تصاویری از حال ناخوش میل اژدها
آتشکده میل اژدها یا برج نورآباد تنها اثر بازمانده از دوره اشکانیان در استان فارس در هفت کیلومتری غرب شهر نورآباد ممسنی قرار دارد.
علیرغم ثبت این اثر در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۲۱ با شمارهٔ ثبت۳۵۶ بهعنوان یکی از آثار ملی، سالهاست بدون هیچگونه محافظتی ازسوی سازمانهای ذیربط به حال خود رها شده مورد تعرض برخی افراد قرار گرفته به نحوی که روی آن را انواع نوشتههای بزرگ و کوچک حک شده کرده اند و مردم عادی با وسایل معمولی نظیر بنزین و تینر نسبت به پاک کردن آنها اقدام نموده اند که این شیوه باعث فرسودگی و ضربه بیش از پیش به این اثر باستانی شده است.
این اثر از لحاظ شکل مانند کعبه زردشت و برج زندان شهر پاسارگاد، چهارگوش است. بلندای برج بیش از هفت متر و پهنای هر ضلع آن در پایین چهار متر و در بالا سه متر و ۴۰ سانتیمتر است که از سنگ رگه سفید به اندازه های مختلف به نحو بسیار دقیق و منظم ساخته شده است. در داخل قسمت بالایی برج پلکانی وجود دارد که در سمت جنوب و در ارتفاع سه متری واقع شده.
به نظر میرسد با نردبان به این قسمت می رسیدند و سپس از پلکان بالا می رفتند. در این برج آتش مقدس نگهداری می شده و از آنجا آتش را به سایر نقاط می بردند. آتشدانی نیز بر فراز برج وجود داشت." واندنبرگ" باستان شناس، برآن است که برج نورآباد فقط به روی روحانیان باز بود و نیایش کنندگان ، تنها می توانستند آتش را ببینند. بنابراین آتشدان ها و آتشکده ها سرباز بودند. در دوره پهلوی دوم، یک میله فلزی را از وسط قطعات سنگ های برج نور آباد گذراندند تا از فروپاشی آن جلوگیری شود.
بهطور کلی میلها در زمان اشکانیان و ساسانیان کاربرد فراوان داشته و بعدها در دوران اسلامی نیز می توان این میلها را در مناره ها مشاهده کرد.
ارسال نظر