اولین موج حرکت ایرانی ها به سوی کربلا
موج سیاهی که از دور دست ها از نقطه صفر مرزی به حرکت در آمده، مرز زرباطیه و شهرهای مرزی جصان و بدره را پشت سر گذاشته و حوالی ظهر جمعه تا ۴۰ کیلومتر داخل خاک عراق امتداد یافته بود؛آن سیاهی موج جمعیت زائر ایرانی بود که با عبور از مرز به راه انداخته بودند.
گروه به گروه در فضای باز و زیر آفتاب تند پاییزی که چشم را می زند، نشسته بودند و هر لحظه گروههای جدیدی به اینان می پیوست و نوار زائران پیاده قطع نمی شد. در پارکینگ مرز، جایی که قرار بود خودروها منتظر زائران باشند، حتی یک خودرو هم دیده نمی شد.
ساعت حوالی ۱۱ روز جمعه اولین گروه از خودروهای سنگین و وانت بار از جمله اسکانیاهای یخچال دار، تریلرهای کانتینردار و وانت بارها و حتی موتور سه چرخه ها خود را به حدود ۶ تا ۸ کیلومتری نقطه مرزی رساندند که در محل شنیده شد، مسوولان استان واسط عراق آنها را برای نقل و انتقال زائران ایرانی به مرز فرستاده اند.
ازدحام جمعیت در مرز به حدی است که طی دو روز گذشته هیچ ویزایی صادر نشد و زائران ایرانی بدون ویزا و تنها با زدن مهر خروج از مرز ایران و مهر ورود در مرز عراق، وارد این کشور شده اند. آنطور که گفته می شود، لوا (سرتیپ) علی، فرمانده مرز زرباطیه عراق در ازدحام جمعیتی که عازم کربلا بودند، دنده هایش آسیب دیده است. او طی روزهای اخیر تمام مدت در مرز مستقر بود.
لوا علی در جلسه ای که سفیر ایران هفته گذشته در استان واسط با مقامات این شهر از جمله استاندار برگزار کرد، قول داده بود هرکاری که از دستش برآید، انجام خواهد داد. با اینحال شاید هرگز تصور نمی کرد که موج جمعیت اینگونه به سمت زرباطیه سرازیر شود.
زائران از خستگی خم به ابرو نمی آورند و می گویند به عشق امام حسین(ع)، زیارت هرچه با بلای بیشتر، اجر بیشتر، اما انتقاد هم می کنند؛ ازاینکه خوب اطلاع رسانی نشده و از اینکه گفته شده امکانات برای زائران اربعین فراهم شده است. خیلی ها دقیقا نمی دانند این سوی مرز باید چه کنند؟ کجا بروند؟ چگونه بروند؟ آیا مستقیم به کربلا بروند یا ابتدا بروند نجف و بعد راهی کربلا شوند؟!
برخی از زائران که از شهرهای مختلف کشور بار سفر بسته اند، می گفتند: چند ایستگاه صلواتی و یا همان چادرهایی که عراقی ها به آن 'موکب' می گویند، در مسیر ایجاد می کردند تا حداقل آب برای آشامیدن و وضو گرفتن باشد. این مسیر نه سرویس بهداشتی دارد و نه یک دکه فروش آب و تنقلات !
بعضی زنان در این سوی مرز، می گفتند، برای دستشویی و وضو به یک کارگاه بلوک زنی مراجعه کرده اند.
مسافران امسال اربعین از ایران، با سالهای قبل کمی متفاوت هستند، بطوری که در کنار مردان جوانی که مجردی آمده اند، بقیه عمدتا بصورت خانوادگی پا در این سفر گذاشته اند و عجیب اینکه پیرمردها و پیرزن هایی که در بیابان های مسیر نجف و کربلا به سختی افتاده و کودکان شیر خواری که در بغل مادران بی قراری می کنند، به وفور دیده می شود.
زائرانی که روز جمعه از مرز عبور کرده بودند، گفتند که در مرز هیچ چیز نیست. هیچ امکانات حداقلی تدارک دیده نشده است. حتی از آن خودروهای ون و تاکسی های خطی که هر روز در مسیر کربلا و نجف تردد می کردند، خبری نیست. زائران با خود پول آورده اند اما چیزی برای خرج کردن نمی یابند.
البته برخی ها تاکسی های این مسیر در نقاط دور دست تر از مرز به انتظار مسافر نشسته اند و از هرمسافر تا نجف ۱۵۰ هزار دینار معادل ۱۲۵ دلار می گیرند، کرایه ای که در روزهای عادی فقط ۱۰ هزار دینار معادل هشت و نیم دلار است.
زائران می گفتند که اگر چه این سوی مرز امکانات نیست، اما در سمت ایرانی مرز اوضاع بدتر است. آنان اکثرا شب قبل را در مرز سر کرده بودند و بعضی از زائران که بصورت کاروانی آمده بودند، از مسوولان کاروان هایشان شکایت و گله داشتند.
یکی از آنان می گفت، در طول مسیر هربار که اتوبوس برای دستشویی و نماز نگه می داشت، مسوول کاروان می گفت حتی اگر دو ثانیه اتوبوس را معطل کنید، حق الناس محسوب می شود، او حالا از دیشب که گفت وسیله نقلیه آن سوی مرز آماده است، ما را در این سوی مرز رها کرده و حالا ۱۲ ساعت است که معطل هستیم.
به هرحال، برای زیارت اربعین در عراق هرساله بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون عراقی و حدود یک میلیون زائر از خارج عراق به کربلا سفر می کنند که توانایی و ظرفیت اقامتی و رفاهی کربلا و سایر شهرهای عراق پاسخگوی حدود ۱۰ درصد این جمعیت هم نیست. دولت عراق و استان کربلا با حمایت از هیات های مذهبی و افرادی که در این مناسبت بزرگ مشارکت می کنند، امکاناتی مانند برپایی چادرهای گروهی، سرویس های بهداشتی صحرایی و موکب هایی که در طول مسیرها و در داخل شهر کربلا غذا توزیع می کنند، فراهم می کنند.
اما مساله اینجاست که زائران عراقی، تمام سختی ها را در مسیر حرکت تا کربلا طی می کنند و درعین حال مشکلی برای اقامت ندارند و با وسایل حمل و نقلی که ارتش عراق و سازمان های دولتی به امر نقل و انتقال زائران اختصاص می دهند، به خانه هایشان بر می گردند و اگر یک شب قرار باشد در کربلا بمانند، در کنار پیاده روها و با یک پتو شب را سر می کنند و بسیاری از آنان تا کربلا پیاده می آیند و با یک سلام به ساحت مقدس امام حسین(ع) و ابوالفضل العباس(ع) و شهدای کربلا، شهر را ترک می کنند.
اما آخرین خبر اینکه، مصطفی قاسمی مدیر نمایندگی سازمان حج و زیارت در تماس خبرنگار ایرنا گفت که بعد از ظهر جمعه تعدادی اتوبوس را راهی مرز کرده تا زائران را از زرباطیه به بدره منتقل کنند.
ارسال نظر