بورس چشم انتظار نتیجه مذاکرات
بررسی آمارها در بازار سرمایه طی یک سال گذشته نشان می دهد شاخص کل قیمت با افزایش ۳۰۰۰ واحدی از سال ۹۲ تا سال ۹۳ روبرو بوده و ارزش این بازار با رشدی ۱۰۰ میلیارد تومانی به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان رسید.
پس از امضاي اولین توافقنامه ايران و گروه ۱+۵ در پاییز سال گذشته و انتشار اخبار مربوط به رفع تحریم بخش های مختلف اقتصادي از جمله پتروشيميها، نفت، خودرو و دارو و .... جو روانی مثبتی در بازار سرمايه كشور مشاهده شد. پس از آن بازار با رشدملايمي در طی چند ماه اخیر به سرمایه های ورودی روی خوش نشان داد.
به تدریج در بازارهاي سرمايهگذاري موازي بورس از جمله دلار و سكه، افت قابل توجهی که هنگام آغاز به کار دولت یازدهم ایجاد شده بود به ثبات رسید و با تاثیر از اخبار مذاکرات با روند افزایشی با شیبی ملایم به مسیر خود ادامه داد.
این افزایش در فاز به فاز مذاکرات دستخوش افت و خیز های ناچیزی شد که در وضعیت کلی این بازارها تاثیر به سزایی نداشت. اما تحلیل گران پیش بینی کردند با به نتیجه رسیدن دور نهایی مذاکرات و در صورت توافق شاهد افت قیمت ارز و سکه خواهیم بود.
بررسی آمارها در بازار سرمایه طی یک سال گذشته نشان می دهد شاخص کل قیمت با افزایش ۳۰۰۰ واحدی از سال ۹۲ تا سال ۹۳ روبرو بوده و ارزش این بازار با رشدی ۱۰۰ میلیارد تومانی به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان رسید.
از طرفی تاثیر مذاکرات بر بازار سرمایه کارشناسان و نظریه پردازان این حوزه را بر آن داشت تا جو روانی ناشی از پیشرفت یا عدم پیشرفت مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده و از آن به عنوان عاملی برای جذب سرمایه های مقطعی نام ببرند.
در همین رابطه محمدیوسف امینداور، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین علت افزایش قیمت طلا و سکه را افزایش نرخ دلار ناشی از انتظارات فعالان بازار سرمایه و مالی از مذاکرات۱+۵دانسته و اظهار داشت: « درحال حاضر تمامی بازارها درحالی در رکود قرار دارند که در کنار نااطمینانی از شرایط سیاسی خارجی، انتظار برای مشخص شدن نتیجه مذاکرات نیز وجود دارد.»
وی گفت: « حجم و تعداد معاملات در بازار سرمایه کاهش زیادی داشته است. البته اگر قضاوت منطقی داشته باشیم، با توجه به تمامی فشارهای حاصل از تحریم ها این رکود اقتصادی فرآیندی طبیعی است.»
به گفته امین داور، کارشناسان بر این باورند که با پیشرفت مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن گروه های بانک ها و خودرو سازی و دارو در بازار سرمایه با رشد قابل توجهی مواجه خواهند شد اما در سایر صنایع در مدت زمان مذاکرات نیز تغییر و رشد و افت قابل توجهی اتفاق نیفتاد.
امین داور با تاکید بر این نکته که سرمایه گذاران بدون تحقیق و مطالعه به هیچ عنوان اقدام به سرمایه گذاری در این بازار نکنند گفت: «تنها راه مواجه شدن با شرایط فعلی بازار صبر است.»
از سوی دیگر شاهین شایان آرانی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگویی با دنیای اقتصاد عنوان کرده که تبعات مثبت نتیجه توافق در صورتی می تواند تاثیر خود بر بازار سرمایه را نشان دهد که بلند مدت باشد :« در كوتاهمدت عوامل رواني اين موضوع از قبيل ذوق، خوشبيني، مثبت بودن فضاي كشور و اميد به آينده باعث مثبت شدن فضاي بورس خواهد شد، اما آثار بلندمدت اين موضوع به فرض تداوم بحثهاي مذاكره، نمود پيدا خواهد كرد و موجب افزايش اعتبار در فضاي بينالمللي و بالطبع ورود سرمايهگذارهاي خارجي به بورس خواهد شد.
وی در ادامه با تاكيد بر فرهنگسازي بيشتر در زمينه آشنايي عامه مردم با بازار سرمايه خاطرنشان كرد: «بايد فرهنگسازيهاي مناسبي براي آشنايي مردم و سهامداران خردي كه تنها به دليل موج و هيجان وارد بورس شدهاند، صورت گيرد تا اين افراد از ريسكهاي موجود در اين بازار آگاهي كامل پيدا كنند.»
ارسال نظر