لیست ممنوع الفعالیت ها در انتظار تایید
همزمان با نزدیک شدن به پایان ماه صفر، مطابق با رسم معمول آهسته آهسته گزارشهایی درباره کنسرتهایی که از یک هفته دیگر در تهران و دیگر شهرها برگزار میشود، منتشر میشود اما امسال خبرهای محدودی درباره صدور مجوز اجراهای زنده برای خوانندهها منتشر میشود؛ خبرهایی که نگرانیها درباره احتمال تحقق لیست بلند خوانندگان ممنوع الفعالیت را قوت میبخشد.
اجراهای زنده موسیقی سوای اهمیتی که برای عموم مردم در طیفهای مختلف سنی دارد، جزو معدود روشهای کسب درآمد برای خوانندهها و نوازندگان ایران است و ادامه زندگی آبرومند بسیاری از موزیسینهای کشورمان به استمرار اجراهای زنده وابسته است. در بازار موسیقی ایران که آثار معدودی در بازار شبکه خانگی، به فروش قابل توجهی میرسند، این اهمیت برای موزیسنها دو چندان میشود.
کشمکش بر سر ممنوع الفعالیت کردن خوانندهها، نخستین مرتبه در سال ۱۳۹۳ بالا گرفت و در لیستی که شعبه یکی از نهادها به وزارت فرهنگ و ارشاد ارسال کرده بود، با این استدلال که پخش صدای خوانندگان در شبکههای ماهوارهای ممنوعیت دارد، هر خوانندهای که صدایش از این شبکهها پخش شده بود، ناقض این ممنوعیت تشخیص داده شده بود و بر همین اساس ۳۰ خواننده سنتی و پاپ نام برده شده بود که باید ممنوع الفعالیت میشدند؛ خوانندههایی که گسترهشان از همایون شجریان و تهمورس پورناظری تا احسان خواجه امیری و سالار عقیلی وسعت یافته بود.
برای نمونه، پخش «چرا رفتی» با نوای همایون شجریان و موسیقی تهمورس پورناظری از شبکههای ماهوارهای، میتواند مصداق ممنوع الفعالیتی این دو تن باشد، حال آنکه پخش این آهنگها با همکاری این خوانندگان و حتی رضایت آنها نیست و اتفاقاً در بسیاری از این پخشها، نقض قانون کپی رایت رخ میدهد.
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با همین مبنا و استدلال که پخش آهنگهای خوانندگان در شبکههای ماهوارهای لزوماً به منزله رضایت و همکاری خوانندگان با این شبکهها نیست و این اقدام عمدتاً حرکت خودسرانه شبکههای ماهوارهای برای جذب مخاطب داخلی است، مقابل این حرکت ایستاد و بدین شکل، ممنوعالفعالیت شدن این خوانندگان منتفی شد.
با این حال خبرها حکایت از آن داشت که در نامهای که در اختیار برخی خوانندهها قرار گرفته است، همکاری با سایت «رادیو جوان»، پخش کلیپ در شبکههای ماهوارهای، برخی تخلفات در کنسرتهای خارج از کشور و ... از جمله دلایل ممنوعیت فعالیت گروهی از خوانندگان کشورمان مشتمل بر بیست خواننده عنوان شده و نکته جالب اینکه استدلالها مشابه همان نامه پیشین و فشار برای ممنوع الفعالیت ساختن گروهی از خوانندگان بود.
در این خبر ادعا شده بود، فرزاد فرزین، سیروان و زانیار خسروی، رضا صادقی، محسن یگانه، سعید مدرس، مهدی مدرس، شهرام شکوهی، و محسن چاوشی عمدتا تحت عنوان انتشار آثار در سایت «رادیو جوان» و پخش ویدئو کلیپهایش در شبکههای ماهوارهای» ممنوع الفعالیت شدهاند و طبیعتا مدتها رنگ استیج رو نمیبینند.
البته لیست ادعایی مشتمل بر چهرههایی چون احسان خواجه امیری، علی لهراسبی، گروه چارتار، همایون شجریان، حافظ ناظری و... نیز بود و در واقع طیف قابل توجه و پرمخاطبی از نسل جوان خوانندگان ایران را در بر میگرفت؛ لیستی که البته وجودش خیلی زود از سوی مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تکذیب شد اما نوع اعلام برائت خوانندگان از سایت «رادیو جوان» و درخواستشان برای حذف کلیپهایشان از این سایت نشان میداد، اتفاقاتی رخ داده است.
از زمان انتشار این شایعه به واسطه ایام عزاداری حسینی در محرم و صفر، خبری از برگزاری کنسرتهای موسیقی نبود و به همین دلیل ارزیابی صحت این ادعا چندان قابل تشخیص نبود اما حال با نزدیک شدن به پایان ماه صفر و آغاز فصل برگزاری کنسرتهای موسیقی -به رسم معمول- ارزیابی این شایعه ممکن شده است.
روز گذشته خبر رسید که فرزاد فرزین، سینا حجازی، رحیم شهریاری و گروه «هفت» در انتظار دریافت مجوز کنسرت هستند ولی هنوز از دیگر خوانندگان پاپ و کنسرتهایشان خبری نیست و در واقع گروهی از خوانندهها پشت خط ایستادهاند و به طور خاص از چهرههایی که به عنوان ممنوع الفعالیت نام برده شده، خبری به گوش نمیرسد. اکنون باید در انتظار عیان شدن خوانندههایی بود که صدایشان حبس شده و چشم انتظار دریافت مجوز و «تکذیبِ عملی» ممنوع الفعالیتی شان هستند.
ارسال نظر