۱۵۱۰۰۳
۵۰۰۹
۵۰۰۹
پ

رئیس جدید صدا و سیما را بهتر بشناسید

محمد سرافراز در سال‌های اخیر، کمتر به گفت‌وگو با خبرنگاران و همچنین سخنرانی در مجالس رسمی تمایل نشان داده است. با این حال او در دوره‌ی مدیریتش در معاونت برون‌مرزی سازمان صداوسیما، چندین بار شرکت کرد و به تناسب اتفاقاتی که در حوزه‌ی برون‌مرزی رخ می‌داد، واکنش نشان می‌داد.

خبرگزاری ایسنا: محمد سرافراز در سال‌های اخیر، کمتر به گفت‌وگو با خبرنگاران و همچنین سخنرانی در مجالس رسمی تمایل نشان داده است. با این حال او در دوره‌ی مدیریتش در معاونت برون‌مرزی سازمان صداوسیما، چندین بار شرکت کرد و به تناسب اتفاقاتی که در حوزه‌ی برون‌مرزی رخ می‌داد، واکنش نشان می‌داد.

سرافراز در یکی از گفت‌وگوهایش بر این نکته تاکید داشته است که باید در سطح جهانی رسانه تلویزیونی داشته باشیم.

یکی از گفت‌وگوهای خبرنگار ما با محمد سرافراز که از امروز رییس جدید صداوسیما و جایگزین ضرغامی شناخته می‌شود، به مهر ماه سال ۸۵ برمی‌گردد؛ دوره‌ای که یک سال بعد از آن شبکه پرس تی‌وی راه‌اندازی و سرافراز مدیر این شبکه معرفی شد.

هشت سال قبل سازمان صداوسیما دارای این تعداد شبکه نبود و سرافراز که مسوولیت معاونت برون مرزی این رسانه را برعهده داشت، بر این اعتقاد بود که «تا یک برنامه تلویزیونی به شبکه تبدیل نشود، نمی‌تواند نمود کاملی داشته باشد و ما باید در سطح جهانی و بین المللی رسانه تلویزیونی داشته باشیم.»

رئیس جدید صدا و سیما را بهتر بشناسید

او در آن زمان درخصوص گسترش شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی آمریکایی و انگلیسی در خاورمیانه، وضعیت شبکه‌های برون مرزی ایران و امکان همکاری مشترک با دیگر شبکه ها، جذب نیروهای العالم به دیگر شبکه های خبری بین المللی، نقطه قوت شبکه العالم و اطلاع رسانی ویژه در جنگ لبنان و راه اندازی شبکه انگلیسی با خبرنگار ایسنا سخن گفت.

سرافراز در پاسخ به پرسش ما، مبنی بر این که آیا کشور ما می‌تواند متناسب با مخاطب مناطق مختلف رسانه‌های خود را تقویت و گسترش دهد؟ تاکید کرده بود: ایران به دلیل موقعیت خود، هم باید رسانه‌های منطقه‌ای را تقویت کند و هم رسانه‌های بین المللی داشته باشد؛ چرا که این دو، کارکردهای متفاوتی دارند.

وی تاسیس حداقل یک شبکه کردی را به دلیل تحولات گسترده منطقه، جهت اطلاع رسانی و اتخاذ مواضع متفاوت از آنچه گفته می شود ضروری دانسته و افزوده بود: متاسفانه برای همین تعداد برنامه که به زبان‌های آذری، کردی و غیره در شبکه سحر پخش می‌شود، بودجه و امکانات فنی لازم پیش بینی نشده و شرایط ایده‌آلی شکل نگرفته است.

سرافراز با بیان این مطلب که پس از حمله آمریکا به افغانستان برنامه های رادیو دری برون مرزی از دو ساعت به ۱۰ ساعت افزایش یافت اظهار کرده بود: البته پیشنهاد اصلی ما این بود که یک شبکه تلویزیونی به زبان دری و با نیروهای افغانی تاسیس شود که هنوز این اتفاق عملی نشده است.

معاون برون مرزی وقت در ادامه درباره شهادت خبرنگار شبکه العالم در بغداد تصریح کرده بود: با کالبد شکافی انجام گرفته مشخص شد که این شهید با گلوله‌های تفنگ آمریکایی مورد اصابت قرار گرفته بود. اما متاسفانه شهادت او انعکاس خوبی، حتی در شبکه های تلویزیونی داخلی ما نداشت.

به اعتقاد سرافراز پس از حمله اسرائیل به لبنان، دید بهتری نسبت به شبکه العالم در بین مسئولان بر طبق ارزیابی هایشان ایجاد شده است اما با ایده آل فاصله دارد.

وی تاکید کرده بود: اگر جمهوری اسلامی ایران بخواهد طبق آنچه در چشم‌انداز بیست ساله پیش بینی شده، قدرت منطقه‌ای باشد، در بخش رسانه‌ای نیز باید ظرفیت ایجاد کند؛ چرا که با سرمایه‌گذاری بیشتر قطعا نتیجه بهتری می‌گیرد.

سرافراز با بیان این مطلب که ما در اروپا وآمریکا شرایط مناسبی نداریم، گفته بود: از همین رو فعالیت رسانه‌ای شبکه برون مرزی برای مخاطبان انگلیس زبان در اروپا، آمریکا و حتی آسیا ضرورت پیدا می کند.

سرافراز در سال ۸۸ در مقام معاون برون مرزی صداوسیما درباره‌ی قطع شبکه‌ی برون‌مرزی «العالم» واکنش نشان داده و به ایسنا گفته بود: عرب‌ست با این کار اعتبار خودش را به شدت در جهان عرب مخدوش کرد‌ه‌ است و هزینه‌ی سنگینی را بابت این رفتار پرداخت خواهد کرد.

او درباره‌ی قطع شبکه‌ی «العالم» از روی ماهواره‌های عرب ست، نایل ست و بدر، خاطرنشان کرده بود: ابتدا عرب‌ست «العالم» را قطع کرد و بعد به نایل‌ست هم گفتند و آن‌ها نیز این شبکه را قطع کردند؛ این در حالی است که این شرکت‌ها با صداوسیما قرارداد دارند و نمی‌توانند بدون اطلاع قبلی اقدام به چنین کاری کنند. وقتی از آن‌ها پرسیده شد که چرا «العالم» را قطع کردند، به بندی سیاسی اشاره کردند؛ که ما گفتیم این دلیل کفایت نمی‌کند و باید اعلام کنند چه زمانی و درچه برنامه‌ای این موضوع مطرح شد و چرا این شبکه را قطع کردند؛ بالاخره چندین ‌بار با آنان مکاتبه کردیم تا بالاخره به دلایل قطع العالم اشاره کردند.

سرافراز به این پرسش ما که آیا مسؤولان عرب ست دلایل سیاسی را برای قطع العالم اعلام کرده‌اند؟ پاسخ مثبت داده و افزوده بود: یکی از مسؤولان عرب ست با شرق‌الاوسط مصاحبه کرده و گفته‌است، قطع‌ «العالم»، سیاسی نیست؛ این درحالی است که مکتوبات خود عرب ست نشان می‌دهد که مسأله سیاسی بوده‌است.

معاون برون‌مرزی سازمان صداوسیما ادامه داد: مسؤولان عرب ست اشاره کردند که طی دو ماه اخیر شبکه العالم با یک معارض عربستانی مصاحبه کرده و به همین دلیل این شبکه قطع شده است. آنان در بند دوم توضیح داده‌اند که ما به معارضان ایرانی در عرب ست میدان ندادیم و نگذاشتیم شبکه‌های ایرانی پخش شوند.

سرافراز گفته بود:‌ توضیحات مسؤولان عرب ست کاملا مشخص بود و ما گفتیم به صورت مکتوب اعلام کنند؛ در خاورمیانه و کشورهای عربی این موضوع اصلا قابل پذیرش نیست چراکه چنین مقرراتی اصلا وجود ندارد؛ بنابراین این‌که اعلام کنند چون «العالم» با یک معارض عربستانی صعودی مصاحبه کرده، ما آن را قطع کرده‌ایم، هیچ‌کس نمی‌پذیرد؛ چنان‌که تابه‌حال هم نپذیرفته‌ایم. وقتی سایت الجزیره این خبر را منعکس کرد همه این کار را محکوم کردند.

وی ادامه داده بود: بخش دومی را که مسؤولان عرب ست در نامه‌شان آورده‌اند، هم کاملا مخدوش است؛ چراکه شبکه العربیه مال خود عربستان است؛ آنها نه تنها با معارضان ایرانی صحبت کرده‌اند که با گروه‌هایی که ما آن‌ها را تروریست می‌دانیم مثل جندالله و منافقین هم مصاحبه و درباره آنان برنامه‌سازی کردند. پس ادعای دومشان هم کاملا مخدوش بود.

سرافراز در پاسخ به این پرسش که سرانجام مذاکرات مسؤولان عرب ست با مقامات رسانه‌ای ایرانی چه شد؟ گفته بود: آن‌ها پیشنهاد مذاکره داده‌اند و ما هم موافقت کرده‌ایم؛ البته ما قصد داریم راه‌های جایگزین را هم پیدا ‌کنیم و امیدواریم زودتر به نتیجه برسیم؛ چراکه این‌ها کارها را هیچ کشور عربی و صاحب‌نظر رسانه نمی‌پذیرد.

رییس فعلی سازمان صداوسیما در بهمن ماه سال ۹۰ پس از اینکه سازمان نظارت بر رسانه‌های انگلیس «آفکام»، برای پرداخت جریمه یک صد هزار پوندی از سوی دفتر شبکه پرس تی‌وی در لندن مهلت تعیین کرد و مجوز پخش این شبکه خبری باطل شد و از سرویس پخش ماهواره‌یی اسکای هم حذف شد، در گفت‌وگویی که یکی از طولانی ترین اظهار نظرهایش محسوب می‌شود به تشریح این جریان پرداخت.

او در بخش پایانی گفت‌وگویش از پرس تی‌وی گفته بود و اینکه در ان زمان سایت «پرس» پرمخاطب‌ترین سایت در حوزه سایت‌هایی که از طریق انگلیس پخش می‌شوند، شده بود.

سرافراز گفته بود: ما پرس تی‌وی را در شبکه‌های اجتماعی، اینترنت و آی‌پی تی‌وی هم پخش می‌کنیم. این شبکه را مردم انگلیس از طرق مختلف دریافت می‌کنند. در گزارش دی ماه سایت پرس تی‌وی، حدود ۶۲ میلیون بار خبرهای این سایت خوانده شده بود و آمار خوبی به شمار می‌آید. البته ما نظرسنجی هم کردیم مثلا در کشورهای آفریقایی در کشور نیجریه شبکه پرس تی‌وی به عنوان چهارمین شبکه پرمخاطب در این کشور شناخته شده است.

می‌دانیم که در حوزه آفریقا مخاطبان خوبی داریم. در حوزه امریکا به دلیل پوشش همین جنبش وال استریت و ادامه این جنبش؛ در بسیاری از مواقع این شبکه سخنگو و بلندگوی این جنبش اجتماعی شده است. همین مسئله باعث اقبال عمومی به این شبکه شده است؛ البته از طریق همین سایت‌های اینترنتی و سایت‌های اجتماعی؛ چون در آن جا هم ما در سیستم کابلی امریکا حضور نداریم و آن‌ها به ما مجوز ندادند. ولی کاملا روبه رشد هستیم، حتی در کشورهای حوزه خلیج فارس حتی کشوری مثل بحرین آمارهای خیلی خوبی برای شبکه پرس تی‌وی داریم.

العالم جای خودش را دارد و در کشورهای عرب زبان خصوصا در کشورهایی مثل بحرین و عراق مخاطب زیادی دارد. در کشورهایی مثل مصر و سوریه مخاطب قابل قبولی دارد و کل آمارها مختلف و همگی روبه رشد است. این روند رو به رشد به خاطر این است که این نگاه متفاوت کاملا نشان داده می‌شود. وقتی هیچ شبکه‌ای، چه شبکه‌های عربی و چه شبکه‌های انگلیسی، مظلومیت مردم بحرین را منعکس نمی‌کند و شبکه‌های خارجی درباره جنایت‌هایی که آل خلیفه در حق مردم بحرین انجام می‌دهد، تقریبا سکوت مطلق کرده‌اند. وقتی شبکه‌هایی که این برنامه‌ها را پخش می‌کنند طبعا اقبال خوبی از آن‌ها صورت می‌گیرد. این در حوزه سیاسی است.

البته ما به اصطلاح در آن سپهر رسانه‌ای همه جور فعالیت رسانه‌ای در حوزه برون مرزی انجام می‌دهیم. در حوزه فیلم و سریال شبکه آی فیلم را داریم که برای عرب زبان‌ها به صورت ۲۴ ساعته فیلم و سریال پخش می‌کند. وقتی این شبکه راه افتاد در مدت خیلی کوتاهی استقبال خیلی خوبی از این شبکه صورت گرفت. شبکه آی فیلم شبکه‌ای است که حداقل با ۸۰۰ شبکه عرب زبان رقابت می‌کند.

استقبال از این شبکه روز به روز افزایش می‌یابد و این آماری که می‌گویم، آمار جدید نیست و آمار چند ماه قبل است. روز به روز به مخاطبان این شبکه اضافه می‌شود. وقتی سریال مختار در بغداد پخش می‌شد، من تصویر یکی از میادین بغداد را خودم دیدم که مردم در ماه رمضان در کنار میدان ایستاده بودند و مانیتور بزرگی که در این میدان بود، مردم به صورت نشسته و ایستاده آن را تماشا می‌کردند.

او ادامه داد بود: خوشبختانه چون شبکه آی فیلم تجربه موفقی بود، همان طور که به نوعی هم شما اشاره کردید، ما بعد از مدتی این شبکه را دو زبانه پخش کردیم، هم فارسی و هم عربی؛ خب زبان فارسی را مردم از طریق فرستنده‌های دیجیتال و از طریق این دستگاه‌ها در داخل کشور هم دریافت می‌کنند و خوشبختانه استقبال خوبی هم در داخل کشور با این شبکه شد. این باعث شد که برای ما انگیزه‌ای ایجاد شود که فیلم‌ها را به زبان انگلیسی هم دوبله کنیم و فکر می‌کنیم که می‌تواند موفق باشد.

به هر حال فیلم‌ها و سریال‌هایی که در جمهوری اسلامی تولید می‌شود با توجه به این که مخاطبین در خارج از مرزهای ایران با مفاسد اخلاقی زیادی در سریال‌ها مواجه هستند، می‌شود گفت که این شبکه‌های پاکی هستند و این مسئله را به شکل‌های مختلف و تقریبا هر روز به ما می‌گویند و از این بابت از ما تشکر می‌کنند.

وقتی بالاخره هنرپیشه‌ها اینجا با حجاب ظاهر می‌شوند این یک الگوی متفاوت در دنیا است، دنیا این را ندیده و این مسئله برایشان جای تعجب دارد. ما شبکه اسپانیایی را به شکل آزمایشی راه انداختیم و ان‌شاالله قرار است تا ۱۱بهمن به صورت رسمی راه‌اندازی شود.

خب بخشی از این شبکه فیلم و سریال‌های دوبله شده ایرانی را پخش می‌کند این یک فضای کاملا متفاوتی را برای مخاطب در امریکای لاتین ایجاد می‌کند و یک الگوی کاملا جدیدی را در اختیار این‌ها قرار می‌دهد که این‌ها از نظر روابط خانوادگی روابط بین زن و مرد، مادر و پدر، خواهر و برادر و غریبه و آشنا و همه این موارد در خارج از کشور خیلی ارزشمند است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج