روحانی و شدیدتر از آنچه در مخیله شان است
این که توافق هسته ای ، هم به نفع ایران است و هم به سود غرب، گزاره ای است که در درستی اش، کمتر کسی تردید دارد. هم از این روست که ایران و ۱+۵ ، با جدیت در حال مذاکره برای خروج از وضعیت کنونی هستند.
با این حال، جریان های مخالف توافق که به ویژه در آمریکا قدرت فراوانی دارند، در صدد هستند یا توافق شکل نگیرد یا اگر هم محقق شد، در مرحله اجرا ، عقیم بماند.
دقیقاً به همین دلیل است که راجع خوش عهدی غربی ها حرف و حدیث های جدی در ایران وجود دارد که البته با توجه به سوابق تاریخی، این سوء ظن، پر بیراه هم نیست.
از آنجا که نمی توان تعهدات بین المللی را بر مبنای اعتماد یا عدم اعتماد شکل داد، باید ضمانت اجراهایی را اعم از مکتوب و غیر مکتوب برایشان در نظر گرفت.
رئیس جمهور ایران در سخنانی صریح در این باره چنین گفت: "دولت آمادگی کامل دارد که اگر آنها (۱+۵) توافق را زیر پا بگذارند، مسیر را حتی کمی شدیدتر از آنچه که در مخیله آنها می گذرد ، برگرداند و تغییر دهد."
این سخنان ، آن هم در روزهای پایانی مذاکرات، حاوی این پیام آشکار به طرف مقابل بود که تصور نکنند اگر مذاکرات شکست بخورد، به نقطه آغازین بازخواهند گشت.
شکست مذاکرات، چه در مراحله گفت و گو و چه در طول دوره اجرا، هر چند برای اقتصاد ایران و به تبع آن برای مردم ایران، خوشایند نیست، اما این ناخوشایندی، فقط در ایران باقی نخواهد ماند و تنها کام ایرانیان را تلخ نخواهد کرد.
شکست مذاکرات، تعهداتی که ایران بر مبنای آنها تا کنون عمل کرده را از دوش کشور برخواهد داشت چرا که هیچ عقل سلیمی نمی پذیرد تحریم ها همچنان به قوت خود باقی بمانند یا غربی ها به بهانه های جدید، تحریم های لغو شده را مجدداً برقرار کنند و انتظار داشته باشند فعالیت های هسته ای ایران، در سطح نازل باقی بماند.
تکرار و تأکید می کنیم که چنین وضعیتی قطعاً مطلوب ایران و مردم ایران نخواهد بود و امیدواریم توافق صورت گیرد و تعهد به اجرای کامل آن، طرفینی باشد اما اگر بعد از این همه حسن نیت ایران که در تمام سطوح، از رهبری نظام گرفته تا دولت و تیم مذاکره کننده و عموم مردم وجود دارد، باز هم غربی ها زیاده خواهی کنند و حقوق ملت ایران را نادیده بگیرند، برنامه هسته ای ایران، شدید تر از آنچه در مخیله ۱+۵ است، ادامه خواهد یافت و ای بسا، بسیاری از توازن ها در منطقه نیز به هم بخورد. در تعبیر "شدید تر از مخیله شان" ، معانی دیپلماتیک جدی وجود دارد.
سخنان دیروز رئیس جمهور، پیامی آشکار به ۱+۵ بود تا بتوانند با درایت و آینده نگری بیشتری این چند گام آخر مذاکرات را بردارند و این، به نفع همه است.
ارسال نظر