۱۴۸۲۴۲۱
۲۵ نظر
۲۳۲۷
۲۵ نظر
۲۳۲۷
پ

چند نکته مهم درباره اعدام ۶ ایرانی در عربستان

رابطه کنونی ایران و عربستان سعودی هم اکنون ناظر و پشتیبانی به نام چین دارد که خود نیز در قله اعدام ها ایستاده و در این زمینه در جهان اول است.

رضا غبیشاوی در عصر ایران نوشت: درباره اتفاق اخیر یعنی اعدام ۶ ایرانی در عربستان سعودی می توان به این چند نکته اشاره داشت:

۱- اقدام عربستان سعودی در اعدام ۶ شهروند ایرانی، اتفاق منفی در روابط تهران - ریاض به شمار می آید. به ویژه که به گفته وزارت خارجه ایران، این اتفاق بدون اطلاع سفارت ایران انجام شده که نشانه ای از عدم رعایت قوانین بین المللی و هنجارهای موجود در روابط کنسولی میان کشورهاست.

6155682

رویه موجود درمیان کشورها این است که معمولا از اعدام شهروندان خارجی خودداری می کنند.

اعدام شهروندان ایرانی در عربستان سعودی به جرم قاچاق مواد مخدر البته مسبوق به سابقه است. قبل از این در سال 1393 هم این کشور 3 ایرانی را به همین جرم، اعدام کرد. پیش از این نیز چند باری این اتفاق رخ داده است.

2- حکومت عربستان سعودی با وجود تلاش برای تغییر و بهبود تصویر و محتوای خود در نگاه جهانیان اما همچنان در زمینه اعدام، کارنامه غیرقابل دفاع و منفی دارد. این کشور در رتبه سوم بالاترین تعداد اعدام در جهان قرار دارد. بسیاری از این موارد اعدام نیز ارتباطی به اسلام و شریعت ندارند از جمله همین موضوع قاچاق مواد مخدر.

هر چقدر حکومت سعودی تلاش کند تصویری زیبا از اصلاحات و تغییرات مثبت در این کشور برای مردم جهان ترسیم کند اما چنین اتفاقاتی نشانه هایی از برخی واقعیت های حکمرانی در این کشور دارد.

عربستان سعودی در زمینه اعدام شهروندان خارجی، شیوه نادرستی دارد. از شهروندان بحرین و مصر (دو همسایه و متحد ریاض) تا کشورهای دور و نزدیک را به تیغ اعدام می کشد.  اعدام شهروندان خارجی در عربستان سعودی از نظر تعداد و تنوع ملیت ها، در جهان رکورددار است. البته یک رکورد منفی.

براساس آمار خبرگزاری فرانسه، کشور عربستان سعودی در سال گذشته میلادی ( 2024) تعداد 338 نفر را اعدام کرد که 129 نفر آنها شهروندان خارجی بودند. ملیت اعدامی ها شامل 25 نفر یمنی، 24 پاکستانی، 17 مصری، 16 سوری، 14 نفر از نیجریه، 13 نفر از اردن ، 7 نفر از اتیوپی، 3 نفر از سودان، 3 هندی، 3 افغانستانی ، یک سریلانکایی،  یک نفر از اریتره، یک نفر از فیلیپین و یک نفر بنگلادشی هستند.

در سال گذشته میلادی (2024) از میان 338 نفر اعدامی،  117 نفر به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام شده اند که 85 نفر آنها خارجی هستند.

حتما اگر عربستان سعودی به لحاظ مذهبی، اقتصادی و سیاسی جایگاه و موقعیت فعلی را نداشت نمی توانست این چنین دست به اعدام پرشمار شهروندان دیگر کشورها بزند اما این وضعیت را به یک رویه تبدیل کرده و دیگر کشورها هم تقریبا آن را قبول کرده اند. به همین دلیل، چنین اعدام های پرشماری تاکنون منجر به تنش بزرگ در روابط ریاض با دیگر کشورها نشده است.

ضمن اینکه تعداد اعدام ها در عربستان سعودی در سال گذشته میلادی (2024) نسبت به سال های قبل از آن هم شاهد جهش بزرگی است و به رقم بی سابقه ای از زمان ثبت این آماریعنی از سال 1990 میلادی تاکنون رسیده است. این کشور در سال های 2023 و 2020 به ترتیب 170 و 147 اعدام داشته است.

3-  وزارت خارجه ایران بعد از انتشار خبر اعدام در  واکنشی متناسب، بلافاصله سفیر عربستان سعودی در تهران را احضار و به این اتفاق اعتراض کرد. همچنین قرار است هیاتی از وزارت خارجه ایران برای پیگیری این موضوع راهی عربستان سعودی شود.

به گفته مقامات وزارت خارجه ایران، حکم اعدام این افراد از سال ها قبل در عربستان سعودی صادر شده بود. این ناکامی در جلوگیری از اعدام این افراد، تاسف برانگیز است. مقامات وزارت خارجه باید تلاش بیشتری برای جلوگیری از این اعدام به کار می گرفتند. حداقل اینکه با وجود رویه اعدام های پرشمار شهروندان خارجی در عربستان سعودی، مسوولان ایرانی باید فعالیت بیشتری را در پرونده این 6 ایرانی به کار می گرفتند و در دادو ستدهای چند سال اخیر، زمینه نجات آنها را فراهم می کردند. حداقل اینکه درباره آنها اطلاع رسانی انجام می شد تا به لحاظ افکار عمومی، مقامات سعودی برای خودداری از اعدام، تحت فشار قرار می گرفتند.

با این حال جای چنین اعتراض و پیگیری درباره اتفاق اخیر در کویت یعنی اعدام 3 ایرانی در این کشور خالی بود. 3 ایرانی در کویت اعدام شدند اما هیچ اعتراض یا واکنشی از سوی سفارت یا وزارت خارجه ایران رخ نداد یا اعلام نشد.

4- این اتفاق اخیر، محک خوبی برای شدت و ضعف رابطه ایران و عربستان سعودی است. آیا دو کشور می توانند این مسئله را حل و فصل کنند یا نه و  آیا اختلاف میان دو کشور بالا می گیرد و به مرحله تنش می رسد؟

از زمان انتشار خبر اعدام تاکنون، با بررسی واکنش ها در دو کشور مشخص است که آنها قصد ندارند بر سر این موضوع، تنش جدیدی در رابطه دو طرفه ایجاد کنند و دو طرفه قادر به کنترل اختلاف هستند. به ویژه که وزارت خارجه ایران در خبر واکنش خود، تیتر را به احضار سفیر عربستان سعودی اختصاص نداد.

کافی است مقایسه کنیم اگر این اتفاق در قبل از برقراری دوباره روابط رخ داده بود حتما با واکنش های بیشتری در ایران روبه رو می شدیم.

ضمن اینکه رابطه کنونی ایران و عربستان سعودی هم اکنون ناظر و پشتیبانی به نام چین دارد که خود نیز در قله اعدام ها در جهان ایستاده و در این زمینه در جهان رکورددار اول است.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

نظر کاربران

  • ناشناس

    مدعیان حقوق بشر کجان پس؟

  • همشری

    خیلی هم خوب است که قاچاقچی ومواد فروش ها را اعدام می‌کند در عربستان واقع یک دزد نیست چون در جا گردن می‌زنند حال اینجا

    پاسخ ها

    • ناشناس

      از کجا میدونی عربستان راست میگه شاید مواد واسشون جاساز کردن

  • بدون نام

    خودروسازهامون چی؟چند نفر را در طول روز در جاده ها اعدام می شوند؟

  • ناشناس

    با خصومتی که عربستان با ایران داره باید ‌پیگیر بشن دروغ نگفته باشن و‌ واسشون پرونده نساخته باشن

  • ناشناس

    موافق اعدام نیستم اما اگردرایران هم اینقدرسخت گیری برای موادمخدرداشتیم اینقدرجوانان ما به دام این موادنمی افتادند.

  • ناشناس

    قانون کشورشان را اجرا میکنند.

  • بهرام

    الهی شکر. دستشان درد نکند ...

  • هم صدا

    کار درست کردن خدا خیر و برکت به کسب و‌کارشون بده 🤣🤣🤣

  • حامد

    اعدام قاچاقچی خدمت به نوع بشر هست حتی قاچاقچیان یک گرم مواد مخدر هم باید بدون محاکمه اعدام کنن

  • فرهاد

    اونا نمیخوان کشورشون مثل ایران معتاد باشن به مواد مغدر زوره

  • صمدخان

    حال در اینجا ،مسولین ،اختلاسگر و به غارت بیت المال مشغولند با خیال راحت و....

  • حاج قاسم

    😁🙃🙃

  • علی

    کاش ما هم مواد فروشا را اعدام میکردیم البته حدودا یک پنجم جمعیت فعال کشورمون کم میشد

  • کاوه

    طوری میگن عربستان اعدام کرده خودتان اعدامو لغو کرده

  • امیر

    قاچاقچی مواد مخدر باید اعدام بشه . دست عربستان دزد نکنه

  • .

    وقتی میدونند قاچاق مواد حکمش اعدامه بیخود کردند قاچاق کردند

  • بدون ریا و تزویر

    کشورش قانون دارد.مثل کشور ایران خوبه مواد سرازیز بشه و پانزده میلیون معتاد داشته باشه.

  • گودرزی

    خیلی خوب کاری کرده چرا اینجا روزی چند نفر قاچاقچی اعدام میشه

  • بی وفا

    توبه گرگ مرگه..فقط اعدام..ولی ایران قانون خوبی نداره

  • بی وفا

    دمشون گرم.قاچاقچی و سارق فقط باید اعدام بشه والسلام.

  • مانا

    بنظرم ایرانیها وقتی میدونن عربستان چنین رسمی داره یک کم خودداری کنن و به عربستان مواد قاچاق نکنن

  • غ

    باید متقابلاً سعودیه های وهابی رو اعدام کنیم تا بفهمند با کی طرفن

  • رزمنده

    کار خوبی کرده از مواد فروش نباید دفاع کرد.

  • شجاع الدین

    شجاع الدین ،قوانین مبارزه با مواد مخدر در کشورهای عربی خصوصا عربستان بشدت اجرا میگردد.فراموش نکنیم در کشور ما نیز بیشتر اعدامها مربوط به مواد مخدر می‌باشد .ضمنا ما خود در اعدام خارجیها خود دستی داریم.لذا اعتراض به این اعدامهامیتواند فقط بعلت عدم اطلاع رسانی وعدم حضور نماینده ایران در مراسم باشد .

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج