مهمترین انتصاب حسن روحانی در دولت
یونسی گفت: رئیسجمهور برای انتخاب وزرا و معاونان و غیره چارچوبهایی را مدنظر داشت که اعتقاد به حقوق شهروندی ازجمله آنهاست. مهمترين اقدام آقاي روحاني نيز درخصوص انتصاب وزير ارشاد بود.
در آذرماه سال ۹۲ و يعني تنها ۵ ماه پس از تصدي پست رياستجمهوري توسط دكتر روحاني، پيشنويس منشور حقوق شهروندي در اختيار عموم قرار گرفت تا تمام اقشار اجتماعي و علمي بتوانند درخصوص آن نظر داده و در اصلاح آن بكوشند. اتفاقي كه براي اولينبار در كشور رخ داد، يك دولت درصدد است منشور حقوق شهروندي ارائه دهد تا هم دراختيار افكار عمومي درجهت نقد و قضاوت قرار گيرد و هم، آن دولت خود را موظف بداند به آن حقوق شهروندي متعهد و پاسخگو باشد.
پس از آن نيز و پس از گذشت مدتي از انتشار متن پيشنويس منشور، الهام امينزاده، معاون حقوقي رئيسجمهور اعلام كرد حدود ۱۰۰۰ ایمیل و ۲۰۰ مقاله علمی- تحقیقی برای نقد و بررسی این منشور از سوی مخاطبان دريافت كردهاند كه پس از اعمال نظر مخاطبان در راستاي اصلاح منشور آن دراختيار رئيسجمهور قرار گرفت تا بهصورت لایحه به مجلس تقدیم یا بهصورت مصوبه در هیات دولت بررسی و تصویب شود.
وي همچنين تصريح كرده بود. «منشور حقوق شهروندی به تنظیم روابط میان شهروندان میپردازد و هدف نهایی تدوین آن، حرکت به سوی داشتن جامعهای قانونمدار است که در آن، منافع مردم تامین و حقوق تک تک شهروندان تضمین شود».
در بحبوحه جشنها و مراسمات دهه فجر حجتالاسلام والمسلمين يونسي در حاشيه مراسمي درخصوص پيروزي انقلاب اسلامي كه توسط انجمن كليميان تهران برگزار شد، خبر از آماده شدن زمينه براي ارائه منشور به مجلس و تصويب نهايي آن داد.
دستیار ویژه رئیسجمهور در اين مراسم و در طول سخنراني خود از تدوين قانون شهروندي در دولت يازدهم خبر داد. همين مساله بهانهاي شد تا هنگام خارج شدن يونسي از مراسم و در راهروي سالن سوالي از وي درخصوص وعدههاي رئيسجمهور در اين مورد پرسیده شود.
فكر ميكنيد دكتر روحاني درخصوص وعدههايي كه درمورد حقوق شهروندي دادهاند، تا چه حد در طول اين مدت موفق بوده است؟
هم صحبتهايي كه خود آقاي روحاني تا به امروز داشتهاند، انتصاباتي كه داشتهاند و برنامههايي كه ارائه دادند در اين جهت بوده است.
مهمترین تصمیم رئیسجمهور برای انتخاب وزیری که به حقوق شهروندی متعهد باشد، کدام انتصاب بود؟
رئیسجمهور برای انتخاب وزرا و معاونان و غیره چارچوبهایی را مدنظر داشت که اعتقاد به حقوق شهروندی ازجمله آنهاست. مهمترين اقدام آقاي روحاني نيز درخصوص انتصاب وزير ارشاد بود. وزير ارشاد فردی است كه در رفتار و عمل خود بهطور مستمر تلاش ميكند كه از حقوق شهروندي دفاع كند. آقاي روحاني از وزير كشور هم اين را خواستهاند و همين طور دستياران ويژهاي در اين جهت انتخاب كردهاند.
پس رئیسجمهور بهعنوان هسته مرکزی و وزرا بهعنوان حلقههای بعدی درصدد تحقق منشور حقوق شهروندی هستند. درست است؟
بله؛ همینطور است. مهمتر از همه صحبتها و دفاعي است كه رئیسجمهور از حقوق شهروندي داشتند و از همین مسیر، توانست آن جو سنگيني را بشکند كه در گذشته وجود داشت. آقای دکتر روحانی تلاش کرد تا زمينهای فراهم شود براي ارائه قانون حقوق شهروندي در مجلس و جو براي تصويب نهايي آن آماده شود.
روحانی با شعار حقوق شهروندی آمد و در اولین روزی که او اعلام کاندیداتوری کرد اعلام نمود که من برای حقوق شهروندی آمدهام و هنوز هم به این مساله اعتقاد دارد که باید حقوق شهروندی در تمام سطوح که منبعث از قانون اساسی است، رعایت شود.
مساله حقوق اقلیتها در منشور حقوق شهروندی چقدر دیده شده است؟
بخشی از این حقوق شهروندی حقوق اقلیتهاست؛ اگر حقوق شهروندی بهطور کامل اجرا شود، به شعار و اقدام دیگر نیازی نیست. حقوق شهروندی در قانون اساسی بهطور کامل دیده شده اما در برخی مواقع مغفول مانده است لذا اگر این موضوع بهطور کامل اجرا شود، هیچ شعار دیگری در هیچ حوزهای باقی نمیماند و همه جهات تامین میشود ولی آقای دکتر روحانی مشکلات راه را خوب احساس میکند، در جریان بوده و میداند برای رسیدن به این اهداف باید نسبی فکر کرد اما برخی حقوق دارای اولویت بیشتری هستند که ازجمله آنها، مساله حقوق اقلیتهاست؛ حقوق اقلیتهای قومی، مذهبی و دینی که هر سه در حکم ایشان برای من آمده است. دکتر روحانی بارها این موضوع را مطرح و بر آن تاکید کرد لذا انتظار مردم است که ایشان به حقوق اقلیتها و اقوام توجه ویژه داشته باشد.
اصلا چه شد که رئیسجمهور توجه به حقوق شهروندی را لازم دانست؟
برای اداره یک کشور منطق، عقل و امنیت و عدالت اقتضا میکند که حقوق یکسانی برای همه شهروندان در نظر گرفته شود. در قانون اساسی به این موضوع توجه شده و در مبانی دینی و مبانی حقوق بینالملل آمده که حقوق اقلیتها باید حفظ و همه ایرانیها از حقوق یکسانی برخوردار باشند یعنی تساوی حقوق شهروندان به رسمیت شناخته شده و به تفاوتهای مختلف قومی و مذهبی با دیده احترام نگریسته شده و آنها را تهدید ندانسته است. چندگانه بودن قومی و مذهبی به عنوان خطر و تهدید دیده نشده بلکه بهعنوان واقعیت زیبای یک کشور دیده شده است.
فكر ميكنيد مجلس درخصوص تصويب اين قانون چقدر با دولت همراهي خواهد کرد؟
من اكثريت مجلس را همراه دولت ميدانم. يك اقليت در مجلس هستند كه شلوغ ميكنند و جو را به هم ميريزند وگرنه اكثريت نمایندگان مجلس با دولت همراه هستند. این افراد بهطور حتم در نظر مردم هستند و افکار عمومی درباره آنها تصمیمگیری خواهد داشت.
يونسي و اقليت دانستن نمايندگان تندرو
گفتوگوی حجتالاسلام والمسلمین يونسي با «آرمان» گرچه بهدليل عجله او و همراهانش آنطور نبود که به جزئیات پرداخته شود اما حاوي نكات فشرده بسيار مهمي نيز بود. «انتصاب وزير ارشاد در جهت كمك به بهبود حقوق شهروندي»، «دفاع تمامقد يونسي و مجموعه دولت از علي جنتي»، «درخواست روحاني از وزير كشور براي حفظ و پيگيري حقوق شهروندي» و «اقليت دانستن نمايندگان تندرو مجلس» از نكات ريز اما مهمي بود كه در سخنان ایشان بیان شد.
ارسال نظر