سه سال پیش، ۴ دهه پس از کتاب مشهور «فرد هالیدی» با عنوان «عربهای بدون سلاطین»؛ محتوای کتاب «پس از شیخ، فروپاشی قریبالوقوع حکومتهای سلطنتی» از جمله پژوهشهای قابل تأملی بود که به کشورهای حاشیه خلیج فارس هشدار میداد چارهای عقلانی برای افزایش مطالبات شهروندان خود بیندیشند. آنچه کتاب «کریستوفر دیویدسون» را در کانون توجه تحلیلگران قرار داد، پیشبینیهای دقیق وی قبل از رکود اقتصادی شیخنشین دبی بود.
روزنامه ایران به قلم سعید علیخانی نوشت: سه سال پیش، ۴ دهه پس از کتاب مشهور «فرد هالیدی» با عنوان «عربهای بدون سلاطین»؛ محتوای کتاب «پس از شیخ، فروپاشی قریبالوقوع حکومتهای سلطنتی» از جمله پژوهشهای قابل تأملی بود که به کشورهای حاشیه خلیج فارس هشدار میداد چارهای عقلانی برای افزایش مطالبات شهروندان خود بیندیشند. آنچه کتاب «کریستوفر دیویدسون» را در کانون توجه تحلیلگران قرار داد، پیشبینیهای دقیق وی قبل از رکود اقتصادی شیخنشین دبی بود.
طبق تحلیل وی چالشهای جدی کشورهای عربی چیزی نبود که به سادگی از کنار آن گذشت. نویسنده در کتاب پیش گفته، با اشاره به ماهیت «مونارشی» این کشورها بویژه عربستان، موضوع «اقتصاد رانتی» متکی بر فروش نفت، شکاف عمیق میان رهبران و توده مردم و عدم تناسب میان نگاه حاکمیت با خواست مردم را به عنوان چالش جدی و تهدیدآمیز معرفی کرده است اما تأکید میکند در واقع آنچه سبب تسریع این روند میشود، واکنش دولتهایی چون عربستان به این چالشهاست، بدین معنا که به دلیل فقدان مشارکت سیاسی و ماهیت صلب مراکز تصمیمگیری در این کشورها، به جای چارهجویی برای رفع مشکل، امتداد نفوذ از طریق حمایت از گروههای افراطی و تروریستی و رفتاری فرافکنانه در پیش گرفته میشود و مطالبات مردمی نیز بالمآل در نیازهای معیشتی خلاصه میشود.
این رفتار از یک سو مصداق «بر شاخه نشستن و بن بریدن» است و تیغ دو لبه تروریسم را به سمت این کشورها میگیرد و از سوی دیگر هزینههای جاری این کشورها را به حدی بالا میبرد که شاکله اقتصادی آنان را در معرض فروپاشی قرار میدهد. وضعیت کنونی دولت عربستان چه از نظر تهدیدهای جدی که از سوی گروههای تروریستی تحت حمایت خود با آن روبهروست و چه از نظر رکورد بیسابقه کسر بودجه، تا حد زیادی بر درستی این پیشبینی صحه میگذارد اما وجه خطرناکتر این رویکرد، اتخاذ رویهای غیردوستانه در قبال ایران و معرفی آن به عنوان تهدید است. این نگاه البته در تضاد با واقعیتهای موجود است زیرا امنیت ملی عربستان دستکم سه بار، شاهد تهدیدهای جدی و براندازانه بوده است که هرسه آن نیز ماهیتی عربی- سنی (و نه شیعی) داشته است.
رویداد نخست، فراگیری گفتمان ایدئولوژیک قومی- جغرافیایی ناصر بود که در دهه 60 تا مرز تهدید نظامی عربستان پیش رفت. رویداد دوم حملات موشکی صدام به مراکز مهم نفتی عربستان و جریان سوم نیز ظهور گروههای سلفی- جهادی چون القاعده، داعش و نظایر آن است که به صراحت سرنگونی حاکمان کنونی عربستان را جزو برنامههای اصلی خود تلقی میکنند.
براساس آنچه گفته شد، اعدام شیخ نمر با وجود آگاهی از میزان حساسیت مذهبی و حقوق بشری- که از حیث تنشزایی شباهت عجیبی به ماجراجویی پرهزینه اخیر ترکیه در رابطه با روسیه داشت- نه تنها چارهساز نیست بلکه شیب تند عربستان به جهتی غیرقابل کنترل و خارج از توانایی این کشور است، بویژه آنکه نگاه مقامات این کشور را به جای تمرکز بر تهدیدهای واقعی به سمتی اشتباه منحرف کرده است و هزینههای سنگینتری را متوجه آن میکند.
نکته مهم دیگر آنکه، شهادت شیخ نمر احساسات میلیونها تن از جمله مردم ایران را جریحهدار کرد. در این میان اما جریانی که اهداف کوتاه مدت جناحی را منطبق با بی اعتنایی به قوانین داخلی و بینالمللی میداند با وجود هشدارهای پیشین رهبری در اجتناب از بی قانونی و بینظمی، باز هم در کسوت «خودسر» و با حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در ایران، فضا را برای به حاشیه بردن موضوع شهادت شیخ شهید در افکار عمومی جهان و به نفع مسببان اعدام وی فراهم کرد و لامحاله میکوشد تا در سایه هزینهسازی برای دستگاه دیپلماسی آبشخور جدیدی را برای دور جدید حملات خود آماده کند.
واقعیت این است که پاسخ به بی اعتنایی یک کشور به حقوق بشر و اخلاق، زیر پا گذاشتن قرارداد وین و حمله به سفارت کشور مزبور نیست و آتش زدن سفارتی که حاکمیت تعهد قانونی به تأمین امنیت آن دارد نه واجد فضیلتی اخلاقی است و نه منجر به مزیت راهبردی خواهد شد. بنابراین ملزومات یک دیپلماسی فعال اقتضا میکند که در عین استفاده از تمامی محملهای قانونی برای ایجاد فشار علیه رفتارهای ضد بشری اخیر دولت عربستان، یک بار برای همیشه و با نگاهی عاقبتنگر، پرونده نیروهای موسوم به خودسر که امروز عالیترین مقامات نظام به هزینهزا بودن اقدامات خارج از قانون آنان اذعان دارند، بسته شود.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر