«ارسلان كامكار» با ۲۹ سال سابقه در گزينش رد شد
خروج اعتراضی ۲۰ نوازنده از ارکستر سمفونیک
ترك اعتراضي اركستر سمفونيك تهران از سوي ۲۰ نوازنده آن، اين اركستر ۷۸ساله را در آستانه فروپاشي قرار داد. رد شدن ارسلان كامكار (مايستر اين اركستر و نوازنده ويلن) با سابقه ۲۹سال فعاليت در گزينش وزارت ارشاد، خبري غافلگيركننده و عجيب بود كه واكنش اين نوازنده و ديگر موسيقيدانان را به دنبال داشت.
ارسلان كامكار ضمن تاييد رد شدن خود در گزينش وزارت ارشاد در اينباره گفت: «با اينكه امسال بايد بازنشسته ميشدم، اما بعد از ۲۹سال فعاليت رسمي از من خواستند كه با گذر از گزينش دوباره مرحله پذيرش را سپري كنم. من هم اين مرحله را سپري كردم كه حدود ۱۰ روز پيش گفته شد در گزينش وزارت ارشاد رد شدهام.»
كامكار در پاسخ به اين سوال كه آيا انجام گزينشهايي از اين دست، در اركستر سمفونيك تهران امري معمول است يا نه، افزود: «اين كار معمول است، اما براي كسي با سابقه ۲۹ساله نامعمول است و براي اولين بار چنين اتفاقي ميافتد.» كامكار از دلايل رد شدنش در گزينش وزارت ارشاد ابراز بياطلاعي كرد و گفت: «اين مساله براي خودم هم سوالهايي را مطرح كرده. من از شوراي اركستر سمفونيك درجه هنري گرفتهام كه اين درجه به منظور افرايش حقوقم بوده؛ هر چند هنوز وزارت ارشاد اين درجه را تاييد نكرده است.»
اين نوازنده ويلن با انتقاد از برخوردهاي موجود با اركستر سمفونيك تهران خاطرنشان كرد: «از قرار معلوم بودن يا نبودن اركستر براي مسوولان مهم نيست و من نميدانم دليل اين نحوه برخورد با اعضاي اركستر چيست؟» در كنار رد شدن نوازنده برجسته اركستر سمفونيك تهران در گزينش، نارضايتي و خروج اعتراضي ۲۰ نوازنده اين اركستر بيش از پيش تنها اركستر سمفونيك رسمي كشور را در خطر فروپاشي قرار داده است.
عمده مشكل اعضاي اين اركستر عدم پرداخت حقوق آنهاست. بنا به گزارشها، نوازندههاي اركستر سمفونيك تهران از شهريور ماه تاكنون حقوق خود را دريافت نكردهاند. عدم پرداخت مطالبات اعضا اول بار در آستانه اجراي سمفوني «كارون» به آهنگسازي مجيد انتظامي در جشنواره موسيقي آغاز شد تا جايي كه موجب لغو آن اجرا شد.
در زمان اجراي سمفوني «خورشيد» با آهنگسازي سعيد شريفيان هم اوضاع نابسامان اركستر باعث شد بسياري از نوازندهها با وساطت مدير مركز موسيقي در كنسرت حاضر شوند و البته اجرايي آشفته و در هم بر هم را روي صحنه ببرند. در يكي از حركتهاي اعتراضي اعضا، مدير مركز موسيقي وزارت ارشاد به نوازندههاي معترض گفته بود در صورت عدم حضور در اجرا و تمرينها، اجازه كار در اركسترهاي وابسته به وزارت ارشاد را نخواهند داشت!
گفتني است اين اركستر ۷۸ سال پيش به رهبري غلامحسين مين باشيان و با نام اركستر سمفوني بلديه (شهرداري) فعاليت خود را آغاز كرد. در ۱۳۲۴ به وسيله پرويز محمود، تجديد سازمان شد و به شكل كنونياش درآمد. اركستر تا اوايل دهه ۵۰ از كمكهاي دولتي به صورت محدود برخوردار بود و از اين زمان داراي بودجه مستقل و قابل توجه شد.
با اين وجود، در سالهاي اخير كم بودن اين بودجه باعث دستمزد پايين نوازندگان و در نتيجه افت كيفيت اجرا شده است. در سال ۱۳۶۹ فريدون ناصري (نوازنده سازهاي كوبهاي) رهبر اركستر شد.
پس از كنارهگيري و سپس درگذشت او، ثبات رهبري در اركستر سمفونيك كاهش قابل ملاحظهاي نشان داد؛ چنانكه پس از او نادر مشايخي، ايرج صهبايي و علي رهبري هر يك به مدت حدود يك سال رهبري اركستر را در دست داشتند. رهبري اين اركستر در حال حاضر بر عهده نادر مرتضيپور است.
منبع: شرق
باز نشر: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
ارسال نظر