشت.
اما بخری از لایه های اصولگرایان بی توجه به طراحی های رقیب تمام تلاش خود را متوجه زیر سوال بردن برجام و انتقادات متعدد از دولت کرده اند. اما حداقل انتخابات مجلس اخیر نشان داد صرف اینکه نیروهای سیاسی به صورت سلبی حمله به رقیب را در دستور کار خود قرار دهند برای جلب نظر افکار عمومی کافی نیست.
بی عملی و انفعال اصولگرایان در شرایط فقدان مرجعیت سیاسی در این اردوگاه حکایتی تلخ برای جریانی است که باز هم همین انتخابات مجلس شورای اسلامی دهم و انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ نشان داد به رغم تمام اشتباهات سیاسی و ناکارآمدی نیروهای سیاسی که نمایندگی آن را می کنند، از اقبالی قابل توجه در میان نیروهای حزب اللهی و انقلابی و طبقات کمتر برخوردار جامعه برخوردار است.
نیروهایی که به رغم سرخوردگی از عملکرد هشت ساله محمود احمدی نژاد همچنان به واسطه حمایت از نظام و انقلاب رای بالای کاندیداهای اصولگرا در تهران به رغم شکستشان، نشان از آن دارد که نیروهای اجتماعی اصولگرا با وجود اشتباهات نخبگان سیاسی این جریان همچنان پشت آنها ایستاده اند و آماده حضور در صحنه هستند.
مشکل اصلی اما آنجاست که تشتت و بی عملی از یکسو و تک روی و خود برتربینی بخشی از نیروهای سیاسی راه را برای یک حرکت سیاسی درست و هدفمند اصولگرایانه بسته است. اصولگرایان به رغم برخورداری از یک پتانسیل اجتماعی بسیار منسجم و وفادار که بسیار بیشتر از نیروهای اجتماعی رقیب آماده بسیج و مشارکت فعال است، تمام هم و غمشان در امر سیاست متوجه شکل بخشیدن به مناسبات سیاسی از بالاست. در حقیقت بی توجهی به بدنه اجتماعی و سیاست ورزی اجتماعی خطایی راهبردی در سالیان اخیر بوده که سود آن متوجه رقیب اصلاح طلب شده است.
در عین حال امتداد بحران سیاست ورزی در جریان اصولگرایی به آنجا ختم شده که فرآیند طرد دائمی نیروهای نخبه سیاسی اصولگرا هم تداوم داشته است. کافی است به روندهای طی شده در جریان یک دهه اخیر در اصولگرایان نگاه و مشاهده شود چگونه تعداد قابل توجهی از نخبگان و نیروهای معتقد و انقلابی اصولگرا به واسطه اختلاف سلیقه های ناچیز عملا از صحنه اصولگرایی طرد شده یا به سمت رقیب هل داده شده اند. این فرآیند البته توسط همان افرادی دنبال شده که امروز طلایه دار بازگشت رییس جمهور سابق به عرصه رقابت های انتخاباتی هستند.
پایداری بر خط احمدی نژاد
اطرافیان محمود احمدی نژاد در سه سال گذشته همچنان با تلاش برای زمینه سازی برای تداوم حیات سیاسی خود و انسجام بخشی به حلقه نیروهای حامی بوده اند. طبیعی است که این عده این روزها فعال ترین روزهای خود را پشت سر گذارند؛ چرا که بار اصلی پیش بردن برنامه های تبلیغاتی احمدی نژاد را بر دوش دارند. عبدالرضا داوری، لیدر رسانه ای احمدی نژادی ها چهره ای شاخص در این حوزه است.
در مطلبی که اخیرا یکی از نشریات منتشر ساخته، از جبر تاریخی بازگشت احمدی نژاد سخن به میان آورده و آن را راهی برای شکست اصلاح طلبان تلقی کرده است. چهره هایی چون علی اکبر جوانفکر هم از دیگر نیروهای شاخص در این راستا بوده اند. اما طیف دیگر نیروهای سیاسی که این روزها بازگشت احمدی نژاد می گویند، نیروهای پایداری یا همان حامیان سابق دولت هستند.
روح الله حسینیان، عضو جبهه پایداری درباره احتمال حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری آینده تصریح کرده است: «در حال حاضر تعداد زیادی از مردم خواستار حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری آینده هستند و قطعا وی باید بیاید و از خودش در قابل اتهاماتی که در طول سه سال گذشته به وی زده شده، از مظلومیتش دفاع کند.»
این نماینده مجلس در مورد حمایت جبهه پایداری از حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری هم گفته است: «من سخنگوی جبهه پایداری نیستم، اما به عنوان روح الله حسینیان اگر احمدی نژاد کاندیدا شود از وی حمایت می کنم.»
