۱۵۰۵۶۱۶
۷ نظر
۱۸۵۵
۷ نظر
۱۸۵۵
پ

دریاچه‌ای با عمق ۴۲ متر، در بیابان‌های عربستان!

باور کردنش سخت است که برخی از خشک‌ترین و داغ‌ترین مناطق زمین زمانی از مرکزهای سرسبز تنوع زیستی بوده‌اند. بیابان رُبع‌الخالی که در زبان انگلیسی با عنوان «ربع خالی» یا «The Empty Quarter» شناخته می‌شود، نمونه‌ی کاملی از این موضوع است.

خبرآنلاین: رُبع‌الخالی بزرگ‌ترین «دریای شنی» جهان است، این بیابان که بخش پایینی شبه‌جزیره‌ی عربستان را پوشانده، به‌طور میانگین تنها ۳ سانتی‌متر در سال بارندگی دارد. اما پژوهشی تازه نشان می‌دهد که زمانی نه‌تنها بیش از ۳ سانتی‌متر آب در این منطقه وجود داشته، بلکه به‌جای بیابان، اینجا یک دریاچه بوده است.

6213031

پژوهشگران برآورد کرده‌اند که این دریاچه در عمیق‌ترین نقطه‌اش تا ۴۲ متر (حدود ۱۳۸ فوت) عمق داشته و حدود ۱٬۱۰۰ کیلومتر مربع مساحت داشته است. این تقریباً دو برابر مساحت دریاچه‌ی ژنو در سوئیس است که امروزه حدود ۵۸۰ کیلومتر مربع مساحت دارد.

این دریاچه‌ی باستانی احتمالاً حدود ۸۰۰۰ سال پیش و در دوره‌ای از بارندگی شدید که با عنوان «عربستان سبز» شناخته می‌شود، به بزرگ‌ترین اندازه‌ی خود رسیده است. پژوهشگران معتقدند که در مقطعی، بارندگی‌های شدید باعث طغیان دریاچه شده‌اند و این امر به شکل‌گیری یک دره‌ی ۱۵۰ کیلومتری در زمین منجر شده است.

دانشمندان برای فهم منشأ این سیلاب‌ها، رسوبات و اشکال زمین‌شناسی منطقه را مطالعه کردند. آن‌ها به این نتیجه رسیدند که دوره‌های مرطوبی که به پُر شدن دریاچه‌ی باستانی کمک کرده‌اند، به‌احتمال زیاد حاصل گسترش موسمی بادهای آفریقایی و هندی به سمت شمال بوده‌اند. زمانی که دریاچه به بیشینه‌ی اندازه‌ی خود رسید، فقط منظره‌ای چشم‌نواز نبود، بلکه احتمالاً بخش مهمی از فعالیت‌های انسانی در منطقه را نیز ممکن کرده است.

مایکل پترالیا، یکی از پژوهشگران این پژوهش، در بیانیه‌ای گفت: «شکل‌گیری چشم‌اندازهای دریاچه‌ای و رودخانه‌ای، همراه با مراتع و ساواناها، باعث گسترش گروه‌های شکارچی، گردآورنده و دام‌دار به منطقه‌ای شده که اکنون یک بیابان خشک و بی‌بار است. این موضوع با شواهد فراوان باستان‌شناسی که در ربع‌الخالی و در امتداد سامانه‌های باستانی دریاچه و رود آن یافت شده، تأیید می‌شود.»

این منطقه در نهایت کاهش شدید بارندگی را تجربه کرد که باعث مهاجرت جمعیت‌ها شد. یافته‌های این مطالعه علاوه بر روشن کردن گذشته‌ی ربع‌الخالی، در پژوهش‌های اقلیمی امروزی نیز اهمیت دارند. اکنون درک این‌که تغییرات اقلیمی گذشته چگونه محیط فیزیکی و پراکندگی جمعیت‌های انسانی را شکل داده‌اند، برای تفسیر چالش‌های امروزی حیاتی است.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • گل صبر

    خداراشکر.

  • زهرا

    انها بیابانو تبدیل به دریاچه می کنند ما دریاچه ها رو خشک می کنیم

  • سید قاسم

    به نظر من در کوتاه کوتاه کوتاه زمان خوبه جالبه ولی در آینده به نابودی جغرافیای عربستان می‌شود

  • سید قاسم

    به نظر من در کوتاه کوتاه کوتاه زمان خوبه جالبه ولی در آینده به نابودی جغرافیای عربستان می‌شود

  • Nothing

    خودتحقیر

  • اوستا

    اینجا دریاچه‌ها را خشک می کنند
    علی برکت الله

  • آریانا

    مگه دروغ میگه؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج