۳۰۴۹۴۱
۵۰۱۱
۵۰۱۱
پ

آلودگی گرد و غبار عراقی به فلزات سنگین

باد که از غرب می‌وزد، برای ساکنان غرب و جنوب غربی کشور، خبرهای خوبی ندارد. میهمانی ناخوانده با خود آورده که زندگی را در خوزستان، ایلام و کرمانشاه فلج می‌کند. سایه‌اش چند روزی بر سر استان‌های غربی و جنوب غرب کشور می‌ماند و آنهایی که نفسشان تنگ شده و بالا نمی‌آید را به مراکز درمانی می‌فرستد.

روزنامه شهروند: باد که از غرب می‌وزد، برای ساکنان غرب و جنوب غربی کشور، خبرهای خوبی ندارد. میهمانی ناخوانده با خود آورده که زندگی را در خوزستان، ایلام و کرمانشاه فلج می‌کند. سایه‌اش چند روزی بر سر استان‌های غربی و جنوب غرب کشور می‌ماند و آنهایی که نفسشان تنگ شده و بالا نمی‌آید را به مراکز درمانی می‌فرستد.

دو یا سه سالی می‌شود که این میهمان ناخوانده که مرز را پشت سر می‌گذارد و سلامت ساکنان غربی کشور را تهدید می‌کند، خبرساز شده است. به گفته مژگان صوابی اصفهانی، فوق دکترای سم‌شناسی محیط‌زیست از دانشگاه میشیگان آمریکا، «خاک عراق و گرد و غباری که از آن بلند می‌شود به ٣٧ فلز خطرناک آلوده است.

این فلزات عامل بیماری‌های مختلفی ازجمله بیماری‌های عصبی و سرطان هستند و در عراق تولد نوزادانی را که ناهنجاری جسمی و عصبی دارند، افزایش داده است.» در سال‌های اخیر، این خبرها از سوی رسانه‌های مختلفی منتشر شده که نشان از جدی بودن تهدید سلامتی ساکنان این بخش از خاورمیانه با گرد و غباری دارد که میراث جنگ و ناامنی در عراق است.

این ناامنی‌ها اجرای برنامه‌های مقابله با گرد و غبار را هم به تعویق انداخته، آن‌طور که رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌گوید: «به‌دلیل ناامنی در کشور عراق امکان اجرای طرح‌های مقابله با آلودگی هوا وجود ندارد» و استان‌های غربی و جنوب غربی کشور باید با تهدید سلامتی‌شان با گرد و غبارهای عراقی بسازند. همان‌هایی که حالا به گفته استاد دانشگاه بصره به سرب، نیل و کادیوم آلوده‌اند.

وصال فخری در حاشیه نخستین همایش بین‌المللی گرد و غبار در اهواز، با تاکید بر این‌که طوفان‌های گرد و غبار بیابان‌های بصره آلوده به فلزات سنگین است، گفت: «یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه بصره گرد و غبار ناشی از منطقه شعیبه در جنوب این استان را مورد مطالعه قرار داده است.»

او با اشاره به نمونه‌گیری از گرد و غبار در این منطقه و تحلیل داده‌ها ادامه داد: «در بررسی میزان و کیفیت این پدیده به این نتیجه رسیدیم که گرد و غبار حاوی فلزات سنگین همچون سرب، نیل و کادیوم است.»

به گفته او، برخی مواقع میزان این عناصر از حد استاندارد تجاوز می‌کند و در برخی مواقع نیز کمتر از حد مجاز است.

او با یادآوری این‌که مناطق رمیله و شعیبه از مناطق بیابانی در جنوب بصره است که گرد و غبار ناشی از آنها استان بصره را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، گفت: «در خوزستان حدود ١٠‌سال است که آثار پدیده گرد و غبار مشاهده می‌شود و علاج آن آغاز شده، اما در عراق بیش از ١٠‌سال است که این پدیده شروع شده است. طوفان‌های گرد و غبار پس از خشک شدن تالاب‌های عراق روزبه‌روز شدت گرفته است.»

او با بیان این‌که استان بصره از غرب متصل به بیابان‌های خشک و وسیعی است، ادامه داد: «گرد و غبار به یکی از مشکلات اساسی در این منطقه تبدیل شده و بیماری‌های بسیاری را برای ساکنان آن به‌وجود آورده است.»

به گزارش خوز نیوز، براساس این گزارش، خوزستان از اوایل دهه ٨٠ درگیر پدیده گرد و غبار است که این پدیده‌ سال‌به‌سال شدیدتر می‌شود. به گفته کارشناسان، کانون‌های گرد و غبار عراق بیشترین تاثیر را در تولید پدیده ریزگرد در خوزستان دارند. در سال‌های گذشته آلوده بودن گرد و غبارهایی که از عراق نشأت می‌گیرد به فلزات سنگین و عناصر رادیواکتیو بارها مطرح شده است.
طوفان‌های شدید گرد و غبار در بهمن و اسفند پارسال منجر به اعتراضاتی شد که در پی آن کارگروه اضطراری گرد و غبار تشکیل و مصوباتی را ارایه داد. به‌دلیل مشکلات مالی برخی از این مصوبات هنوز عملی نشده است.

پدیده گرد و غبار در ایران تشدید می‌شود

نگرانی‌ها از پدیده‌ای که در سال‌های اخیر، بسیاری از ساکنان غرب و جنوب غربی و جنوب شرقی کشور را راهی مراکز درمانی کرده است، هر روز پررنگ‌تر می‌شود و حالا استاد دانشگاه آکسفورد نسبت به افزایش روند وقوع گرد و غبار در ایران هشدار می‌دهد. نیک میدلتون (Nick Middelton) هم در حاشیه این همایش با این هشدار به ایرانا گفت: «جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی این پدیده باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.»

او ادامه داد: «غرب آسیا منطقه اصلی فعالیت گرد و غبار است و اگرچه وقوع گرد و غبار در برخی سال‌ها کم و بعضی سال‌ها زیاد می‌شود، اما در مجموع گرد و غبار در این منطقه روند افزایشی دارد.»

این جغرافیدان سرشناس انگلیسی با اشاره به انجام تحقیقات در زمینه گرد و غبار در نقاط مختلف دنیا ازجمله ایران، یادآوری کرد: «این مخاطره برای ایران جدی است و باید بیش از الان درباره جنبه‌های اجتماعی و اقتصادی این پدیده کار شود.»

او ادامه داد: «کشورهای عربی ازجمله سوریه، عراق و عربستان کانون‌های اصلی گرد و غبار هستند که می‌توان در قالب همکاری بین‌المللی برای گرد و غبار برنامه‌ریزی کرد.»
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج