در سيستم نظام آموزشي داراي چند دسته از معلمان هستيم كه برخي از آنان به دليل رسمي بودن از همان بدو ورود به آموزش وپرورش مشغول به تدريس مي شوند.
روزنامه قانون: همه می دانیم ، هرگاه افرادی بخواهند در کار خود به عنوان عنصری حرفه ای مطرح شوند ، باید شرایط سخت آن را بپذيرند.حرفه معلمی نیز از این قاعده مستثنا نیست، نيروهايي كه به عنوان مدرس در آموزش و پرورش مشغول اند. در سيستم نظام آموزشي داراي چند دسته از معلمان هستيم كه برخي از آنان به دليل رسمي بودن از همان بدو ورود به آموزش وپرورش مشغول به تدريس مي شوند.
در عين حال برخي معلماني حقالتدریس هستند و در برخی رشتهها از جانب آموزش و پرورش جذب میشوند و پس از مدتی اگر آموزش و پرورش به نیرو احتیاج داشت به صورت رسمی استخدام میشوند. با این حال، فرآیند استخدام حقالتدریسیها به صورت رسمی در بیشتر موارد حدود 6 سال به طول میانجامد و در این مدت، بیشتر این معلمان از شرایط خود ناراضی اند.
دسته ديگر از معلمان وجود دارند كه به مراتب داراي شرايط شغلي سخت ودردناك تر نسبت به دو دسته اي كه نام برده شد دارند،چرا كه اين معلمان به عنوان معلمان آزاد شناخته شده اند که حکم ابلاغی برای آنها صادر نمیشود، از خدمات بیمهای برخوردار نیستند و تنها به صورت شفاهی با آنها توافق میشود. گفته میشود به کار گیری این نوع از معلمان در سه سال اخیر مرسوم شده امااكنون جذب آنها متوقف شده است. از نیروی کار معلمان آزاد در مناطق محروم و روستایی استفاده میشود که به دلیل صعبالعبور بودن نیروهای نوع دیگر حاضر به خدمت در آن مناطق نیستند.
معلمان چه مشكلاتي دارند؟
مشکل مشترکی که میان معلمان وجود داردمسکن است؛معلمانی که مبلغ زیادی از حقوق خود را صرف کرایه خانه میکنند. بسیاری از معلمان پس از سالها خدمت در آموزش و پرورش، همچنان نتوانستهاند مسکن شخصی داشته باشند و مقدار بسیاری از حقوق خود را هزینه کرایه خانه میکنند.برخی از معلمان مشکلات خود را رفت و آمد به مناطقی عنوان میکنند که با وجود صعبالعبور بودن، هیچ مزایایی برای خدمت در آن مناطق به آنها ارائه نمیشود.وام، بیمه، پاداش و مزایا از مواردی است که این معلمان از آنها ابراز رضایت نمیکنند و آن را در مقایسه با مزایای سایر مشاغل نامناسب و نابرابر میدانند.
معلمان مناطق محروم هيچ پاداشي دريافت نمي كنند اين درحالي است كه در روزهاي سخت پاييز و زمستان بايد مسافت طولاني را از محل سكونت خود طي كرده تا به محل خدمت خود برسند.اما در مسير ممكن است با مشكلات زيادي روبرو شوند كه به دليل تنها بودن، به موقع نرسيدن كمك هاي خدمات رساني ديگر نتوانند به خانه گرم خود بازگردند. مسئله اصلی اینجاست که در تمام این سالها دولتهای مختلف نتوانستهاند برای کسب رضایت این قشر زحمتکش در مناطق صعب العبور، که تعلیم و تربیت کودکان ما نیز در دست آنهاست، به نتایج قابلقبولی دست پیدا کنند.
بنابراين مشکلات معیشتی معلمان ربطی به امروز و دیروز ندارد بلكه همانند كلافي است كه در تمام اين سال ها سردرگم بوده و هيچ كسي چاره اي براي آن پيدا نكرده است.بدون شک مواردی که ذکر شد، تمام مشکلات معلمان را پوشش نمیدهد اما مسئلهاي كه بسيار حائز اهميت است اينكه اگر مجموع این مشکلات و حل نشود، نوعی بیانگیزگی به دلیل فشارهای معیشتی و سختی کار در معلمان ایجاد شده كه به مراتب مشكلاتي اساسي و ريشه اي براي نظام آموزشي كشور به وجود خواهد آورد.
حوادث تلخي كه براي برخي از معلمان اتفاق افتاده است
« روز چهارشنبه ۲۵ آذر معلم استان کهگیلویه وبویراحمد در مسیر بازگشت از روستای محل خدمت خود به خانهاش در سرمای شدید، جان سپرد.علی بخش نوروزی معلم مدرسه شهیدان سروشنژاد روستای طسوج از توابع استان کهگیلویه وبویراحمد دارای ٢٥سال سابقه در مقطع ابتدایی بود. آقای نوروزی عصر چهارشنبه ٢٥ آذر امسال مانند هر هفته از روستا به سمت خانه حرکت کرد اما این هفته با هفتههای گذشته تفاوت داشت. فاصله روستای طسوج بیش از ٦٠کیلومتر از چرام مرکز شهرستان است و حدود ٢٠ کیلومتر از جاده، خاکی و برفگیر است.عصر چهارشنبه وقتی آقامعلم به همراه ٢نفر دیگر راهی چرام بودند، خودروی آنها در مسیر جاده خاکی و سرمای شدید، متوقف شد. نیروهای کمکی به موقع نمي رسند و آقامعلم و یکی از سرنشینان خودرو بر اثر سرما جان ميبازند.
این درحالی است که سرنشین دیگر خودرو در بیمارستان دهدشت بستری است.» البته ماجرا فقط به قصه دردناك معلم كهگيلويهوبويراحمد ختم نمي شود چرا كه «علی اسدزاده» ۹ سال در مناطق سرد، صعبالعبور و کوهستانی لرستان به دانشآموزان و کودکان عشایر درس میداد. سرمای شدید مناطقی که معلم گاه ساعتها پای پیاده در آنجا راه میرفت، به لخته شدن خون در پای او و قطع پای چپش تا بالای زانو منجر ميشود.» از اين حكايتها در اقصي نقاط كشور وجود دارد كه در برخي موارد ممكن است حتي رسانهاي نشود.
به همين منظور«محمدروزبهاني»كارشناس آموزش در زمينه اينكه آيا سازمان هاي مختلف براي خدمات رساني به معلمان بيتوته فعاليت هاي لازم را دارد گفتوگو كرده كه به شرح زير است :كارشناس آموزشي در باره اينكه معلماني كه دچار حادثه مي شوند آيا قانوني در كشور وجود دارد كه بتواند حقوق آنها را پيگيري كند، ميگويد:« آموزش و پرورش داراي بخش حقوقي است و زماني كه معلم دچار حادثه اي شود به اين بخش مراجعه ميكند و مشاورهايي كه در اين مراكز هستند وكالت آنها را برعهده مي گيرند تا بتوانند حقوق از دست رفته خود را بگيرند.»
به گفته محمد روزبهاني، در زمينه معلمان حادثه ديده نكته اي وجود دارد كه بايد به آن توجه كرد كه در برخي از دولت ها به اين معلم ها توجه نمي شود و اين معلم ها بايد براي گرفتن حقوق خود روزها و بعضا سال ها دوندگي كنند تا بتوانند حقوق از دست رفته خود را به دليل حادثه دريافت كنند.اما در دولت تدبير و اميد معلماني كه به دليل سختي مسير اتفاقات ناخوشايندي برايشان مي افتد خود يا خانوادههايشان به آساني ميتوانند حقوق از كار افتادگي و بازنشستگي را طلب كنند.»به گفته وي، «در كشور خلاقانوني براي معلمان احساس نمي شود و اكنون اين قانون در حال اجرا شدن است.
در بعضي موارد معلم ممكن است حق بيمه خود را بعد از حادثه نتواند دريافت كند كه ديگر در اينجا انتقاد به سازمان تامين اجتماعي است. حتي معلماني كه در مناطق صعبالعبور در حال خدمت رساني هستند بايد از وزارت راه و شهرسازي درخواست كرد كه اين راه هاي صعبالعبور را هموار كنند» . بنابراين بيش از پيش به امكانات زير ساختي در كشور توسط مسئولان توجه شود. اما آموزش و پرورش مي تواند براي معلماني كه در اين مناطق ممكن است حادثه آفرين باشد از لحاظ مادي و معنوي آنها را مورد حمايت هاي ويژه قرار دهد.»
معلم با مشكلات معيشتي نمي تواند تأثیرگذار باشد
عوامل مؤثر برمنش و روحيه دانش آموزان، روحيه معلم، رفتار، بيان، سعه صدر و انگيزه مدرسه است. در محيط مدرسه و كلاس درس روحيه معلم، رفتار معلم، بيان معلم، سعه صدر معلم و... تأثير مستقيم بر رفتار و روحيه دانش آموزان دارد. اگر معلم داراي روحيه اي خوب و شاد باشد دانش آموزان نيز داراي روحيه اي شاد و خوب خواهند بود و اگر معلم با انگيزه بالا وارد كلاس شود و تدريس را با انگيزه شروع نمايد سبب افزايش انگيزه مطالعه و جست وجو و يادگيري در دانش آموزان خواهد شد. لازمه برخورد مناسب و توام با متانت دانش آموزان با مشكلات آموزشي و پرورشي خود، داشتن معلماني صبور و با سعه صدر بالاست. اما اگر معلم داراي مشكل معيشتي باشد چگونه قادر است روحيه اي شاد داشته باشد، چگونه بايد صبور باشد و با كدام انگيزه بالا وارد كلاس شود.
مسئولان با داشتن برنامهريزياي كه پشتوانه مطالعه باشد ميتوانند مشكلاتي كه در زمينه معيشتي وجود دارد را حل كنند.چگونه مي توان انتظار داشت معلمي كه با خستگي وارد كلاس مي شود روحيه اي شاد داشته باشد و با شور و نشاط و پر انرژي كلاس را اداره كند.در پايان مي توان نتيجه گرفت كه اگر معلمان عملكرد مناسبي در كلاس نداشته باشند مي تواند منجر به افت تحصيلي و در درازمدت ترك تحصيل تعدادي از دانش آموزان شود و دوري از كلاس و درس مي تواند سبب افزايش آمار ناهنجاري ها و آسيبهاي اجتماعي ميشود. از آنجا كه پيشگيري هموار آسانتر و ارزانتر از درمان است، شايسته است هزينههايي به وزارت آموزش و پرورش تزريق شود تا باعث ارتقاي سطح معيشت و رفاه معلمان شود. ارتقاي سطح معيشت و رفاه معلمان به طور سيستماتيك سبب اعتلاي جايگاه و منزلت معلمان خواهد شد.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر