انتقاد شدید روحانی از منتقدان قدم زدن ظریف
رئیس جمهور با بیان این که نقد در فضای آزاد و امن امکانپذیر خواهد بود، گفت: ما باید نقد را یاد بگیریم و بدانیم که به کجا رفتن مهم است نه این که دو نفر چگونه راه میروند.
حجتالاسلام و المسلمین روحانی طی سخنانی در سی و دومین دورهی جایزه کتاب سال و بیست و دومین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اهمیت نقد گفت: نقد کردن ملزوماتی دارد و ای کاش در میان کتابهای امسال کتابهایی دربارهی نقد وجود داشت.
وی ادامه داد: بالاتر از این باید بگویم که ای کاش جایزهای را برای نوجوان و جوانی قرار میدادیم که بیشترین کتاب را در طول یک سال خوانده است و همچنین جایزهی دیگری برای بهترین نقادان کتاب سال گذشته قرار میدادیم.
وی با بیان این که نقد یعنی وسایل حرکت و مسیر تسهیل گفت: البته که نقد در فضای آزاد و امن امکان پذیر خواهد بود اما باید نقد را یاد بگیریم؛ نه این که دو نفر چگونه راه میروند. نه این که چه جور راه میرود. بلکه ببینیم قدم را کجا بر میدارد؟ وگرنه این که نقد کنیم تند راه رفته است یا کند راه رفته ، یک نفره رفته، یا سه نفره رفته نقد نیست.
روحانی افزود: به کجا رفتن، نتیجه و به چه مقصدی رسیدن برای ما بسیار مهم است، وگرنه این که کفشش چگونه بود، رنگ لباسش چه بود، نقد نیست.
وی افزود: یک مقدار هم به جوهر بپردازیم به جای این همه پرداختن به اعراض. به جای این همه صحبت کردن از کم و کیف مقداری هم به ماهیت بپردازیم.
روحانی اظهار کرد: این شما فرهیختگان هستید که باید مقاله یا کتاب بنویسید و نقد و تحلیل کنید. حتی شما به ما بگویید نقد باید چگونه باشد نه ما به شما. من معتقدم در هر زمینهای متخصصان آن زمینه و صاحبنظران آن بخش بهتر از دولت نظر میدهند.
وی با بیان این که اصحاب قلم بهتر از یک مدیر وزارتخانه راجع به کتاب نظر خواهند داد، گفت: چرا باور نمیکنید راجع به هنر اصحاب هنر بهتر بلدند سخن بگویند؟ چرا با ما با آنها مشورت نمیکنیم. این چه جفایی است که به علم و توسعه کشور روا میداریم. مگر آنها که عمری در اقتصاد صرف کرده و هزاران ساعت تدریس کردهاند، اقتصاد را از یک مدیر معمولی بهتر نمیتوانند تشخیص دهند؟ راه را باز کنیم، سوء ظنها را کنار بگذاریم و هر کسی را با یک بهانه کنار نگذاریم.
روحانی با بیان این که درس خواندهها، کتابخواندهها و حوزهدیدهها جواهرات ما هستند، گفت: یک تکه طلا از یک کوه درآوردهایم که عیارش کم بوده حالا می گویند در آن را ببنیدید. یک بار اشکال وجود داشته چرا ما باید از سرمایهها استفاده نکنیم؟
رئیس جمهور گفت : من نمیگویم ممیزی باشد یا نه، بلکه میگویم نمیشود صد اصل برای ممیزی درست کنیم.دو، سه یا چهار اصل قرار دهیم. اخلاق، مقدسات، امنیت ملی و یک اصل دیگر هم شما اضافه کنید اما این ها نباید صد اصل شوند.
رئیس جمهور با تاکید بر این که باید نظارت بر کتاب را قدم به قدم به صاحبان امر واگذار کرد، افزود: ناشران، نویسندگان و اساتید برجسته بیایند نظارت کنند. اگر کتابی چاپ و خوانده شد دوباره برای چاپ دوم باید از هفتخوان عبور کند؟
روحانی خاطر نشان کرد: زمانی تنها رسانه کتاب بود و امروز هر روز رسانهی جدیدی ایجاد می شود. این قدر مته به خشخاش نگذاریم. شما بزرگان بگویید نظارت به مسائل فرهنگی چگونه باشد. گفتهی شما به آیین نامه و قانون تبدیل شود زیرا قانونی که ریشهاش نظرات صاحب نظران باشد مستحکمتر است. ما باید هم برای بهترین کتابها جشن بگیریم و هم برای روزی که در این کشور بیشترین جوان و نوجوان کتاب میخرند.
روحانی با طرح این سوال که چرا تیراژ کتاب کم شده و جوان ما کتاب نمیخواند، گفت: باید ببینیم نقص از کجاست؟ شما اهل قلم باید بگویید دولت و آموزش چه کمکی باید انجام دهند.
روحانی گفت: در برخی از کشورهای اروپایی دانش آموزان از ابتدا بسیار برای کتاب خواندن تشویق میشوند. چه اشکالی دارد ما از دانش آموزان بخواهیم کتاب بخوانند. ما باید از جوانان و نوجوانان شروع کنیم. چرا در مترو کشورهای دیگر این همه کتاب خوانده میشود. چه بسیار افرادی که دهها جلد کتاب را در ماشین و قطار و هواپیما خواندهاند ولی چرا ما عادت نداریم.
وی گفت: ما باید همه جامعه را به نوشتن کتابهای لازم تشویق کنیم تا گرهای از جامعه باز کنند. من نویسنده باید خود قاضی باشم و ببینم نوشتهی من چه مشکلی را از جامعه برطرف میکند.
رییسجمهور ادامه داد: راجع به کتابهای ما درباره انقلاب صدها ابهام برای جوانان وجود دارد. ما باید برای جوانانمان تبیین کنیم معنای شعارهای ما چه بوده است. هنوز هم جوان ما فکر میکند با خارجی حرف زدن گوشه استقلال تراش بر میدارد.
وی با بیان اینکه زبان خارجی یعنی باز شدن باب فهم و فرهنگ و علم، افزود: ما باید استقلال، آزادی، نه شرقی نه غربی را تبیین کنیم وگرنه انقلاب را به ضد انقلاب بر میگردانند. شما اندیشمندان و صاحب نظران اینها را برای نسل جوان ما تبیین کنید. برای دنیا اسلام رحمانی را تبیین کنید و بگویید که ترور هیچ ربطی به اسلام ندارد.
رییسجمهور گفت: شما فرهیختگان با نوشتههایتان امید و تدبیر را بیشتر کنید و راه تدبیر را به دولت نشان دهید.
وی افزود: شما هستید که باید وحدت را بیشتر کنید و تنش را با جهان کمتر و کمتر کنید و همزیستی مسالمتآمیز با جهان را به ارمغان آورید.
روحانی در ابتدای این دیدار ضمن تبریک دهه فجر، گفت: گرچه به ظاهر به نظر میرسد که از ۱۵۰ سال پیش به این طرف که رسانههای دیگر از جمله مطبوعات، رادیو، سینما، تئاتر، تلویزیون، اینترنت، شبکههای اجتماعی به رقابت کتاب آمدهاند، دوران کتاب تا حدی به سر آمده و رسانههای دیگر به ویژه رسانههای دیجیتال میتوانند جایگزین آن شوند اما واقعیت این است که کتاب به هیچ عنوان ارزش و جایگاه خود را از دست نداده است.
رییسجمهور ادامه داد: همه این ابزار برای انتقال سریعتر اطلاعات، جایگاه ویژه دارند اما اصل اندیشه، فکر و دانش هنوز هم در اوراق کتاب نهفته است. ریشه رادیو، تلویزیون، سینما و همه ابزار ارتباطی امروز از کتاب است.
وی ادامه داد: فیلمنامه یک فیلم و تئاتر هم که هنر نمایشی هستند از کتاب است و اینها از کتاب اقتباس میشوند. در بسیاری از امور دقت، ظرافت و حتی گاهی لذت فقط در کتاب است. گاهی آدم از خواندن یک کتاب آنقدر لذتمند و سیراب میشود که هیچ چشمه سار دیگری نمیتواند جایگزین آن شود.