رییس مرکز اسناد انقلاب اسلامی ادامه داده است: «اگر احمدی نژاد در انتخابات سال ۹۶ حضور پیدا کند، ۷۵ درصد در مقابل روحانی شانس پیروزی دارد.» (عصر ایران، ۱۸ فروردین ۱۳۹۵) ولی البته نخستین بار نیست که چنین سخنانی بر زبان آورده. حدود دو سال قبل و تنها یک سال پس از آغاز به کار دولت روحانی گفته بود: «دولت روحانی به شکلی عمل می کند که زمانی که در متن جامعه می رویم، مردم منتظر بازگشت احمدی نژاد هستند... امروز به ما انتقاد می کنند چرا از دولت احمدی نژاد حمایت می کردید و امروز به دولت روحانی انتقاد می کنید، که پاسخ این سوال بسیار واضح است؛ چرا که مجموعه دولت قبل را قبول داشتیم و مواضع و سیاست ها و رفتارهایشان را درست می دانستیم.» (جمهوریت، ۲۱ خرداد ۱۳۹۳) انداختن وسوسه حضور مجدد در پاستور و چهار ساله کردن روحانی البته برای اصولگرایان شیرین است.
زمینه سازی هایی چون رجوع به رای مردم و اتکا به صالح به جای اصلح هم برای اصولگرایانی که درست از همین ناحیه در سال های گذشته آسیب دیده اند، منطقی به نظر می رسد. اما به دلایل متعدد می توان ثابت کرد که این دام پهن شده آنچنان آسیب زاست که تن دادن اصولگرایان به آن تاوانی سخت را به دنبال خواهدداشت.
چرا سناریوی بازگشت به یک تله شبیه است؟
احمدی نژاد خود را هرگز اصولگرا نمی داند: محمود احمدی نژاد و یارانش همچنان نه تنها خود را اصولگرا نمی دانند که الزامی برای پایبندی به چهارچوب های اصولگرایی نمی بینند. درست مشابه آنچه در هشت سال ریاست جمهوری احمدی نژاد گذشت و او خود را بی نیاز از همراهی اصولگرایان می دید، امروز هم همان داعیه در حال تکرار است و احمدی نژاد و یارانش بر این باورند که نیازی به همراهی و حمایت اصولگرایان ندارد و این اصولگرایان هستند که ناگزیرند به حمایت از آنها بپردازند.
گفتمانی متفاوت با اصولگرایان: در بحث گفتمان و ادبیات هم شاید تنها بحث استکبارستیزی و ایستادگی در برابر مستکبران نقطه اشتراک برجسته گفتمان احمدی نژاد و اصولگرایان باشد. هنوز از یادها نرفته که وی در سال های آخر حضورش در پاستور، بحث مکتب ایرانی را به راه انداخته بود و با طرح مضامینی در تضاد با اصولگرایی نگرانی مراجع و بزرگان را باعث شد وی همچنان همان ادبیات را حفظ کرده با این توضیح که با بازتولید ادبیات مارکسیستی دهه ۴۰ و ۵۰ گفتمان عدالت که از دال های گفتمانی اصولگرایی است را قلب کرده و در شکل و شیوه ای مارکسیستی در قالب ضدیت با سرمایه و بازار آزاد و مالکیت خصوصی مطرح کرده است. شگفت آور اینکه او با وجود مشاهده تبعات تصمیمات هشت ساله اش، کمترین تجدیدنظری در الگوها و مدل های گفتمانی اش ایجاد نکرده است.
افکار عمومی فراموشکار نیست: اگرچه برخی شخصیت های سیاسی فراموشکارند و در نسبت با منافع شخصی شان می توانند تضادها و نقاط افتراق قبلی را از یاد ببرند، اما افکار عمومی آنچه با گوشت و خون خود لمس کرده را فراموش نمی کند. به رغم جذابیت شعارهای پوپولیستی مانند پرداخت ۲۵۰ هزار تومان یارانه برای اقشار کمتر برخوردار و با اذعان به اینکه دولت روحانی در عمل به وعده های اقتصادی اش ناکام مانده و برای حل مشکلات معیشتی مردم کار چندانی از پیش نبرده است، اما اینکه مردم خاطره سال های آخر ریاست جمهوری احمدی نژاد و تنش ها و نابسامانی های اقتصادی را از یاد ببرند، دور از انتظار به نظر می رسد.
