روزگار اقرار اصولگرايان
ميرا قربانيفر در روزنامه قانون نوشت: فصل انتخابات که میرسدحرف هاوشعارهای گروههای سیاسی است که بیش ازهرچیزدیگری درمیان افکار عمومی شنیده ودیده میشود. شعارهاوحرفهایی که نسبت تفکرآنان باجامعه ومردمان پیرامونشان که بایدبه آنان اعتماد کنندوپای صندوقها حاضر شوند، رانشان میدهد.
حال انتخابات ۷ اسفند محکی تازه است تاشعارهای گروههای سیاسی به آزمون رای گذارده شود. اینکه آیا تنهاگروههای سیاسی بایدبه جامعه آرای سنتی خود تکیه کنندیاجامعه ایران درمسیری تازه قرارگرفته است که به نگرشهای گوناگون توجه خاصی داردوکاندیدای خودرانه از ورای نگاه و آراي سنتی بلکه با توجه به خواستهای روز خود انتخاب میکند. انتخابات سال ۱۳۷۶شاید نخستین انتخاباتی بود که سخنان کاندیدای خاص که درنهایت پیروزانتخابات بود، نشان دادجامعه تشنه شنیدن از خواست هاوسخنان تازه است. اتفاقی که درمجلس ششم نیزتکرارشدوطیف اصلاح طلبان نبض جامعه رادردست گرفتند.
درتمام سالهای بعدنیزگفتن ازحرفهای خاص چون جامعه مدنی، حقوق بشر، حقوق شهروندی، آزادی بیان و... گویا وظیفه طیفی بود که درپی اصلاحات واردانتخابات میشدودرمقابل گروه سیاسی مقابل ورقیب اصلی ترجیح میداددرپی شعارهایی باشد که به زعم خودشان ریشه در خواست انقلاب ۵۷ داشت. انتخابات ۷ اسفند ماه که این روزهاکمتر از ۵۰ روز تا آن زمان باقی مانده است اما گویاغیراز شگفتیهایی که تاکنون داشته است، شگفتیهای بزرگتری در راه دارد. این روزها اصولگرایان ازخواستهایی سخن میگویند که پیش از این چندان برایشان حائزاهمیت نبودودرردیف اولویتهای آنان حساب نمیشد.
چراغ اول را توكلي روشن كرد
ابتدااین احمدتوکلی نماینده مردم تهران درمجلس بودکه درنشستی عنوان کرد: ایراداصولگرایان غفلت از حقوق شهروندی وآزادی درکشور است. چرااصولگرایان نسبت به آزادی وحقوق شهروندی بیتوجه بودهاند؟ نسبت حقوق شهروندی و آزادی باتفکراصولگرایی چیست؟ سخنان توکلی در نوع خود شگفتانگیز بود. این نماینده اصولگرای مجلس از دو رکن اساسی برای جامعه مدنی پویاسخن میگوید. دورکن حقوق شهروندی وآزادی بیان واهمیت آنان درجامعه همواره بخشهای مغفول مانده در مطالبات طیف اصولگرابودوحال نمایندهای از این طیف نه درجلسهای خصوصی که علنااین مشکل رامطرح میکند.
پايگاه مخالفان حقوق شهروندي در جناح راست
اما به نظر میرسد توکلی در مطالبه این خواست تنها نیست. عباس سلیمی نمین، مدیردفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران نفر بعدی بود که درگفتوگوبا«فرارو» به این موضوع میپردازد. اومی گوید: «تفکر اصولگرایی رابطه تنگاتنگی باآزادی و حقوق شهروندی دارد، منتها ازآنجا که اصولگرایی یک طیف است نمیتوان دراین باره یک نگاه مشابه به کلیت اصولگرایی داشت.» سلیمی نمین تصریح کرد: «البته اینها بخشی از اصولگرایان هستند و تمامیت اصولگرایان را شامل نمیشوند. درجریان اصلاح طلب هم طیفی به بهانه توجه به آزادی، مبانی راساده میگیرند که در واقع اینها به آن دسته از اصولگرایان کمک میکنند که محدودیت بیشتری راقائل شوند.»
سلیمی نمین درپاسخ به این سوال که آیااصولگرایانی که به آزادی توجه ندارنددراکثریت هستند که جریان اصولگرابه غفلت وعدم توجه به آزادی و حقوق شهروندی شهره شده است، گفت: «خیر؛ آنهادارای اکثریت نیستندامادرعین حال دارای موقعیت و پایگاه هستند.» وی ادامه داد: «البته دراین مدت اصولگرایان هزینه زیادی برای دفاع ازحقوق شهروندی پرداخت کردند که نمونه آن برخوردهایی بود که دردولت احمدینژاد به دلیل نگاههای انحرافی غلط با اصولگرایان شد.» سلیمی نمین گفت: «البته کم کاری درباره حقوق شهروندی مقوله دیگری است و من قبول دارم که ازسوی اصولگرایان نسبت به حقوق شهروندی کم کاری شده است.
یعنی درموردتدوین چارچوبهایی که بتواند از حقوق شهروندی براساس مبانی دفاع کندکمکاری صورت گرفته است.» سلیمی نمین درپاسخ به این سوال که آیاقبول داریداصولگرایان به عدم توجه به آزادی وحقوق شهروندی شُهره شدهاند، گفت: «ممکن است و من این موضوع رانفی نمیکنم وبرخیها این نگاه را بوجود آوردند. درحالی که اگرنگاه دقیقی به اصولگرایی داشته باشیم تمام رویکردوهدف غایی اصولگرایی حفظ وصیانت از کرامت انسان هاوارتقاي شأن آنهاست وجلوگیری ازاینکه قدرتها نتوانندشأن انسانها را پایمال کنند.»
انشقاق بيشتر در جريان اصولگرا
مسئله مشخص اکنون امافراترازیک مطالبه ساده است. اینکه طیف سنتی اکنون و ۱۸ سال پس از طرح شعارهایی چون آزادی بیان وحقوق شهروندی وکرامت انسانی ازسوی رقیب دیرینه خود، ازهمان شعارهاکه ارکان اساسی جامعه مدنی هستند بهره میجویند نشان میدهد تغییراتی که جامعه نزدیک به دو دهه است باآن درگیر بوده حال دیگربه گوش بخشهای سنتی تررسیده است وطرح این مطالبه در میان آنان فارغ از اینکه دغدغه حقیقی آنان باشد یاراهی برای اینکه از رقیب پیش بیفتند اتفاق مبارکی است. حال آنان مطالبهای رامطرح میکنندوازآن سخن میگویند که در صورت پیروزی نسبی یامطلقشان درمجلس میتواندخواست رای دهندگانشان ومطالبه جامعهای باشد که این طیف میخواهدمدعی نمایندگی آنان باشد.
ارسال نظر