۳۲۶۳۶۴
۵۰۱۱
۵۰۱۱
پ

شنبه سیاسی احزاب

۲۰ روز مانده به شنبه آغاز به کار مجلس دهم، «شنبه سیاسی» اصلاح‌طلبان و اصولگرایان روز گذشته رقم خورد. روزی که با نشست «برنامه محور» لاریجانی آغاز و با نشست «تعامل محور» روحانی پایان یافت.

خبرآنلاین: ۲۰ روز مانده به شنبه آغاز به کار مجلس دهم، «شنبه سیاسی» اصلاح‌طلبان و اصولگرایان روز گذشته رقم خورد. روزی که با نشست «برنامه محور» لاریجانی آغاز و با نشست «تعامل محور» روحانی پایان یافت.

روزی که صبح آن صحنه قدرت‌نمایی علی لاریجانی در مجلس قدیم بود؛ عصرش اصلاح‌طلبان به سیاست بازگشته که هنوز به ساختمان هرمی بهارستان نرفته اند، خودشان هیات رییسه سنی را برپا کردند تا پالس های حضورشان در هیات رییسه مجلس دهم را ارسال کنند.

مستقلین هم پا به پای نمایندگان منتسب به دو جریان از صبح تا عصر در همایش ها و نشست ها شرکت کردند تا شاید با بالانس کردن شرایط، تکلیف خودشان را برای قرار گرفتن در هر یک از دو طیف برای چهار سال آینده مشخص کنند.

لاریجانی پرقدرت شروع کرد

اولین گردهمایی منتخبان مجلس دهم صبح ديروز با عنوان همایش دو روزه «فرآیند قانون‌گذاری، الزامات و راهکارها» به دعوت علی لاریجانی برگزار شد. هرچند همایش برپا شده توسط رییس مجلس فعلی با استقبال حداکثری منتخبین مجلس دهم همراه شد، اما نکته جالب تر مانور چهره های بیرون مجلسی در این نشست بود. از دولتی‌هایی چون جهانگیری، ظریف، واعظی، آخوندی و قاضی زاده هاشمی گرفته تا آیت الله استادی مدرس اخلاق و معاون قوه قضاییه.

نشستی که امروز هم با حضور چهره‌هایی چون سردار سلیمانی، محمدباقر نوبخت، محسن اسماعیلی وزرای نفت، اقتصاد، اطلاعات، صنعت، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس دیوان محاسبات برگی دیگر از قدرت نمایی علی لاریجانی برای اصلاح طلبان و حتی برخی هم طیفان اصولگرایش در آستانه آغاز به کار مجلس دهم بود و نشان مي داد که او در کسوت رياست مجلس دهم، چه ارتباط گسترده اي با دولتمردان دارد.

حضور این چهره‌ها که هریک با وجهه اقتصادی، سیاسی، امنیتی، اجتماعی و ...در نشست لاریجانی گردهم آمده بودند حکایت از آن داشت که علی لاریجانی با آشنایی کامل به زیروبم تحرکات پارلمانی، تلاش کرده است که از هم اکنون منتخبان مجلس دهمی را با اهم موضوعات و سرفصل هایی که کشور با آن درگیر است و بدون شک باید در دستور کار مجلس آینده نیز باشد، آشنا کند. تنوع در مهمان دعوت شده به این مراسم که از قوه قضاییه، مجریه تا شورای نگهبان و مجلس خبرگان را در بر می گرفت حکایت از دوراندیشی لاریجانی داشت. چه آنکه مجلس دهم بدون شک در مسیر حرکتی چهار ساله اش نیاز به همراهی و تعامل با هر یک از این نهادها و قوا دارد.

از سوي ديگر تنوع حوزه هاي فعاليت مدعوين اين نشست، که هر يک از ملزومات اين حوزه ها و مهمترين نيازهايشان سخن مي گفتند، بي ترديد در نياز سنجي هاي تقنيني مجلس آتي موثر است. اين مهم، حکايت از نگاه برنامه محور لاريجاني به روند امور در مجلس دهم دارد.

روز شلوغ لاریجانی پشت تریبون

علی لاریجانی همپای دیگر نمایندگان یک روز شلوغ را پشت سر گذاشت، صبح شنبه میزبان ۲۷۲ نماینده منتخب مجلس دهم بود، ظهر در نشست فراگیر اصولگرایان حضور یافت و شب هم میهمان حسن روحانی در نهاد ریاست جمهوری شد.

لاریجانی که بیش از آنکه منتخب مجلس دهم باشد، در قامت رییس مجلس از نشستی به نشست دیگر می‌رفت تلاش کرد در سخنرانی‌هایش به دور از مواضع سیاسی و جناحی، جامع شمول سخن بگوید. از همین رو بود که در نشست صبح که خود میزبان منتخبین بود از پیام تغییر ۷۵ درصدی مجلس گفت، از اینکه مجلسی در راس امور است که مجهز به درایت باشد.

او که سالهاست با جنس تحرکات نمایندگان در حوزه های انتخابیه آشناست، به منتخبان مجلس دهمی این توصیه را هم کرد که «برای رونق حوزه های انتخابیه خود از حالا برای حضور بخش خصوصی تلاش کنید و به دولت امید نداشته باشید.»

لاریجانی اما در همان نشست صبح از حرکت کردن در مسیر تحقق بیانات رهبری درباره اقتصاد مقاومتی، روند کند واگذاری واگذاری امور اقتصادی و اجتماعی به مردم، کاهش ارزش استراتژیک نفت، جنگ های منطقه ای و ...هم سخن گفت. مباحثی که به نظر می رسد در تصمیمات پیش روی مجلس دهم نقش تاثیر گذاری داشته باشد.

به تدبیر لاریجانی در حاشیه همین نشست هم تلاش شد تا شرایط آشنا شدن منتخبان جدید با روند كاری مجلس، برخی نكات مهم آیین نامه داخلی و برخی اصول مهم قانون اساسی فراهم شود.

پایان نشست لاریجانی اما آغازی بر خط و نشان های دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب بود. چه آنکه ظهر دیروز از یک سو مجلس قدیم شاهد حضور اصولگرایان بود در سویی دیگر مسجد سلمان فارسی نهاد ریاست جمهوری میزبان اصلاح طلبان راه یافته به مجلس دهم شد. یک وزن کشی تمام عیار در یک ساعت مشخص!

لاریجانی بعد از مدتها به یک جمع اصولگرایانه رفت

علی لاریجانی اما ظهر روز گذشته بعد از مدتها در جمعی اصولگرایانه حضور یافت. جمعی که شاید بتوان آیت الله موحدی کرمانی را میزبان آن دانست. پیش از برگزاری این نشست که بخشی از آن هم به صورت غیرعلنی برگزار شد، گمانه زنی‌ها درباره ریاست مجلس بر آن سایه افکنده بود و پیش بینی می‌شد اولین رایزنی جدی درباره ریاست لاریجانی بر مجلس دهم در این نشست صورت گیرد. امری که مورد کتمان اصولگرایان هم قرار نگرفت و عزت الله یوسفیان ملا دلیل اصلی برگزاری این نشست را حمایت از ریاست لاریجانی بر مجلس دهم عنوان و تاکید کرد: که ۱۸۱ منتخب مجلس دهم برای عضویت در فراکسیون فراگیر و ریاست علی لاریجانی اعلام آمادگی کردند.

در این نشست که از اعتدالیون اصولگرا تا تندروهای اين طيف حضور داشتند علی لاریجانی باز هم پشت تریبون قرار گرفت تا این بار از قامت یک چهره سیاسی اصولگرا در جمعی یکدست اصولگرایانه سخن بگوید.

سخنان لاریجانی در این نشست اما بیشتر در قالب همان هشدارهای تلویحی بود که او سالهاست به هم کیشان اصولگرایش می‌دهد. لاریجانی که با زیروبم مباحث دیپلماتیک به اندازه سیاست داخلی به خوبی آشناست در این سخنرانی تاکید کرد که «منافع و موضوعات مربوط به امنیت کشور باید بر منافع شخصی و گروهی ارجحیت پیدا کند‌. و دیگر جای چازنه زنی نیست.» سخنانی که شاید مصداق آن را در مخالفت هایی که با بحث برجام در مجلس فعلی صورت گرفت پیدا کرد.

لاریجانی که ید طولانی در خلق واژه های سیاسی دارد، اینبار از «پدربزرگ های سیاسی» هم روایت کرد که بیرون از مجلس هستند و قصد تصمیم گیری برای درون پارلمان را دارند، او اما هشدار داد که سایه این گروه های سیاسی نباید بر سر مجلس باشد و اساسا مجلس نیازی به سایه های بیرون پارلمانی ندارد.

لاریجانی اما باز هم از اقتصاد گفت، از ضرورت توجه به سیاست های اقتصاد مقاومتی، فراگیر کردن اقتصاد و واسپاری آن به مردم. بیکاری، انتقاد از اجرای ناقص سیاست های کلی اصل ۴۴، سهام عدالت، قاچاق، و ...گرچه لاریجانی در جایگاه یک دیپلمات سابق گریزی هم به تاثیرات برجام و بحران تروریسم در منطقه هم زد.

پایان این نشست اما تا حد زیادی تکلیف اصولگرایان را برای ریاست مجلس دهم روشن کرد. آنها بدون شک لاریجانی را رییسی مناسب برای مجلس دهم دیدند. {اینجا} و {اینجا}

خط و نشان فراکسیونی در محفل اصلاح‌طلبانه

هشتم خردادماه دیگر روزی نیست که فقط اصولگرایان انتظار آغاز به کار مجلسی جدید را بکشند، این بار اصلاح طلبان هم همپای اصولگرایان منتظر نواخته شدن زنگ آغاز مجلس جدید هستند. از همین روست که آنها نیز این روزها پابه پای اصولگرایان نشست برگزار کرده، مصاحبه و سخنرانی می کنند، خودشان را پیروز می‌دانند و برای تشکیل فراکسیون اکثریت برای رقیب اصولگرا خط و نشان می کشند.

اصلاح طلبان که صبح روز گذشته پر تعداد دعوت لاریجانی را لبیک گفته بودند و در محل مجلس قدیم هم نشین اصولگرایان شده بودند، بعد از آن نشست به سمت پاستور حرکت کردند تا اینبار محفل خصوصی اصلاح طلبانه را برپا کنند. نشستی که همزمان با نشست اصولگرایان برگزار شده بود.

شاید همین همزمانی نشست اصلاح طلبان و اصولگرایان بود که چشم ها را به سمت تعداد حاضران در هر نشست می چرخاند تا هر جناح با تکیه بر آن خود را از هم اکنون فاتح فراکسیون اکثریت معرفی کند. گرچه کلاف فراکسیون اکثریت با وجود نزدیک به ۶۰ نماینده مستقلی که به این مجلس راه یافتند همچنان کور و پیچیده است.

اما اگر نشست اصولگرایان بدون مهمان ویژه برگزار شده بود و دستور کار مشخصی تحت عنوان رییس مجلس دهم داشت، اصلاح طلبان تلاش کردند همایشی جامع تر برپا کنند از همین رو بود که فارغ از منتخبان مجلس بعدی، چهره های دولتی چون طیب نیا و ظریف هم در جمع مهمانان پاستور حضور داشند. موسوی لاری هم از دیگر مهمانان این نشست بود که به نوعی عارف میزبانی آن را برعهده داشت.

اصلاح طلبان در این نشست اساسنامه فراکسیون امید را رونمایی کردند تا زودهنگام به استقبال تحرکات فراکسیونی در مجلس دهم بروند، هیات رییسه سنی را هم برپا کردند تا پالس حضور پرقدرتشان در هیات رییسه را به اصولگرایان بفرستند.

روحانی؛ اصولگرایان و اصلاح طلبان را زیر یک سقف برد

بهارستان و پاستور دیروز حال و هوای سیاسی متفاوتی را تجربه کرد، اگر منتخبان مجلس دهم آغاز روزشان را مهمان لاریجانی بودند، شب را در پاستور مهمان حسن روحانی شدند.

در ضیافت شام رییس دولت که با حضور ۱۵۰ منتخب مجلس دهم و برخی اعضای دولت برگزار شد علی لاریجانی و حسن روحانی از جایگاه روسای دو قوه سخنرانی کردند. محمدرضا عارف نیز یکی دیگر از سخنرانان این جلسه بود که سخنرانی اش با اعتراضاتی از سوی برخی حاضران در نشست روبرو شد چه آنکه معتقد بودند عارف نماینده منتخبان در این مراسم نبوده است.

نشست مذکور، برخلاف دو نشست اصولگرايان و اصلاح طلبان که بيشتر حول موضوع رياست مجلس بود و برخلاف نشست لاريجاني که «برنامه محور» بود، نشستي «تعامل محور» مي نمود. کما اينکه حسن روحانی در این نشست از اهداف مشترک دولت و مجلس که باید در مسیر جلب رضایت مردم و رفع مشکلات کشورخصوصا مشکلات اقتصادی باشد سخن گفت.

رییس جمهور که می گفت "به مجلس دهم خیلی امیدوار است" این را هم به منتخبین مجلس دهم یادآور شد که «انتخاب مردم در مجلس دهم، تکلیف همه ما را سنگین تر کرده است. آراء و خواست مردم یک اصل اصولی است و همه باید با شور و مشورت کارها را پیش ببریم.» تشریح برنامه های دولت در کاهش تورم، ضرورت همراهی دولت و مجلس، مباحث زیست محیطی و ...از دیگر محورهای سخنان روحانی در این نشست بود.

علی لاریجانی هم که در جایگاه رییس فعلی مجلس و منتخب مجلس دهم به این نشست آمده بود تلاش کرد محور سخنانش را به سمت محورهایی فعالیت های مشترک دو قوه ببرد. او از سند چشم اندازی روایت کرد که باید هدفی ملی باشد و برای تحقق آن از همه ظرفیت های اقتصادی، انسانی و امنیتی کشور استفاده شود.

لاریجانی که در ایام مذاکرات و بعد از حصول برجام تمام قد پشت مذاکره کنندگان قرار گرفته بود در این نشست که ميزبان ظریف نيز بود از رویکرد داهیانه در مذاکرات تقدیر و تاکید کرد که نظام جمهوری اسلامی، تصمیم سنجیده و بهنگامی را در توافق با ۱+۵ گرفت و توانست این سنگ را از جلوی پای ملت بردارد.

لاریجانی خواستار آن شد که به این توافق با تلخکامی و نگاه منفی نگریسته نشود چه آنکه به گفته وی «این صحنه، صحنه‌ای است که در آن روشنایی موج می‌زند و باید دست به دست هم بدهیم و با استفاده صحیح از این فرصت، زمینه‌های رونق و حرکت‌های پرشتاب اقتصادی را فراهم کنیم.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج