روح لطیف پرویز کلانتری سالها دوام آورد
آیدین آغداشلو با بیان اینکه از درگذشت پرویز کلانتری بسیار متأثر شدم، گفت: او یک نقاش قصهگو بود. کلانتری در نقاشیهایش از عناصر ساده زندگی روستایی و آدمهای ساده استفاده میکرد و این موضوع از قلب رئوف او برمیآمد.
او ادامه داد: کلانتری یک نقاش و تصویرگر حرفهای بود و در تمام عمرش به این عنوان شناخته میشد. البته او نویسنده قابلی هم بود و بسیار شیرین موضوعات را به دور از پیچیدگیها مینوشت. امیدوارم مقالات و آثار ادبی او چاپ شود تا در کنار آثار نقاشی، نوشتههای او هم برای ما باقی بماند.
آغداشلو با اشاره به اینکه کلانتری در هنر مدرن ایران، جایگاه عمده و قابل توجهی دارد، گفت: تصویرگریهای او تأثیر بسیار قابل توجهی بر نسلهای بعدی در این زمینه کار داشت. این اتفاق مهمی است و یک نقاش مهم میتواند چنین کاری را انجام دهد.
این نقاش اظهار کرد: اگر از بخش فنی کارهای کلانتری چشمپوشی کنیم که آثار او را غیرقابل تقلید کردند، باید در نقاشیها و تصویرگریهایش بهدنبال خود او بگردیم و ببینیم این پسزمینههای کاهگلی و زندگیهای روستایی، از کجای شخصیت او نشأت گرفتهاند. اگر او از این زندگیهای ساده نقاشی میکشید، دلیلی بر سادهانگاری او نبود، بلکه کلانتری فردی پاک، باصفا و باسواد بود.
او بیان کرد: آخرین باری که او را در مراسم بزرگداشت محمدرضا شجریان دیدم، با خودم فکر کردم که او چگونه این معصومیت و صداقت را تحمل میکند و چگونه زیر بار این روح حساس خم نمیشود، اما این روح لطیف دوام آورد و سالها حاصل داد. نیازی نیست تا با او معاشرت داشته باشی که این موضوع را درک کنی، کافی است تا به آثار کلانتری مراجعه کنی.
آغداشلو افزود: فکر نمیکنم وضعیت جهان با چنین پاکیهایی متحول شود؛ اما آثاری مانند آثار کلانتری قطعا در جایی که پیچیدگیهای زندگی به افراد فشار میآورد، تأثیرگذار است. فقط باید به آثار او نگاه کنی و در میان سادگی آنها، این را دریابی که پیروزی قطعا با پاکی است.
پرویز کلانتری، نقاش و تصویرگر پیشکسوت، شامگاه ۳۱ اردیبهشتماه پس از تحمل یک دوره بیماری، در سن ۸۵ سالگی درگذشت.
کلانتری، هنرمند نقاش، نویسنده و روزنامهنگار، متولد سال ۱۳۱۰ در زنجان و دانشآموختهی دانشکدهی هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. مدیریت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، شرکت در نمایشگاههای گروهی و انفرادی متعدد در داخل و خارج از ایران و انتشار چند مجموعه داستان، بخشی از فعالیتهای کلانتری بود. همچنین یکی از آثارش در فهرست تمبرهای ویژهی سازمان ملل به چاپ رسیده و تابلوی مشهور «شهر ایرانی» او در مقر سازمان ملل در نایروبی قرار دارد.
او بهجز نقاشی و تصویرگری، داستاننویسی و روزنامهنگاری را نیز تجربه کرد و فعالیتهای هنری مختلفی را در کارنامهی کاری خود به ثبت رساند.
ارسال نظر