اشتباه بزرگ با تبعات بزرگ تر: در سیاست حفظ پرنسیپ های اصلی و اخلاقی از واجباتی است که در بلندمدت به جایگاه و موقعیت جریان های سیاسی شکل می دهد. پایبندی به منافع ملی، درس گرفتن از اشتباهات گذشته و مصمم بودن برای رشد و پیشرفت کشور با حفظ آرمان ها و اصول از این دست انگاره های غیرقابل زیرپا گذاشتن هستند. اینکه اصولگرایان با اذعان به تمام اشتباهات و آسیب های دوران احمدی نژاد صرف سودای بازگشت به پاستور رو پرنسپ های خود پاگذاشته و کشور را مجددا در مسیر سراشیبی قرار دهند، اشتباه بزرگ با تبعات بزرگ تر است.
خواب احمدی نژاد برای اصولگرایان
محمود احمدی نژاد خود شاید بهتر از هر کسی به مخاطرات پیش رویش برای بازگشت به پاستور ایمان داشته باشد. او می داند که تایید صلاحیت او از سوی شورای نگهبان امری است تقریبا غیرممکن. وی تقریبا اکثر خط قرمزهای نظام را در دوران مدیریتش پشت سر گذارده و تعداد قابل توجهی از مدیران تحت امرش یا بازداشت شده اند و یا در معرض تعقیب قضایی قرار گرفته اند. با این حال استراتژی قرار دادن راس در برابر بدنه راهی است که او اتخاذ کرده است.
طرح شعارهای پوپولیستی همچون یارانه ۲۵۰ هزار تومانی و تحرکات مرد گرایانه دیگر برای ایجاد یک پشتوانه مردمی و فشار بر نظام برای حضور در صحنه دنبال می شود.
القای اینکه او تنها آلترناتیو موجود برای شکست روحانی است و تنها اوست که می تواند بدنه اجتماعی اصولگرایان را بسیج کند، از همین زاویه طراحی شده است. وی همچون انتخابات سال ۱۳۹۲ که مشایی را تا لحظه آخر مورد حمایت قرار داد و امید داشت با فشار بر نظام تایید صلاحیت او را ممکن می کند، در رقابت های سال ۱۳۹۶ هم از هیچ تلاشی برای فشار یادشده کوتاهی نخواهدکرد. با این حال اصولگرایان از گذشته عبرت گرفته اند .
پتانسیل های درون اردوگاه اصولگرایی هم غیرقابل انکارند. طرح احمدی نژاد به عنوان تنها آلترناتیو موجود برای شکست اصلاح طلبان به یک افسانه شبیه است. اصولگرایان می توانند مجددا به پاستور بازگردند اگر از گذشته عبرت گیرند و این بار به بدنه اجتماعی خود رجوع کنند و با استفاده از ظرفت های درون اردوگاه اصولگرایی که مورد اقبال بدنه اجتماعی قرار دارند و کارنامه خود را پس داده اند، راه حضور در صحنه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم را پیش گیرند. خواب احمدی نژاد برای اصولگرایان این بار هم تعبیر نخواهدشد.
*دکترای علوم سیاسی
این گزاره ها و اظهاراتی شبیه به آنها این روز ها در فضای سیاسی کشور و از سوی برخی از نیروهای سیاسی زمزمه می شود. زمزمه می شود از آن رو که شاید هنوز کمتر نیروی سیاسی به خود اجازه داده یا شهامتش را داشته که سینه سپر کند و با جرات از بازگشت احمدی نژاد بگوید و اینکه اصولگرایان برای زیرکشیدن حسن روحانی چاره ای غیر از اقبال به او ندارند. با این وجود آنها که با فضای سیاسی کشور آشنا و از راهکارهای نیروهای سیاسی و به ویژه احمدی نژاد و حامیانش مطلع هستند، به خوبی زمینه سازی های این عده را درک می کنند و نسبت به تکرار اشتباهات سال های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ نگران اند. آیا اصولگرایان از یک سوراخ دو بار گزیده خواهندشد؟
شوک انتخابات مجلس شورای اسلامی دهم گویا هنوز اصولگرایان را رها نکرده است. در شرایطی که رقیب اصلاح طلب و نیروهای حامی دولت با برنامه ریزی و انسجام مهیای حضور در دور دوم رقابت های مجلس دهم هستند و گام به گام در حال پیش آمدن به سمت سنگرهای سیاسی جدیدند، اصولگرایان تنها نظاره گر پیش آمدن رقیب هستند. اصلاح طلبان از هم اکنون برای ریاست مجلس برنامه دارند و پس از توفیق در سنگر یاد شده برنامه ریزی های خود را متوجه دو ایستگاه بعدی خواهندکرد: یکی تداوم حضور در پاستور و دیگری فتح شورای شهر تهران و آرزوی به دست گرفتن ساختمان خیابان بهشت.
