مدیرعامل یک شرکت فعال در حوزه گردشگری و طبیعتگردی:
نرخ رشد گردشگری پایینتر از متوسط منطقه
مدیرعامل شرکت گردشگری و طبیعتگردی آخشیگان تاکید میکند: نرخ رشد طبیعتگردی و گردشگری در ایران در مقایسه با کشورهایی منطقه مانند ترکیه، ارمنستان، امارات و حتی گرجستان، از سرعت مناسبی برخوردار نیست.
وی با اشاره به لزوم انجام برنامههای تبلیغی و فرهنگی به منظور آشنایی مردم با طبیعتگردی، میگوید: در یک یا دو سال اخیر مردم از این نوع گردشگری شناخت بیشتری پیدا کردهاند و میزان استقبال آنها از تورهای طبیعتگردی تا حدودی افزایش پیدا کرده است ولی هنوز نسبت به تورهای شهری یا زیارتی متقاضیان کمتری دارد.
مدیرعامل شرکت آخشیگان، هزینه ثبتنام در تورهای طبیعتگردی و گردشگری را بالا نمیداند و معتقد است: در حال حاضر بهرهگیری از این نوع خدمات منحصر به قشر خاصی نیست و افرادی از طبقات مختلف در تورها شرکت میکنند اما برخی از مردم ترجیح میدهند انجام تفریحات را به صورت شخصی و خانوادگی دنبال کنند و به این منظور به متخصصان پولی نمیپردازند.
ظرفیت بالا، کمبودهای بسیار
امین بیان میکند: ایران با وجود ظرفیتهای بسیاری که در حوزه گردشگری و طبیعتگردی دارد، از نظر زیرساختهای لازم در این زمینهها پیشرفت کافی نداشته است.
وی ادامه میدهد: این کمبودها در مورد تورهای ورودی بیشتر نمود پیدا میکند چرا که در نخستین قدم، فرودگاههای بینالمللی کشور حتی فرودگاه امام خمینی (ره) نیاز جدی به ترمیم، توسعه و به روز رسانی دارند.
مدیرعامل شرکت آخشیگان، میگوید: در قدم دوم، آموزش مردم محلی و فرهنگسازی برای نوع برخورد آنها با گردشگران داخلی و خارجی ضروری است. آنها باید در مورد اهمیت ادامه زندگی در شهر و روستاها و حفظ ارزشهای سنتی و فرهنگی خود برای جذب توریست، آموزش ببینند.
این فعال صنعت گردشگری، بر لزوم سرمایهگذاری برای توسعه زیرساختها در ایران تاکید میکند و میافزاید: بخش خصوصی میتواند با حمایت و نظارت دولت، برای ایجاد امکانات در مناطق توریستی و طبیعی اقدام کند و برای مثال به ساخت کمپهای اقامتی استاندارد و مجهز بپردازد.
امین میافزاید: برای گسترش تورهای ورودی، دولت باید با تهیه تیزرهایی از جاذبههای طبیعی و تاریخی ایران، زیباییهای کشورمان را در سطح بینالمللی معرفی کند. این کاری است که بسیاری از کشورها از جمله جمهوری آذربایجان انجام میدهند.
مدیرعامل شرکت آخشیگان، با برخی از همصنفان خود در مورد مشکلات مربوط به گرفتن ویزای ایران و کد ناجا برای مسافران خارجی موافق نیست و تاکید دارد: این شرکت، تورهایی از کشورهای مختلف حتی آمریکا و انگلستان را به ایران میآورد و تاکنون به ندرت مشکل یا تاخیری در مورد صدور ویزا یا کد ناجا رخ داده است.
با وجود این، وی در مورد برخوردهای سلیقهای و چندگانه در مورد سفر به برخی از مناطق گشور گلایهمند است و میگوید: برای مثال، فعالان گردشگری مجوزهای لازم را برای ورود به مناطق حفاظتشده دریافت میکنند اما وارد شدن به آنها چندان آسان نیست و گاهی مسئولان محلی برای صدور اجازه ورود، مدتها مسافران را معطل نگه میدارند.
به گفته امین، نیروی انتظامی برای ورود تورها به برخی از نقاط کشور حساسیتهایی دارد که شرکتهای گردشگری تلاش میکنند با این حساسیتها هماهنگ باشند و آنها را تحریک نکنند.
وی با اشاره به معضل حلنشدنی تورهای غیرمجاز، بیان میکند: در حالی که نیروی انتظامی گاهی تورهای مجوزدار را متوقف میکند و میگوید برای ورود به یک منطقه خاص باید از این نهاد نیز مجوز میگرفتند، با تورهای غیرمجاز به صورت ریشهای برخورد نمیشود و آنها به فعالیت خود ادامه میدهند.
جذب سرمایه خارجی؛ ماموریت غیرممکن
این فعال صنعت گردشگری جذب سرمایههای خارجی را برای توسعه صنعت گردشگری در کشور مفید ولی بسیار مشکل میداند و میافزاید: نوسانات نرخ ارز، سیاستهای متغیر و محدودکننده تجاری در ایران، بیثباتی اقتصادی و نبود امنیت سرمایه در کشور، راه را برای سرمایهگذاری خارجی ناهوار میسازد.
وی ادامه میدهد: موانع فرهنگی نیز از دیگر مشکلاتی است که کار سرمایهگذاران خارجی را سخت میکند. رفع این موانع نیاز به برنامهریزی آموزشی و آموختن این نکته دارد که حضور این افراد میتواند در رشد و پیشرفت ما موثر باشد به شرطی که از تجربیات آنها استفاده کنیم.
امین با اشاره به موانع حقوقی و اداری موجود در این زمینه میگوید: یک سرمایهگذار خارجی باید مسیر پر پیچ و خمی را برای کسب مجوز و موفقیت در ایران پشت سر بگذارد و به راحتی نمیتواند سرمایه خود را وارد کشور کند.
گرانی تورهای طبیعتگردی خارجی
این فعال صنعت گردشگری معتقد است: پیش از افزایش قیمت دلار، استقبال ایرانیان از تورهای طبیعتگردی خارجی از جمله سفر به نپال بیشتر بود. اما با گرانی ارز، قیمت چنین تورهایی نیز افزایش قابل توجهی یافت و از میزان استقبال مردم تا حد زیادی کاسته شد.
وی بیان میکند: بیشتر علاقهمندان به سفرهای خارجی را طبقه متوسط تشکیل میدهند و پرداخت هزینههای بالا برای شرکت در تورهای طبیعتگردی برای آنها مقرون به صرفه نیست.
تورهای ویژه جشنهای باستانی
شرکت گردشگری و طبیعتگردی آخشیگان فعالیت خود را از سال ۱۳۸۵ آغاز کرده است. این شرکت در زمینه طبیعتگردی، برگزاری تورهای ویژه فرهنگی به مناسبت جشنهای باستانی و تورهای ورودی فعال است.
برنامههایی همچون بازدید از حیات وحش در داخل و خارج از کشور، ماجراجویی و قایقرانی در آبهای خروشان و طراحی، عکاسی و شناخت موسیقی همگام با طبیعت در کارنامه شرکت آخشیگان دیده میشود.
در برنامههای این شرکت معمولا پزشک، تکنسینهای امداد و نجات، مربیان فنی و کارشناسان میراث فرهنگی و محیطزیست حضور دارند و از ابزارهای لازم استفاده میشود.
ارسال نظر