مخالفت روحانی با فیلتر شبکههای اجتماعی
ریاست محترم جمهور در راستای تقویت شبکههای اجتماعی که در برنامه تلویزیونی زنده دیشب تأکید کردند، برگزاری منظم جلسات شورای عالی فضای مجازی را در دستور کار قرار دهند.
مهمترین نکاتی که روحانی در این مصاحبه تلویزیونی که بعد از ۷۷۷ روز از انتخاب وی به عنوان رییس جمهور دولت یازدهم میگذرد، حول موضوعات هسته ای و اصطلاحاً دوران پس از تحریم متمرکز بود. رییس جمهور در این برنامه ویژه تلویزیونی، نکات مختلفی را در باب موضوعات اقتصادی و بعضاً اجتماعی مطرح کرد که قصد داریم در این گفتار کوتاه، به واکاوی یکی از این موارد، و البته در بحث اجتماعی و فناوری اطلاعات بپردازیم.
روحانی در این گفت و گوی زنده در شبکه اول سیما، بر اهمیت نقش شبکههای اجتماعی، در نشاط بخشی به جامعه و انتشار و اشتراک موضوعات توسط کاربران ایرانی به خصوص در مسائل هسته ای و پس از توافق ایران با گروه ۵+۱ در وین تأکید کرد. ایشان، اظهار امیدواری کرد که فیلترینگ شبکههای اجتماعی بر اساس راهکارهایی که دولت تدبیر و امید برای هوشمند سازی فیلترینگ و اعمال روشهای جایگزین منسجم تر که اخلاق جامعه و امنیت کاربران را ترفیع و صیانت خواهد کرد، در دستور کار قرار میگیرد.
وی در این برنامه زنده تلویزیونی، بار دیگر، مخالفت خود را نسبت به فیلترینگ کنونی شبکههای اجتماعی در کشور مورد تأکید قرار دارد. این که ریاست محترم جمهور، بر اهمیت نقش شبکههای اجتماعی به عنوان رسانه ای قدرتمند و واقعیتی غیر قابل انکار در فضای جامعه اطلاعاتی کشور اشاره میکند، جای تقدیر دارد، اما به نظر میرسد باید حرکت مدبرانه تری از سوی دولت تدبیر و امید جهت حل برخی از مسائل در این عرصه انجام شود.
مورد اول، برگزاری منظم و منسجم جلسات شورای عالی فضای مجازی میباشد که باید پس از ماهها وقفه به خاطر مسائل هم کشور، از انسجام مد نظر خارج شده و جلسات آن برگزار نمیشود. اگر ریاست محترم جمهور معتقدند که فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و فعالیت کاربران ایرانی در این فضا اهمیت دارد و باید به آن توجه شایانی مبذول داشت، قطعاً، عالیترین شورای فعال در عرصه فضای مجازی نیز، باید در اولویت این حوزه قرار بگیرد.
عدم برگزاری منسجم و منظم جلسات شورای عالی فضای مجازی، سبب میشود تا لوایح و برنامههایی که دستگاهها در این عرصه در دستور کار دارند و نیازمند بررسی و تأیید این شورا میباشد، با تأخیر بررسی و یا اصلاح شود که قطعاً، در دوران پر شتاب فناوری اطلاعات و شبکههای اجتماعی و مسائل مرتبط با آن ها، به صلاح نیست. هر اندازه جلسات این شورای مهم کشور، منظم و منسجم و هدفمند برگزار شود، زمینه توسعه فناوری اطلاعات و حتی کسب و کار فعالیت دران، برای میلیونها کاربر ایرانی وب، با امنیت و ظرفیتهای بیش تری همراه میشود.
همین چند روز پیش بود که یکی از اعضای حقوقی شورای عالی فضای مجازی کشور، از عدم برگزاری منظم جلسات این شورا اعتراض کرد. وی با تأکید بر اینکه اعضای شورای عالی فضای مجازی بر عدم تشکیل منظم جلسات این شورا اعتراض دارند ادامه داد: در آخرین جلسه این شورا که در اسفندماه سال گذشته برگزار شد نیز اعضای شورا، اعتراض خود را برای بی نظمی برگزاری جلسات شورای عالی فضای مجازی به رئیس جمهور به عنوان رئیس این شورا اعلام کردند.
حجت الاسلام سالک افزود: در آن جلسه رئیس جمهور دلایلی برای عدم برگزاری منظم جلسات شورای عالی فضای مجازی عنوان کرد و در نهایت قرار براین شد که فاصله ای میان برگزاری جلسات با توجه به اهمیت موضوع فضای مجازی نیافتد.
اکنون قریب به ۵ ماه از برگزار نشدن جلسات شورا میگذرد و به نظر میرسد، دولت محترم بهتر است تا پیش آ ارائه گزارش اقتصادی از دومین سال فعالیت خود در شهریور ماه امسال، نسبت به سر و سامان دادن به وضعیت این نهاد عالی تصمیم گیری فضای مجازی کشور که قطعاً تأثیرات اقتصادی زیادی هم برای کشور خواهد داشت، اقدام کند.
مقام معظم رهبری اسفندماه سال ۹۰ حکم به تشکیل شورای عالی فضای مجازی دادند و در آن حکم گسترش فزاینده فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی بهویژه شبکه جهانی اینترنتی و آثار چشمگیر آن را در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی و لزوم سرمایه گذاری وسیع و هدفمند در جهت بهره گیری از فرصتهای ناشی از آن در پیشرفت همه جانبه کشور و همچنین برنامه ریزی به منظور صیانت از آسیبهای ناشی از این فناوری را از جمله دلایل اصلی ضرورت تشکیل شورای عالی فضای مجازی برشمردند و بر اساس این حکم، مقرر شد هر سه هفته یک بار جلسات این شورا به ریاست رئیس جمهور برگزار شود. موضوعی که تا امروز، مورد غفلت قرار گرفته است.
روز گذشته، سازمانهای صنفی و تشکلهای تخصصی حوزه فضای مجازی در نشستی در مرکز ملی فضای مجازی به بررسی موارد مربوط به این حوزه در دوران بعد از تحریم پرداختند. به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فضای مجازی کشور، روسای سازمانهای صنفی و نمایندگان بخش خصوصی موارد و دغدغههای خود را درباره ساده سازی قوانین و مقررات، حمایت از بخش خصوصی، مشکلات و موانعی که در راه تولیدکنندگان محتوا و نرم افزار وجود دارد و شناختن آنها توسط سازمانهای دولتی به عنوان ارائه دهندگان خدمات و نه تولید کننده مطرح کردند.
اینها نتیجه میدهد که اهمیت شورای عالی فضای مجاز یو فناوری اطلاعات و زمینههای مرتبط با آن، در دورانی که از آن به زمان پس از تحریم نامیده میشود، از جایگاه بالایی برخوردار است و باید به آن توجه شایانی گردد.
موضوع مهمی که در این جلسه مطرح شد، مسئله نقش شورای عالی فضای مجازی در تهیه اسناد بالادستی برای تسهیل و تسریع فعالیت فعالان کسب و کار به ویژه در عرصه آی تی و کارآفرینی اینترنتی میباشد. دکتر محمد علی فرقانی - مشاور رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در این نشست گفت: یکی از دلایلی که توسعه تولید داخلی در کشور با چالش روبرو است را میتوان آیین نامه و قوانینی که تاکنون وضع شده است دانست چرا که جامع و کامل نیستند و خلأ های قانونی در این حوزه وجود دارد که با کمک بخش خصوصی میتوان این خلأ ها را شناسایی کرد.
وی افزود: تکلیف بخش ICT خیلی واضح نیست، اولویتها تعیین نشده و برنامه سرمایه گذاری و تلفیق سرمایه گذاری داخلی و خارجی مشخص نیست بنابراین در این رابطه بخش خصوصی و تشکلها میتوانند کمک کنند تا اسناد راهبردی و بالادستی در حوزههای مختلف فضای مجازی تهیه شود.
مورد دومی که به نظر میرسد ریاست محترم جمهور باید بران تأکید کنند، نشست مشترک با نهادهایی است که در زمینه فیلترینگ فعال هستند با محوریت مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه. شاید برای خیلی ها جالب نباشد که ببینند، وزیر امور خارجه در فیس بوک فعال هست و رییس جمهور در توییتر، سایبر دیپلماسی میکند، اما هر دو شبکه در ایران، سالهاست که فیلتر میباشد و مردم دسترسی عادی برای مشاهده نظرات و دیدگاههای مسئولان مملکتی در این شبکهها را ندارند.
این تناقضات، باید هر چه زودتر رفع شود. شاید برگزاری جلسات شورای عالی فضای مجازی، بتواند راهگشای چنین موضوعاتی در فضای جامعه اطلاعاتی کشور باشد. باید به سایبر دیپلماسی اهمیت بیش تر داد چرا که تقویت کننده دولت الکترونیک میباشد. از سوی دیگر، باید به شبکههای اجتماعی و هم چنین صیانت از فعالیت کاربران ایرانی در این شبکهها نیز توجه شایانی مبذول داشت تا کشور و مردم، از فناوری اطلاعاتی روز و بسترهای فراهم شده در این محیط، بیش از پیش بهره مند شوند.
پلیس فتای ایران، انصافاً در چند سال اخیر، دهها هزار پرونده مربوط به کلاهبرداری اینترنتی و جرائم سایبری را به خوبی بررسی و به نتیجه رسانده است که گزارش فعالیتهای آن، هر هفته در پرتال برترینها جهت تکمیل گزارش هفتگی آی تی ۵ شنبهها، ارائه میشود.
انتظار می رود که ریاست محترم جمهور به عنوان رییس شورای عالی فضای مجازی ایران، نقش مؤثر تری را در جهت دهی به فعالیتهای این شورا در تقویت فضای مجازی کشور در دستور کار قرار دهد تا رونق کسب و کار و فعالیت در این محیط، توان افزایی دوچندان را به نهادهای مختلف تولید و خدمات درایران ارائه کند و شاهد نقش این فعالیتها در رونق اقتصادی و ارتقای رشد ناخالص ملی کشور باشیم.
قطعاً رشد اقتصادی ۸ درصد، بدون اتکا به فناوری اطلاعات و ارتباطات و صیانت از فضای مجازی و توسعه آن، در دنیای دیجیتالی امروز جهان که سبک زندگی دیجیتالی نیز قرین شده است، غیر ممکن خواهد بود.
شورای عالی فضای مجازی و برنامههای آن در نشانی http://www.majazi.ir و پلیس سایبر در آدرس cyberpolice.ir دردسترس میباشد.
نظر کاربران
روحانی جون چرا مخالف هستی؟
نمیخواد فیلتر کنین ! سرعت اینترنت رو اونقدر بیارین پائین که دیگه نشه استفاده کرد !!!