چرا قدرت موتور خودرو در ارتفاع بالا کم میشود؟
دغدغه بسیاری از رانندگان کاهش قدرت موتور خودرو در ارتفاع بالا است. اما واقعا دلیل آن چیست و چرا ماشین در ارتفاع بالا از سطح دریا افت توان دارد؟
گجت نیوز: تصور کنید سالهاست در مناطق هموار رانندگی میکنید و یک روز تصمیم میگیرید به شهری کوهستانی نقل مکان کنید. وقتی شروع به رانندگی در مناطق کوهستانی میکنید، متوجه میشوید خودرو شما دیگر آن عملکرد سابق را ندارد. قبل از اینکه فکر کنید مشکلی برای خودرو پیش آمده، باید به تغییرات اساسی محیطی که خودرو در آن قرار گرفته، توجه کنید.
دلیل افت قدرت موتور خودرو در ارتفاع بالا چیست؟
خودروها گرچه موجودات زنده نیستند اما تحت تأثیر قوانین طبیعت هستند. تغییر در محیط عملیاتی خودرو، حتی به ظاهر جزئی، میتواند عملکرد کلی آن را تحت تأثیر قرار دهد. در این مثال، تغییر مورد نظر تفاوت بین رانندگی در مناطق پست و ارتفاعات بالاتر است. به دلیل قوانین فیزیک، خودرو نمیتواند بدون تنظیمات خاص، عملکرد سابق خود را در ارتفاعات بالاتر حفظ کند.
افزایش ارتفاع به معنای کاهش اکسیژن قابل احتراق برای موتور خودرو است
دلیل اصلی کاهش قدرت خودروها در ارتفاعات بالاتر، کاهش غلظت مولکولهای اکسیژن است. آیا تا به حال تجربه کردهاید که هنگام کوهنوردی، نفس کشیدن در قله سختتر میشود؟ این به دلیل خستگی نیست، بلکه به دلیل کاهش اکسیژن موجود در هوا است. هرچه ارتفاع بیشتر شود، فشار اتمسفر کمتر شده و تنفس اکسیژن متراکمتر دشوارتر میشود.
خودروها نیز مانند موجودات زنده برای عملکرد صحیح به اکسیژن نیاز دارند. به ویژه موتورهای احتراقی، با مکش اکسیژن از محیط بیرون و مخلوط کردن آن با سوخت، انفجارهایی را ایجاد میکنند که نیروی محرکه سیلندرها را تأمین میکند. کاهش میزان اکسیژن در محیط، احتراق کامل در سیلندرها را دشوارتر کرده و موتور برای جبران این کمبود مجبور به کار سختتر میشود. در این شرایط، برای ورود حجم بیشتری از اکسیژن به موتور، باید پدال گاز را بیشتر فشار دهید. به همین دلیل، رسیدن به همان شتاب و قدرت در ارتفاعات بالاتر نیازمند فشار بیشتر بر روی خودرو است.
موتور خودرو را میتوان طوری تنظیم کرد که در ارتفاع بالا عملکرد بهتری داشته باشد
اگر به منطقهای با ارتفاع بالاتر نقل مکان کردهاید، نگران نباشید؛ خودروهای بنزینی با برخی تغییرات مکانیکی میتوانند عملکرد بهتری در این شرایط از خود نشان دهند. اگر به تعمیرات خودرو مسلط هستید، میتوانید این تغییرات را خودتان انجام دهید؛ اما بهتر است قبل یا بعد از سفر به مناطق مرتفع، خودرو را به یک مکانیک ماهر بسپارید.
مکانیکها با چند ترفند ساده میتوانند خودرو شما را برای سازگاری با هوای رقیق ارتفاعات بالاتر آماده کنند. ابتدا، یک بررسی کلی از موتور انجام شده و تنظیمات لازم روی آن اعمال میشود تا اطمینان حاصل شود که خودرو در بهترین شرایط ممکن قرار دارد. تعویض شمعهای جرقه و فیلتر هوا نیز به بهبود عملکرد موتور کمک شایانی میکند. سپس، نسبت مخلوط هوا و سوخت موتور به گونهای تنظیم میشود که حجم بیشتری از هوا وارد موتور شده و کاهش چگالی هوا را جبران کند.
خودروهای مدرن مجهز به سنسورهای اکسیژن هستند که به طور خودکار نسبت سوخت به هوا را تنظیم میکنند. با این حال، در برخی موارد، مکانیک ممکن است برای بهبود عملکرد خودرو، دور آرام موتور را کمی افزایش دهد. کاهش بیش از حد اکسیژن میتواند منجر به سخت شدن استارت موتور شود. افزایش دور آرام این مشکل را برطرف کرده و عملکرد خودرو را بهبود میبخشد.
موتورهای دیزلی در مقایسه با نوع بنزینی، عملکرد بهتری در ارتفاعات بالا از خود نشان میدهند
نوع موتور تأثیر قابل توجهی بر عملکرد خودرو در ارتفاعات بالا دارد. به طور خاص، تفاوت عملکرد بین موتورهای بنزینی و دیزلی قابل توجه است. اگرچه موتورهای دیزلی نیز به اکسیژن نیاز دارند و در ارتفاعات بالا عملکردشان کمی کاهش مییابد، اما چندین عامل باعث میشود این نوع موتورها در مناطق کوهستانی عملکرد قابل اعتمادتری داشته باشند.
برخلاف موتورهای بنزینی که به دلیل کاهش چگالی هوا در ارتفاعات بالا ممکن است دچار اختلالاتی مانند گاز خوردن شوند، موتورهای دیزلی به دلیل روش احتراق خاص خود، عملکرد ثابتی را در شرایط مختلف از خود نشان میدهند. علاوه بر این، سیستم تزریق سوخت در موتورهای دیزلی به گونهای طراحی شده است که با کاهش چگالی هوا در ارتفاعات بالا مقابله کند و عملکرد موتور را بهبود بخشد. به همین دلیل است که اغلب از موتورهای دیزلی در خودروهای سنگین و وسایل نقلیه آفرود استفاده میشود.
ارسال نظر