بلوغ زودرس در دختران شایع تر است
دکتر محمدرضا مهاجری تهرانی در خصوص بلوغ زودرس، گفت: بلوغ زودرس فرآیندی است که بر اساس ساعت بیولوژیک بدن تعیین میشود که محوریت اصلی آن با غده هیپوفیز است.
وی افزود: غده هیپوفیز در سنین خاصی فعال میشود و هورمونهایی را ترشح میکند که بر اساس آن غده جنسی و هورمونهایی که فرد را به سمت بلوغ میبرد ایجاد میشود و موجب بروز صفات ثانویه جنسی در دختران و پسران میشود.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم، یادآور شد: صفات ثانویه جنسی شامل رشد سینه در دختران، رویش موهای زائد در آلت تناسلی و ناحیه زیر بغل هر دو جنس، خشن شدن صدا و رویش موهای صورت در پسرها است.
مهاجری عنوان کرد: اگر صفات ثانویه جنسی در دختران زودتر از ۸ سالگی و در کلانشهرها زودتر از ۹ سالگی بروز پیدا کند خانوادهها باید فرزند خود را به متخصص غدد و متابولیسم ارجاع دهند.
وی تشخیص علت بروز بلوغ زود رس را بسیار مهم دانست و گفت: پزشک باید بررسی کند که آیا دلیل مشکلات غده هیپوفیز از قبیل وارد شدن ضربه، تومور و تصادفات بوده است یا خیر که در صورت تشخیص باید درمان لازم ارائه شود اما گاهی غده هیپوفیز دچار هیچ گونه مشکلی نیست و غده زودتر از زمان مقرر فعال شده است که در این صورت نیز کودکان نیاز به دریافت داروهای مناسب دارند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، افزود: گاهی نیز هیچ گونه مشکلی در غده هیپوفیز و غدههای جنسی مشاهده نمیشود و کودک به دلیل قرار گرفتن در معرض دارو و یا هورمونهای جنسی مانند برخی از کرمهای آرایشی دچار بروز زودرس صفات ثانویه جنسی میشوند و در برخی موارد دیگر نیز بلوغ زودرس به دلایل ناشناخته ایجاد میشود.
مهاجری با بیان اینکه بلوغ زودرس موجب بروز مشکلات روحی در کودکان میشود، گفت: بلوغ زودرس در هر دو جنس (دختر- پسر) اتفاق میافتد اما بلوغ زودرس به دلایل ناشناخته در دختران شایعتر است.
وی افزود: کودکانی که دچار بلوغ زودرس میشوند در مقطعی از هم سالان خود قد بلندتر دیده میشوند اما به دلیل بسته شدن صفحه رشد بالغین کوتاه قدی میشوند. به همین دلیل شناسایی و جلوگیری از ایجاد بلوغ زودرس و هم چنین تجویز برخی داروها میتوان از برخی عوارض آن پیشگیری کرد.
ارسال نظر