روحانی گفت: کتاب به معنای عام کلمه یعنی همه خلقت و همه موجودات کلمهالله هستند و همه سرنوشت آدم دیروز و فردا در امالکتاب است.
رییسجمهور اظهار کرد: افتخار ما این است که معجزه پیامبرمان کتاب است و موحدان دیگر را هم اهل کتاب مینامیم. آنچه از روایات بر میآید در آن جهان والا نیز از کتاب و نوشته سخن به میان میآید.
وی تصریح کرد: یک لحظه فکر کنید که چقدر سخت بود اگر زندگی میداشتیم و کتاب نبود. چگونه میتوانستیم با ۲۰۰، ۵۰۰ و هزار سال پیش ارتباط برقرار کنیم و از ذوق، دیدگاه، فکر و نظریه آنها بهره ببریم؟ مگر اندیشه انسان چیزی جز تکامل است.
روحانی گفت: البته که کتاب کلید است و باید همه قفلهای زندگی را بگشاید. همه قفلها را باز کند و ظلمتها را به نور و روشنایی تبدیل کند.
رییسجمهور خاطرنشان کرد: ریشه انقلاب اسلامی ایران که در آستانه سی و هفتمین بهار آن هستیم از کتاب و حدیث و مکتوبات راهبران آن و در رأس آنها امام بزرگوار است که اگر نامهها، اعلامیهها و انتقال سخنان او نبود چگونه انقلاب پیروز میشد؟
وی گفت: بهترین روز مکتوبات ما آن روزی بود که کتاب انقلاب اسلامی ایران از نجف به ایران آمد و برای اولین بار نظریه ولایت فقیه منتشر شد و ما را وارد فاز جدیدی کرد.
روحانی با بیان اینکه امروز نیز کلمات، مجموعه آثار و وصیتنامه امام راهنمای ما خواهد بود، اظهار کرد: این شما بزرگان و فرهیختگان و اهل قلم از زن و مرد هستید که باید این بار سنگین را بر دوش دارید و طراوات و تازگی انقلاب را تضمین کنید. مفاهیم انقلاب را بسط دهید و به همه جهان بگویید انقلاب ما انقلاب اعتدال بود و در انقلاب ما خردسوزی و کتابسوزی وجود ندارد.
رییسجمهور ادامه داد: در انقلاب اسلامی ما افراط و تفریط وجود ندارد بلکه راه آن عقلانیت، فهم، فقه، تفقه و باز کردن گره از زندگی مادی و معنوی مردم است.
نظر کاربران
اقای روحانی الان فرق شما با احمدی نژاد چیه؟؟؟؟
پاسخ ها
خیلی فرق دارن شما احتمالا ادبیات احمدی نژاد یادت رفته یا احیانا دلت واسش تنگ شده
چه ربطی داشت؟
جوانان جرا کتاب نمی خونن؟!
جون این جوانان بدبخت مخصوصا دهه 60 ها دغدغه شکم دارن!!!
دغدغه کار دارن!!
جوانی که کار نداشته باشه و شکمش خالی باشه فکر کتاب داره؟!!!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
آی گفتی
یعنی همه چیزارواصول بوده مانده بودکه ازقدم زدن آقای ظریف جنجال بپاکنن چرااصل چیز رورهاکردین چسبیدین به این موضوع میدانیدمردم چقدرعصبانین ازاین جنجال های الکی!!!
سلام خدمت دولت راستگویان
نظرم را مجددا تکرار می کنم
به نظر این جانب جناب دکتر ، حقوقدان و دولت انتقاد پذیر کشورمان را به عنوان انتقاد پذیر ترین ریاست جمهوری قرن موفته خر بونو مایند.
همش الکیه
این دولت از نقد میترسه
تایید کن جای دوری نمیره
زنده باد ظريف . زنده باد روحاني . زنده باد عقلانيت . زنده باد صلحححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححححح