شناخت علائم سینوزیت و درمان آن
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: شناخت علائم سینوزیت و تمایز آن با سایر بیماریها، نقش مهمی در درمان مؤثر و جلوگیری از عوارض این بیماری دارد.
ایسنا: عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: شناخت علائم سینوزیت و تمایز آن با سایر بیماریها، نقش مهمی در درمان مؤثر و جلوگیری از عوارض این بیماری دارد.
دکتر جوانه جهانشاهی با تأکید بر اهمیت سینوسها در عملکرد سیستم تنفسی، نقش آنها را در کاهش انتشار عوامل بیماریزا و بهبود کیفیت هوای تنفسی تشریح کرد و گفت: سینوسها بهعنوان بخشی از ساختار تنفسی، با تهویه هوای ورودی به بدن، به بهبود کیفیت تنفس کمک کرده و تا حدی از انتشار باکتریها و پاتوژنها جلوگیری میکنند.
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به ساختار سینوسها گفت: سینوسها شامل چهار گروه اصلی یعنی سینوسهای پیشانی، فکی، اتموئید (بین دو چشم) و پسسری هستند که در هر فرد ویژگیهای منحصربهفردی دارند؛ بهطوری که هیچ دو انسانی دارای سینوسهای کاملا مشابه نیستند.
نقش سینوسها در حفاظت از اندامهای حیاتی
جهانشاهی با بیان اینکه سینوسها و بینی نقش ضربهگیر را در برابر صدمات بهصورت ایفا میکنند، تصریح کرد: در صورت برخورد ضربه به ناحیه صورت، سینوسها و بینی به دلیل دیواره نازک خود اولین ناحیهای هستند که تحتتأثیر قرار میگیرند و میشکنند، این عملکرد باعث کاهش شدت آسیب به اندامهای حیاتی مانند مغز و چشمها میشود.
وی به تأثیر صدمات دوران کودکی بر ساختار بینی اشاره کرد و افزود: برخوردهای مکرر به بینی در دوران کودکی میتواند منجر به انحراف تیغه بینی شود که در نتیجه آن فرد دچار مشکلات تنفسی شده و ممکن است در هنگام خواب تنها در یک وضعیت خاص احساس راحتی کند.
تأثیر آلرژی بر سینوسها و بروز سینوزیت
این متخصص گوش، حلق و بینی با تأکید بر ارتباط مستقیم آلرژی و بیماریهای سینوسی اظهار داشت: آلرژی میتواند موجب التهاب در دهانه سینوسها شده و زمینه را برای عفونتهای سینوسی و سینوزیت فراهم کند.
جهانشاهی با بیان اینکه آلرژی درمان قطعی ندارد، گفت: بیماران باید تاحدامکان از تماس با آلرژنها و عوامل حساسیتزا پرهیز کنند و در صورت لزوم، به طور مداوم از داروهای ضد حساسیت استفاده کنند.
وی با اشاره به شیوع بیشتر سینوزیت در کودکان نسبت به بزرگسالان خاطرنشان کرد: به دلیل کوچکتر بودن حفرات سینوسی در کودکان، این بیماری در گروه سنی اطفال شایعتر است، علاوه بر این، وجود لوزه سوم در کودکان عاملی مهم در بروز سینوزیت محسوب میشود که در بسیاری از موارد، درمان لوزه سوم میتواند منجر به بهبود سینوزیت نیز شود.
وی بر اهمیت رعایت نکات بهداشتی و مدیریت آلرژی در پیشگیری از مشکلات سینوسی تأکید کرد و افزود: مراقبت از سلامت سینوسها میتواند نقش مهمی در بهبود کیفیت تنفس و جلوگیری از بیماریهای تنفسی ایفا کند.
این متخصص گوش، حلق و بینی تصریح کرد: شروع سینوزیت معمولاً با یک سرماخوردگی ساده آغاز میشود، اما در برخی موارد این عفونت به شکل سینوزیت باکتریایی ادامه مییابد، از آنجاکه در فصلهای سرد، شیوع سرماخوردگی و عفونتهای مرتبط بیشتر است، سینوزیت نیز در این دوره افزایش مییابد.
علائم سینوزیت و تفاوت آن با سرماخوردگی
جهانشاهی با اشاره به شباهت برخی علائم سینوزیت و سرماخوردگی، خاطرنشان کرد: سینوزیت علائمی مانند ترشحات طولانیمدت بینی، ترشح پشت حلق، گرفتگی بینی، درد در دندههای فوقانی، کاهش حس بویایی، احساس بوی نامطبوع از حلق و بینی، تب و خستگی دارد.
وی تأکید کرد: در صورتیکه این علائم بیش از ۱۲ هفته ادامه داشته باشد، بیماری وارد مرحله مزمن میشود که معمولا به دلیل مشکلات ساختاری بینی، ابتلا به آلرژی و عدم مصرف صحیح داروها رخ میدهد.
روشهای درمان سینوزیت و زمان مراجعه به پزشک
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی همدان توصیه کرد: در ۵ تا ۷ روز اول ابتلا به سرماخوردگی، استفاده از درمانهای خانگی مانند دمنوش آویشن و شستوشوی مداوم بینی میتواند به بهبود علائم کمک کند.
جهانشاهی افزود: اما درصورتیکه سینوزیت بیش از ۷ روز طول بکشد، لازم است بیمار به پزشک متخصص مراجعه کند. درمان این بیماری شامل مصرف کامل داروهای تجویز شده است و در موارد حاد و مقاوم، عمل جراحی سینوسها توصیه میشود.
وی در پایان تأکید کرد: شناخت علائم سینوزیت و تمایز آن با سایر بیماریها، نقش مهمی در درمان مؤثر و جلوگیری از عوارض این بیماری دارد.
ارسال نظر