عربستان به نفت رنگ و بوی سياسی داد
شبكه خبري بلومبرگ روز دوشنبه سياستگذاري نفتي سردمداران جديد عربستان سعودي را زير سوال برده و آن را مغاير با سياست هاي رياض در دهه هاي گذشته دانست كه مقامات كار كشته اي در اين كشور بويژه در صنعت نفت بوده و مشتاقانه با ايران همكاري مي كردند.
اين شبكه در تحليلي در مورد بازار نفت نوشت : شاهزاده محمد بن سلمان معاون وليعهد عربستان اكنون سياستگذاري نفتي را به دست گرفته و اين پسر تنها ۳۰ ساله ملك سلمان بر رويكردي كه از چندين دهه پيش در مورد جداسازي ملاحظات تجاري و سياسي از يكديگر وجود داشت، خط بطلان كشيد.
در اين تحليل به عنوان نمونه به اقدام عربستان در بهم زدن توافق توليد كنندگان اصلي نفت در دوحه در آخر هفته گذشته براي ثابت نگه داشتن ميزان توليد به دليل خودداري ايران از شركت در اجلاس اشاره شده و آن را نشانه پشت كردن سعوديها به رويكرد گذشته و در نتيجه تاثير رقابت منطقه آنها بر بازار دانسته است.
ياسرالجنيدي يك تحليلگر نفت در شركت مشاوره «مدلي گلوبال» گفت: همه چيز در دوحه رنگ و بوي سياسي داشت .
بلومبرگ نوشت : اين تغيير رويه به معناي بلاتكليف نگه داشتن تمام شركت هاي نفتي مهم از جمله اگزان موبيل تا معامله گران نفتي نظير گروه معامله گر 'ويتول بي وي' است و اكنون آنها مجبورند از يك سياستگذاري مبهم در خاورميانه كه آل سعود باني آن بوده متابعت كنند.
جيسون بوردوف مدير مركز سياست گذاري دانشگاه كلمبيا در نيويورك در زمينه انرژي جهاني گفت : اين حقيقت كه عربستان سعودي ظاهرا جلوي اين توافق را گرفته خود نشانه اين است كه سياست گذاري نفتي عربستان تا چه حد تحت تاثير مناقشه ژئوپوليتيك با ايران قرار دارد.
اين شبكه خبري امريكا در ادامه از مقامات كار كشته سال هاي گذشته از جمله علي النعيمي وزير نفت سابق ياد مي كند و مي نويسد : وي وزير عمل گرا بود و بين مسائل مربوط به سياست نفتي و امور خارجه تفكيك قائل مي شد و تاكيد داشت كه ملاحظات قيمت گذاري از جمله عرضه و تقاضا و ذخاير نفتي از محركه هاي اصلي در تصميم گيري هاي وي محسوب مي شوند.
در اين تحليل آمده است: در حالي كه خاندان آل سعود همواره بر سياستگذاري نفتي احاطه داشتند، وزيراني در خارج از خاندان آل سعود نظير شيخ يماني در دهه ۱۹۸۰ و نعيمي طي دو دهه گذشته جاي زيادي براي مانور داشتند.
بلومبرگ نوشت :نعيمي و مرد شماره دو وي شاهزاده عبدالعزيز بن سلمان برادر ناتني بزرگتر معاون وليعهد در گذشته با ايران براي كاهش توليد و تقويت قيمت همكاري داشتند. سياستگداري نفتي يك محور ثبات در سياست خاورميانه بود.
در اين تحليل اضافه شده است شاهزاده محمد كه از زمان به تاج و تخت رسيدن پدرش در سال گذشته قدرت يافته وزير دفاع شد و كمي بعد به اقدام نظامي در يمن دست زد.
وي همچنين رياست نهاد عالي برنامه ريزي اقتصادي و شورايي را به عهده دارد كه سهام آرامكو شركت نفت دولتي عظيم عربستان سعودي در بازار را در اختيار دارد.
ارسال نظر