موزههای برتر ایران در سال ۹۴
همزمان با هفتادمین سالگرد تأسیس موسسه موزههای ایران (ایکوم)، موزههای برتر ایرانی معرفی شدند.
در این مراسم موزههای برتر در بخشهای موزههای خصوصی کوچک، موزههای دولتی کوچک، موزههای دولتی متوسط، موزههای دولتی بزرگ معرفی شدند.
در بخش معرفی موزههای دولتی بزرگ، مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران و مجموعه جهانی کاخ گلستان دارای شاخص بازدید از موزه معرفی شدند.
موزه سینما دارای شاخصهای اعمال استانداردهای فنی، توسعه فیزیکی و پژوهش و موزه علوم و فناوری دارای هشت شاخص توسعه مدیریت، روز جهانی موزه، معرفی، آموزش، تلاش برای بقا، گردآوری، نوآوری، خلاقیت و کودک و نوجوان اعلام شدند.
در بخش موزههای دولتی متوسط نیز موزه علوم زمین مشهد به عنوان موزهای دارای شاخص پژوهش و نگهداری، موزه چهلستون اصفهان به عنوان موزهای با شاخص بازدید از موزه و آموزش، موزه شهر و شهرداری تبریز به عنوان موزهای با شاخص معرفی، موزه باستانشناسی شوش با شاخص اعمال استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی، موزه نارنجستان قوام با شاخص گردآوری و موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد با شاخص نوآوری و خلاقیت تقدیر شدند.
در این بخش هیچ موزهای دارای شاخص تلاش برای بقا، توسعه مدیریت، روز جهانی موزه و کودک و نوجوان، جایزهای دریافت نکرد.
در بخش موزههای دولتی کوچک نیز موزه مجلس شورای اسلامی با شاخص نگهداری و حفاظت، موزه عزتالله انتظامی با شاخص آموزش، موزه حمام علی قلی آقای اصفهان با شاخص پژوهش، کاخ موزه رامسر با شاخص معرفی، موزه میمه اصفهان با شاخص بازدید از موزه، موزه خلیجفارس با شاخص روز جهانی موزه، مجموعه پایگاه میراث فرهنگی ماسوله با شاخص اعمال استانداردهای فنی، توسعه و فیزیکی و موزه تاریخ علوم اردبیل با شاخص نوآوری، خلاقیت، توسعه و مدیریت، گردآوری و کودک و نوجوان معرفی شدند.
در بخش موزههای خصوصی کوچک، موزه مردمشناسی شاهینشهر اصفهان دارای شاخص گردآوری، موزهای از فولادشهر اصفهان با شاخص نگهداری و حفاظت، موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان دارای شاخص تلاش برای بقا، موزه صلح تهران با شاخص معرفی، موزه موسیقی اصفهان با شاخص استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی، موزه عروسکهای ملل با شاخص بازدید و آموزش، خانه بومیان کیش با شاخص آموزش و روز جهانی موزه، موزه عروسک و اسباببازیهای کاشان با شاخص پژوهش، نوآوری، خلاقیت و کودک و نوجوان تقدیر شدند.
در حاشیه این برنامه قائم مقام ایکوم ایران، مولاژ ماسک طلایی محوطه تاریخی کلماکره لرستان را به پروفسور هانس مارتین هینز رئیس ایکوم جهانی تقدیم کرد.
همچنین ساز چنگ سه هزار سالهای که توسط یکی از موسیقیدانان بازسازی شده بود، به رئیس ایکوم جهانی داده شد.
پروفسور مارتین هینز بیانیه روز جهانی موزه را از ایران به پاریس برای موزههای دنیا مخابره خواهد کرد.
او این بیانیه را در مراسم روز جهانی موزه و اهدای جوایز موزههای برتر قرائت کرد.
پروفسور هینز گفت: موجب افتخار است که امروز به همراه شما برای برگزاری جشن روز جهانی موزه در تهران هستم. امروز بیش از ۳۰ هزار موزه در دنیا، روز جهانی موزه را که از ۴۰ سال پیش شروع شد، جشن میگیرند.
وی ادامه داد: ایکوم ۷۰ سال کار جامعه جهانی موزه، حفاظت از میراث فرهنگی درون و خارج موزهها و نقشی را که به عنوان جایی برای گفتگوی بینالمللی میان موزهداران در سطح بینالمللی بازی کرده را گرامی میدارد.
رئیس ایکوم جهانی افزود: ایکوم به شناسایی اشیایی که به صورت غیرقانونی صادر شدهاند، کمک کرده است تا این اشیاء به کشور مبدأ برگردند. این اقدام باعث شده تا ایکوم شریک بینالمللی برای یونسکو باشد. در سال ۲۰۱۵ مجمع عمومی یونسکو، توصیهنامهای برای حفاظت از موزهها تصویب کرد که پیشنویس آن را ایکوم تهیه کرده بود. این نخستین سند موزهمحور یونسکو پس از ۵۵ سال است.
در این برنامه سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، ایکوم را محصول فرصتشناسی فرهیختگان فرهنگی دانست و گفت: اهمیت ایکوم از آن جهت است که با داشتن ۴۰ هزار عضو از موزههای دنیا، یکی از مهمترین نهادهای جهانی است که با نگاه فرهنگی و اخلاق به دست آمده، از زیر خون و انفجار درباره صلح و ارتقای فرهنگی صحبت میکند.
سید احمد محیط طباطبایی مشاور پژوهشگاه و قائم مقام ایکوم ایران گفت: موزههای ایران در سال پیش روند توسعه کمی را پیش گرفته و شاهد گسترش موزه در فضاهای دولتی و خصوصی بودیم. اگرچه در سطح جهانی حوادث تلخ ناشی از جنگ و غارت میراث فرهنگی را دیدیم اما در ایران اتفاقات خوبی رقم خورد. با وجود بیمهریهایی که نسبت به موزهها در ایران شده، امیدواریم در سال آینده شاهد اتفاقات خوبی باشیم و موزهداران از امنیت شغلی برخوردار شوند؛ چون معتقدیم زمانی جامعه میتواند در مسیر توسعه گام بردارد که موزهها حفظ شده باشند.
وی گفت: امسال هیچ تقدیری از بازنشستگان موزهای و یادبودی برای درگذشتگان موزهای نداریم چون هیچ اطلاعاتی در این باره به ما نرسید.
نظر کاربران
ازکلیه مسئولین میراث فرهنگی خصوصا آقای مهندس بهشتی و سیدرحمت اله رئوف کمال تشکررادارم.