پشتپرده ادعای غرامت ۳۰۰میلیاردی از ایران
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم و تحلیلگر ارشد مسائل بینالملل گفت: «طرح ادعای غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری از ایران همان فرار رو به جلو برای عدم پرداخت بدهی ۳۰ میلیارد دلاری به ایران است؛ چون رسماً نخستوزیر دولت اسد تأیید کرده که دمشق ۳۰ میلیارد دلار به تهران بدهکار است که بخش عمدهای از این طلبها ناظر به فروش نفت ایران است و هیچ ارتباطی به مسائل نظامی، امنیتی و دفاعی ندارد.»
روزنامه شرق: هفته گذشته بود که سایت خبری لبنانی «المدن» به نقل از یک منبع آگاه و مرتبط با حاکمان جدید سوریه گزارش داد: «دولت جدید سوریه درحال تهیه متنی برای ارائه به دادگاههای بینالمللی و مطالبه غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری برای ملت و دولت سوریه است». این منبع آگاه درباره دلیل این غرامت هم این ادعای واهی را مطرح کرد: «این مبلغ غرامت بابت ضرری است که به دلیل حمایت نظامی ایران به همراه شبهنظامیانش از نظام بشار اسد، به مردم سوریه و زیرساختهای سوریه وارد شد».
این درحالی است که محمد جلالی، آخرین نخستوزیر دولت بشار اسد، در مصاحبه هفته گذشتهاش با شبکه روداو متعلق به اقلیم کردستان عراق رسما به بدهی دمشق به تهران اذعان کرد و بیان داشت: «ایران از زمان آغاز انقلاب (اعتراضات ضددولت اسد از ۲۰۱۱)، سالانه یک میلیارد دلار به سوریه میپرداخت و بدهی سوریه به ایران به ۳۰ میلیارد دلار رسید».
او درباره نحوه حمایت ایران از دولت بشار هم خاطرنشان کرد: «ایران ماهانه دو میلیون بشکه نفت برای سوریه ارسال میکرد. یک میلیون هم خودمان میخریدیم. عراق به دلیل منع آمریکا نمیتوانست به ما نفت صادر کند». این اعتراف رسمی آخرین نخستوزیر دولت اسد به نحوی تعیینکننده رقم بدهیهایی بود که حشمتالله فلاحتپیشه طی سالهای اخیر بارها در گفتوگو با رسانهها و در نوشتههای فضای مجازی بر آن تأکید داشت.
پیش از این گفته شده بود که ایران دستکم ۵۰ میلیارد دلار طلب از دولت سوریه دارد که در دولت جدید آن را پیگیری خواهد کرد. همزمان، اسعد حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه دولت جدید سوریه در توییتی با ادبیات ضدایرانی نوشت: «ایران باید به اراده ملت سوریه و حاکمیت و امنیت کشور احترام بگذارد».
الشیبانی در ادامه نوشته خود دست به تهدید تهران زد و نسبت به ایجاد بیثباتی و هرجومرج در سوریه به تهران هشدار داد و مسئولیت نتایج اظهارات اخیر ایران را برعهده این کشور دانست. پنجشنبه هفته گذشته نیز اتحادیه عرب در بیانیهای واهی خطاب به ایران مدعی شد تا «در سوریه به فتنه دامن نزند». به موازات آن، ظرف چند روز گذشته اعتراضاتی هم از سوی علویهای سوریه شکل گرفته است.
مجموعه این تحولات و تقابل احتمالی حاکمان جدید سوریه با تهران، محور گفتوگوی دیگری با حشمتالله فلاحتپیشه است تا از منظر رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم و تحلیلگر ارشد مسائل بینالملل به بررسی دقیقتر وقایع تازه سوریه بپردازیم که در ادامه مشروح این گپوگفت را از نظر میگذرانید.
اخیرا گزارش شده که حکومت جدید سوریه درحال تهیه متنی برای دادگاههای بینالمللی است که شامل درخواست از ایران برای پرداخت ۳۰۰ میلیارد دلار به عنوان غرامت است. پیش از این گفته شده بود ایران دستکم ۵۰ میلیارد دلار طلب از دولت سوریه دارد که در دولت جدید آن را پیگیری خواهد کرد. اما حضرتعالی همواره بر طلب ۳۰ میلیارد دلاری از سوریه تأکید داشتید که در آخرین مصاحبه با «شرق» عنوان کردید هر دولتی در سوریه روی کار باشد، باید این طلب را پرداخت کند. بهویژه آنکه محمد جلالی، آخرین نخستوزیر دولت بشار اسد، در مصاحبه با شبکه «روداو» (کردستان عراق) فاش کرد که «بدهی سوریه به ایران به ۳۰ میلیارد دلار رسید» که رقم شما را تأیید میکند و نوعی اعتراف رسمی به این بدهی است. اما به نظر میرسد ادعای حکومت جدید سوریه، نوعی فرار رو به جلو برای عدم پرداخت طلب کشورمان است. ارزیابی حضرتعالی هم چنین است؟
بله، طرح ادعای غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری از ایران همان فرار رو به جلو برای عدم پرداخت بدهی ۳۰ میلیارد دلاری به ایران است. چون همانطورکه اشاره کردید، رسما نخستوزیر دولت اسد تأیید کرد دمشق ۳۰ میلیارد دلار به تهران بدهکار است که بخش عمدهای از این طلبها ناظر به فروش نفت ایران است و هیچ ارتباطی به مسائل نظامی، امنیتی و دفاعی ندارد. به اعتراف نخستوزیر دولت اسد: «ایران ماهانه دو میلیون بشکه نفت برای سوریه ارسال میکرد. یک میلیون هم خودمان میخریدیم. عراق به دلیل منع آمریکا، نمیتوانست به ما نفت صادر کند». اینجا موضوع صرفا به حوزه انرژی بازمیگردد، نه چیز دیگر.
اگر این درخواست غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری در محافل بینالمللی و حقوقی مطرح شود، ایران با استدلال به اینکه دولت وقت سوریه از تهران برای حضور در این کشور دعوت به عمل آورده، میتواند پاسخی به این غرامت داشته باشد؟
اولا موضوع درخواست غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری حکومت جدید سوریه از ایران پایه حقوقی ندارد، بلکه طبق آن چیزی که من از اخبار و گزارشها دیدم، بیشتر یک حرکت و اقدام سیاسی است تا حقوقی. اما همانطورکه اشاره کردید، در زمان جنگ داخلی سوریه و به دعوت رسمی حکومت مستقر، ایران با هدف جنگ با داعش وارد این کشور شد. پس ایران برای ورود به جنگ داخلی سوریه پاسخ مستدل قوی دارد.
از طرف دیگر همانطورکه در مصاحبه قبلی گفتم و دوباره تأکید میکنم، بدهیهای خارجی هر کشوری با تغییر حکومتها کنار گذاشته نمیشود. اکنون که آخرین نخستوزیر اسد هم به این بدهی ۳۰ میلیارد دلاری اعتراف کرده و از طرف دیگر به واسطه تلاشهایم در سالهای گذشته این بدهی در دولت و مجلس وقت سوریه رسما تأیید شده و اسنادش هم موجود است، باید حکومت جدید این کشور با هر ایدئولوژی سیاسی و عقیدتی که دارد آن را به ایران پرداخت کند و با ادعاها و و فرار رو به جلو، ذیل عنوان غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری نمیتواند از پرداخت این بدهی شانه خالی کند.
ولی ما تجربه تلخی مانند عدم دریافت غرامت از عراق به واسطه جنگ تحمیلی را داریم که به یک روایتی، حدود هزارو ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد بود، درحالیکه کویت تا آخرین سنت غرامت خود را از عراق گرفت. چه تضمینی هست که تجربه غرامت جنگ تحمیلی عراق برای سوریه تکرار نشود؟
در بند ششم قطعنامه ۵۹۸ به اذعان خاویر پرز دکوئیار، دبیرکل وقت سازمان ملل، غرامت ایران در آن زمان ۹۸ میلیارد دلار تخمین زده شد. اما تحولات سالهای بعد از جنگ تحمیلی در عراق باعث شد ایران مسئله دریافت غرامت از این کشور را نه به عنوان یک مسئله تمامشده، بلکه به عنوان یک مسئله تعلیقی درآورد؛ لذا در همین مصاحبه تأکید میکنم که «کماکان ایران میتواند غرامت خود از عراق را هم به واسطه جنگ تحمیلی طلب کند». همین الان، آلمان درحال پرداخت غرامت کشور لهستان به واسطه جنگ جهانی دوم است که دههها از آن میگذرد. پس زمانی باید عراق هم غرامت جنگ تحمیلی را به ایران پرداخت کند، کما اینکه سوریه هم باید این بدهی ۳۰ میلیارد دلاری خود به ایران را بدهد.
تغییر دولتها و حکومتها و با گذشت سالها و دههها نمیتوان از زیر بار پرداخت این بدهیها و غرامتها به ایران شانه خالی کرد. منتها تفاوت اصلی بین غرامت ما در جنگ با عراق با طلب ۳۰ میلیارد دلاری از سوریه این است که هم دولت وقت سوریه (بشار اسد) و هم پارلمان این کشور رسما این بدهی را تأیید کردند. اسنادش موجود است و همین چند روز پیش آخرین نخستوزیر حکومت اسد هم به این بدهی اذعان داشت. بد نیست این خاطره را هم بگویم که زمانی که در مجلس بودم، در دیداری که با بشار اسد و نخستوزیر وقت سوریه داشتم به آنها گفتم که این طلب ۳۰ میلیارد دلاری حقالناس مردم ایران است و باید آن را بدهند. بعدا در دیداری هم که با آقای اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی، داشتم به او گفتم که «من به دین خودم عمل کردم و با تلاشهایی که داشتم مجلس سوریه هم رسما این بدهی ۳۰ میلیارد دلاری به ایران را پذیرفت و قانونی برای پرداخت این طلبها تصویب کرد». البته به آقای جهانگیری هم این را توصیه کردم تا زمانی که سوریه اقدامی برای پرداخت این طلب ۳۰ میلیارد دلاری به ایران نداشته باشد، باید در سایر حوزههای اقتصادی و تجاری ملاحظات خود را داشت.
بااینحال و به گفته خودتان این ادعای غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری بیش از آنکه ماهیت حقوقی داشته باشد، یک اقدام سیاسی است تا طلب ایران به محاق برود، لذا احیانا امیدی به گرفتن آن ۳۰ میلیارد دلار نیست. از سوی دیگر با چه هدف یا اهدافی این ادعای سیاسی توسط حکومت جدید سوریه مطرح شده است؟
ابتدا به ساکن من باور دارم که میتوان این طلبها را از سوریه گرفت؛ چون اولا در داخل کشور اختلاف نظری برای گرفتن این طلبها مانند تجربه غرامت از عراق وجود ندارد و اگر برخی چهرههای سیاسی، جریانها و رسانهها منکر طلب از سوریه میشوند، در حق مردم ایران اجحاف میکنند و من این را در گفتوگوی قبلی «شرق» هم گفتم. در پاسخ به سؤال دومتان، حکومت جدید در سوریه اکنون دچار یک خطای شناختی و محاسباتی است و تصور میکند اگر چنین ادعاهایی را مطرح کند، میتواند حمایت دیگر کشورها بهخصوص آمریکا را داشته باشد. اما شما نقشآفرینی سه بازیگر اصلی در سوریه را میبینید.
اسرائیل که تقریبا تمام زیرساختهای نظامی و اقتصادی سوریه را به طور کلی نابود کرد و سعی میکند بزرگترین دغدغه مردم سوریه تا دههها، صرفا دغدغه معیشت باشد تا هیچگونه تهدیدی از ناحیه سوریه متوجه اسرائیل نشود. از طرف دیگر اهداف ترکیه هم در سوریه مشخص است، ولی به عقیده من ماهعسل اردوغان در سوریه هم زود تمام میشود و ترکیه از کشوری که مدعی شکلگیری انقلاب در سوریه بوده به بازیگری بدل خواهد شد که مانع ایجاد یک ساختار دموکراتیک باثبات و با در نظر گرفتن حقوق تمام اقوام و مذاهب این کشور باشد؛ و بازیگر سوم هم آمریکاست که سعی میکند حوزه نفوذی دربرابر روسیه در سوریه برای خود تعریف کند.
البته باید دید که بعد از بیستم ژانویه سال جدید میلادی، دونالد ترامپ چه برنامهای برای سوریه خواهد داشت، چون هرگونه نقشآفرینی ایالات متحده به بحث سود و زیان اقتصادی بازمیگردد. اگر چنین سودی وجود داشته باشد احتمالا دونالد ترامپ هم ورود جدیتری به سوریه خواهد داشت.
نظر کاربران
خودکرده را تدبیر نیست
چرا هیچ کشوری ب اینا پول نفت نمیده خودم. ن کم فقیرداریم
بدهکار سوریه هم شدیم.
اگر لاهه ایران را محکوم کرد چکار کنیم ؟
من یک میلیون تومان قرض بخوام بایدچک یاسفته بدم،شماچطور۵۰ میلیارد دلار دادید همینجوری روی هوا،مال دزدی هم اینجوری نمیکنن
حاکمان ایران از جیب بابا شون خرج میکردند یا از جیب بیت المال!!!!؟؟؟؟؟ خدا کنه فردای قیامتی باشه
نگرانی نداره از جیب مردم میدن
بیچاره شدیم تایید کنن از جیب بدبخت مردم پرداخت میکنن منتظر گرانی های کمر شکن باشین
اول طلب ایران روبدهیدبعداقدقدکنین.
غلط کرد تازه باید پس بده همین روزهاست که به امید خدا جولانی ترور میشود
چرا در حالی که بیش از ۸۰ درصد مردم ایران روی خط فقر و زیر خط فقر هستند،شما میلیارد دلاری برای سوریه هزینه میکنید و از گرفتن غرامت جنگ از عراق طفره میروید؟
چیزی غیر از خیانت است
شماها کجای تاریخ ایران هستید
این از بیعرضگی مسولین ماست
مردم ما چه گناهی کردن
سالی یک میلیارد دلار پول بی زبون رو به
چه حقی به سوریه میدادین ..بی انصافها
باید مبلغ که اعلام شده از سوریه بگیرد و بطور مساوی برای مردم تقسیم کند
مردم خودشون گرسنه آنوقت دایه دلسوز تراز مادر برای عرباشده بودن حالا حتا شهامت ندارید بگید
موافقم
دروغ نگید وتحریف نکنید. نخست وزیر دولت بشار اسد گفت بیش از 30 میلیارد نه 30میلیارد.