نصف النهار مبدا ۱۰۲ متر کج است!
دانشمندان اعلام کردهاند که در تعیین نصف النهار مبدا واقع در گرینویچ لندن اشتباه صورت گرفته است. جیپیاسها مشخص کردهاند که این محور ۱۰۲ متر به طرف شرق متمایل است.
نصف النهار مبدا (Greenwich - Prime meridian) که محققان طبیعت آن را در سال ۱۸۸۴ در محله گرینویچ لندن معین کردند، خطی فرضی است که از قطب شمال به قطب جنوب کشیده میشود و به عنوان نقطه مبدا در جهتیابی روی کره زمین به شمار میرود.
به گزارش خبرگزاري دولتي آلمان نصف النهار مبدا شرق و غرب را از هم جدا میکند و پایهای برای اندازهگیری زمان محسوب میشود و تمام مناطق زمانی بر اساس نقطه صفر طول جغرافیایی بنیان گذاشته شدهاند.
اما جیپیاسها به تازگی مشخص کردهاند که نصفالنهار گرینویچ ۱۰۲ درجه به شرق متمایل است و بر روی نقطه صفر قرار ندارد. "آژانس ملی اطلاعات مکانی" دلیل این اشتباه را تاثیر تودههای درون هسته زمین بر روی روشهای اندازهگیری قدیمی معرفی کرده است.
در قرن نوزدهم طول جغرافیایی از روی موقعیت ستارگان مشخص شده بود. در آن زمان محققان به دنبال خطهای افقی بر روی زمین بودند تا بر اساس آن مرکز زمین را معین کنند. بدین منظور از جیوه استفاده میشد.
ولی جیپیاسها نشان میدهند که این روش نتایج دقیقی در بر نداشته است. زیرا توده سنگهای سنگین در هسته زمین جیوه را جذب و از خط افقی منحرف میکردهاند. گفتنی است که نیروی جاذبه سیاره ما با توجه به جنس و ساختارهای زیرزمینی هر بخش متغیر است.
در نتیجه طول جغرافیایی که در قرن نوزدهم مشخص شده است، به صورت عمودی قرار ندارد و این خط به هسته مرکزی زمین نمیرسد و از این روی نمیتواند محور درستی برای تقسیمبندی یکسان کره زمین باشد.
بر خلاف روشهای گذشته، اندازهگیریهای جیپیاس تحت تاثیر جاذبه زمین نیستند. آنها خود را با ماهوارهها هماهنگ میکنند که به طور پیوسته موقعیت و زمان خود را ارسال میکنند. به همین خاطر برای تعیین موقعیت یک مکان مشخص بر روی کره زمین، سیگنالهای سه جیپیاس ماهوارهای در یک زمان مشخص کافی هستند تا نتیجه دقیقی به دست بدهند.
ارسال نظر