درمان ناباروری با رمالی؟!
ناباروري يكي از مشكلاتي است كه حدود سه ميليون زوج ايراني با آن درگير هستند. هر چند كه پيشرفتهاي علمي تا حدود زيادي توانستهاند مشكل تعداد زيادي از نابارورها را حل كنند، ولي افزايش عوامل محيطي جديدي كه به ناباروري دامن ميزنند باعث ميشوند ناباروري در كشور ما همچنان رقم بالايي را به خود اختصاص دهد.
اما يكي از آسيبهاي مهم در اين زمينه كه از ديرباز وجود داشته است، مشكلات فرهنگياي هستند كه افراد را به سمت رمالها و دعانويسان براي حل مشكلشان هدايت ميكند. اين روشها در عصر جديد نه تنها منحل نشدهاند بلكه شريانهاي جديدي مانند حضور در فضاهاي مجازي براي ارتباط با مردم پيدا كردهاند.
ناباروري واژه آشنايي است كه از زمانهاي دور تاكنون رواج داشته است و در تمامي جوامع و تمامي دوران تاريخ زوجهايي بودهاند كه توانايي بچهدار شدن نداشتهاند، با اين وجود با توجه به تغييراتي كه در سده ۲۱ در زندگي افراد ايجاد شده است آمار ناباروي در جوامع مختلف به ميزان زيادي بالا رفته است. در تعريف ناباروري گفته ميشود كه ناباروري حالتي است كه بعد از شش ماه تا يك سال رابطه جنسي حفاظت نشده، خبري از بارداري نباشد.
در واقع علامت اصلي ناباروري همان باردار نشدن است. يكشنبه همين هفته بود كه محمد اسماعيل مطلق، مديركل سلامت، جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: «سه ميليون زوج در كشور نابارور هستند كه برنامههاي متعددي براي كاهش مشكلات آنان انديشيده شده است.» در حقيقت حدود ۲۰ درصد زوجهاي ايراني كه در سنين مناسب براي باروري هستند نابارورند.
دلايل مختلفي دست به دست هم دادهاند تا ميزان زوجهاي نابارور در كشور ما سال به سال بيشتر شود، به حدي كه يك هفته قبل، ربابه طاهرپناه، رئيس هشتمين كنگره بهداشت باروري و ناباروري گفت: «نرخ باروري در اكثر كشورهاي جهان روند نزولي دارد و متاسفانه ايران در جايگاه هجدهم جهان در نرخ باروري است.» گره خوردن ناباروري با برخی باورهاي فرهنگي باعث شده است، مساله ناباروري پيچيدگيهاي خاص خود را پيدا كند.
تشديد نقش عوامل محيطي در ناباروري
عوامل مختلفي در ايجاد ناباروري نقش دارند و هر چه به سمت عصر حاضر حركت ميكنيم، عوامل نوپديد در اين زمينه بيشتر ميشوند، عواملي كه اكثريت آنها به شرايط محيطي و بيروني بازميگردند و تاثير زيادي در افزايش آمار ناباروري داشتهاند. رئيس پژوهشگاه و مركز فوق تخصصي درمان ناباروري ابن سينا با اشاره به اينكه علل فيزيكي و شيميايي مهمترين عوامل محيطي به شمار ميآيند، گفت: «دما، فعاليتهاي بدني زياد، فعاليت در محيط گرم، امواج موبايل، راديوتراپي و پارازيت، از جمله علل مهمي هستند كه ميتوانند بهشدت بر باروري اثر بگذارند، عملكرد طبيعي هورمونها را دچار اختلال كنند و سبب پايين آمدن كيفيت اسپرمها و تعداد، حركت و شكل آنها شوند.»
محمد مهدي آخوندي افزود: «نوع تغذيه، سبك زندگي، فشارهاي رواني، اضطرابهاي شغلي و بهخصوص، آلايندههاي محيطي در كيفيت اسپرم مردان تاثيرگذار است و تمام اين عوامل دانشمندان را دچار نگراني كرده است.» در ناباروري، مشكل ميتواند از طرف زن، مرد يا هردوي آنها باشد، اما فرهنگي كه از زمانهاي گذشته در جامعه ما رواج داشته است اين بوده كه عامل ناباروري زنان هستند، اين در حالي است كه امروزه علم ثابت كرده است كه طرفين سهمي برابر در ناباروري دارند. در اين باره سيد جليل حسيني، رئيس انجمن اورولوژي آسيا گفت: «۲۰ سال پيش جامعه تصور ميكرد كه علت ناباروري زوج ها، زنان هستند اما با تلاش اورولوژيستها مشخص شد كه در ۵۰ درصد موارد مردان علت ناباروري زوجها هستند.»
با توجه به اينكه در گذشته همواره اين باور رواج داشت كه عامل اصلي ناباروري زنان هستند معمولا نوع نگاهها هم به زني كه انگ ناباروري به او خورده بود تغيير ميكرد. فشارهايي كه از سوي خانوادهها وجود داشت و نوع نگاه جامعه در بسياري از موارد باعث ميشد كه زوجين براي درمان ناباروري به راههاي درماني روي بياورند كه چندان با عقلانيت سازگار نباشند. احتمالا زماني كه خبر ناباروري يك زوج پخش ميشد، نخستين نسخهاي كه اهالي محله و فاميل ميپيچيدند و در حال حاضر هم در بسياري از موارد ميپيچند، مراجعه به رمال و دعانويس براي حل مشكل بود و زماني كه افراد از اين روشها نااميد ميشدند، فاميل دست به كار ميشدند تا زن دومي براي مرد بگيرند.