اما بخری از لایه های اصولگرایان بی توجه به طراحی های رقیب تمام تلاش خود را متوجه زیر سوال بردن برجام و انتقادات متعدد از دولت کرده اند. اما حداقل انتخابات مجلس اخیر نشان داد صرف اینکه نیروهای سیاسی به صورت سلبی حمله به رقیب را در دستور کار خود قرار دهند برای جلب نظر افکار عمومی کافی نیست.
بی عملی و انفعال اصولگرایان در شرایط فقدان مرجعیت سیاسی در این اردوگاه حکایتی تلخ برای جریانی است که باز هم همین انتخابات مجلس شورای اسلامی دهم و انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ نشان داد به رغم تمام اشتباهات سیاسی و ناکارآمدی نیروهای سیاسی که نمایندگی آن را می کنند، از اقبالی قابل توجه در میان نیروهای حزب اللهی و انقلابی و طبقات کمتر برخوردار جامعه برخوردار است.
نیروهایی که به رغم سرخوردگی از عملکرد هشت ساله محمود احمدی نژاد همچنان به واسطه حمایت از نظام و انقلاب رای بالای کاندیداهای اصولگرا در تهران به رغم شکستشان، نشان از آن دارد که نیروهای اجتماعی اصولگرا با وجود اشتباهات نخبگان سیاسی این جریان همچنان پشت آنها ایستاده اند و آماده حضور در صحنه هستند.
مشکل اصلی اما آنجاست که تشتت و بی عملی از یکسو و تک روی و خود برتربینی بخشی از نیروهای سیاسی راه را برای یک حرکت سیاسی درست و هدفمند اصولگرایانه بسته است. اصولگرایان به رغم برخورداری از یک پتانسیل اجتماعی بسیار منسجم و وفادار که بسیار بیشتر از نیروهای اجتماعی رقیب آماده بسیج و مشارکت فعال است، تمام هم و غمشان در امر سیاست متوجه شکل بخشیدن به مناسبات سیاسی از بالاست. در حقیقت بی توجهی به بدنه اجتماعی و سیاست ورزی اجتماعی خطایی راهبردی در سالیان اخیر بوده که سود آن متوجه رقیب اصلاح طلب شده است.
در عین حال امتداد بحران سیاست ورزی در جریان اصولگرایی به آنجا ختم شده که فرآیند طرد دائمی نیروهای نخبه سیاسی اصولگرا هم تداوم داشته است. کافی است به روندهای طی شده در جریان یک دهه اخیر در اصولگرایان نگاه و مشاهده شود چگونه تعداد قابل توجهی از نخبگان و نیروهای معتقد و انقلابی اصولگرا به واسطه اختلاف سلیقه های ناچیز عملا از صحنه اصولگرایی طرد شده یا به سمت رقیب هل داده شده اند. این فرآیند البته توسط همان افرادی دنبال شده که امروز طلایه دار بازگشت رییس جمهور سابق به عرصه رقابت های انتخاباتی هستند.
اطرافیان محمود احمدی نژاد در سه سال گذشته همچنان با تلاش برای زمینه سازی برای تداوم حیات سیاسی خود و انسجام بخشی به حلقه نیروهای حامی بوده اند. طبیعی است که این عده این روزها فعال ترین روزهای خود را پشت سر گذارند؛ چرا که بار اصلی پیش بردن برنامه های تبلیغاتی احمدی نژاد را بر دوش دارند. عبدالرضا داوری، لیدر رسانه ای احمدی نژادی ها چهره ای شاخص در این حوزه است.
در مطلبی که اخیرا یکی از نشریات منتشر ساخته، از جبر تاریخی بازگشت احمدی نژاد سخن به میان آورده و آن را راهی برای شکست اصلاح طلبان تلقی کرده است. چهره هایی چون علی اکبر جوانفکر هم از دیگر نیروهای شاخص در این راستا بوده اند. اما طیف دیگر نیروهای سیاسی که این روزها بازگشت احمدی نژاد می گویند، نیروهای پایداری یا همان حامیان سابق دولت هستند.
روح الله حسینیان، عضو جبهه پایداری درباره احتمال حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری آینده تصریح کرده است: «در حال حاضر تعداد زیادی از مردم خواستار حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری آینده هستند و قطعا وی باید بیاید و از خودش در قابل اتهاماتی که در طول سه سال گذشته به وی زده شده، از مظلومیتش دفاع کند.»
این نماینده مجلس در مورد حمایت جبهه پایداری از حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری هم گفته است: «من سخنگوی جبهه پایداری نیستم، اما به عنوان روح الله حسینیان اگر احمدی نژاد کاندیدا شود از وی حمایت می کنم.»
رییس مرکز اسناد انقلاب اسلامی ادامه داده است: «اگر احمدی نژاد در انتخابات سال ۹۶ حضور پیدا کند، ۷۵ درصد در مقابل روحانی شانس پیروزی دارد.» (عصر ایران، ۱۸ فروردین ۱۳۹۵) ولی البته نخستین بار نیست که چنین سخنانی بر زبان آورده. حدود دو سال قبل و تنها یک سال پس از آغاز به کار دولت روحانی گفته بود: «دولت روحانی به شکلی عمل می کند که زمانی که در متن جامعه می رویم، مردم منتظر بازگشت احمدی نژاد هستند... امروز به ما انتقاد می کنند چرا از دولت احمدی نژاد حمایت می کردید و امروز به دولت روحانی انتقاد می کنید، که پاسخ این سوال بسیار واضح است؛ چرا که مجموعه دولت قبل را قبول داشتیم و مواضع و سیاست ها و رفتارهایشان را درست می دانستیم.» (جمهوریت، ۲۱ خرداد ۱۳۹۳) انداختن وسوسه حضور مجدد در پاستور و چهار ساله کردن روحانی البته برای اصولگرایان شیرین است.
زمینه سازی هایی چون رجوع به رای مردم و اتکا به صالح به جای اصلح هم برای اصولگرایانی که درست از همین ناحیه در سال های گذشته آسیب دیده اند، منطقی به نظر می رسد. اما به دلایل متعدد می توان ثابت کرد که این دام پهن شده آنچنان آسیب زاست که تن دادن اصولگرایان به آن تاوانی سخت را به دنبال خواهدداشت.
احمدی نژاد خود را هرگز اصولگرا نمی داند: محمود احمدی نژاد و یارانش همچنان نه تنها خود را اصولگرا نمی دانند که الزامی برای پایبندی به چهارچوب های اصولگرایی نمی بینند. درست مشابه آنچه در هشت سال ریاست جمهوری احمدی نژاد گذشت و او خود را بی نیاز از همراهی اصولگرایان می دید، امروز هم همان داعیه در حال تکرار است و احمدی نژاد و یارانش بر این باورند که نیازی به همراهی و حمایت اصولگرایان ندارد و این اصولگرایان هستند که ناگزیرند به حمایت از آنها بپردازند.
گفتمانی متفاوت با اصولگرایان: در بحث گفتمان و ادبیات هم شاید تنها بحث استکبارستیزی و ایستادگی در برابر مستکبران نقطه اشتراک برجسته گفتمان احمدی نژاد و اصولگرایان باشد. هنوز از یادها نرفته که وی در سال های آخر حضورش در پاستور، بحث مکتب ایرانی را به راه انداخته بود و با طرح مضامینی در تضاد با اصولگرایی نگرانی مراجع و بزرگان را باعث شد وی همچنان همان ادبیات را حفظ کرده با این توضیح که با بازتولید ادبیات مارکسیستی دهه ۴۰ و ۵۰ گفتمان عدالت که از دال های گفتمانی اصولگرایی است را قلب کرده و در شکل و شیوه ای مارکسیستی در قالب ضدیت با سرمایه و بازار آزاد و مالکیت خصوصی مطرح کرده است. شگفت آور اینکه او با وجود مشاهده تبعات تصمیمات هشت ساله اش، کمترین تجدیدنظری در الگوها و مدل های گفتمانی اش ایجاد نکرده است.
افکار عمومی فراموشکار نیست: اگرچه برخی شخصیت های سیاسی فراموشکارند و در نسبت با منافع شخصی شان می توانند تضادها و نقاط افتراق قبلی را از یاد ببرند، اما افکار عمومی آنچه با گوشت و خون خود لمس کرده را فراموش نمی کند. به رغم جذابیت شعارهای پوپولیستی مانند پرداخت ۲۵۰ هزار تومان یارانه برای اقشار کمتر برخوردار و با اذعان به اینکه دولت روحانی در عمل به وعده های اقتصادی اش ناکام مانده و برای حل مشکلات معیشتی مردم کار چندانی از پیش نبرده است، اما اینکه مردم خاطره سال های آخر ریاست جمهوری احمدی نژاد و تنش ها و نابسامانی های اقتصادی را از یاد ببرند، دور از انتظار به نظر می رسد.
اشتباه بزرگ با تبعات بزرگ تر: در سیاست حفظ پرنسیپ های اصلی و اخلاقی از واجباتی است که در بلندمدت به جایگاه و موقعیت جریان های سیاسی شکل می دهد. پایبندی به منافع ملی، درس گرفتن از اشتباهات گذشته و مصمم بودن برای رشد و پیشرفت کشور با حفظ آرمان ها و اصول از این دست انگاره های غیرقابل زیرپا گذاشتن هستند. اینکه اصولگرایان با اذعان به تمام اشتباهات و آسیب های دوران احمدی نژاد صرف سودای بازگشت به پاستور رو پرنسپ های خود پاگذاشته و کشور را مجددا در مسیر سراشیبی قرار دهند، اشتباه بزرگ با تبعات بزرگ تر است.
محمود احمدی نژاد خود شاید بهتر از هر کسی به مخاطرات پیش رویش برای بازگشت به پاستور ایمان داشته باشد. او می داند که تایید صلاحیت او از سوی شورای نگهبان امری است تقریبا غیرممکن. وی تقریبا اکثر خط قرمزهای نظام را در دوران مدیریتش پشت سر گذارده و تعداد قابل توجهی از مدیران تحت امرش یا بازداشت شده اند و یا در معرض تعقیب قضایی قرار گرفته اند. با این حال استراتژی قرار دادن راس در برابر بدنه راهی است که او اتخاذ کرده است.
طرح شعارهای پوپولیستی همچون یارانه ۲۵۰ هزار تومانی و تحرکات مرد گرایانه دیگر برای ایجاد یک پشتوانه مردمی و فشار بر نظام برای حضور در صحنه دنبال می شود.
القای اینکه او تنها آلترناتیو موجود برای شکست روحانی است و تنها اوست که می تواند بدنه اجتماعی اصولگرایان را بسیج کند، از همین زاویه طراحی شده است. وی همچون انتخابات سال ۱۳۹۲ که مشایی را تا لحظه آخر مورد حمایت قرار داد و امید داشت با فشار بر نظام تایید صلاحیت او را ممکن می کند، در رقابت های سال ۱۳۹۶ هم از هیچ تلاشی برای فشار یادشده کوتاهی نخواهدکرد. با این حال اصولگرایان از گذشته عبرت گرفته اند .
پتانسیل های درون اردوگاه اصولگرایی هم غیرقابل انکارند. طرح احمدی نژاد به عنوان تنها آلترناتیو موجود برای شکست اصلاح طلبان به یک افسانه شبیه است. اصولگرایان می توانند مجددا به پاستور بازگردند اگر از گذشته عبرت گیرند و این بار به بدنه اجتماعی خود رجوع کنند و با استفاده از ظرفت های درون اردوگاه اصولگرایی که مورد اقبال بدنه اجتماعی قرار دارند و کارنامه خود را پس داده اند، راه حضور در صحنه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم را پیش گیرند. خواب احمدی نژاد برای اصولگرایان این بار هم تعبیر نخواهدشد.
*دکترای علوم سیاسی
پ
نظر کاربران
به جون هرچی مرده احمدی برمیگرده
پاسخ ها
دكتر ما احمدي نژاد
خواهد آمد
به جون هر چي مرده احمدي خيلي ...
چیه شما احمدی نژادیا یکی دوماهه اکتیو شدین؟قبل از اون که خبری نبود.فکر کنم مثل طرح گشت نامحسوس احمدی نژاد یه سریو استخدام کرده که بیان تو فضای مجازی واسش تبلیغات کنن.
رای ما حسن غرضی
احمدی نژاد = مشاعی = رد صلاحیت
مردم شریف ایران خوب می دانند احمدی نژاد چه (گندی) به این مملکت زده است اساس وپا یه کشور را بهم ریخته است
ولی این آدم چه فکر میکند باز میخواهد مردم را دور بزند اها؟؟؟؟؟؟؟؟ ............
پاسخ ها
از طرف خودت حرف بزن نه ملت شریف ایران.
ضمنا میزان رای ملت است.
منتظر رای 96 ملت باشید
این ادعای شما دروغ است. شاهدش رای 24 میلیونی سال 88 که امثال شما گفتید تقلبه
خدانکنه احمدی نژاد باتوجه به عملکردمنفی 8ساله وعقب گردسیاسی.فرهنگی.اقتصادی وازبین رفتن صنایع کارخانجات.کشاورزی.مملکت رابه تباهی کشاندموردتاییدقراربگیرد.
یعنی با این سوئ مدیریت و تخلفاتی که در دولت ایشان اتفاق افتاده دوباره تایید صلاحیت میشود؟
یعنی باز ممکن هست کسانی با توجه به خیانتهای مالی در دوران ایشان ... با وعده یارانه رای بدهند؟
این یک امتحان و محک تفکر مردم می تواند باشد در سال اینده
ماهرچی خودمونوتوفضای مجازی جر بدیم فایده ای نداره این بابا مردم میخانش میاد رای هم میاره
پاسخ ها
کدوم مردم؟ 18 میلیون رای روحانی یا 4 میلیون رای جلیلی
24 میلیون رای 88 احمدی نژاد.
مناظره بشه چیزچیز روحانی در میاد
يعني اگه رد صلاحيت نشه با اين همه خطاهايي كه داشته بايد فاتحه ...
فقط میتونم بگم "سنگ پای ... " پیش ایشون کم آورد. (مزه نیویورک و ... کشورهای اجنبی ولنگار و بدرد نخور و پول و قدرت زیر دندونش رفته و ول کن معامله هم نیست). اما خواب دیدی خیر باشه. دیگه این ملت از یک سوراخ 2 بار گزیده نمیشه و نخواهد شد و حماقت نخواهد کرد.
پاسخ ها
احسنت خوب گفتی.
مثل اینکه یادت رفته ملت دوبار به آقای دکتر احمدی نژاد رای داد. دفعه ی دوم بیشتر از اول.
دفعه ی سوم بیشتر از دوم هم خواهد شد.
علت : برجام
علیرغم همه مسائل حاشیهای که داشتند ولی بهتر از دولت روحانی عمل کردند.
پاسخ ها
آقای عزیز روحانی هر چی هست لااقل ... نیست میفهمی. اختلاس های دولت احمدی نژاد رو به یاد بیار آقا
تنها رئیس جمهوری که برای اقشار ضعیف جامعه کار کرد احمدی نژاد بود روحانی چه کاری برای منو شما کرده جز تحقیر برای ملت ایران اون از هسته ای ما که تاسیساتش با سیمان پر شدن و اون هم از برجام دروغین که هیچی عاید مان نشد هیچی تحریمها هم شدیدتر پول نقدمان را نیز بردن ..........
با اومدن این مرد باید از این کشور رفت. خدا رحم کنه
پاسخ ها
با امثال روحانی نمیتونید از این کشور برید. چون هیچ جا راهتون نمیدن. مالدیو هم تحقیرتون کرد.
از حامیان احمدی نژاد میخواهم یک نکته مثبت از دوران 8ساله احمدی نژاد به ملت ایران بگویند
پاسخ ها
استقلال عمل و عزت
و البته اقتصاد
شايد حافظه شما ضعيف باشه و سالهاي 84 تا 89 رو بياد نداشته باشيد كه چقدر اوضاع بسامان بود
اما چون 2 سال آخر خراب شد همه ماها اون توي ذهنمون مونده
یوزر 15:01 دقیقا میشه عزت رو یه توضیح بدید بدونیم منظورتون چیه؟
به نام خدا .. مثبت ترین کاش این همه امار بالای استخدام بود که روحانی متاسفانه نکرد ...
ما عزت را از خدا میئانیم نه کدخدا.
وقتی این گونه شد از مالدیو و جیبوتی تا آمریکا و عربستان تحقیرت نمیکنند.
درود براحمدی نژاد به امید پیروزی این مرد بزرگ
احمدی نژاد بسته به یک حزب وجناح نیست .احمدینژاد مردمی واز بطن جامعه وملت است وتا او باشد کس دیگری رای نمی اورد.مردم دوستش دارند.
درود بر دکتر حامی فقیران احمدی نژاد احمدی نژاد است
یکسال تا بهار کاش زودتر بیاد این بهار
پاسخ ها
شعار هوا بس ناجوانمردانه سرد است روحانی به خودش برگشت.
خوده اصلاح طلب ها و مخالفان دكتر احمدي نژاد ميدونند كه اگر احمدي نژاد از فيلتر شوراي نگهبان رد شه و در انتخابات حاضر شه
1) حرفاي عجيبي و شنيدني براي گفتن داره
2) با راي شگفت انگيزي هم در مياد.
بخاطر همين مخالفين و اصلاح طلب ها خواب هاي آشفته دارند مي بينند و دست به دامان خواهند شد .
من ضدش يا طرفش نيستم. دارم واقع بينانه و بدنه جامعه رو مي بينم كه ميگم
من به روحانی رای دادم ولی کلیدی که در دست داشتن هیچ قفل باز نکرد بلکه به دهن مردم سیمان ریخت ولی احمدی نژاد صداقت داشت
پاسخ ها
صداقت داشت که نشان لیاقت داد به معاون اولش
شما قفلت زنگ زده بابا جون همونیه که محمود جونت داد بهت با هیچ کلیدی هم باز نمیشه
احمدی نژاد وعده ی 100 روزه نداد.
گفت یارانه میدهم و داد. آن هم با بنزین 100 تومنی.
حالا با بنزین 1000 تومنی هم عرضه ندارن یارانه بدن
جالبه. تعداد طرفدارها و مخالفاش یکیه.
قابل توجه آقای عبدلی!!!
پاسخ ها
آفرین چقد ریاضیت خوبه!!!!!!
26=12
لایک و دیس لایکای نظر اول
3=0 مثبت و منفیای نظر خودت
هاله ای از نور اینجا هاله ای از نور انجا هاله ای از نور همه جا واقعا این اقای احمدی نژاد با این عملکرد ضعیف اقتصادی اقای روحانی میتونه بالا بیاد و از این ضعف روحانی استفاده کنه البته اگه رد صلاحیت نشه
احمدی نژاد عزیزم این چهار سال را نیا بذار آقای کلید ساز مملکت و تبدیل به ... کنه بعد برگرد و گند اینها را پاک کن هنوز بعضیها از خواب بیدار نشدنند هنوز زندانهامون جا برای کسای که از سر نداری و بیکاری دست به دزدی میزنند. هست.
پاسخ ها
همه ی بودجه را بردن در بخش بهداشت. از بس که سکته ای زیاد شده. بیکاری و ورشکستگی زیاد شده.
کسانی که طرفدار دولت حاضرن یه عده به اصطلاح روشنفکر هستن که تا میگی روحانی هیچ کاری نکرده میرن یقه احمدی نژاد رو میگیرن!! بابا احمدی نژاد بد ؛ روحانی که خوبه چی ازش دیدین؟؟ آیا وضع اقتصادی مردم بهتر شده؟؟ احمدی نژاد اصلأ هیچ کار مثبتی نکرد قبول؛ خب این چه ربطی به روحانی داره؟ ملت به ایشون رأی دادن که وضع مملکت رو درست کنه ولی هیچی ازش ندیدیم.
این دولت ماهی 45 تومن حق مردم رو میذارن کف دستشون اونم که میگن مصیبت عظمی! احمدی نژاد لااقل همین یارانه که حق مردم بود رو بی منت میداد!
شما چه بخواین چه نخواین قشر ضعیف طرفدار احمدی نژاده چون احمدی نژاد از همین جنس مردم بوده و هست و خیلی از مردم برخلاف شما دوستش دارن.
سلام درود خدا بر غیرت مردانی چون احمدی نژاد حقیقت گفتمانی مثل احمدی نژاد دلیرمردانی مثل احمدی نژاد من تا جایی خبر دارم احمدی نژاد اول میشه بگویید چگونه فقط مسکن مهر هر یک خانواده دو نفر دیگر جاهایی هم مثل روستایها جناب روحانی شما چه یک کلید داشتی اونم هیچ دری باز نکرد هیچی تمام درها بسته شده خدا بخیر کنه
اصولگرايان آبروتون در خطره اگه باز هم از انديشه و تفكر احمدي = مشايي استفاده كنيد مردم هوشيار و بيدارن ، در بين خودتون شخصيتهاي ميانه رو و مردمي كم نداريد دكتر لاريجاني ، احمد توكلي و شخصيتهايي كه نشون دادن به فكر مردم هستن كم نيستن اين شخص واقعا براي كمك به مردم و كشور ميخوان دوباره كانديد بشن يا نه ؟
پاسخ ها
لابلا حرفات یکم چیزچیز هم مینوشتی. معلومه ترسیدی ابی جان
هرکس میاد بخاطره خودش واطرافیانش میاد بیچاره مردم بیکار
بی خیال مردم
واقعا جای تاسف داره
احمدی نژاد یعنی اقتدار . پیشرفت . عمران و ابادانی
منتقدین به دور از تعصبات بیایید ببینید عملکرد دولت تدبیر و امید چه بوده ایا طرح یا ایده جدیدی داشته غیر از این بوده که مردم را با وعدهای توخالی برجام نوید داده .
اندکی صبر سحر نزدیک است. زنده باد احمدی نژاد
احمدی نژاد نمیتونه برگرده .
روحانی 4 سال دیگه هم هست
بعدش اقای ظریف باید بشه رییس جمهور
بی خودی هم جوش احمدی نژاد رو نزنید.
اگه کشور درست کن بود تو دوران خودش درست میکرد کشور رو .
رفسنجانی کشور رو بعد از جنگ درست کرد. بعدش خاتمی سیاست خارجی که خراب شده بود رو ترمیم داد . اقای احمدی نژاد هم اومد سر حکومت اماده کشور رو بسیار زیبا گند زد داخلش.لطفا یه خورده تحقیق کنید دربارش درست یه خورده خوب بوده ولی در عوض نگاه کنید ببینید چه خراب کاریی های بالا اورده.
"مردی ازجنس دروغ"