بهره عربستان از اقدام ایران
صادق زیباکلام برخی از آسیبهای حرکت افراطی حمله به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد را طی یادداشت کوتاهی یادآور شده است. این یادداشت زمانی به رشته تحریر درآمده که عربستان هنوز قطع روابط دیپلماتیک با ایران را اعلام نکرده بود.
این استاد دانشگاه در روزنامه ایران نوشت: حمله سفارت عربستان و آتش زدن آن، براساس عرف بینالملل زیبنده کشور ما نیست. این ماجرا، نقطه مثبتی در کارنامه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود زیرا در شرایطی که ایران میتوانست با صدای بلند به اعدام غیرانسانی شیخ نمر عربستان اعتراض کند، اما حمله به سفارت، سعودیها را تا حدودی قادر خواهد ساخت تا ستم، ظلم و فاجعهای را که در حق شیخ نمر انجام دادهاند، تحتالشعاع حمله به سفارت قرار دهند.
از این رو، گرچه عربستان سعودی با حمله به سفارتش، به ظاهر آسیبدیدۀ ماجراست، اما در واقع از اقدام خودسرها بهرهمند هم شده است. بنابراین تندروها در مسیر آسیبرسانی به «منافع ملی» حرکت کردهاند.
در عین حال، اقدام تندروها را میتوان نوعی زورآزمایی و اعمال قدرت آنان با دولت نیز دانست. تندروها با تهاجم به مراکز دیپلماتیک عربستان در ایران، میخواهند میزان قدرت و تأثیرگذاری خود بویژه در حوزه سیاست خارجی را به دولت و ناظران خارجی نشان دهند. به عبارت دیگر، تندروها با این اقدام، با یک تیر دو نشان زدند؛ هم به آمریکا و عربستان و کشورهای دیگر پیام ناامنی ایران و توانایی خود را فرستادند و هم نشان دادند که در مسیر رقابتهای جناحی و با دولت، از لطمهرسانی به منافع ملی، ابایی ندارند.
از سوی دیگر، در شرایطی که ایران در انتظار شرکتها، شخصیتها و سرمایهگذاران خارجی است، حمله به سفارت عربستان زمینهساز تردید جدی خارجیها از ورود به بازار ایران میشود، زیرا با ماجراهای سفارت عربستان در تهران و کنسولگری سعودیها در مشهد که تکرار هجوم علیه سفارت انگلستان است، ایران کشوری تصویر میشود که در آن، قانون چندان حاکم نیست.
در این میان، این انتظار بهحق وجود داشت که مسئولان انتظامی و امنیتی از پیش تمهیدات لازم را برای جلوگیری از بروز این حادثه بیندیشند که برآورده نشد.
نظر کاربران
آنچه مهم است اين هست كه در اين موضوع ميزان قدرت و توانايي دستگاه قضايي و اعتبار و استقلال در نزد افكار عمومي محك زده مي شود