اين اتفاقات در حالي روي ميدادند كه آن زمان امكان تشخيص اينكه مشكل از طرف كيست وجود نداشت، ولي تشخيصهاي خودجوش فرهنگي نتيجه را بر اين پايه بنا مينهادند كه همواره مشكل از طرف زن است. به همين دليل زن بيشتر متحمل فشار روحي بچهدار نشدن بود و او حتي اگر خودش هم راغب نبود مجبور بود كه به بعضي از نسخههاي بينتيجه مانند مراجعه به رمال تن دهد. فاطمه ۳۳ ساله بعد از ۱۲ سال كه از ازدواجش ميگذرد هنوز نتوانسته است حامله شود و بعد از نااميدي از روشهاي گوناگون علمي، يك بار هم روش رمال درماني را امتحان كرده است.
بعد از اينكه آخرين روش درماني كه هزينهاي پنج ميليوني هم برايش خرج شده بود فايده نميکند، فاطمه به توصيه مادرش نزد دعانويس ميرود. به «آرمان» ميگويد: «راههاي مختلف درمان را امتحان كردهايم و دكتري نمانده بود كه ما نزدش نرويم، ولي هيچكدام نتيجه ندادند، وقتي آخرين روش درماني هم نتيجه نداد نااميد شده بودم، براي همين با اينكه اعتقادي هم نداشتم ولي به توصيه مادرم عمل كردم و نزد دعانويس رفتيم. دعانويس لاي كتاب را باز كرد و گفت كه يك نفر از فاميل شوهرم كه از من بدش ميآيد مرا طلسم كرده است.
با گرفتن ۱۰۰ هزار تومان طلسم را باز كرد و يك دعا هم داد و گفت اگر آن را هميشه نزد خودم نگاه دارم به زودي حامله ميشوم. يك سالي از آن زمان گذشته است و هنوز اتفاقی نیفتاده است. مشكل من با اين قضيه پولي كه هزينه كردهام نبود، بلكه اذيت رواني آن و بدبين شدنم به فاميل شوهرم كه با آنها رابطه خوبي داشتم، بود.»
طلسمهايي كه مجازي باطل ميشوند
امروزه پاي رمالان و دعانويسان به فضاهاي مجازي هم باز شده است و با باز كردن وبلاگها و صفحههاي مختلف در فضاي وب تلاش ميكنند كه خدماتشان را با شيوههاي نوين به مردم ارائه دهند. در حقيقت به احتمال زياد آنها به خوبي اين مساله را درك كردهاند كه امروزه زمان زيادي از وقت افراد در طول روز به گشت و گذارهاي مجازي اختصاص دارد و به همين دليل اين فضا مناسبترين بستر براي پهن كردن دام فريب است. قدم به يكي از وبلاگهاي فعال در اين زمينه كه ظاهرا يك سالي است راهاندازي شده است ميگذاريم، نخستين كلماتي كه با آنها روبهرو ميشويم «ابطال، سحر، طلسم، جادو، فلزياب، دفينه، گنج، روح، زبانبند، محبت و ازدواج» هستند، در عنوان سايت در كنار اين لغات كليدي يك شماره تلفن هم قرار گرفته است كه پل ارتباطي با گردانندگان سايت است.
از همين عنوان سايت پيداست كه گردانندگان اين سايت در زمينههاي مختلفي فعال هستند و به نظر ميرسد علاوه بر دعانويسي، در حوزه گنج هم سابقه درخشاني دارند. آنگونه كه در توضيحات بعدي گفته شده، يكي از خدمات مهم اين سايت در زمينه ناباروري است. در قسمتي ديگري از اين سايت هم اشاره شده است «جوابگويي به سولات شما از ساعت ۸ الي ۲۴ است.» در تشريح مراحل كاري هم گفته شده است: «اول بيمار (شخص سحر شده) ويزيت ميشود، مرحله دوم پس از مشخص شدن نوع طلسم و هزينه ابطال، به اطلاع بيمار ميرسد، اگر تمايل داشتيد، تاكيد ميكنيم اگر كسي تمايل داشت، جهت مراحل درمان اقدام ميشود.»
آنگونه كه آمار سايت نشان ميدهد اين سايت به طور ميانگين روزانه ۸۴ مراجعهكننده دارد كه در حداقليترين حالت يكي دو نفري از اين افراد به دام خواهند افتاد. با شماره تلفني كه پل ارتباط با گردانندگان سايت است تماس ميگيريم، مرد ميانسالي گوشي را بر ميدارد. از او درباره درمان ناباروري سوال ميكنيم و ميگويد: «دعايي كه ما مينويسيم در كمتر از چهار هفته نتيجه ميدهد و زن باردار ميشود. ما تنها سايتي هستيم كه در اين زمينه كار واقعي ميكند و بقيه كساني كه ميبينيد دروغگو هستند!!» اين تنها هنر آقاي رمال نيست! او در ادامه ميگويد: «ما حتي ميتوانيم براي شما دعايي بنويسيم كه فرزندتان پسر شود. هزينه هر كدام از اين دعاها هم ۴۰ هزار تومان ميشود.»
اما حرفهاي بعدي كه ميزند از اين هم جالبتر است. با وجود ادعايي كه در سايت وجود دارد و از ويزيت حضوري فرد مشكلدار خبر ميدهد، اما او ميگويد: «ما مراجعهكنندگان زيادي داريم و وقت خالي براي مراجعه حضوري نداريم، از دور مشكل فرد را بررسي ميكنيم و برايش دعا مينويسيم. به شما يك شماره حساب ميدهيم و هزينه را به آن واريز ميكنيد و ما هم از طريق پيك دعا را براي شما ميفرستيم.» اين رمالان مجازي بازار بسيار گرمي دارند و معمولا هم مراجعهكنندگان بسياري فريب آنها را ميخورند.
ارسال نظر